Hallo allemaal,
Ik heb een golden retriever van 1 jaar en een bastaardje van bijna 6 jaar. Mijn golden bijt andere honden als het om eten gaat. Ze krijgen altijd apart eten, maar de laatste tijd wordt het moeilijker. Als er namelijk eten op tafel staat (voor verjaardag ofzo) bijt ze nu ook ineens. Ik ben bang dat mijn dochter er straks misschien een x tussen staat en de beet opvangt. Ik weet niet goed wat ik hier nu mee moet, wie heeft er tips??
Ze is trouwens niet agressief naar ons toe, ze blijft bij ons ook keurig op haar eten wachten (ook als het al op de grond staat) totdat wij zeggen dat ze het mag pakken.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hond bijt andere hond " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Vraagje: is het echt bijten tot bloedens toe?
Hoi,
Naar mijn idee heeft je Golden het een beetje "hoog in het bolletje"...
Van wie is dat eten, wat op de tafel staat????
Toch zeker van de baas!!
Er valt dus "niets" te verdedigen voor jouw Golden...!
Laat de honden - voorlopig - niet in de kamer als je Golden zulke ideeën heeft als er "voer" op tafel staat.
Ja, het gevaar dat je dochter er een keer tussen geraakt, is wel degelijk aanwezig...! :-(
Ik ben er van overtuigd dat je de Golden meer moet gaan behandelen als "ranglagere"..
Dan alleen los je dit probleem op.
Met een duidelijk houding dat hij/zij de ranglagere is!!
Dus;
* Niet meer op de bank/bed..
* Niet meer in gaan op de uitdaging tot een spel als je Golden met een speeltje aankomt...
* Niet meer aan de lijn laten trekken...
* De hond hoort "te wachten" bij de voordeur, en niet als eerste buiten te staan..
* Het gezin eet eerder dan de hond
* Laat de hond niet de hele dag achter je aanhobbelen, sluit de deur achter je, als je van vertrek veranderd..
* Hond niet over je schoot laten handen of een poot op je schoot tolereren...
* Niet laten opspringen...
* Niet de hond het bezoek als eerste laten ontvangen...
* Leg de honden een aantal uurtjes eens even "uit beeld" per dag... Zodat ze niet het idee hebben dat ze belangrijk zijn...
Wees duidelijk en consequent naar "beiden" honden toe...
Succes, lieve groet, Ilja
High-five van *Sterre*
Nee ze bijt niet door tot bloedens toe, maar ze bijt wel echt. En natuurlijk reageerd mijn andere hond er dan ook op en bijt ook van zich af. Hierdoor slaat het om in vechten en is het eten niet langer belangrijk.
Maar de hond is niet agressief naar ons toe, ze pakt ook geen eten van tafel of wat dan ook. Het gaat er gewoon om dat stel dat er wat valt, dan wilt ze niet dat mijn andere hond het krijgt. We laten haar al altijd netjes voor de deur zitten totdat wij naar binnen zijn, ze komt nooit op de bank/bed, spelen bepalen wij ook, hond hobbelt wel veel achter me aan, maar laat haar ook regelmatig alleen zeg maar. Onze golden is ook geen standaard golden (om het zo maar even te zeggen). Volgens onze dierenarts heeft ze een beetje een kronkel in haar kop en is er iets mis gegaan daar waar we haar vandaan hebben gehaald. Ze was al vanaf pups af aan erg dominant, vandaar dat we ook met haar op cursus zijn geweest, consequent zijn en dat ze al deze dingen (zoals op eten en voor de deur wachten) al kent/doet.
Maar het is wel duidelijk aan haar gedrag te merken dat ze 'onderdanig' is aan ons, alleen de honden onderling vormen dus het probleem.
Je bastaardje is zes jaar oud, en waarschijnlijk tot nu toe de hoogste geweest in rang. Nu heb je daarnaast een opgroeiende golden retriever die qua aanleg wat dominant is. Zijn het ook twee teefjes? Dan lijkt me meer sprake van een rangordestrijd tussen die twee, zeker omdat de andere hond terugvecht.
Kun je ons meer vertellen over de omgang tussen die twee, en over hoe jij de een behandelt ten opzichte van de andere?
Sorry voor de vragen, maar die zijn belangrijk om tot een goed advies te komen, niet alleen voor mij, maar ook voor Ilja en de andere vaste gebruikers op dit forum.
Groetjes,
Linda.
Hoi,
Ja dit zijn toch belangrijke vragen die we echt moeten weten. Probeer eens een dag te beschrijven qua gedrag tussen jouw honden en ook hoe de honden zich gedragen naar je dochtertje toe.
Zijn er al kleine grommetjes voorgevallen? Kan ze staan en gaan waar ze wil? Slaapt of verblijft de kleinere hond vaak in haar omgeving en de andere hond niet?
Hoe gaan jullie met deze situatie om en wanneer krijg je een beklemmende emotie, zodra je honden samen zijn?
Veel vragen maar hoop dat je begrijpt dat dit echt belangrijk is voordat we je kunnen adviseren.
