mooi aan de lijn - leve het halster!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Angel, Google & GadgetAngel, Google & Gadget

honden foto van Angel, Google & Gadget

Ik heb het ook niet over mishandeling ofzo, maar om een pupje van 5 maanden zo'n ding aan te doen, dan vraag ik me af of er uberhaupt al andere dingen geprobeerd zijn (positieve beloning, andere kant op lopen als lijn strak staat etc etc)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "mooi aan de lijn - leve het halster!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden foto van Rita  Cosmo†, Duke†,  Digger, Bayco, Nanu en Dokyo

Ik loop met drie honden, een volwasen Mechelaar, een volwassen ODH en een pup ODH van 5,5 maand.
Samen goed voor 85 kilo.
Ik heb reuma, zie je mij al gaan dan?
Ik niet namelijk, want de ene wil net voor de andere lopen.
Dit is ontstaan toen de pup erbij kwam, dus hulpmiddel om voor zolang het nodig is.
Ook lopen onze veel los, mogen zwemmen, rennen, vliegen en draven, zo lol en ik loop met plezier zonder dat mijn armen dagelijks 10 cm langer worden :-D

Dit zelfde verhaal was ook het geval toen na Digger Bayco erbij kwam, na een tijdje had ik de halsters niet meer nodig, nu met nog een pup erbij, dus weer tijdelijk om, hoop over een tijdje weer zonder te kunnen.

Voor Nanu is het nodig, want ik train met hem bij een Gaus school en daar wordt het ook gebruikt en is super handig om je hond snel en zonder frustratie iets te leren.

honden page profiel D&GD&G

honden foto van D&G

Zo lang er geen stroom voor nodig is.......vindt ik elk tuigje/hulp middel goed.
Er moet namelijk wel met plesier gewandelt/getraind worden.


Maar aan de waarderingen te zien, bij de TS zal er gauw een rode pijl komen..........is dit de manier om te helpen.....................................................

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Ik weet toevallig nog dat wij onze eerste GL kregen van een Martin Gaus hondentrainster toen Dobber nog maar net bij ons was (8 weken oud dus).

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

Het probleem met een halti kan zijn, dat je over de hond zn grenzen heen gaat.
Een situatie die hem zonder halti teveel stress zou opleveren, lijkt ket een halti goed te gaan, maar het onderliggend probleem los je niet op, je kunt het er zelf groter mee maken. Ik heb ook een Halti gebruikt, en het kan echt een goed hulpmiddel zijn, maar er zitten een heleboel mitsen en maren aan.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

hier geen enkel probleem, niets geen wennen zelfs, nou was het wel zo dat bamse altijd volgt aan de knie, dus nimmer vooruit loopt, misschien scheelt dat ook wel, na drie maanden was het niet meer nodig dat ik de halti gebruikte, ik kon weer allebei mijn armen gebruiken, en veel heb ik dus niet gemerkt dat het anders was, ze trok al niet, maar mijn vertrouwen was er, en daar ging het om, onbesuisd gedrag was er niet meer bij. dus hier geen minnen.

honden page profiel <3 Ayla&Jara <3 <3 Ayla&Jara <3

honden foto van <3 Ayla&Jara <3

Hier ook een Gentle Leader :-)

heb wel 1 jaar lang alles geprobeerd!
stoppen, omdraaien etc. etc.
maar niks hielp mevrouw bleef maar trekken en geloof me 45 kilo (toen) vol hangend in een riem aan haar nek, dat is en niet goed voor haar nek en niet goed voor mijn arm!
met haar gentle loopt ze keurig naast me, trekt niet, hangt niet meer in de riem en dus geen nekproblemen straks, en ze loopt ook lekker los..

TS :

ik zal met gentle gaan oefenen op het trekken, want ook ik vind het wel een beetje jong om al te beginnen met een gl.
maar als je het goed oefend en goed gebruikt (Absoluut niet gaan trekken!!!!) dan kan je misschien daarna met halsband en gl gaan lopen en dans steeds vaker de riem aan de halsband pakken in plaats van aan de gl.

en als ze het nog wat eng vind kan je hem ook een uurtje om doen zonder riem, dan went het wat en dan gewoon wat lekker geven :-)

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" wordt hier met halster niet de gentle leader bedoeld?

