Goed,
Je krijgt een hond uit het asiel: toen 13 maand en veel te schraal. Zo schraal dat ze zelfs pijn had aan haar heupen.
Je gaat dus spieren trainen en na enkele maanden heb je het goede voer en voor haar de juiste samenstelling gevonden. Mevrouw wordt "geholpen " en nog kan je gewoon door blijven voeren wat ze altijd at. Nooit eet ze meer dan een 500 gram vlees uit zichzelf) Ze blijft keurig op gewicht ook al geef je haar 20 koekjes per dag.
Dan, na een paar jaar zie je opeens dat ze niet meer alles opeet, en je vermindert het voer. Prima denk je.... maar mevrouw blijft aankomen. Nog minder eten geven dus. Gevolg: een drentelende hond die honger heeft. sperciebonen blijken geen optie want dat leidt vaak tot diaree.
Tot overmaat van ramp kan je zelf niet veel lopen en kan je hond niet overal los. Dus fietsen! Nu vallen de temperaturen nog mee, maar het is toch al vaak te warm. Mevrouw de hond doet namelijk weinig boven de 12 graden.
Natuurlijk is krijg je prompt een bestelling vlees waar veel vet aan zit, zelfs aan de pens. ( Dat bewaren we dus maar voor andere honden of tot de kou weer aan breekt met de trainingen) de volgende bestelling vlees bestaat dan ook uit magere diersoorten.
Ook de buurvrouw is gewaarschuwd : hooguit 1 koekje per dag geven (ik ben er vorige week achter gekomen dat ze per keer 5 koekejes gaf, van die grote!) Het is een leuk tafereel waar zowel buuf als hond van genieten , buuf is nu niet meer bang voor haar. Ik wil het dus niet helemaaal afschaffen.
Kortom... fijn puzzelen! En heel hard er zelf aan denken, want het was o zo makkelijk dat Ziva alles kon eten en mooi op gewicht bleef. Nu dus niet meer nonchalant die gevallen boterham met kaas laten liggen voor de hondenstofzuiger.
mochten jullie nog tips hebben... ik hoor ze graag.
voor de duidelijkheid: per week fiets ik 50 tot 60 km met haar, ze krijgt 350 gram vlees per dag en een 7 brokjes als beloning ( en vanaf deze week dus nog minder vlees), wel krijgt ze af en toe groenten.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "afvallen in de zomer (husky)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
je weet wel zeker dat er geen stoffwisselingsproblemen/ziekte zijn? omdat je zegt dat het zo opeens is?
je kan ook kijken of je iets anders kan geven waar ze niet veel uit kunnen halen, bijvoorbeeld elke soort niet gemalen/kapot gekookte groente die ze mogen hebben.
50 tot 60 km. fietsen, gemiddeld 10 km per dag, meer is niet nodig, ook als ze daarbij nog beweging krijgt lopend van jou aan de lijn.
zwemmen, nee niet pootjebaden, je zal dan mee moeten gaan. een hond met een goede conditie kan gerust 2 kilometer zwemmen, samen. jij en je hond.
dan haar eten, ze gaat aan de dunne ? de bonen moet je prakken, dus fijn maken, je kan ze even blanceren of rauw geven, en dat door haar kvv doen, te weinig is ook niet goed. als je te weinig gaat geven, gaat de verbranding op een heel laag pitje staan, de stofwisseling gaat alsmaar trager, dus hou daar rekening mee.
een keer per dag eten geven is ook goed, smorgens een lepel yoghurt, met desnoods een rauw ei erbij, meer niet, en waarom toch die beloningen ? laat dat helemaal weg, niet nodig. geef een keer in de week een pensdag, met voor de rest helemaal niets. een lap, zodat ze lekker bezig is en haar honger stilt. en dan een vis dag, lust ze dat niet ? geen honger, ook een hond moet vis leren eten, de visdag ook alleen maar vis, een maaltijd per dag, meer niet.