Wilma
In alle eerlijkheid? Ik zou beide honden, geen onderscheid maken tussen de beide, maar allebei ofwel in een afzonderlijke bench zetten op het moment je aan het eten begint tot het eten voorbij is. Niet de ene wel en de andere niet, beide gelijk voor de wet, lager dan de baasjes. Wel elk een afzonderlijke bench. Ik zou ze niet volledig afzonderen dat ze je niet meer zien maar ze op die manier wel laten weten dat het niet kan dat zij gaan bepalen wie of wat, NEE want dat gaat van kwaad naar erger. Onmiddellijk ingrijpen en van het moment je aan je eten wil beginnen tot etenstijd voorbij is, de honden elk in een bench, pas als jullie klaar zijn met eten, de honden eten geven. Eerst eten de baasjes, dan pas de honden, niet andersom, ongeacht welk uur, speelt geen rol, ze gaan er echt niet aan dood hoor. Klinkt misschien grof maar enkel op die manier krijg je duidelijkheid en wees gerust, je honden zijn ook vrij verward wat "de roedel" betrefd want ze kennen hun plaats niet echt. Is geen vingerwijzen hoor, mag je niet denken, er is dan ook nog niets gebeurd wat niet kan opgelost geraken. Het feit dat ze dan elkaar tekeer gaan is dat ze onder elkaar gaan uitmaken wie "baas is". Nee, echt niet langer mee wachten en gewoon doen. Let ook niet op die zielige snuitjes, want zo gaan ze jullie proberen om te praten, etenstijd, baasjes tijd, erna, hondjes er terug bijhalen maar ga ze ook niet belonen als een gek als je ze er terug bijhaalt want ze hebben hier ook geen wonderen verricht, ze hebben enkel gewacht tot de baasjes gedaan hebben met eten, ze hebben geen nieuwe uitvinding gedaan. Een aai op de bol is meer dan genoeg, het hoort gewoon zo dat ze braaf wachten en is geen mirakel dus moeten ze er ook geen ongelooflijk grote beloning voor. Het klinkt allemaal nogal bruut misschien maar een goed evenwicht brengt ook de rust terug en de honden denken echt niet zoals wij hoor, die vinden zichzelf niet zielig omdat ze ff moeten wachten.
Succes en groetjes
Het zijn inderdaad 2 teefjes. Ik zal proberen het allemaal een beetje te beschrijven.
Onze bastaard, Jessy, hebben we nu 2 jaar, zij was van een familielid die niet goed voor haar zorgde. Vaak kreeg ze geen eten en klappen heeft ze meer dan genoeg gehad, uitlaten werd niet gedaan waardoor de hond veel wegliep enz enz, een beetje een asielhondje dus. Ik vond het zielig en heb gezegd dat ik haar graag wou hebben, aangezien ze zo lief was/is en goed met kinderen kan.
Ze kon hier heel snel haar plekje vinden en is weer goed op gewicht gekomen, ze heeft nog wel momenten dat ze zich direct overgeeft als ze iets fouts heeft gedaan, maar het gaat steeds beter. Ze is door haar verleden niet erg sociaal naar andere honden toe, ze laat ze toe en is beslist niet dominant, houdt alleen niet zo erg van spelen met andere honden. Zij is trouwens niet agressief met eten of wat dan ook, de kat kan uit haar bak eten zonder enige problemen.
Dat was de bastaard.
Dan hebben we de golden, Blondie. Haar hebben we dus van pups af aan, dominante hond dus. Wou alles op haar manier en zoals zij het wou, dit hebben we er aardig uit gekregen. Bij haar is het enige probleem dus nog het eten.
De 2 honden gaan goed met elkaar om, ze hebben ieder hun eigen mand en allebei aan een andere kant van de kamer omdat ze dat beide pretiger vinden. Ze spelen veel samen, liggen in elkaars mand zonder problemen. Hebben nooit ruzie, snauwen elkaar zelden tot nooit af (op het eten na dus).
Met mijn dochtertje gaat het heel goed. Jessy heeft niet zo veel interesse in haar, maar is wel lief voor haar als ze bij elkaar zijn.
Blondie is helemaal stapel op mijn dochter. Die brengt ballen naar haar, geeft haar likken, gaat het liefst naast haar liggen. Mijn dochter zelf is ook stapel op Blondie, als ze haar ziet begint ze meteen te schaterlachen dus..
Ik ben gek op beide honden en laat ze altijd samen uit. Ik speel regelmatig met beide honden, neem beide honden veel mee. Wel gaat Blondie afentoe ook alleen mee, omdat zij maar kort alleen kan zijn. Ik maak voor de honden tegelijkertijd eten klaar en geef Blondie eten in de keuken en Jessy in de woonkamer. Beide blijven netjes zitten totdat wij zeggen dat ze mogen eten. Als we thuis komen, laten we beide honden voor de deur zitten en wachten totdat wij binnen zijn. In eerste instantie lieten wij Jessy altijd eerst binnen komen, omdat zij hier het langst was en in onze ogen dus de baas van de 2 zeg maar. Nu laten we het ze meer zelf bepalen omdat we merken dat dat beter voor ze werkt.
Beide honden mogen niet op de bank/bed.
Overigens kunnen mijn honden niet in een bench, Jessy wordt dan namelijk angstig vanwege haar verleden en Blondie ook omdat die opgesloten heeft gezeten bij de fokker.
Echt terug vechten doet Jessy ook niet, het is meer verdedigen wat ze doet. Want als ze de kans krijgt loopt ze namelijk wel gewoon weg, volgens mij is de rangorde strijd al geweest en is die nu als volgt: Ik, mijn man en onze dochter, de kat, Blondie, Jessy.
Ik hoop dat dit een beetje voldoende informatie is voor advies, anders vraag maar raak.
Alvast bedankt in ieder geval.
Heeft er nog iemand advies voor me?
Zou ik de hond ook beter gedrag kunnen aanleren omtrent eten? Zijn daar misschien cursussen voor ofzo, zodat ze zowiezo wat minder agressief wordt met eten?
