Weet eigenlijk niet of ik het leuk vind maar goed.
Ik liep net op het losloopveld en wou Jessy net los laten toen er een soort balletje lag, mijn gedachte was dat een andere hond een balletje had laten liggen. Jessy zag het ook en greep het meteen nog voordat ik goed kon zien wat het was.
Dus ik zeg heel leuk, heb jij een balletje gevonden zullen we die dan gaan gooien?
Maar madam liet niet los, zeker bang dat ik haar gevonden voorwerp afpak.
Van binnen was ik kwaad, niet los willen laten en het ging net zo goed met luisteren.
Dus ik zeg niet los laten is niet los lopen. Vond ze waarschijnlijk ook prima want ze ging met het gevonden voorwerp zelf gooien. Toen zag ik dus dat het totaal geen bal was maar een mezenbol voor vogels.
Ik ben dus naar huis gerent, zag het hele ding met netje en al naar binnen verdwijnen.
Thuis dus meteen een pens staaf gepakt, ja niet willen ruilen.
Dan maar hard handig mijn hand in de bek gestoken, ik heb hooguit een halve smerige plakkerige mezenbol er uit kunnen krijgen en gelukkig het netje.
Achteraf denk ik kan een vogel een hele bol meenemen?
Er grenzen tuinen aan het veld maar toch, een hele bol?
Er zal toch geen een of andere gek expres een mezenbol op het hondenveld gegooid hebben? Nee die gedachte wil ik niet hebben.
In ieder geval gaan hier nog wat klachten bij komen.
Mezenbol = graan = jeuk jeuk jeuk jeuk
Het vet zal wel rommelende darmen, stinkscheten en diarree veroorzaken
Maar ik ben wel blij dat ik het netje heb
Nu maar hopen dat ze niet gaat fluiten
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Mezenbol" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ja, hoor, er zijn vogels die een hele bol meeslepen. Ben er hier al meerdere "kwijt" uit de tuin.
Maar wat een schrik dat Jessy de hele bol bijna inslikt,zeg.
En wat het fluiten betreft, hier eten Gio een Kyra de gevallen vogelzaadjes uit de voedersilo in de tuin, maar nog geen gezang gehoord
hier verdwijnen ze ook uit de hanger.. kan ze elke x weer oprapen uit de tuin..
Kan, zeker groter vogels kunnen dat wel.
Maar goed dat je het netje eruit hebt gevist, dat is nog het gevaarlijkste. Ik zou in zo'n geval ook niet proberen te ruilen, dan is het gewoon 'bek open'.
Niet alleen vogels schaouwen met mezenbollen, maar ook muizen en ik kan me voorstellen dat ook marters ed ermee aan de haal gaan.
Goed dat je hem hebt kunnen afpakken. Indien hij het netje doorgeslikt had, had je een eetlepel zout achter in zijn keel kunnen gooien om hem uit te laten braken.
Yago heeft deze winter ook zo'n mezenbol opgegeten. Direct naar de dierenarts gebeld die me geruststelde: alles zou er via de natuurlijke weg weer uitkomen en dat was ook zo. Niks gemerkt van rommelende darmen, stinkscheten of diarree, en fluiten doet ie sindsdien ook niet!
Oke dan gaan we er gewoon vanuit dat een vogel hem meegenomen heeft
@zonnetje, tja ik wou het nog op een positieve manier doen in de hoop dat ze een volgende keer gewoon los laat.
@chris, als ze het netje ingeslikt zou hebben was ik naar de Da gereden, zout is heel slecht en ga ik echt niet aan beginnen.
@Lydia en Yago, Jessy heeft naast de graan allergie ook gevoelige darmen vandaar dat ik denk dat er rommelende darmen etc van zou komen. Tot nu toe valt het mee, enkel een stink scheet
Ik hoor haar helaas niet fluiten dus dat werkt inderdaad niet jammer hoor
mmm fluiten, wie weet. hahaha, maar van de mezenbal zelf kan ze wat trilpoep krijgen, meer niet, goed dat je het netje te pakken hebt, want dat is een slechte zaak als tie dat op eet.
voortaan wat bij je steken, zodat je kan ruilen, maar je hebt het goed gedaan hoor, zo zou ik ook gehandeld hebben, niets mis mee, je zag dat het gevaarlijk was, dus je handeling was goed.
CHRIS....... sorry, dat ik je naam noem, maar geef nimmer zout als oplossing voor te braken, levensgevaarlijk, kijk even hier op de encyclopedie waarom dat gevaarlijk is.
chris, ik heb je een pbtje gestuurd.
