hoi,
Zal me even voorstellen, ik heet Sandra en heb een kruising maltezer/ chizu, van 9 maanden oud, hij heeft onlangs na een rit van vage klachten de diagnose gekregen, porto-systemische shunt, een extra ader op de lever die er voor zorgt dat de afvalstoffen niet verwerkt worden in de lever maar door zijn hele lijfje gaan, met het gevolg dat hij zich aan het vergiftiggen is, hij staat nu al 3 weken op een eiwit arm dieet aangevuld met lactulose, hier doet hij het super op, nu sta ik voor de moeilijke beslissing; opereren of niet, de shunt ligt gunstig dus is operabel, maar aan deze operatie zitten nogal wat risico's, het sterven tijdens de operatie, terugkeren van de shunt, shock en overlijden binnen 7 dagen na de operatie.... maar doe ik niets dan word ie niet oud, ook al doet ie het nog zo goed nu, vergiftiggen is hij toch mee bezig ook al is het wat langzamer ivm dieet.... specialist heeft me gebeld uit wageningen, ze wil hem as dinsdag al opereren, nu dat hij nog sterk is, pffff wat me zo bezig houd is dat ik natuurlijk hem een kans wil bieden op een normaal en lang leven, maar aan de andere kant, de kans bestaat dat als ik hem dinsdag wegbreng, dat ie het niet overleeft, en dat terwijl hij met dat dieet misschien nog een aantal jaartjes bij ons is......
vind dit echt moeilijk, heeft er iemand ervaringen met zulke operaties, complicaties, wageningen, geen operatie??
help
dankjullie!!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "levershunt" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik kan me voorstellen dat je hiermee zit, het is ook niet makkelijk als een jong hondje al zoveel klachten ontwikkeld in zijn jonge leventje. En erg genoeg meen ik dat deze klachten typisch bij een bepaald soort hondenrassen voorkomt. Maar nu is het inderdaad goed afwegen wat je hiermee wilt.
Ik herinner me nog een topic over een ander hondje. Deze mensen hebben er va alles voorover gehad om dit hondje te helpen, met de vele teleurstellingen en bijkomstigheden. Zij hebben het hondje laten opereren, dit is eventjes goed gegaan, maar dit hondje is nadien alsnog gestorven.
Al met al wil ik hiermee aangeven dat de keuze en overwegingen best pittig zijn.
Hebben jullie een verzekering afgesloten voor jullie hondje?
Heel veel sterkte en wijsheid bij het nemen van een weloverwogen besluit.
Dankje voor de reactie!
had helaas nog geen verzekering afgesloten, was ik wel van plan , had de formulieren al aangevraagd.....maar ja telaat! Maar dat vind ik niet het ergste probleem, dat geld heb ik er wel voor over, maar zoals jezelf al zegt ik weet niet welke kant het opgaat, of goed of een hoop ellende alsnog na een geslaagde operatie! kan ik dan niet nog beter genieten van de tijd dat ie het goed doet op dieet?
Ik kende een ierse wolfhond die als pup aan een levershunt geopereerd is en die is probleemloos (qua shunt) oud geworden, heel oud voor een ier. En een paar cairn terriers ook probleemloos. Wel allemaal veel jonger geopereerd.
Ik zou zelf voor een operatie kiezen wanneer het om mijn eigen hond ging, maar ik heb er wat meer vertrouwen in, denk ik.
En de verhalen die blijven hangen zijn de verhalen waarbij het verkeerd is gegaan.
hoi wendy,
Ja dat klopt, dat ik moet vertrouwen en geloven, heb nog maar weinig positieve verhalen gehoord of gelezen bij deze operatie, daarom bedankt dat ik toch wat goede resultaten lees
Moeten vertrouwen en geloven, moeten niet. Ik heb tot nu toe nog altijd mazzel gehad als ik een hond heb laten opereren, ook toen het er heel slecht uitzag. Ze zijn ook bijna altijd door een specialist geopereerd. En ik heb ook wel eens binnen een uur moeten beslissen of ik mijn hond liet opereren of niet, want de volgende dag was er plek, terwijl mijn hond er nog redelijk goed bij liep.
Statistieken zijn soms handig om te helpen een besluit te nemen maar voor een individueel dier hebben ze geen nut.