Hoi Chocomelk,
Bedankt voor de herinnering. Een uitgebreid advies kost tijd, ik kom hier later op terug, goed?
Misschien heeft in de tussentijd een andere vaste forumdeelnemer ook wat advies voor je - hoe meer inzichten, des te beter.
Groetjes,
Linda.
Toch ligt het aan "de Golden" als ik je verhaal lees...
Ze hobbelt veel achter je aan, als je door het huis loopt.
Dit is geen aanhankelijkheid, dit is controlerend gedrag, om te zien wat jij aan het doen bent... Goldie gaat het niets aan wat jij doet...
Begin er mee dit niet meer toe te staan. "Goldie" behoord zich niet met jouw bezigheden bemoeien... Tenzij je haar hulp gevraagd hebt, zoals ik dat regelmatig aan mijn hond vraag....
Ze kan ook niet goed alleen zijn, thuis. Ze "eist" dat je terug komt, eigenlijk...
Je neemt Goldie wat vaker mee...
Hierdoor voelt zij zich verheven boven je oudere hondje;..."IK mag met de Alpha mee" ....
En nogmaals; er valt niets te verdedigen als er "menseneten" op tafel staat.
Goldie deelt toch niet de lakens uit.
Als er iemand iets zou moeten vertellen, dan zouden jullie/jij dat moeten doen...
Of is Goldie aangesteld tot agent van politie...
Je hebt van nature wat dominantere honden maar dat de hond een kronkel heeft omdat er iets mis is gegaan bij de fokker???
In de leeftijd van 0 tot 8 weken??
Je hebt haar toch van puppie af aan??
Wat denk je zelf wat er mis gegaan is...?
Een pup zal nooit al zo jong op z'n strepen gaan staan, dat dit dan al een probleem zou moeten zijn op die leeftijd...
Ik kan me van de "kronkel" geen voorstelling maken.
Wat zou er al mis gegaan kunnen zijn bij de fokker, toen je Golden pup was...
Ik heb zelf ook een behoorlijk "dominante" tante rond lopen..
Maar gedrag wat mij niet uitkomt, negeer ik.
Of probeer het dermate anders te leiden/manipuleren zodat het mij wél uitkomt of mij tot te vredenheid stemt..
Wil ik Sterre ergens niet bij hebben, dan blijft zij uit/buiten het betreffende vertrek, of ik stuur haar naar d'r bedje/plaatsje...
Ik denk dat Goldie óók aan het het puberen is....
Ze kijkt hoe ver ze kan gaan, het is aan jullie om die "streep" aan te geven....
Je laat beiden honden zitten voor de deur. Maar dit zou je niet behoeven te zeggen, dit zouden ze al uit zichzelf moeten doen...
Voorbeeld; Als ik de deur uitloop naar het erf, dan blijft Sterre automatisch staan, tot ik zeg, dat zij mee mag naar buiten...
En er is een band tussen je dochter en Goldie.
Misschien zou je er eens op kunnen letten of de ongeregeldheden vaker of misschien wel alléén plaats vinden, als je dochtertje in de buurt is....
Misschien voelt Goldie zich dan juist verheven in de buurt van je dochter...
In elk geval zou ik er voor zorgen, dat er géén hond in de buurt komt, bij een tafel waar eten opstaat.
Stuur de dames in d'r mandje of laat ze op de gang.
Ze hoeven zich niet overal mee te bemoeien en/of overal bij te zijn, zeker niet als er spanning ontstaat in zo'n situatie tussen de dames...
Ik zou er toch nog aan gaan werken om Goldie te laten weten, dat "zij" niet de lakens uitdeelt, maar jullie...
Leer haar thuis te blijven i.p.v. haar juist mee te nemen..
Het is eten op tafel of waar dan ook is van de "Alpha"!!
Daar behoort een hond bij weg te blijven...
Hoop dat je er wat aan hebt...
Lieve groet, Ilja
Hig-five van *Sterre*
Bedankt voor je reactie.
Ik neem Blondie inderdaad wat vaker mee, het zou dus inderdaad zo kunnen zijn dat ze zich verheven voelt.Maar ik kan Blondie niet vaker alleen laten omdat ze dan de hele tijd blijft blaffen en mijn buren dat niet op prijs stellen.
Maar ze voelt zich zowiezo boven Jessy staan, mede omdat Jessy zich ook meteen al als ranglagere gedraagd.
De honden op hun plek houden of in een andere ruimte wanneer er eten is, is wel een goed idee. Zal ik zeker aan gaan werken.
Maar dan is ze wel nog steeds agressief met eten, ik kan mijn honden buiten bijvoorbeeld ook niet allebei een brokje geven als beloning oid, is daar dan ook een oplossing voor??
Ik heb haar inderdaad van puppy af aan, ze was 9 weken toen ik haar kreeg. Maar er zijn wel degelijk dingen mis gegaan bij de fokker. Ze heeft allereerst bijna constant opgesloten gezeten in een dichte puppybox met alleen gaatjes in de zijkant. Ze is bij mensen weggehouden en zat bijvoorbeeld ook onder de poep en plas en ander vuil toen ik haar kreeg. Heb haar meteen moeten wassen toen ik thuis kwam, zo zielig.
De meeste puppie's komen vrolijk naar je toe en vinden het leuk aangehaald te worden, maar Blondie vond dit al meteen eng.
Naast dit is ze gewoon ook dominant uitgevallen, stukje karakter zit er altijd in.