dat zijn mijn tips. als je op de fiets gaat, denk erom een rustige draf, dat verbrand het best, ga je sneller dan gaat haar hartslag omhoog en verbrand er niets, alleen een beren conditie krijgt ze, maar dat is niet de bedoeling, ze moet wat afvallen vertel je, nou dan een bezadigde draf.
niet minder vlees gaan geven, houd de vlees op 350 gram. en desnoods wat bonen, bijvoorbeeld snijbonen er door heen, mag uit een potje, maar wel even spoelen met water dan, zodat het zout er af is, dat door de kvv husselen. krijgt ze geen honger en toch voldoende vlees binnen, pas op ga niet helemaal op rantsoen, ze moet de energie kunnen verbranden, niet eten betekend...niets verbranden zich alleen lamlendig voelen, dus pas daar mee op.
nee, ik denk dat het grootste pobleem is dat we minder doen dan in de winter. en te veel voer in combinatie met die verminderde activiteit.
die gorenten: welke zou ik het best kunnen geven? sperciebonen geeft dus af en toe diaree.
en ze is niet moddervet hoor, blijft rond de 23 kilo hangen maar dat is voor een husky best flink. Ik vind haar het best als ze 21,5 weegt. Maar ik vind het voor het sporten van belang dat ze niet teveel meezeult aan gewicht.
dank Willemijn ! dacht eigenlijk dat ze ook met rennen wel veel zou verbranden maar dat is dus een misvatting. Zwemmen doet ze slechts kleine stukjes ( uhm, en ik vind het nog wat koud momenteel voor mij) Het staat voor de zomer wel weer op het programma trouwens.
Vis eet ze af en toe , pensdag is de feestdag van de week, dus dat zit er allemaal al netjes in verwerkt.
Ik voer echter niet veel Kvv maar meestal NRV. doet er op zich niet veel toe lijkt me.
Ik zou absoluut zelf samengestelde voeding geven. Dik bevleesde karkassen geven verzadiging. Het is ook veel makkelijker om je percentages naar beneden aan te passen, zonder je hond 'honger' te laten lijden. Daar kan geen gemalen prak aan tippen. Mijn jongste hond moest in het begin dat we hem kregen ook drastisch afvallen op zijn NRF. Ik moet er niet aan denken dat hij zo'n honger had moeten lijden op een gemalen voeding dat binnen 4-6 uur de maag alweer verlaat. En ik zou oppassen met te fanatiek koolhydraten schrappen. De stofwisseling kan daar behoorlijk op reageren, waardoor ten eerste het afvallen moeilijker kan verlopen, maar je hond ook aardig beroerd kan worden van plots geheel koolhydraatloos voeren. Het deel caloriearme 'overige' wat je tot je beschikking hebt, kan voor menig hond dan een aanvulling zijn. En ik zou regelmatig algen zoals Chlorella en Spiruline erbij geven, dat helpt o.a. bij de vetverbranding en bevat behoorlijke hoeveelheden chlorofyl, vitamine B's en aanvullende mineralen.
Ik zie dat je nu op 23 kilo zo'n 1,5% geeft = gem. 345 gram. Met de activiteit die je nu met haar doet, zou ik niet onder de 1,5% gaan zitten. Je zou kunnen overwegen als ze goed is omgeschakeld op de zelf samengestelde voeding, om een vastendag per week in te stellen. Vaak geeft dat ook een flinke boost aan de stofwisseling, waardoor het afvallen weer wordt ingezet. Bij mijn hond heb ik voordat ik vastendagen heb ingezet, eerst de schildklier laten checken. Aangezien ik niets van zijn achtergrond wist en hij totaal contra was (en is) dan mijn oudste hond qua vrijwillige activiteit, was dit geen overbodige luxe om dingen uit te kunnen sluiten. Maar aan zijn schildklier mankeerde niets.
Een stuk van voernatuurlijk:
Waarom het belangrijk is dat je hond zijn buik regelmatig vol kan eten
Door Mogens Eliasen, 3 juni 2003.