Waarom is dat dieronvriendelijk? O-) "


Hier de visie met uitleg van kynologisch centrum Quibus hierover

http://www.quiebus.nl/hondonvriendelijkehulpmiddelen.htm


honden page profiel D&GD&G

honden foto van D&G

Dieronvriendelijk, dat kan zeker zo zijn.

Schadelijk, nee....mits als er maar goed mee wordt omgegaan.

Hangend in een halsband.....vriendelijk of schadelijk.........wie weet het antwoordt.

Met een goede afweging kan een "hulpmiddel" heel goed helpen bij een training, zonder er zelf gestrest of gek van te worden, wat ook wordt overgedragen naar de hond.

honden page profiel <3 Ayla&Jara <3 <3 Ayla&Jara <3

honden foto van <3 Ayla&Jara <3

ik snap ook eht probleem rondom de GL niet zo..
ook omdat het de band met Jara toch bij mij echt wel heeft verbeterd!

ik bedoel wat doowey al zegt, het is echt niet bevoordelijk als ik of mijn moeder met haar loopt en onze arm eruit wordt getrokken en wij een negatieve energie naar haar sturen..
ook het hangen in de riem is denk ik minder prettig dan het bandje om haar neus, zij is er niet onzekerder of onderdaniger van geworden hoor.
en gaat nog steeds met veel plezier mee wandelen!

wat is nou beter een hond die (na veel trainen zonder resultaat, dat onze trainer aanrade om ee GL te kopen, en dat doen ze niet snel!) een Gl om te doen zodat hij/zij niet meer trekt of een halsband waar de hond aan trekt wat dus betekend druk op de nek, schouders en rug en luchtpijp die wordt afgekneld en een negatieve energie van al dat getrek??

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

ik heb er ook één gebruikt, een aantal maanden.
Santa was een jaar en trok me de hele wijk door.
Op de cursus (MG) werd hij geadviseerd en aangemeten.
Daarmee hebben we de cursus gedaan, en in die tijd hem uitgelaten.
Het ging mij steeds meer tegenstaan, en aangezien hij geen rem had, ook niet met GL, ben ik er vanaf gestapt en gaan trainen.

Ik heb het hier al vaker geschreven, het is in ons geval ook een kwestie van onervarenheid geweest, om dat ding te gaan gebruiken.
Ik heb er geen spijt van, omdat we zo wel door de eerste ergste maanden zijn doorgekomen.
Maar achteraf gezien, had ik hem liever niet gebruikt.
Ik vond Santa altijd zoiets treurigs hebben, ook al heeft hij zich er nooit tegen verzet.

Met een hond, nog zo jong, zou ik echt mijn energie steken in trainen.

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@


Alleen het wandelen aan de lijn had ze maar niet door... Nu leerde mn vriendin me de halster kennen (zo n ding rond haar muil) en echt .... je beseft niet wat een verschil dit is :-D !!! quote]

Ik vind je laatste zin wel belangrijk.
Heb je er ook bij stilgestaan waarom ze nu anders aan de lijn loopt?
Dat ding heeft dus zo'n enorme uitwerking.

Ik stond ook versteld ervan, nu denk ik, ja, kun je nagaan wat zo'n bandje om z'n snuit doet.
Nogmaals, ik zeg niet dat je hem niet moet gebruiken, maar realiseer je goed welk effect je bij je hond, die nog superjong is, bewerkstelligt.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Quiebus is leuk, maar wel het uiterste qua trainingsmethodes, zoals slipkettingen en rukken het andere uiterste is. Noem het extreem-links vs extreem-rechts, maar je snapt het idee.