De rest van haar gedrag vormt ook geen probleem, omdat we haar daar al in getraind hebben. Ze kan steeds beter alleen, maarja zoiets moet je opbouwen. Het is ook zeker niet zo dat zij de lakens uitdeelt, als haar gedrag ons niet zint negeren we haar of draaien we haar gedrag weer positief.
Het gedrag van Blondie veranderd niet in het bijzijn van mijn dochter. Ze gedraagt zich net zo als mijn dochter niet bij haar is.
Maar ik ga zeker nog meer met haar trainen, zodat ze beter alleen kan en ze leert op haar plek te blijven wanneer er eten aanwezig is.
Hoi,
Dat zijn inderdaad geen fijne ervaringen die Blondie heeft en ik vind het knap van je, dat je zo'n hondje hebt "durven" nemen.
Maar ze is verder toch wel sociaal geworden, toch...?
Naar mensen toe en andere honden..?
Want dat zou haar "makke" geweest kunnen zijn, als ze niet goed ingeprent was op mensen en soortgenoten...
Maar als er géén eten in het geding is, kan ze goed met je oudere hondje omgaan en spelen ze met elkaar...
Dat is fijn!
Maar dat in de kennel opgesloten zijn geweest heeft niet écht iets te maken met je/haar probleem...
Blondie is dan wel dominant maar jij bent dominanter als het goed is.....
Ik snap je probleem dat je dus niet buiten een beloning kan geven als beiden honden bij je komen....
Ik neem aan dat je beiden honden laat "zitten", alvorens zij de beloning in ontvangst nemen...?
Door dit deemoeds gebaar te maken, laten de honden zien respect voor je te hebben en een soort "dank je wel" te zeggen...
Je zou het kunnen zien als;
Een kindje krijgt - van jou - een snoepje. Daarvoor zegt het kind; "Dank je wel"...
Laat je de honden "staan" bij het uitdelen van de beloning, dan zou je het met een het - uitreiken van het snoepje aan het kind - kunnen vergelijken, dat het kind het snoepje "uit je handen grist" en zónder te jou te bedanken het in de mond steekt.
Wat je zou kunnen proberen is Blondie dan "af" te leggen.
Dit is ook een "deemoeds houding" maar dan nóg lager dan "zit"...
Als je haar dat commando geeft, maak je haar dus nog iets "lager".
Dit "af" commando behoort Blondie in één keer uit te voeren. Uit "respect" voor jou...
Je zou dit af-leggen zowiezo eens wat vaker kunnen oefenen! Je maakt op die manier duidelijk waar zij staat in de relatie...
Gewoon eens in huis er mee beginnen.;
Leg haar door heel het huis eens - in ieder vertrek - "af".
Zo vertel je haar dat zij in geen enkel vertrek - in het huis - iets te vertellen heeft...
Dit afleggen kan je héél vriendelijk te doen.
Maar wel met een resoluut commando, zodat er geen twijfel over bestaat óf je het wel meent...
Negeert Blondie het commando dan help je haar even naar beneden... Maar ik neem aan dat je dit vaak genoeg op school hebt getraind en zij dus in één commando gaat liggen.
Gaat Blondie niet in één keer "af", dan zit er "verzet" in Blondie..
Heeft ze niet écht respect voor je. En zou daar zowiezo eens aan kunnen gaan werken...
Blondie moet net zo lang blijven liggen als jij dit wilt.
Wel kun je het de volgende dag weer de oefening doen...
Je zou Blondie kunnen "afleggen" vóór je de beloningen uitdeelt.
Doe haar desnoods de lijn aan de halsband en ga daar met je voet - kort bij de muskaton - opstaan, zodat ze niet uit kán vallen naar je andere hondje toe...
Ik zou je willen vragen eerst eens met deze oefeningetjes aan de slag te gaan, om te kijken hóe Blondie hierop reageert...
Ze moet eerst héél vlot gaan liggen op jouw "af" commando hé... Vóór je haar gaat afleggen bij het belonen van beiden honden tegelijk....
Hoop dat het lukt en je begrijpt wat ik bedoel met dit oefeningetje...
Succes, lieve groet, Ilja
Highfive van *Sterre*
Bedankt voor je advies.
Ik heb er zeker wat aan.
Ik heb wel veel met Blondie getraind en ze is wel sociaal naar andere honden toe geworden gelukkig. Alleen nog niet echt goed gesocialiseerd met mensen. Ze is alleen extreem angstig voor onbekende mensen, probeert ze onderhand in me te kruipen. Als ze ze eenmaal kent is er geen probleem meer, maar vreemde mensen vind ze nog altijd even angstig :(.
Ik begrijp wat je bedoelt met de oefening en ik ga deze oefening zeker met haar doen. Ze gaan inderdaad wel zitten als ze een beloning krijgen, maar Blondie laten liggen is een goed idee. Vooral wat je zegt dat ze ook moet blijven totdat ik zeg "vrij" dat doet ze inderdaad niet, dus dat wil ik haar zeker gaan leren.
Hoi Choco,
Fijn dat Blondie sociaal is naar soortgenoten toe..
Dat is héél belangrijk!
De honden gaan zitten voor de beloning. Heel goed!
Maar gaan ze uit "zichzelf" zitten
Of moet je het ze zeggen/vragen.
Ze horen het - als je ze iets te eten geeft - uit zichzelf te doen, hé...
Manipuleer dit door je beloning boven d'r koppie te houden.
Willen ze dan de beloning zien, dan moeten ze gaan zitten omdat ze dan automatisch iets naar achter vallen... Op dat moment geef je ze de beloning, ZONDER iets te zeggen.
Leer de honden dit allebei.