Vertaling: Ignit Bekken.
De meeste hondenbezitters die van hun honden houden, proberen zo veel mogelijk TLC (Tender
Love & Care) te geven als mogelijk. Wanneer ze er van uit gaan dat wat goed is voor hen, ook
goed is voor de hond, maken ze een vreselijke fout… Honden zijn geen apen!
Anatomische feiten om over na te denken…
Een hondenmaag is rekbaar, als een accordeon. Wanneer hij leeg is, vouwt hij zichzelf in en dan
lijkt hij bijna op een verlengstukje van de darmen. Wanneer hij vol is, kan er tot 7-8% van het
gewicht van de hond in zitten! (Voor een mens die 60 kilo weegt, zou dit overeenkomen met een
maaltijd van bijna 5 kilo – maar een menselijke maag is een zakje met weinig elasticiteit – er gaat
gewoon niet meer in dan 10% hiervan…)
Verder zit een hondenmaag vol met kleine kliertjes die verteringsenzymen produceren. Deze
klieren beginnen te werken op het moment dat ze in aanraking komen met voedsel. Sommige
beginnen op het moment dat er eten in de maag komt, maar door de opvouwbaarheid van de maag
komen de meeste klieren niet in aanraking met eten, tenzij de maag helemaal gevuld en helemaal
uitgerekt wordt!
De verbazingwekkende consequentie hiervan is dat de spijsvertering van een hond efficiënter
werkt wanneer hij een grote maaltijd krijgt! Hij verteert een bepaald gedeelte van een kleine
maaltijd, maar hij verteert veel meer van een grote maaltijd! Honden die bijna uitsluitend
"volledige maaltijden" (maaltijden die de maag vullen) krijgen, hebben over het algemeen 20-
30% minder voer nodig dan honden die veel kleine maaltijden krijgen. [Dit is precies het
omgekeerde van hoe het bij ons werkt…)
De ultieme ervaring van een carnivoor
Honden zijn net als andere carnivoren, niet afhankelijk van een constante aanvoer van eten.
Wanneer hun maag vol is of pas gevuld is geweest, hebben ze geen interesse om een nieuwe prooi
te zoeken. Er wordt op zeer onregelmatige momenten gegeten – wanneer er wat te eten is en de
jacht succesvol was. Op deze momenten eten ze zichzelf helemaal vol – en het hoeft geen betoog
dat ze daarvan genieten!
Veel mensen hebben ervaren dat hun hond iets nieuws wel willen eten als hij eerst iets gekregen
heeft wat hij lekker vindt, wanneer het moeilijk is om hem iets nieuws te laten eten – en dat hij
daarna bijna alles zal eten om zijn maag gevuld te krijgen! Dit laat zien dat het vullen van de
maag belangrijker is voor hem dan "een klein hapje".
Toch krijgen de meeste huishonden nooit de gelegenheid om dit mee te maken…
De uitgehongerde hond…
Er zijn niet veel hondenbezitters die hun hond willen uithongeren of constant hongerig willen
houden. Toch is dit wat er gebeurt bij de meeste mensen, die hun hond meerdere maaltijden per
dag voeren. Omdat ze denken dat het net zo goed is voor een hond als voor een mens.
Een volwassen hond heeft per dag gemiddeld 2-3% van zijn lichaamsgewicht nodig aan voedsel.
Als je dan weet dat er 6-8% aan voeding nodig is om de maag te vullen, dan is het onmogelijk dat
de gemiddelde hond ooit de voldoening van een volle maag zal meemaken… Met 2-3 kleine
maaltijden per dag is hij wel heel ver verwijderd van dit doel!
Het veranderen van het voerpatroon
Je kunt niet zomaar beginnen om een hond toe te staan dat hij zijn maag vol eet, cold turkey, als
hij dat nog nooit gedaan heeft. Dat zou gevaarlijk zijn (kans op maagdraaiing vanwege de veel te
zwakke spieren die nog nooit gebruikt zijn). Met brokjes is het uiteraard helemaal onmogelijk –
brokjes zijn veel te geconcentreerd.