De hond spuugt het zout samen met het ongewenst voorwerp uit! en het gaat dus niet op opname van zout.
Als je moet kiezen tussen een dode hond door bv een vergiftiging of een maagdraaing door vreemdvoorwerp, dan kies ik voor het zout.
Het heeft in het verleden al meermaals zijn dienst bewezen en een hond zijn leven gered (en van die honden is er geen enkele gestorven of zelfs maar ziek geworden door het gebraakte zout). Het is aangeraden door de dierenarts waar ik paraveterinair werk deed.
Op de honden EHBO cursus werdt dit aangeleerd.
Nogal logisch is dit niet iets wat je regelmatig toepast bij je hond, maar alleen in noodgeval.
erg tegenstrijdig dan, dit heb ik van een dierenarts...
....
Waarom kan zout fataal zijn voor Uw dier
Zout werkt irriterend op het slijmvlies van het maag-darmkanaal. Hierdoor zijn een gebrek aan eetlust, braken en diarree vaak de eerste verschijnselen na de opname van zout. Ook kunnen deze klachten leiden tot uitdroging, suiker tekort, verzuring en shock. Door het zout ontstaat een hoge natriumconcentratie in het bloed. Deze hoge concentratie natrium zorgt ervoor dat water zich vanuit weefsels naar het vaatbed verplaatst. Dit kan leiden tot een ophoping van een abnormale hoeveelheid vocht in de weefsels, ook wel oedeem genoemd. Wanneer de natrium concentratie oook in de hersenen stijgt, leidt dit tot uitdroging van de cellen, bloedingen en infarcten met neurologische klachten ofwel klachten aan het zenuwstelsel als gevolg. Verschijnselen die hierbij o.a kunnen optreden zijn, rusteloosheid, toevallen, sloom of juist spiertrekkingen en een verhoogde temperatuur. Andere verschijnselen die kunnen optreden zijn veel plassen/veel drinken, onwillekeurige samentrekking van spieren, versnelde ademhaling, verhoogde hartslag en hartritmestoornissen. Uiteindelijk kan het dier incoma raken en komen te overlijden. Bij honden worden de zichtbare verschijnselen duidelijk bij een natriumconcentratie van meer dan 170 mmol/L
Welke hoeveelheid zout is gevaarlijk voor honden?
In de literatuur wordt de voor de hond voor natriumchloride een acute dosis genoemd 3.7 gram per kilogram lichaamsgewicht. Giftige effecten kunnen al optreden vanaf 1.9 g/kg lichaamsgewicht (een eetlepel is ongeveer 16.5 gram). As het toegediende zout niet wordt uitgebraakt, bestaat er zeker bij kleinere honden al snel een risico op een zoutvergiftiging, Bij een acute te hoge concentratie zout in het bloed , is het overlijdingsrisico hoog. Met name bij de neurologische verschijnselen is de kans op overlijden groot. Het optreden van deze verschijnselen is meer gerelateerd aan de snelheid waarmee het teveel aan zout in het bloed ontstaat, dan aan de hoogte van de zoutconcentratie in het bloed.
Ik heb gewoon een spoednummer van de DA of een DA hier in de buurt, binnen 10 minuten kan ik bij een DA zijn dus ik ga nooit zout geven als ik gewoon de mogelijkheid heb voor een DA.
Ja het is duur tarief maar liever dat en een extra prikje zodat de misselijkheid weer stopt als het er eenmaal uit is dan zout geven. Mijn mening
Gelukkig heeft hij het toch afgestaan aan je!!
Zout geven om te braken is idd levensgevaarlijk..
Hoe weet je immers of al het gegeven zout ik uitgebraakt??
De kans op een zoutvergiftiging is erg groot..
en niet eens iedere hond gaat er van braken...en dan zit het toch mooi in het lijfje :(
Ga in dat geval liever naar de DA en laat hem het juiste middel toedienen om te kunnen braken!
Erika, bij sommige vergiftigingen heb je geen tijd te verliezen. Ik heb verschillende keren meegemaakt dat het het leven van een hond gered heeft, en nog nooit meegemaakt dat een hond er dood aan ging of zelfs maar ziek van werd. Je gaat natuurlijk geen eetlepel aan een chihuahua geven.