Ze krijgen niet eerder iets als dat ze op d'r kontje zitten.
Zij zeggen dan in hondentaal; "Dank u wel" en "alsjeblieft"....
Zoals een kind dit ook - automatisch - hoort te doen bij het ontvangen van een snoepje!!
Het is verstandig dat je Blondie een lijntje aan de halsband doet, als je de "af" oefening traint.
Zo kan ze niet bij je vandaan lopen...
En als ze ligt, zet je je voet op de lijn, dichtbij de muskaton, zodat ze niet op kán staan.
Laat haar een aantal tellen liggen en vraag dan weer of ze met je meeloopt. Na 5 passen leg je haar opnw. af.
Als Blondie vlot af-gaat, des te minder je hoeft te trainen...
Doet ze een poging, om op te staan, dan voelt ze de druk in haar nek van de halsband.
het liefst een - normale - halsband!]
Als je Blondie leert liggen op commando. Gebruik dan als commando "AF".
Een af-commando mag een hond niet zelf opheffen.
Misschien gebruik je het woordje "liggen" al, als je de honden naar d'r bedje stuurt of ze vraagt; "ga eens liggen".
Ze staan dan zelf een keer op, om ergens anders weer te gaan liggen...
Maak dus verschil tussen "AF" en "ga liggen".
Dit is duidelijker voor de hond. Bij een AF commando kan je de supermarkt in en dan ligt de hond nog als je terug komt.
Kort gezegd is "AF" géén verzoek maar een "bevel"!
Geen getreuzel maar ter plekke plat gaan, nu!!
Maak daar dus verschil in...
Als je de hond "af" legt moet je het ook blijven controleren de eerste tijd.
Ga niet uit beeld, want dan kan ze zelf weer opstaan en is je commando niets waard.
Gaat ze vlot af-liggen dan beloon je met je stem; braaf Blondie dit is "AF". En stop je voor die dag!
Hoop dat het je lukt, vast wel...
Wees consquent en doortastend maar wordt NIET boos!! Dat werkt averechts..
Heb geduld!!
Gaat goed komen...! Succes!
Lieve groet, Ilja
High-five van *Sterre*
Hoi Choco,
Jij geeft je honden te eten in aparte ruimtes. De 1 in de kamer, de ander in de keuken. Ik zou dat dus niet doen. Ik zou ze dus echt tegelijk in dezelfde ruimte gaan voeren. Ik zelf heb altijd 2 honden gehad. En ook ik heb 1 hond erbij die zijn eten verdedigt en de ander gaat juist graag de confrontatie aan. Ik geef beide honden in dezelfde ruimte hun bak, maar niet dat ze elkaar aan kunnen kijken. Ze moeten beide zitten voor hun bakje voer. Ik zelf ga er als scheidsrechter (baas) tussen staan. Ik zorg er voor dat ze beide hun eigen bak leeg eten en dat ze elkaar met rust laten. Als de jongste naar de bak van de oudste wil gaan, wijs ik hem direct terug naar zijn eigen bak! De oudste zal nooit naar de bak van de jongste gaan! Onze oudste laat vaak wel een kliekje over voor de jongste. (dit deed hij bij de voorganger van de jongste nooit!) De oudste is ook de hond die zijn eten t.o.v. de andere hond verdedigt. Ik zelf kan de bak zo onder zijn neus uit halen. Gelukkig is het bij ons alleen met hun eigen eten en met botjes, maar niet met eten van ons op de tafel. Bij ons mogen ze niet schooien/bedelen. Als wij eten, liggen onze honden op hun plaats. Na ons eten, komt hun bakje tevoorschijn. Ze weten dat precies. Ik weet niet of jouw honden toevallig wel schooien en daardoor jullie eten ook als hun eten beschouwen? Onze oudste is inmiddels al bijna 15 jaar en heeft dit verdedigen zijn hele leven dus gedaan. Ook omdat de voorganger van onze jongste altijd zijn eten/speeltjes/botjes moest hebben. Maar hij weet denk ik ook heel goed, dat als het te grof gaat, dat ik ingrijp. Ik bepaal op dat moment dat er niet gevochten wordt! Ik ben tenslotte alpha over de twee! Als onze oudste met de voorganger herrie had, dan ging het altijd om eten/botjes...Vaak was het binnen een minuutje al weer bekeken en keerde de rust terug. Nu met onze nieuwe hond merk ik wel een verschil. Het verdedigen is nu een stuk minder. Ook omdat onze jongste niet direct de confrontatie aan gaat. Hij vind het wel best.
Groetjes Monique
Hoi Monique,
Bedankt voor je reactie. Maar dit werkt bij ons niet. Ik heb de honden in eerste instantie ook in 1 ruimte eten gegeven en ben ik er bij gebleven. Maar mijn jongste is te vel, ze rent er direct op af en bijt de oudste meteen. Natuurlijk grijp ik ook direct in, al zodra de jongste de kant van de oudste op gaat. Maar als Blondie voer ziet, heeft ze een soort van blinde vlek. Plus dat het nu op een punt is gekomen dat mijn oudste hond eigenlijk niet durft te eten in het bijzijn van Blondie, dit vind ik dus zielig en ik wil dat ze rustig kan eten.
Ze zijn bij mij ook niet fel naar ons toe, ik kan haar voerbak zo vaak wegpakken als ik maar wil.
