Hallo allemaal!
Ik had gister de schrik van mijn leven, ik was aan het wandelen met de honden. Ze liepen allemaal fanatiek achter de bal aan te rennen, totdat ik zag dat Joey niet mee rende en ik keek achter me lag hij daar te kronkelen in het gras ik schrok zo ontzettend!! ik tilde hem op en ben naar huis gelopen, wat gelukkig nog maar 100 meter lopen was! Eenmaal thuis heb ik hem water gegeven en de DA gebeld... waar we meteen heen mochten. Mijn ventje had koorts maar was verder wel weer de oude. Wel had ik wat meegekregen voor hoofdpijn...
nou was dit de eerste keer en hoop dat het daar bij blijft, maar hoorde dat je door rauw voeren gedeeltelijk kon voorkomen? ik geef ze al lotgering maar zijn er ook bepaalde diersoorten die dan beter niet meer gevoerd kunnen worden, of andere tips?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "epilepsie " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Beter is om de volgende keer (hopen dat er geen volgende keer komt) je hond te laten liggen tot de aanval afgelopen is, daarna geen water geven ze kunnen doordat ze geen controle hebben stikken in het water. Beter is om even rustig te worden (zelf) en de hond na de aanval even te laten tot die weer helemaal bij zinnen is.
Volgens mij is epilepsie niet te voorkomen met vers vlees, de aanval kan verschillende oorzaken hebben.
Persoonlijk heb ik nog geen enkel effect gemerkt van het voeren van KVV tegenover brokken bij epilepsiehonden (en heb er hier 2 rondlopen), dus ik denk dat dit echt per hond verschilt.
Het belangrijkste is er achter proberen te komen wat je hond z'n trigger is waardoor deze in een aanval schiet, als je deze kent en weet te voorkomen ben je al een heel eind.
Verder is het helaas een kwestie van mee leren leven, altijd rustig proberen te blijven en de hond zo min mogelijk alleen laten in het vervolg. Want een epilepsieaanval waarbij je niet aanwezig bent kan hard gezegd de dood betekenen voor je hond. Nu hoef je na een aanval natuurlijk niet al meteen helemaal in de stress te schieten, kan gelukkig ook eenmalig zijn en blijven. Laten we dat hopen voor je! Maar zo niet dan zijn er wel behandelmethodes, zowel met als zonder medicatie waarbij je hond misschien baat heeft. Maar wellicht hoeft het zo ver niet eens te komen en was dit eens maar nooit weer.
Hoop het in ieder geval voor je... Sterkte!
Weet je overigens wel zeker dat het epilepsie is omdat ik hier nergens in je verhaal die diagnose van de dierenarts terug lees? En iets geven tegen hoofdpijn aan een epilepsie patiënt die net uit een aanval komt lijkt mij toch absoluut niet aan te raden. Is bij onze meiden in ieder geval nog nooit gegeven...
@Wichita, het is nooit aan te raden de hond op te tillen, ze doen dan dingen zonder er erg in te hebben. De kans dat je zelf gewond raakt is erg groot.
Je kan ze ook steunen door ze tegen de grond aan te drukken en zo te laten weten dat je bij ze bent. Maar 9 van de 10 keer zullen ze dat niet in de gaten hebben, ze zijn dan volledig in een andere wereld.
ik had een beetje het idee dat hij het heel fijn vond dat ik hem vast had, het water gaf ik ook toen hij alweer stond.. daarna was hij zelf zo van de kaart, wichita mag ik vragen wat jij doet als het gebeurt is? ik heb hem naar de DA controle getroost en hij heeft de hele avond bij mij liggen slapen
ik had wel gevraagd of hij bloedonderzoek wou doen, maar hij vond dat niet nodig!
Van het eten zal ik onthouden, hij had wel dorst.
we hadden een eindje gelopen en met de bal gegooit, hij maakt zich dan best wel druk maar dat doe ik dagelijks... maar goed bedankt voor de info en ik denk dat ik toch terug ga voor bloed onderzoek
hier ervaring met een epilepsie hond die goede ervaring heeft op vlees.
maar alles en alles moet dan natuurlijk.
dus alleen vlees en absoluut geen koekjes uit de winkel
of andere dingen met granen,tarwe etc.
alleen gedroogd vlees.
Daarnaast ook geen ontwormingsmiddelen, entingen, vlooienmiddelen etc.
daardoor is hij nu al jaren aanvals vrij en hij had het heel vaak een aantal keer per maand.
Ben bij Abby en Ash helaas ook nooit achter de trigger gekomen, weet 'm tot dusverre nog steeds niet dus klinkt makkelijker als dat het daadwerkelijk is hoor... Wat ik wel hier merk is dat Abby's aanvallen meestal 's avonds zijn, maar dat is ook echt alles.
Deze site http://www.epilepsiebijhonden.nl/home.htm is absoluut een aanrader om door te lezen en mocht je ooit nog meer info nodig hebben/willen lezen over de ziekte dan heb ik hier ook nog wel wat handige documenten voor je op mijn PC staan. Je PBt maar als je ze wilt hebben .
Maar nogmaals hoop echt van harte dat het bij deze ene keer blijft. Is het natuurlijk alsnog afschuwelijk maar beter eens en nooit weer dan alsmaar opnieuw...
Ik zou toch een bloedonderzoek laten doen en tevens op ziekte van Lyme laten prikken (dit kost extra en de uitslag duurt lang).
Epileptie kan primair (algemene storing in het circuit) en secundair (storing naar aanleiding van iets) zijn.