Ook is het zo dat je hond nooit meer dan 3-4 maaltijden per week kan eten, wanneer hij
uiteindelijk bij elke maaltijd net zo veel kan eten als hij maar wil!
Wanneer je hiertoe overgaat zal zijn gedrag veranderen omdat hij niet meer op "zoek gaat naar
eten" en je zult meemaken dat een te dikke hond afvalt en een te magere hond aankomt.
Je moet – naast je eigen emoties – nog een belangrijke hindernis nemen voordat het veilig is om je
hond 3-4 volledige maaltijden per week te voeren:
Je moet de maagspieren trainen om een grotere hoeveelheid voedsel per maaltijd aan te
kunnen. Net als een gebroken been getraind moet worden voordat je er weer mee kunt gaan
skiën. Doe het geleidelijk en langzaam over een periode van 3 maanden, 6 maanden is beter.
(Lees ook het artikel over Conditioneren als je hulp nodig hebt.)
Ik weet wel dat het concept om slechts 3-4 keer per week te voeren wreed klinkt – maar dat is het
echt niet! Ik voer mijn honden al langer dan 30 jaar op deze manier en ik zeg je dat ze van hun
eten genieten!!! En ze genieten ook van de tijd tussen de maaltijden. Ik heb nog nooit problemen
gehad met hun gewicht – dat regelt zich vanzelf bij elke individuele hond. Ik heb letterlijk
honderden studenten van mij geholpen om hetzelfde te doen en allemaal zijn tevreden met het
fantastische resultaat… zonder uitzondering!
Mogens Eliasen
bron: Voernatuurlijk > http://www.voernatuurlijk.nl/forum/viewtopic.php?f=36&t=195
algen! daar ga ik me in verdiepen!
en nee, ik heb niet zomaar verlaagd... Heb de hoeveelheid voer verminderd over een periode van twee maanden. leek me niet echt handig. Ik heb haar de laatse weken niet gewogen. Bij de ribjes blijft ze schraal vreemd genoeg... zit meer op de borst en kont.
Maaike< ook jij bedankt! Ik verdiep me er in en zal eens alle bezwaren en voordelen op een rijtje zetten.
@ Golden delicious: over die karkassen: het grappige is dat ze die de laatste tijd graag eet.... Ik laat graaag de hond zelf kiezen ( dat ging altijd goed) maar ze verkiest ze nu boven vlees terwijl dat eerst andersom was...
zou ze het dan toch zelf wel kunnen????
Hoe lang heb je haar nu en hoe lang staat ze op de voeding?
Spiervorming op die achterhand en indirect de borst kan nog wel even duren. Bij een dagelijkse routinematige onbelaste beweging zoals fietsen, bereik je minder snel die spiervorming die je zou verwachten. Dan moet je meer denken aan beweging over steile objecten (dijken op en af, duinen, bergjes etc.), waardoor de achterhand en boeg bewust aan het werk worden gezet.
bella, echt een vrouw, maar, de baarmoeder is er uit, lege plekken vullen zich met vet.
heb haar ruim drie jaar op NRV staan, tot voor kort dus 500 gram per dag , ideaalgewicht is 21,5 kg, is 55 cm groot. Die brede borst en kont komt ook door haar werk als sledehond, daarnaast vermoed ik enige malamute invloed. Daar zit ook gewoon erg veel spier. Maar dus ook wel vet
jaja, willemijn.... een echt rubens hondje hier
ik bedoel meer dat ze haar menu dus eigelijk zelf heel goed kan samenstellen... ze kan alleen de diepvries niet open maken Noddgedwongen moet ze zich dus aan mijn voorschriften houden.
als ik nu echter vlees en een karkas neerleg kiest ze het karkas eerst, dat was voorheen andersom.
maar pas drie jaar na de sterilisatie???
tips genoeg maar je moet bladgroenten altijd geven in combinatie met ondergrondgroeiende groentens zoals wortels of asperges anders gaan ze idd aan de dunne.
oh en je kan natuurlijk ook fruit geven.
pompoen vinden de meeste honden erg lekker en is gezond.
