Hallo,,
December is mijn border collie van 2 jaar gesteriliseerd. Het was altijd een hele onderdanige hond.
Vroeger werd er regelmatig "lelijk" tegen haar gedaaan. Gegromd/aangevallen paar keer).
Nomaal gaat ze op haar rug op de grond liggen.Sinds ze gesteriliseerd is doet ze regelmatig agresiever naar bepaalde honden zeker aan de lijn.
Ze gaat dan liggen en laat ze ruiken en in 1x gaat ze dan helemaal tekeer tegen die hond.
Meestal doet ze tegenwoordig heel lelijk tegen jongeren honden onder een jaar. Grommer en lomp met ze. Ze snept dan ook.
Los doet ze dit veel minder en echt maar bij bepaalde honden.
Vandaag bv tegen een jonge herder van een paar maanden. Ze ziet deze van een afstand en neemt een aanloop en kegelt het beestje omver.
wat kan ik hier aan doen?
Met kinderen is ze heel lief tegen mensen ook
Wat verdere info: Heb haar vanaf 7 weken. Ze loopt 4a5x per dag waarvan 2x los in het bos.
Ben in september verhuist. Persoonlijk moet ik wat meer met haar oefenen want dat doe ik te weinig.
Ze rust genoeg.
Hoop dat jullie tips hebben!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hond sinds sterilisatie "agresiiever"" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Volgens mij komt dat omdat ze te vroeg weg was van nhet nest, en dan dus niet voldoende heeft geleerd van de moeder en nu denkt dat elke hond haar kan aanvallen...Pas bij 8 weken mogen ze het nest verlaten.
Ze was 7,5 weken. Geheel gesocialiseerd met kinderen,stofzuiger, harde geluiden enz.
Omdat moeder een tepelinfectie had dronk ze al een tijdje niet meer en was ze vroeg aan de brokken.
Ze is nu 2 en doet dit pas sinds december.. En niet bij elke hond..
het vrouwelijk hormoon is er niet meer, het mannelijkhormoon is er nog wel, dat zo iets kunnen verklaren. Ook teven met een hoog niveau aan agressie zou ik nooit laten helpen, ook hier weer de kans dat de agressie verergerd.
Sommige honden veranderen van karakter, als ze geholpen worden.
Ik denk toch dat hier iemand met een goeie inzicht naar moet kijken.
En mss zelf wat meer met de hond gaan doen, denk spelletjes......
Hopelijk komt het goed.
@ Hadassa.
Ze was altijd heeeeeel onderdanig tot de steralisatie.
Misschien heeft ze ergens pijn?
Karakterverandering zie je wel vaker, maar dat trekt meestel wel wat weg. Mssn toch navraag doen bij de da!
Je zou je hond eens na kunnen kijken bij de dierenarts of hij ook ergens pijn heeft. De verhuizing kan een rol meespelen en dat de moeder hond de pups niet meer kon zogen ook. Het is zelfs mogelijk dat de moeder de pups niet optimaal kon begeleiden omdat ze pijn had aan haar tepels. Ik zou er eens iemand ( gedragstherapeute) naar laten kijken. Iemand die werkt vanuit die werkt vanuit de kalmerendes signalen zodat ze naar het onderliggende gedrag kijken. Dus kijken waar de oorzaak ligt.
pup is op een goeie leeftijd naar de eigenaar gegaan.
er wordt alleen maar gekeken naar voordelen van castratie, en zoals hadassa al aangegeven heeft, de hormomen vallen weg en gaan door op het mannelijke hormoon.
agresief gedrag komt vaker dan voor, zorg dat je de hond als tie aan de lijn zit niet bij anderen honden komt, ze voelen zich gesteund door jou. ga naar een speelveldje en ga daar met sociale honden naar toe, kijk wat je hond los doet, meestal gaat dat goed dan.
en heeft niets met pijn te maken vanuit het nest, of wat dan ook, onderdanige honden die worden geholpen worden meestal wat agressiever, maar kan ook afzwakken, vandaar niet aangelijnd naar anderen honden laten gaan.
@ Willemijn.
Los doet ze het naar meestal jongere honden dan ook. Hoe ga ik daar dan mee om?
Hoe is je eigen reactie op het uitvallen?
En dit "Persoonlijk moet ik wat meer met haar oefenen want dat doe ik te weinig.
Ze rust genoeg." kan een aanleiding zijn. Als jij sinds je verhuizing minder met haar bezig bent dan heeft ze energie over. Let wel, geen lichamlijke energie maar geestelijke energie. Pak het trainen weer op en maak je hond lekker moe met oefeningen en je kunt ook zoekspelletjes met haar doen.
Janine, ik ga daarin ook mee met eshter, je geeft het zelf al aan, je doet te weinig sinds de verhuizing, de hond voelt zich daardoor ook onzeker.
Ik corrigeer bij het uit vallen. Ik trek haar wel terug en laat haar naast me zitten. En foei enz.
Daarna laat ik haar niet meer bij die hond wacht tot ze weg zijn of ga zelf de andere kant op.
Ik moet ook weer meer met haar doen inderdaad!
Door je handelingen geef je nu zelf ook aan dat jij het niet vertrouwd. Je gaat zelf nl. hetzelfde doen als je hond. Ga op het moment van aanvallen rustig naar achteren. Geen aandacht aan schenken maar gewoon rustig naar achteren. Je geeft zelf aan dat je afstand wilt en afstand schept vertrouwen.
Ga eens op grote afstand een andere hond ontmoeten. Beloon je hond voor het gewoon kijken en ga rustig op de andere hond af. En beloon regelmatig als ze niets doet behalve gewoon lopen. Het belonen kan met stem maar ook met voer zijn.
Wij grijpen vaak pas in wanneer het fout gaat en we belonen vaak veel te weinig als het goed gaat. Daar zit nl. de truk. Een hond wil graag beloond worden en nu doe je dat op een negatieve manier. Maar het is toch belonen.
Mocht dit je niet lukken dan kun je altijd nog afspreken met iemand die je begeleidt en aanwijzingen geeft. In welk provincie woon je? Misschien kunnen we alvast iemand aanbevelen.
Je zou haar ook kunnen roepen in plaats van te corrigeren. Door te corrigeren schrikt de hond maar leert ook dat andere honden eng zijn door je correctie. Als je haar geroepen hebt beloon haar dan ook. Zo leer je je hond prettig met je samen te werken.
Ik woon in brabant. in de buurt van eindhoven. Ik zal de tips gebruiken en zien wat het brengt. Kan altijd nog iemand in schakelen
Monique van Kessel, van take-it-easy.nl zit daar in de buurt.
Dank je wel allemaal.
Ik ga met de tips aan het werk.
Ook heb ik al een mail naar Monique van take it easy gedaan met wat vragen.
Komt goed!
Dit is een probleem wat vaker voorkomt bij gesteriliseerde honden. Een al dominante hond moet je nooit steriliseren. Soms zie je ook dat een onderdanige hond opeens dominant wordt. Helaas kan je de sterilisatie niet terug draaien.
Dus voorlopig kort aangelijnd uitlaten lijkt mij het beste. Negatief gedrag dus vooral negeren voor zover dat mogelijk is.
groetjes Laura
Website verwijderd.
Het maken van reclame is niet toegestaan
-- reactie gewijzigd door het moderator team op 23 april om 21:14 --
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hond sinds sterilisatie "agresiiever"" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?