Mijn honden krijgen nooit iets van ons als wij eten, Blondie schooit dus ook niet. Ze ligt vaak wel ergens in de buurt, maar schooit absoluut niet. Jessy daarintegen schooit wel, bij het gezin waar we haar vandaan hebben was dat de enige manier waarop ze vaak haar eten binnenkreeg van de kinderen.Ze schooit wel al een stuk minder, maar ik weet niet of ik het er ooit helemaal uit krijg.
We zijn inderdaad wel begonnen met de honden op hun plaats te laten wanneer wij eten, dit ging best goed dus ben benieuwd...
Mijn amerikaanse bulldog/bullterrier kruising kan niet met wildvreemde honden overweg en heeft al andere honden gebeten tot bloedens toe, ik weet niet echt goed wat ik met deze situatie aan moet,
Hij is bij mij een knuffelig dier, kan alles met hem doen, is niet agressief ,blaft overigens wel als er bezoek komt maar na een paar minuten is hij of stil of hij jankt omdat hij aandacht wilt,
Aan de ene kant heb ik zoiets van in laten slapen maar aan de andere kant kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om dat te doen en een muilkorf aan te schaffen,zodat het niet nogmaals kan gebeuren
Graag wil ik van mensen horen of u dit ook weleens meegemaakt heeft,
mijn Gonzo (naam hond) is een reutje van 4 jr jong en opgegroeid met twee teefjes die overigens wel met andere honden overweg kunnen
ik denk zelf dat ik als bazin de fout in ben gegaan om Gonzo als pup niet aan vreemde honden te laten wennen,dat zou misschien kunnen dat hij zo blaft naar andere honden en ze bijt als een hond te dicht in zijn buurt komt of dat hij mijn teefjes wil beschermen
op zich is het een schat van een beest
zou een opvoedkundige cursus zin hebben om Gonzo alsnog aan andere honden te laten wennen?
Hallo Brenda,
Dat is een heel vervelend probleem wat je met gonzo hebt.
Kan hij wel opschieten met honden die hij al kent?
Misschien is het een goed idee om een gedrags therapeut te consulteren.
Daarnaast is een cursus ook geen slecht idee, niet zozeer om hem commando's te leren, maar je zou aan de trainer kunnen vragen of je gewoon "aanwezig" mag zijn bij de cursus met Gonzo.
Gonzo meenemen en van een afsandje toe laten kijken. Dit een aantal weken volhouden en dan onder begeleiding van de trainer rustig en voorzichtig contact laten maken met één van de andere honden ut de cursus. Deze hond is dan niet meer een "volledig vreemde" hond omdat Gonzo hem of haar al een paar weken kent van een afstandje.
Ik weet niet of dit helpt maar het is het proberen waard.
Het probleem is dat Gonzo waarschijnlijk eerder de neiging heeft om uit te vallen naar andere honden als hij aan de lijn zit, maar los laten is ook geen optie want dan heb je geen controle meer.
Misschien kun je onder begeleiding van een gedragstherapeut Gonzo eens een aantal keren voor een bepaalde tijd in een afgesloten ren kunnen zetten, waar een andere afgesloten ren naast zit met een andere hond.
Ik weet niet zeker of dit laatste een goed idee is, daar heb ik te weinig ervaring voor. Misschien raakt hij dan wel zo opgewonden dan het probleem alleen maar verergert.
Wellicht kunnen Ilja, Esther of Linda hier eens hun mening over geven.
Ik hoop dat je iets aan deze ideeen hebt en dat Gonzo op een rustige manier kan leren dat andere honden ook leuk zijn.
Succes!
inderdaad ,ik vindt het niet erg leuk, gisteravond ging ik ze uitlaten en wil de straat uitlopen komt er opeens een andere hond aan ik probeerde nog om te draaien en met gonzo weer naar huis te gaan maar hij was blijkbaar iets te sterk voor ik het wist had hij die hond te pakken gelukkig waren er veel mensen in de buurt en die hebben de honden uit elkaar gekregen
Gonzo kan verder wel met de andere honden waarmee hij is opgegroeid opschieten hij daagt ze af en toe een beetje uit ,om te spelen bijten doet hij gelukkig niet naar ze
ik bedank je in ieder geval voor je ideeen en hier in mijn woonplaats zit gelukkig een hondenschool die ook nog eens van Martin Gaus is,dus die ga ik ook even bellen voor info
Hey Chocomelk (ontzettend leuke naam!!)
Wat denk je dat er gebeurd als je ze het een keer uit laat vechten?
Ik las dat je het nu opbreekt en ik las ook dat Blondie niet doorbijt.
Misschien kan het een keer goed zijn om ze het gevecht af te laten maken. Tot er 1 de winnaar is. Je hebt kans dat het dan afgelopen is. Nu wordt de 'terechtwijzing' telkens onderbroken.
Dit natuurlijk alleen als jij denkt dat ze elkaar niet echt verwonden ofzoiets, want dan is het onverantwoord. Vaak is er heel veel herrie, maar weinig echt aan de hand. Maar dat kan alleen jouw inschatting bepalen.
Verder las ik dat Blondie gek is op je dochtertje. Hoe oud is zij?
Dat ze ballen brengt en naast haar gaat liggen enzo.
Ik wil alleen als tip nog even meegeven om erop te blijven letten. Als Blondie zoals je zegt zo dominant is, dan is je dochtertje nu ondergeschikt aan haar (zijn kinderen heel vaak bij honden) het wordt nu bevestigd doordat als zij met een bal aan komt zetten, ze hem ook weggooit. Kortom Blondie begint en eindigt het spel als ze er (ooit) genoeg van heeft. Ook liggen ze bij elkaar, zelfde hoogte.
Het kan allemaal helemaal goed gaan hoor, die kans is groot.