Het is een hulpmiddel, maar ik zou dat niet zomaar inzetten, ook niet bij een jonge hond. Zeker niet als "jee, oplosssing!". Wat mij vooral zorgen baart is dit:
"Ze vind het wel nog wat ambetant aan haar muil, maar ze doet het verschrikkelijk goed!!!"

Het moet namelijk goed aangeleerd worden, de hond moet het dragen van het halster prettig vinden. Je wilt bereiken dat de correctie voortkomt uit het niet netjes meelopen, niet dat ze het meelopen op zich, of erger nog, naar buiten gaan niet leuk gaat vinden.

Ik heb een Gentle Leader moeten gebruiken toen ik mijn vingers gekneusd had, net een maand nadat ik Dobby had. Hij was toen zéér onstuimig. Maar de eerste dagen ging dat ding alleen om bij het eten en het spelen. Daarna stak hij zijn neus er vrijwillig kwispelend in. Niets geen naar gevoel.

honden page profiel niet meer actiefniet meer actief

honden foto van niet meer actief

quiebus is ook maar "een" mening
niks meer, ook niks minder

nog ff en de hond mag geen halsband meer om
ik zie trouwens het verschil allemaal niet zo
want puntje bij paaltje moet je met geen enkel hulpmiddel "corrigeren"
en is het puur ter veiligheid en controle (we leven nu eenmaal in een zeer druk land met regels omtrent aanlijnen voor ieders veiligheid)

als je ziet dat je hond er echt ongelukkig van wordt, moet je het ding natuurlijk niet gebruiken
ik heb weleens een hond gehad die een tuig verschrikkelijk vond, zn staart zakte ver naar onder en een drafje kwam er niet meer uit, vre-se-lijk- het stond gewoon in een wolkje boven zn koppie geschreven.

bij de vorige schnauzer heb ik de GL aangeleerd bij een geweldige MG trainster in Maassluis
toen hij totaal uit de controle was gelopen omdat hij maanden zeer ernstig geblesseerd was geweest en een forse operatie had ondergaan, goh, was ik blij met dat ding, kon ik die snor weer op mij richten, later kon het ding in de la blijven.
behalve in het buitenland, we hebben heel europa gezien, en ook steden bezocht, met de hond, en dan kreeg hij de GL om, in een fel kleurtje, en ATLIJD positieve reactie's, en heel wat uitleg gedaan in diverse talen, mensen waardeerden het juist dat we de moeite namen met onze toch best indrukwekkende hond, zo rustig en gecontroleerd over te komen, gevolg..... we waren overal welkom.

Zou ik een pup hebben, wende ik hem beslist een GL aan, altijd handig als ze er geen probleem mee hebben, niet gelijk om in te zetten, maar ik vind het niks anders dan een halsband, e-lead, tuig of wat dan ook. Dus ik zal niet zeggen dat ik TS niet zou volgen, geen idee, dat weet je pas als je er voor staat. ;-)

honden foto van Rita  Cosmo†, Duke†,  Digger, Bayco, Nanu en Dokyo

Zoals ik eerder al schreef, ik loop met drie grote krachtige honden.
Waarvan eentje mij gevloerd heeft op 29 feb jl.
Ik heb daarbij twee vingers van mijn rechter hand gebroken, precies de kootjes stuk.
Ik was daarna heel onzeker geworden en de honden hebben daar behoorlijk misbruik van gemaakt.
Ik kan door distrofie nog steeds mijn rechter hand niet gebruiken en heb ze nu allemaal aan de gentle leader gedaan, wat een genot en tevens komt mijn vertrouwen weer terug om gezellig met de honden te wandelen.
Zo snijd het mes aan twee kant en als ik straks mijn hand weer kan gebruiken, ga ik zeker weer volop aan het trainen en hoop dan op den duur weer zonder die dingen te kunnen lopen.
Lukt het niet zonder, dan is het maar zo, de honden hebben er net zo min last van als van een halsband, zijn ze los dan houden zij de halters om en spelen gewoon en gaan zwemmen en noem maar op, dus zo erg zijn ze niet.
Ik stel mij zo voor, als het echt een zwaar middel zou zijn voor de honden dan zouden ze los of de benen nemen of niet willen spelen met de ballen of zwemmen, ze zijn ook aan de riem altijd gewoon vrolijk :-D

honden page profiel KittyKitty

honden foto van Kitty

Ik ben van mening dat je het probleem niet verhelpt, maar het een soort van vermijdt.

