Zover ik nu zelf begrijp is een analyse niet verplicht. Maar kan een bedrijf dat zelf aanvragen.
Ik zie het zelf als volgt;
In die analyse wordt er onderzocht hoeveel er van bepaalde stoffen in zit. ( bijv. eiwit, calcium of koper).
de uitkomsten van die onderzoeken worden in een rapport gezet en dat rapport krijgt het bedrijf dan. Het bedrijf kan er dan voor kiezen om die rapporten inzichtelijk te maken voor bijv. hun klanten.
Om een goede KVV te maken is het belangrijk dat er een bepaalde hoeveelheid van bepaalde stoffen in zit. Dus van bijv Eiwit, Calcium, koper etc. (deze stoffen hebben honden dus weer nodig om gezond te blijven) "ergens" zal staan wat dan de beste hoeveelheden zijn van al die stoffen, zgn richtlijnen. ( waar die staan is mij ook nog niet duidelijk).
Als je die richtlijnen en de uitslagen in de raporten naast elkaar legt kun je dus zien hoe goed of hoe slecht een KVV is. Hoe dichter de onderzoeksresultaten en richtlijnen bij elkaar liggen, hoe beter de KVV.
Als er op de site analyses staan van bepaalde KVV's heeft kiezenbrink dus een analyse laten uitvoeren op hun producten. Zo kunnen ze (laten) zien hoe goed hun producten zijn. Als de uitkomsten in de rapporten nu heel erg afwijken van de richtlijnen zal Kiezenbrink wellicht advies hebben gekregen om te verbeteren.en als ze verstandig zijn volgen ze die adviezen op. Het zou ook maar zo kunnen zijn dat er over een poosje wéér een onderzoek wordt uitgevoerd om te zien of er dan verebetering is.
MAAR ALS de onderzoeken niet verplicht zijn is het niet altijd zo dat er iets gedaan wordt door bijv. VWA als er heel gekke dingen uit het onderzoek naar voren komen.
En is het ook niet altijd zo dat adviezen opgevolgd MOETEN worden.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Tammenga ervaring?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik heb zelf ook wel wat kiezebrink liggen maar het nadeel hiervan vindt ik dat het zo ontzettend fijn gemalen is. Ik heb het juist graag iets grover.
Ik begrijp je gedachtengang Stippeltje.
Ik heb zelf als kwaliteitscontroleur gewerkt in de voedingsmiddelen industrie.
Onderzoek hoeft niet moeilijk te zijn. Het zal echter wel het nodige kosten. Daarom zal een bedrijf daar niet als eerste om staan te springen als er verder nog veel uitgaven zijn ( zeker niet als het niet verplicht is) Ik vermoed dat Tammenga wel degelijk overtuigd is van hun kwalitatief goede product. Das mijn gevoel maar kan ik verder niet ergens feitelijk op baseren.
Ik ben erg benieuwd wat er uit de analyse komt en hoe tammanga's vlees het dan doet tov kiezenbrink/lupa. Ergens verwacht ik een aanzienlijk verschil met een prijsverschil van E1,25 per kilo. Ik hoop nl niet dat 'analytisch onderzoek' ineens een prijsstijging van E1,25/kg inhoudt!!!!
Blijkt uit de raporten dat Tammenga kwalitatief even goed is dan Kiezenbrink/Lupa dan moet dat prijsverschil toch ergens anders in zitten, maar kort gezegd eet mijn hond het dan niet op!!!
Analyse
analyse. De meeste kvv-merken geven een analyse van het vlees. Is die belangrijk? Niet echt, de ingredienten zijn veel belangrijker, maar je kunt er wel dingen aan aflezen.
Eiwit: dit zegt vrij weinig, alle dierlijke ingredienten bevatten eiwitten.
Vet: niet zo belangrijk. Als je hond of kat meer of minder calorieen nodig heeft, kun je hierop letten. Als een kvv veel vet bevat, hoef je er minder van te voeren, en krijgt je hond of kat dus minder eiwitten en andere voedingsstoffen binnen. Hoe snel dit een probleem zou opleveren is niet bekend, maar bij een gezonde hond/kat die een normale hoeveelheid eet is de kans waarschijnlijk klein dat er tekorten ontstaan.
Koolhydraten: dit wordt meestal niet genoemd, omdat dit geen essentiele voedingsstof is voor honden en katten. Als er veel koolhydraten in het voer zitten, kan dit leiden tot problemen, zeker bij katten. Daarnaast verteren koolhydraten anders dan eiwitten (andere zuurgraad van het maagzuur en andere enzymen) en is het ook om die reden beter om niet teveel koolhydraten te voeren. Koolhydraten zitten in granen en groentes. De voedingsdeskundige Huub van de Lang adviseerd om de hond een maaltijd te voeren met maximaal 2% koolhydraten en om bij de kat 0.5% koolhydraten als maximum aan te houden.