Ik heb even naar de foto's op je profiel gekeken... zijn die recent? Want ik zie absoluut geen hond die ook maar ergens te dik is, hoor. Ze ziet er geweldig uit!
Misschien lijkt het voor jou zo, omdat je haar kent van toen ze nog 'schraal' was, en vindt je daarom dat ze nu wat 'mollig' wordt op kont en borst, maar ik zie een hele slanke hond op de foto's...
Dus zou me er niet al te veel zorgen over maken, ze krijgt nu al vrij weinig eten voor toch heel wat lichamelijke inspanning. Dus zou daar zeker niet minder gaan geven...
zijn redelijk oude foto's! het is echt iets van de laatse maanden. en het is niet dat ze nu moddervet is, maar wil ik in de winter weer met haar sporten dan is voorkomen dat ze dikker wordt echt een voorwaarde!
in het zomer seizoen is het niet gek dat ze iets dikker zijn.
Dat hebben ze hier ook, omdat ze heel anders bewegen en andere dingen doen dan in de winter.
In de sport periode.
Quincey kon met zijn 25kg maar 200gr per dag verdragen.
En Taiga die at moeilijk en werd eerder te mager.
Ben toen gaan doen zoals dat van dat stukje van voernatuurlijk.
En Taiga eet nu om de dag 1kg zonder problemen, blijft op gewicht en niet meer mager.
Quincey was altijd snel dik en kon dus maar 200gr verdragen. Nu kon hij al om de dag 600gr verdragen en hij kan nu zelfs 700 en soms zelfs nog meer om de dag verdragen.
Zonder dat hij aankomt. Op de een of andere manier werkt het toch.
Ja moeilijk vond ik het wel en mijn vriend was er ook niet een voorstander van.
Quincey is een vreetzak en die zou gek worden bij een dag niet eten.
maar langzaam opgebouwd en eigenlijk vrijwel geen problemen gehad.
En nu heb ik blije hondjes die netjes op gewicht blijven.
En ze kunnen grotere dingen eten. Zelfs Taiga die een kieskeurig hondje is eet nu grotere dingen.
en dingen die ze eerst nooit at
iets dikker in de zomer mag van mij ook hoor Maaike.... Maar Ziva moet gewoon echt nu niet dikker worden en dus het liefste er iets af! Je hebt haar gezien de laatste paar trainingen... is echt een dikkerdje. Natuurlijk lijkt het al snel zo naast die kleine Polar speedjes maar ze moet niet groter warden dan een malamute!
Je kan tot 15% rauw gemixte groenten geven.
Goede samenstelling van wortel, bieten, pastinaak, sla, boontjes, ertwjes, luzernescheuten, appel en wat okkernoot, tot een mooie brij met een scheut geitenyoghurt, karnemelk of een eitje
Ik zou dit zeker doen. Luca was de laatste maanden ook aan het verdikken, maar ik moest hem wel op 500g houden-anders kreeg hij honger- en heb dus gewoon 15% groenten gegeven. iedereen tevreden
@ christel:
even ter illustratie... is dus die rooie voorop. is dus behoorlijk flink he!
al heeft ze ook wel een flink pak lange haren . op een plaatje is het moeilijk oordelen trouwens, ik voel liever.
Hahaha, Bella, ik vind haar nog steeds niet dik! Maar dat zal dan wel liggen aan 't feit dat ik een stevige malamute heb en mijn beoordelingsvermogen vertroebeld wordt!
Heb wel es gehoord dat konijnenvlees als erg 'light' geschouwd wordt... dus misschien dat wat meer geven?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "afvallen in de zomer (husky)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?