Maar misschien kun je er al een beetje aan werken dat je dochtertje hoger in rang wordt (afhankelijk van haar leeftijd) dat zij haar bij zich roept en aandacht geeft als het haar uitkomt.
Succes, groetjes,
Margje
@ Brenda,
Dat een hond niet met wildvreemde overweg kan is opzich niet zo vreemd, maar het echt door bijten kan je absoluut niet hebben.
Om dat te voorkomen zou ik wel een muilkorf aanraden de komende tijd, en gedragstherapie om het probleem op te lossen.
Het kan zeker te maken hebben met dat hij als pup niet bij andere honden is geweest. Nu is het van reuen en de kruising die je hebt niet ongekend dat ze agressief zijn naar andere reuen.
Toch is het gedrag dat je niet kunt tollereren. Vandaag of morgen gaat het goed mis en dan heb je echt een probleem.
Inslapen zou ik nog helemaal niet aan denken.
Je kunt met gedragsgtherapie een hele hoop bereiken.
Dat wordt wel hard werken en dat moet je ervoor over hebben.Veel veel veel oefenen.
Als tips kan ik je geven:
Voorlopig niet uitlaten samen met de teefjes om het beschermen te voorkomen.
Ten tweede, als je een hond ziet aankomen, Gonzo gaat blaffen, draai je onmiddelijk om en loop je de andere kant op.
En (sterke armen zijn nodig!) hij gaat dus niet naar die hond toe, hij gaat ervan af.
Kortom: hij jaagt de hond met zijn geblaf niet weg.
Verder moet je dit met een trainer helemaal in kaart gaan brengen en gestructureerd gaan oefenen.
Tips zo via internet zijn lastig, omdat we de reactie van je hond niet kunnen zien en ook niet zien hoe jij reageert enzovoorts.
Heel veel succes,
Margje
Het niet meer samen uitlaten heb ik al besloten en vandaag al gelijk toegepast, met gonzo loop ik tegenwoordig ook een andere route, waarbij de kans dat hij een andere hond kan aanvallen niet mogelijk is, verder moet ik wel zeggen dat ik gisteren toen ik de honden uitliet, gonzo aan de riem had helaas liep de andere hond los en liep doodleuk op gonzo af ,mijn eerste reactie was haal die hond weg maar het was al te laat ik probeerde me nog om te draaien en weg te gaan van die hond ,helaas lukte dat niet want gonzo beet mij en vervolgens had hij die hond te pakken,
ik heb al informatie aangevraagd over een gedragsspreekuur waarbij theoretisch en praktisch dingen gedaan worden zoals een gedragstest, moet alleen nog een afspraak maken ,enig idee wat de kosten daar ong van kunnen zijn, ivm ik een uitzendbaan heb en niet zo heel veel verdien
Hoi Brenda,
Ik begrijp uit jouw verhaal dat je Gonzo los hebt lopen tijdens de wandeling. Ik vind dat je alleen een hond los mag laten lopen als hij ook goed luisterd en dus ook direct komt als jij hem roept. Je zegt zelf al dat je hond andere honden bijt. Ik zelf heb ook zo'n hond gehad. Altijd dominant naar andere honden! Hij ging iedere confrontatie aan als hij de kans kreeg. Erg vervelend is het, maar dat zat bij hem in het karakter. Tevens is hij als pup door een andere hond gebeten, wat volgens deskundige de oorzaak van het probleem geworden is. Ook ik heb met hem destijds verschillende cursussen gevolgd om dit eruit te krijgen, maar helaas tot op late leeftijd vond hij het nodig om altijd lelijk te doen tegen andere honden en dan met name andere grotere reutjes. Hij moest zijn mannetje staan, zeg ik altijd maar. Het enigste wat bij mij hielp, was aan de lijn houden en hem om aandacht vragen als er een andere hond naderde. Ik deed dit dan meestal met z'n balletje of met iets lekkers. Van richting veranderen wou ook wel helpen. Als hij maar aandacht voor mij had en niet voor die andere hond! Hij had altijd een 8 meter lijn, zodat hij toch nog wel vrijheid had. Soms nam ik een lange lijn mee en dan mocht hij samen met onze andere hond van mij door het hoge gras banjeren, want dat vond hij heerlijk. Ik moest dan wel zeker zijn dat er geen vreemde honden in de buurt waren. Uiteindelijk heeft hij in die 13,5 jaar dat hij geleefd heeft, maar 1 keer echt gevochten. Dit kwam doordat mensen hun hond los hadden lopen en die luisterde dus ook niet. Die hond kwam op mijn honden af en het was raak!! Ik had naast deze hond nog onze Flos. Die zich er ook mee ging bemoeien (normaal was en is juist hij heel sociaal naar andere honden) en dat is het geluk geweest. Die andere hond droop daarna gelukkig af en ging nog wel op een afstand staan te grommen..maar zijn baas was toen al in de buurt om hem aan de riem te doen. Mijn hond had een beet in zijn nek en die andere hond had ook wat beetjes. Die eigenaar schrok net zo hard als ik....Zelf werd ik boos op die man, omdat zijn hond dus niet luisterde en dit de aanleiding was van het gevecht. Vandaar dat ik nu nog steeds een hekel heb aan honden die los lopen en dus niet goed luisteren. Ook al heb ik nu zelf 2 sociale honden, die angst dat zo iets nogmaals gebeurt zit er bij mij wel in. Mijn hond was wel heel sociaal naar mensen. Dan was het dus de grootste knuffelkont. Als je hond nog jong is, zou ik inderdaad eens contact opnemen met de hondenschool. Zij kunnen je misschien wat tips geven hoe je dit probleem in de hand kunt houden. Ik weet dat het vervelend is als je jouw hond nooit los kan laten lopen, maar vechten is nog veel erger! En tja een terrier....kan vast blijven houden en voelen meestal geen pijn....Mijn hond was ook een terrier! Ik hoop dat je met Gonzo nog wat succes kunt boeken, maar ben bang dat dit dominante er altijd wel een beetje in blijft zitten... Veel succes.