Ik zeg niet dat ik het mishandeling vind, ik zeg alleen dat ik het zonde vind dat bepaalde mensen gebruik maken van de makkelijkere, en snellere weg dmv correctiemareriaal, ipv de wat moeilijkere en langere weg waarmee je echt iets bereikt als team.

Dit kwam waarschijnlijk lulliger over dan dat ik bedoelde, soms is het lastig om iets normaal uit te drukken als je elkaar niet face to face aan kan kijken, haha!

honden page profiel ChaveraChavera

honden foto van Chavera

Als ik het woord halster hoor dan denk ik totaal niet aan honden, wel aan paarden O-)

honden page profiel KittyKitty

honden foto van Kitty

Ik denk sowieso dat je moet kijken hoe de hond reageerd. Merk je dat hij er geen problemen mee heeft, vind ik het minder erg dan wanneer je kan zien dat de staart tussen de poten gaat hangen etc. Het ligt dus ook aan de hond zelf.

honden page profiel Melissa & YukiMelissa & Yuki

honden foto van Melissa & Yuki

oww jeetje, zoveel reacties.

ja idd het is een gentle leader.
Maar ze ondervind er wel niets van hoor. Ze heeft dit de eerste keer aangehad toen ik samen met mn vriendin ging gaan wandelen voor de eerst maal. En toen liep ze al meteen heel mooi aan de lijn. Komt het nu door het hulpmiddel of niet, in ieder geval, ze vond het niet erg, en loopt suuuuuuuuuuper mooi naast mij!

En trouwens, ik heb me een boekje aangeschaft omtrent 'honden aan de lijn', die enkel maar werken met POSITIEVE EN HONDVRIENDELIJKE MATERIALEN!!! En hier stond de halster/gentle leader als goed hulpmiddel. Dus dit is echt wel niet hond-onvriendelijk hoor...
+ is ze hier veeeeeeeeeeeeele beter mee dan gwn aan de leiband met haar halsband. Dan was het maar trekken en trekken en trekken, wat super ongemakkelijk was voor haar + haar hals en rug!!

Dus: Ik HELP mn hond hiermee, en werkt haar niet tegen :-) O-)

honden page profiel Melissa & YukiMelissa & Yuki

honden foto van Melissa & Yuki

en ja hoor, ik heb al veel geprobeerd :-) .. ik ga niet zomaar dit ding gaan gebruiken hoor. Yuki is nu eenmaal een pittig beestje O-). Ik vond er ook niets aan als ik dit zag! Lijkt als een muilband dacht ik, tot mn vriendin me dit leerde kennen, en zij had er ook veel aan gehad!

Eerst goed laten wennen aan dit ding, dan een tijdje hiermee wandelen (natuurlijk ook af en toe eens kijken hoe ze het zonder de halster doet) en dan helemaal zonder..
En idd, mss is dit niet het probleem verhelpen dat ik doe, maar ik zorg er wel voor dat ze momenteel niet belast wordt op haar hals en rug toch?

En als het dan idd geen goed idee was, en ze er niets uit leert, welja, dan weet ik dit dan ook dat Yuki hier niets aan heeft, maar ik moet toch zelf mn hondje kennen en zien waar ze uit leert en waar niet + wat ze absoluut niet graag heeft en wat wel ... Dus momenteel vind ik dit toch wel een goeie methode om even UIT TE PROBEREN
(man, je moet hier toch op letten hoe je je woorden formuleert... maar swat :-), toch bedankt om even een mening te plaatsen he ;-) )