Als je ervoor gaat moet je inderdaad vertrouwen erin hebben. Uiteraard moet je er ook financieel voor in kunnen staan. De operatie kost gemiddeld 1000 euro en dan ben je er nog niet. Ook de nazorg komt er nog bij.
Ik denk dat iedereen voor zijn hond zou vechten. Maar ik zou zeker kijken naar het slagingspercentage van deze operatie op langere duur. De operatie kan wel slagen, maar wat is het vervolg?
Ik ben het er niet zo mee eens dat je meestal alleen negatieve verhalen hoort. Want hier op hondenpage zijn er ook veel mensen geweest die positieve ervaringen met operaties e.d. hebben gehad.
Een verzekering kun je voor een bestaande kwaal niet meer afsluiten. Daar ben je nu te laat mee.
Voor de toekomst kun je natuurlijk wel een verzekering afsluiten, maar hier komt er in elk geval een clausule op. Wat je in dit geval beter kunt doen is pas na een half jaar tot een jaar voor een dierenverzekering kiezen, omdat je alleen voor het laatste halve jaar hoeft te verantwoorden wat er gebeurt is. blijft alles stabiel, dan krijg je geen clausule.
Mijn tip dus: denk er vooral eens goed over na en informeer nog eens bij de specialist.
Veel sterkte met je hondje.
Dankje,
Ja heb de specialist aan de telefoon gehad en zij zegt dat honden met deze aandoening meestal niet ouder worden dan 2 a 3 jaar ,uitzonderingen daar gelaten.... zij gaf ook het advies, nu opereren, dat hij goed eraan is, want dat maakt de slagingskans ook groter en zijn overige organen zijn nu nog goed in tact, dat kan over een half jaar anders zijn!
En heb je je hondje laten opereren?
hoi Diana,
Na lang wikken en wegen heb ik uiteindelijk naar mijn hart geluistert en hem niet laten opereren, het voelt bij Ben niet goed, ben inmiddels bij een homeopaat geweest en heb korreltjes en druppels om zijn lever te stimuleren en zijn niersteentjes te vergruizen, afkloppen, maar hij doet het echt heel goed op de combinatie van homeopaat en zijn vaste dieet met laxatract, ik heb nog steeds geen moment spijt van mijn keuze, ik denk, voel echt dat Ben deze operatie of niet had overleeft of er niet goed uit was gekomen! Ik hoop op deze manier nog een hele tijd van hem te mogen genieten, iedere dag is meegenomen!
groetjes Sandra
Ik heb een hond met een levershunt die al 10 jaar en 4 maanden oud is. Het is pas op 6-jarige leeftijd ontdekt bij de hond. De problemen begonnen met blaasgruis. De hond heeft jarenlang het dieet urinary gegeten en had verder geen problemen. De problemen begonnen toen de hond dit dieet niet meer wilde eten. Ik ben hem toen cesar gaan voeren en toen werd hij ziek. Hij staat nu al jaren op hepatic van royal canin en een dosis van 7 ml. lactulose. Nu heeft hij wel problemen. Dit is niet veroorzaakt door de levershunt zelf maar door een bijkomend diarreevirus. De hond heeft wel altijd heel weinig willen eten en is mager, maar toch al 10 jaar geworden met zijn klachten.
Tauri is niet geopereerd aan zijn levershunt.
Mijn hond is hersteld van het diarree virus. Ik ben inmiddels 4 maanden verder. Hij heeft wel een week aan het infuus gelegen bij de dierenarts.
Hallo,
In 2009, mijn maltezer was toen 3 jaar, hebben ze een levershunt ontdekt. Blijkbaar had ze deze al van de geboorte, maar is het erger geworden naarmate ze ouder werd. Ze dronk zo'n 2 liter water per dag om zichzelf te ontgiften blijkt achteraf. Ik ben met haar naar het dierenziekenhuis in Utrecht geweest en heb haar laten operen, kan was 50/50, maar ze zag zo af dat ik moest kiezen tussen de operatie of inslapen. En laten inslapen.. geen haar op mijn hoofd dat daar aan dacht! De operatie heeft me in zijn geheel een 3000euro gekost, mede omdat er complicaties waren. Maar mijn meisje is er nog en ze is goed bijgekomen(ze woog amper 2,5kg), ze eet goed, ze drinkt normaal en ze is nog aanhankelijker dan voordien. Ik heb ongeveer een maand in een hel geleefd omdat ik niet wist of ze erdoor kwam, maar iedere dag ben ik gelukkiger als ik wakker wordt en ze langs me ligt! De band tussen Bo en mij is ook enorm sterk geworden, omdat toen ze zo ziek was, ik er dag en nacht was voor haar.