Nu wil ik absoluut niet een ras zwart maken, want er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen... Maar ik lees net dat Joey een Cavalier is. Zou het niks met Syri te maken kunnen hebben, de aanval bedoel ik dan? Komt immers veel voor binnen dat ras. Weet je of de ouders van jouw hondje daar op getest waren?
Ja nogmaals wil nu niet een heel ras over een kam scheren en wil je ook absoluut niet bang maken. Maar viel me opeens op...
Ik zit me nu af te vragen of koorts hebben bij een epileptische aanval hoort.
bora heeft ook af en toe een toeval. Ze vindt het erg fijn dat ik haar dan vasthoudt. Soms doe ik niets maar er zijn wel aanvalletjes dat ik haar vasthoudt. Ik meen me te herinneren dat de dierenarts het bloed ook nakeek of de lever wel goed was.
@chris mag ik vragen waarom voor lyme? zou dat ook een oorzaak kunnen zijn? ik controleer hem dagelijks op teken, heb niet één gevonden.
@wichita hartstikke bedankt voor de info! kom zeker bij je als ik vragen heb Joey komt Idd niet uit geteste ouders, ik heb hem als herplaatser gekregen toen hij een half jaartje was..
@mimi de DA zei dat dat heel vaak voor kwam koorts na een toeval...
Sorry voor het incomplete antwoord, maar ik kreeg net telefoon enskype tegenlijk en drie dingen samen, lukte me niet.
Een vriendin van mij heeft een hond die plots op leeftijd van zeven jaar epilepsie kreeg, zij liet een groot bloedonderzoek doen en ook op Lyme testen (hoewel de dierenarts dat niet nodig vond). De hond bleek iddd lyme te hebben.
De hond heeft in twee jaar tijd twee aanvallen gehad en is meermaals op Lyme gecontroleerd en telkens de dag van de aanval geprikt en de dierenarts constateerde wel degelijk een verband.
Neem echter ook even contact op met de fokker, want die zal dit zeker willen weten, en kan je mischien meer info geven als het binnen de foklijn van jouw hondje al eerder is voorgekomen.
Hai Annemieke, lees mijn post eens over dit onderwerp. Misschien kun je er wat mee.
Groet,
Bob
Allemaal hartstikke bedankt!!
Ik ben er eigenlijks zeker van een mri te laten doen... Ik ga morgen een aantal klinieken vragen...
iemand nog ervaringen met MRI's in friesland? meende dat drachten het ook kon! Na de hele gebeurtenis kruipt er een raar gevoel in mij om, alsof er ergens iets niet goed zit.
Honden met epilepsie kunnen vrij gevoelig zijn voor toevoegingen in hun voeding. Buiten het feit dat dit voor alle honden niet goed is, geldt dat voor epileptische honden in het bijzonder.
De huidige voedingsindustrie bestaat grotendeels uit brokvoeding, waaraan de nodige middelen zijn toegevoegd die voor de doorsnee hond, laat staan een epileptische hond, niet echt gezond zijn. Buiten de toevoegingen bestaat brokvoeding voornamelijk uit verhitte bestanddelen. Deze verhitting zorgt ervoor dat o.a. de eiwitten in de voeding van structuur veranderen, en waarop het lichaam van de hond een allergische reactie kan vertonen in de vorm van jeuk, uitslag of gedragsproblemen.
De vraag is dus wat er dan gegeven kan worden. Sinds enkele jaren zijn er diverse rauwe vleesvoedingen op de markt, zonder enige toevoegingen. Ook voor de epileptische hond is zulke voeding ideaal, aangezien er geen conserveringsmiddelen en/of antioxidanten inzit die aanvallen kunnen veroorzaken.
Naast de versvleesvoedingen bestaat er ook de mogelijkheid zelf het dieet voor uw hond samen te stellen. Uit diverse experimenten blijkt dat epileptische honden in vele gevallen minder aanvallen krijgen als zij een natuurlijke vleesvoeding krijgen. Soms zelfs blijven de aanvallen helemaal weg. http://www.epilepsiebijhonden.nl/voeding.htm
nogmaals bedankt!!
Ik ga contact opnemen met drachten!
Best is brabant toch? is vrij ver rijden.. ik heb met mijn eigen da overlegt vandaag, hij vond het niet nodig maar voor mijn eigen gevoel wil ik het toch graag doen. Dan zou ik in ieder geval weten waar ik aan toe ben! whish me luck
Mijn Terveurse herder heeft ooit 1X een aanval gehad (enkele jaren terug) en daarna heeft ze dat nooit meer gehad. Wij weten niet waarom ze deze aanval kreeg maar we hebben sinds wel wat maatregelen genomen
Ze kreeg deze aanval ook tijdens het lopen achter een bal.
Deze zaken proberen we sindsdien te vermijden:
- Voor de aanval zat ze voor het eerst samen met onze andere hond (border collie) in dezelfde bench. Mss veroorzaakte dit stress. Hoe dan ook, sinds de aanval zit ze altijd alleen in de bench.
- Net voor de aanval waren haar oren merkwaardig rood aan de binnenkant. Sindsdien stoppen we met alle activiteiten wanneer we een verkleuring van het binnenoor zien.
- Ermee leren leven dat een terveur nu eenmaal geen border is en dat we haar moeten stoppen als ze overdrijft. Ze probeert die border te volgen maar dat is fysisch onmogelijk.
We zijn nu 4 jaar verder en ze heeft dat daarna nooit meer gehad
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "epilepsie " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?