honden page profiel Taiko & Kiya ThalassaTaiko & Kiya Thalassa 3 doggies

honden foto van Taiko & Kiya Thalassa

Ook ik snap niet waarom er zo heftig gereageerd wordt. Als je een gentle leader op een juiste manier ombrengt en gebruikt, zie ik er geen kwaads in. Voor Taiko had ik hem ook aangeschaft en het is inderdaad heel opvallend: hij loopt meteen goed mee. Veel beloond met snoepjes etc en nu lopen we zonder gentle leader. (maar hoe veel we hem ook beloonden en omdeden als we ze bijvoorbeeld naar het bos gingen hij vond het niet fijn en wilde hem vaak afdoen) We gebruiken hem nu ook niet meer. Maaaaaar, het is en blijft een verschil wanneer hij dat ding omheeft of niet. Hij trekt niet naar geurtjes en naar andere honden toe. Gelukkig (sinds z'n castratie) is hij minder gericht op honden en loopt hij nu dus goed mee (zonder gentle leader).

Wat ik verder wel erover wilt zeggen is dat ik vaak zie dat de gentle leader bij veel honden zowat in hun ogen zitten. DAT vind ik zielig. En soms zie ik ook dat er aan gerukt wordt...ook dat is niet de bedoeling. T heet niet voor niks een GENTLE leader. ;-)

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Dus dit is echt wel niet hond-onvriendelijk hoor...

dat is jouw mening, helaas kan je hond zijn mening niet zeggen, heb je de uitleg wel gelezen? Tuurlijk is dat ook een mening, wel een mening die mij logisch lijkt, daarom wilde ik het ook delen. :-)

Zelf zou ik zoals gezegd een andere manier gaan proberen, meestal gaat het om het totaalplaatje hoe je met je hond omgaat.
Het begint al binnen, eerst rustig zitten, en dan in alle rust naar buiten gaan en niet als een wervelwind dolenthousiast naar buiten spurten bijvoorbeeld. :-)

Eenmaal buiten goed op de signalen letten die de hond afgeeft, trekt ze uit enthousiastme, uit spanning, waarom trekt ze, in welke situatie trekt ze. Je moet dus de reden vinden waarom je hond trekt. Als de hond een gentle leader omheeft kan je dat dus niet goed zien omdat de hond in een bepaalde houding gedwongen wordt.

Als je de oorzaak weet, kan je er ook aan gaan werken, zelf denk ik dat je hond gewoon jong en enthousiast is, maar zo vanaf de computer kan ik het niet beoordelen natuurlijk.
Voor veel honden is een wandeling ook een enorm spannend, er zijn enorm veel indrukken, geurtjes en allerlei afleidingen zoals andere honden. In dat geval zou je eens een tijdje de wandeling liever wat korter maken, of zelfs eens overslaan en bijv. in plaats van een stressvolle wandeling eens lekker in een rustige omgeving samen een aandachtsspel doen bijv. of hem lekker laten scharrelen en snuffelen ergens waar het veilig is.

Zelf heb ik veel gehad aan het boekje van Turid Rugaas, help mijn hond trekt, een methode om de wandeling leuk en ontspannen te maken, je maakt hierbij gebruik van kalmerende signalen, zoals bogen maken, afstand creeeren, leren goed naarje hond te kijken en inspelen op de situatie. Iets wat creativiteit, inzicht en geduld vereist, maar daar krijg je dan wel wat voor terug. :-)

honden page profiel Gina HeuvelslandGina Heuvelsland

honden foto van Gina Heuvelsland

Als een hulpmiddel helpt, zie ik het probleem niet om het te gebruiken. Quincy schoot alle kanten op tijdens de puppycursus en liep voor geen meter. De instructeurs zeiden dat ik een slipketting moest gebruiken (alle puppy's hadden dat, behalve de chi's), maar dat wilde ik niet, dus het werd een halfcheck.
Ik moet eerlijk zeggen dat Quincy met de halfcheck beter loopt dan met een gewone halsband. Ik heb de halfcheck alleen wat ruimer gedaan ;-)

honden foto van Rita  Cosmo†, Duke†,  Digger, Bayco, Nanu en Dokyo

Klopt net als vroeger toen het touwtje om de nek plaats maakte voor de halsband,
Ook toen waren er pessimisten maar ook positieve mensen,
je moet even goed leren omgaan met een GL.
Dan is het net als vroeger halsband een prima hulpmiddel :-D