Onze dierenarts zei dat er maar een goeie 10% kiest voor een operatie en dat zij in onze plaats waarschijnlijk voor inslapen had gekozen, zoals een heleboel mensen in mijn omgeving trouwens. Maar ik heb de juiste keuze gemaakt voor Bo en daar geniet ik nog iedere dag van!
De dierenarts of andere mensen weten ook niet altijd het juiste antwoord, alleen jijzelf voelt wat het juiste is voor jouw hondje!
Hey Sandra...Hoe is het nu met je hondje.. Ik stond voor de zelfde moeilijke keus. Onze Jackrussel Guus van 1 heeft een levershunt. Met pijn in mijn hart bracht ik hem voor de operatie weg. Maar ik ben wel blij dat ik het gedaan heb het is nu bijna een week geleden dat hij geopereerd werd en het gaat al een stuk beter.
Jaren lang in angst en onzekerheid leven is ook niet leuk.
Mijn hondje van 4 maanden is eraan geopereerd. in Rotterdam zit een goede en die sluit hem niet af, die doet er iets omheen dat het binnen 3 weken of 3 maanden afsterft langzaam, zo zijn dus de complicaties minder erg. En mijn hondje had ook langs z'n lever ( hij had er 2 ipv 1 maar je ziet tijdens de operatie pas of ie er meer heeft ). Deze chirurg geeft dan ook 90% kans omdat hij het langzamerhand laat afsterven, in Utrecht halen ze hem er gelijk uit waardoor dus wel sneller die complicaties kunnen ontstaan en daar geen ze 70% kans om er geheel goed uit te komen. Zou dus naar Rotterdam gaan, moet je even via Google zoeken ' Anubis dierenkliniek ' op die site staat een link en het verhaal erbij en wat die chirurg allemaal doet. Sterkte en het komt goed!
Guus is gisteren op na controle geweest in Utrecht waar hij is geopereerd. Daar sluiten ze de shunt af tot hoever het kan. Bij Guus is hij tot 1,5 mm afgesloten en de shunt was ruim 6 mm.
En hij is genezen verklaard alle bloedwaardes waren goed en op de echo was niets meer te zien. Heel goed nieuws dus.
Onze Jack Russel van 12 mnd is net geopereerd aan een levershunt. De shunt was ruim 1 cm in doorsnee! Nu verkleind tot 2,5 mm, kon niet kleiner omdat er anders te veel druk op de ader komt waar het bloed vanaf nu doorheen moet. Helaas is die ader onderontwikkeld (want nooit gebruikt natuurlijk) en heeft die een doorsnee van 2 mm. De shunt is dus nog steeds groter! Dat is eigenlijk niet zo'n goed nieuws, maar we wachten af. Ze is net opgehaald, ligt nu te slapen in haar bench. Veel rusten moet ze. Als we komende week doorkomen is er een kans dat het goed komt. Dat klinkt heftig, is het ook, maar niet opereren was echt geen optie. Met zo'n grote shunt had ze zichzelf echt dood vergiftigd...
Tauri (gast)
Mijn hond is inmiddels 13 jaar oud geworden met zijn levershunt.
Hallo allemaal!
Even een vraag.Mijn broer heeft een Mechelse herder van net een jaar oud met een leversunt. Helaas inoperabel aangezien de shunt in de lever zit en er niet omheen ligt en aan de verkeerde kant. Het ging een hele tijd goed maar de laatste week gaat het niet best met ons vriendje. Hij eet slecht, wordt steeds instabieler en is ook behoorlijk mager.Kampt wederom met een blaasontsteking die wordt behandeld met een antibiotica. Hebben jullie nog ideeën, handvatten om onze lieve Koda er bovenop te helpen? Alvast bedankt!
Hoe is het afgelopen?
Ik heb een poesje van 5,5 jaar met levershunt. Maar operatie kan ik helaas niet betalen.
Marion het is een heel oud topic, je zou zelf een topic met deze vraag aan kunnnen maken....
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "levershunt" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?