Vocht: het vochtpercentage is hoog, omdat in vlees veel vocht zit. Het is dus geen toegevoegd water, wat in blikvoer vaak wel zo is.
Fosfor en calcium: Calcium is heel belangrijk voor de botten. Aangeraden wordt om minimaal net zoveel calcium te voeren als fosfor. Wanneer langdurig te weinig calcium wordt gegeven, kan dit leiden tot het All Meat Syndrome (calciumtekort). Een overschot aan calcium kan leiden tot (te) harde ontlasting. Als je weet dat je hond of kat hier gevoelig voor is, kun je erop letten dat je niet teveel calcium voert. 0.5% - 0.6% calcium is normaal (en genoeg)
tammenga kost 2 euro de kilo. paard lams rund geit, apart verpakt.
paardlamsrundgeitkip is 2.25 de kilo. samen gevoegd bij elkaar.
Eiwitten niet belangerijk? Net als vet? Er staat doodleuk achter dat er niet bekend is hoe snel dit een probleem kan opleveren. Dat er in dat stukje van het positieve uitgegaan wordt is prima maar er kan dus net zo goed van het negatieve uitgegaan worden. Is maar net hoe de schrijver ingesteld is.
Ook ik heb trouwens last met het VWA, ze zijn niet zo vlot. Overigens heb ik het oude vertrouwde Lotgering topic nog even opgezocht en daar beloofde Tammenga al analyses. Maar oké, ze hebben het druk gehad.
nee voor iedereen...kijk maar op de lijst...ik betaal niet minder dan een ander hoor,.
sorry, klopt. ik heb de fabriek op loopafstand.
Eiwitten lijken me juist het meest belangrijk. Ze zijn in iedergeval nodig voor spieropbouw.
Vet is belangrijk bij de opname van vitaminen die neit in water oplosbaar zijn.
Zomaar een andere uitleg.
Ik vind het juist een goede vraag.
Merk je misschien verschil aan de vacht sinds je Tammenga gebruikt, droger doffer?
@ Astrid,
Domme vragen zijn er niet hoor!! Iedereen is zo begonnen met kennis opbouwen en met zijn allen komen we een heel eind.
Als dit vlees van Tammenga echt heel mager is zit er inderdaad weinig vet in. Maar ik kan me echt niet voorstellen dat dat zó weinig is dat een hond daardoor een tekort aan vet oploopt. Zeker niet als je naast Tammenga nog andere merken voert die dan wel vetter zouden zijn.
Als Tammanga echt zo mager is dan zou het 'in mijn ogen' veel duurder moeten zijn, want dan krijg je de betere stukken van het dier. Denk maar aan je eigen vlees soepvlees is vetter en veel goedkoper dan een mals mager biefstukje. Helaas zit er aan 1 koe niet een biefstukje voor de mens én een biefstukje voor de hond. Dus de biefstukjes die er zitten gaan heus wel naar de mens voordat die koe hondenvoer wordt.
Ook Tammenga bevat vet, als ik het spul in de droger stop komt er toch heus een vetlaagje onderin de lekbak. Weinig vet op zich kan volgens mij dus niet zo gauw echt tot een tekort aan vet oplopen, maar te weinig vet kan wel van invloed zijn op de hoeveelheid 'vetoplosbare'vitaminen ( vit. A,D,E en K) en andere nodige stoffen die van vet afhankelijk zijn.
Vet is wel een belangrijke energieleverancier. Belangrijker nog dan koolhydraten. Dus voor een hond onmisaar, omdat een hond weer weinig met koolhydraten kan. In die zin zou MAGER TAMMENGA VLEES dus best voor een SLOME hond kunnen zorgen.
Hier net een bestelling gedaan bij Caroba, verschillende soorten Kiezebrink in combi met een aantal dagen Smuldier.
Heb nog wat Tammenga liggen maar dat ga ik dan maar mengen met Kiezebrink.
Ik kan gaan wachten op de analyses maar aan de mail van Tammenga te lezen blijft het vlees wat het op dit moment is, helaas pindakaas. En als ik dan lees dat Tammenga mogelijk al eerder beloftes heeft gedaan om analyses te gaan doen/beschrijven, dan weet ik toch echt genoeg...
Ik weet wel dat ik altijd twee smaken kiezebrink met meng... En dan nog twee dagen Smuldier...
Plus een pensdag en een visdag!
geadviseerd wordt 50% mix en 50% spiervlees, hebben ze ook bij kiezebrink.
een doffe dorre vacht van het voeren van Tammenga ? sloom ? ik geef nu al heel lang tammenga, en ik heb dat niet bij Bamse, een pracht vacht, zelfs als ze in de rui is, en sloom ? nee voor een newfoundlander zeker niet.
jammer dat jullie die ervaringen hebben van tammenga.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Tammenga ervaring?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?