Zeker veel dier vriendelijker dan vroeger met onze oudjes die stakkers zijn nog getraind met een slipketting, wat toen een heel normaal hulpmiddel was, maar achteraf een martelwerktuig.

honden page profiel Angel, Google & GadgetAngel, Google & Gadget

honden foto van Angel, Google & Gadget

Ik moet bij zo'n ding altijd denken aan die mutsen die hier in de wijk lopen met een halti of GL in combinatie met een FLEXI.... ;-) ;-)

honden page profiel mary S&A&Z mary S&A&Z

honden foto van mary S&A&Z

Ben maar gewoon trots op hoe jìj het samen met jouw hond oplost. ;-)

honden foto van Jolanda &Yentl &Luna R.i.p Shakira

Volgens mij bedoelt ze een halti?

Een halster is voor paarden ;-)

honden page profiel Erika & JettaErika & Jetta

honden foto van Erika & Jetta

"
Hier de visie met uitleg van kynologisch centrum Quibus hierover

http://www.quiebus.nl/hondonvriendelijkehulpmiddelen.htm

"


ik ben het niet eens met de uitleg over GL's. Als honden dat echt ervaarden als een correctiemiddel waarbij het bijten over de snuit wordt nagebootst, zouden velen volgens mij gek worden als er zo'n GL wordt aangedaan. Het is volgens mij een beetje overdreven, wat is een halsband dan? Een correctie in de nek? Moeten ze volgens mij ook niet leuk vinden dan. Nee volgens mij zien honden goed genoeg het verschil tussen een "touw" rond hun snuit of een bijt-correctie. Ik kan niet uit eigen ervaring spreken maar ik zie op straat en op mijn hondenschool ook redelijk wat honden met een GL die daar absoluut geen probleem mee hebben en vrolijk naast de baas lopen.

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

Ik sluit me aan bij Gorby.
Quibus kan leuk praten met zijn verhaal over de GL, maar ik zie weinig verschil met een halsband.. hoe diervriendelijk is dat? Als de hond of de baas eraan trekt?

De GL zit wel over de neus en dat is een gevoelig stuk van de hond, daar moet je dus goed rekening mee houden. De halsband drukt op de keel, ook niet fijn bij trekken..
Trekken is per definitie niet fijn, niet voor de hond en niet voor de baas.
Dus als je vanalles probeert en je vindt een hulpmiddel waarbij je je hond geen pijn doet en hij lekker kan wandelen, en het werkt ook nog: goed gedaan!

honden foto van ~Saartje & de chihuahua roedel ~

Ik zie het als een hulpmiddel.
Door het aan te doen en het positieve gedrag te gaan stimuleren en belonen, daarna stilletjes over te gaan op gewoon tuig of halsband door zoals eerder vermeld beide om te doen en dan eens de een lijn vast houden dan de andere, kan je op een gemakkelijke manier zonder jezelf of de hond teveel te belasten het lopen aan de lijn gaan trainen.

Als je hond niets anders doet dan in de lijn hangen met volle gewicht kan het lang duren eer de lijn eindelijk los hangt en je een klik kan geven, het kan nog langer duren voor de hond ook maar naar je kijkt...
Met zo een GL is er bijna geen negatief gedrag waardoor het positieve gedrag beter beloond kan worden.

Persoonlijk vind ik het als corrigeer middel net zo erg als een halsband. Als een hond daarin loopt te trekken, of je draait je bruusk om of blijft plots staan geeft het ook een snok in de nek die niet bepaald goed is.
Dus GL of halsband, allebei moeten gewoon degelijk gebruikt worden en zijn hulpmiddelen om beter aan de lijn te leren lopen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "mooi aan de lijn - leve het halster!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 3 123
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^