Voor een hond van ong. vijftig kilo, praat Willemijn dus over bijna 200 gram als gevaarlijke dosis, wat dus ook niet echt in verhouding staat met de 16,5 gram welke een eetlepel schijnt te zijn en ik noemde (ik heb immers niemand geadviseerd 200 gram zout aan zijn hond tegeven om op te eten!). Het lijkt me dus een klein risico om een leven te redden, zelfs al zou hij het niet uitbraken. Ik had er idd wel bij kunnen melden dat voor kleine honden het in verhouding moest zijn, en niet aan moeten nemen dat mi dat logisch leek.
Ik ben het echt niet me je eens...
Dit is zo'n achterhaald advies...
Als je geen tijd te verliezen heb dan bel je de DA, of je steekt je vinger in zn keel...
http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_486-Zout-verfiftiging.php
http://www.dierenkliniekleusden.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=150&Itemid=137
Ik enk genoeg verhalen van honden die doodziek werden alleen al door het aflikken van hun pootjes...
omdat er gestrooid was met pekel
je kan dus niet zeggen dat een kleine hoeveelheid niet schadelijk kan zijn
inderdaad ook swinters wordt er gewaarschuwdd, laat de honden het zout niet oplikken van hun pootjes, als er gepekeld is, uitspoelen die pootjes, dat zout een braakmiddel is, is al jaren achterhaald, een dierenarts past het niet meer toe. niet voor niets.
Vinger in de keel steken heeft echt geen resultaat, een hond heeft niet een braakreflex als een mens.
mensen zijn niet verplicht om advies hier gegevn op te volgen. Het enige wat ik doe is mijn ervaring geven en hopen dat als het ooit nodig zou zijn, het een hond zijn leven kan redden.
Natuurlijk bestaan er idealere middelen, maar helaas zijn de situaties niet altijd ideaal.
DIERENKLINIEK LEUSDEN..
Keukenzout wordt regelmatig gebruikt om dieren thuis door de eigenaar te laten braken nadat de hond een ongewenst voorwerp of ongewenste stof heeft opgegeten. Het geven van zout wordt ook op internet vaak genoemd als een ‘eerste hulp actie ‘. En ook veel dierenartsen raden eigenaren aan hun hond te laten braken met behulp van een lepel zout. Recent zijn 2 gevallen beschreven waarbij deze actie fataal afliep. Beide honden (een Schipperke en een Skye Terrier) overleden aan de gevolgen van een zout vergiftiging. Daarom wordt het gebruik van zout als braakmiddel vanwege het risico van een zoutvergiftiging, sterk afgeraden.
Therapie
De therapie is lastig omdat veel methoden die normaal bij vergiftigingen toegepast worden niet werken. Zout bindt ook nauwelijks aan actieve kool (norit). Mocht de patiënt nog niet spontaan braken dan kan het braken alsnog worden opgewekt met de daartoe geëigende middelen. Wanneer het zout al in het bloed verhoogd aanwezig is, is het narcose risico toegenomen. Dit bemoeilijkt de sedatie om – bijvoorbeeld - de maag te spoelen. Verdoven en spoelen wordt afgeraden wanneer er al zenuwverschijnselen aanwezig zijn.
In alle gevallen dat het zoutgehalte in het bloed (sterk) verhoogd is, zijn speciale infusen nodig om dit te corrigeren. Dit vergt het voortdurend meten van het zoutgehalte en kan alleen in bepaalde klinieken plaatsvinden. Een ernstige ‘zoutvergiftigings-patiënt’ is daarom vaak een ‘intensive care patiënt’.
Hoe dan wel laten braken
Wanneer een hond of kat moet braken zijn daar geschikte injecties voor. Het braken kan op deze manier gecontroleerd plaats vinden. Tegelijkertijd wordt gecontroleerd of de verdachte stof, of het verdachte voorwerp daadwerkelijk is uitgebraakt.
Daarbij komt ook nog dat het ook niet altijd de goede keus is om een dier te laten braken.
de mezenbol zelf kan niet veel kwaad dat hebben ze hier ook wel eens te pakken gehad.
het netje zelf kan echter problem geven.
dat heb ik zelf mogen ondervinden met onze jongste hond.
die had mezenbol + netje opgegeten.
kwam erachter toen het netje half uit haar anus bleef steken en vast zat
koste weer een ritje dierenarts.
bamse heeft ook wel eens een mezenbal gepakt, kwam uit de lucht vallen, door kraaien, en gelukkig het netje niet opgegeten, het smaakt lekker , en als je er geen erg in hebt, als ze gulzig zijn, ja is ook het netje weg, rot dingen zijn het.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Mezenbol" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?