Groetjes Monique
Hoi Brenda,
Ik zie dat mijn berichtje jouw berichtje gekruist heeft. Je hebt dus nu hetzelfde meegemaakt als ik destijds. Jouw hond zat wel aan de lijn!
Zo'n spreekuur zit rond de 60 euro bij een Martin Gaus school. Daarna wordt bekeken wat je moet doen om het probleem in de hand te houden. Nogmaals succes.
Groetjes Monique
Wat ik het grote nadeel aan Martin Gaus hondenschool vindt is:
1. Je moet voor gedragproblemen naar Lelystad.
2. Adviseren ze je hoogst waarschijnlijk dat hij een interne training moet krijgen (tussen de drie en vier weken). Als je dat al kan betalen, lossen ze het probleem daar wel op. Maar dan krijg je dat hij bij jou thuis terugvalt in zijn oude patroon en jij dat zelf moet gaan begeleiden.
3.Je krijgt wel wat steunlessen in Lelystad of bij een MG hondenschool bij jou in de buurt. Mijn ervaring is dat de hond snel weer terugvalt want: zelfde omgeving, zelfde prikkels roept hetzelfde gedrag op, jij geen trainer bent en dus niet zo adequaat reageert als zou moeten en je dus een stuk van de interne training weer vervaagt bij de hond.
Ik zou voor een training gaan waarbij ze JOU trainen om je hond te leren wat wel gewenst gedrag is.
Inderdaad moet het gedrag bij de hond doorbroken worden. Jij bent daar de aangewezen persoon voor, hij moet het straks bij jou allemaal goed gaan doen, in jouw omgeving.
Als MG een combinatie zou maken van intern trainen van de hond en het trainen van de baas, was ik er voor geweest. Maar in de praktijk zie ik heel vaak dat de hond terug komt, je een dvd krijgt waarin hij zich keurig gedraagd. Vervolgens krijg jij instructies.
Je loopt buiten met je hond, hij valt terug in zijn gewoonte wat heel logisch is. Jij bent teleurgesteld in je hond en misschien wel in jezelf omdat je weet dat hij zich wel kan gedragen (heb je gezien op de dvd) reageert zoals je hebt geleerd, of probeert dat. Maar er staat niemand bij die je advies kan geven.
Die zegt: nu omdraaien, nu dit, goed zo! nu zo.
En mijn ervaring is dat je dat nodig hebt.
Ik weet niet in welke omgeving je woont, maar ik kan kijken of ik een trainer/GT ken ik die buurt die je kan helpen.
Groetjes,
Margje
Hoi Margje,
Mij is niet bekend dat je met gedragsproblemen dan naar Lelystad moet. Bij ons wordt het gewoon plaatselijk bij de MG-school bekeken wat de beste manier is om gedragsproblemen te verhelpen. Deze personen zijn jarenlang in dienst geweest van de school in Lelystad en kunnen/mogen hun ervaring zelf op hun eigen school toepassen. Je moet wel een hele strenge opleiding gevolgd hebben, wil je zo'n school kunnen beginnen! Heel veel MG scholen werken met een soort spreekuur. Daar kun je met de hond heen. Duurt ongeveer anderhalf uur en dan hebben ze een beeld gevormd van de hond en de baas. Aan de hand van dit spreekuur, volgt een plan van aanpak. Dus al met al niet verkeerd.....
Gedragstherapeuten zijn er ook voldoende, maar er zijn maar weinig goede gedragstherapeuten. En dominantieproblemen moeten op de juiste manier getraind worden. Anders zal het misschien alleen maar erger kunnen worden! Tenminste er zijn er ook voldoende die maar aanrommelen met honden. Zelf zou ik dan kijken of de therapeut aangeschreven staat bij de ALPHA vereniging. Deze zijn wat nauwkeuriger in het geven van advies dan de standaard gedragstherapeut. Maar dat is mijn mening....
Ik ben het met je eens dat het beter is dat hond en baas in therapie gaan. Het probleem ontstaat uit de combinatie van baas/hond....
Groetjes Monique
Gonzo loopt bij mij altijd aan de riem , ik had hem niet los lopen, die andere hond liep los en kwam dus gewoon op gonzo afgelopen gonzo begon te trekken ik probeerde nog weg te komen zodat gonzo niet kon bijten,hij heeft overigens alleen als kleine pup losgelopen en als ik met hem speelde maar dan had ik een balletje bij me,
dat is het ook geef ik hem een bot bal etc dan heeft hij alleen maar aandacht daarvoor ,ook misschien een optie om zoiets mee te nemen mocht er een andere hond naderen en dat dus te geven,
om hem af te leiden
ik woon in Zwolle
Hoi Brenda,
Bij mij hielp het in ieder geval. Hij had dan meestal alleen oog voor de bal of het lekkers. Zo niet dan keerde ik meestal om, gaf hem een kleine ruk aan de riem en nam een andere route, zodat hij op mij moest blijven letten. Ik bepaalde wat wel en niet mocht! Wat ik wel altijd vervelend vond, is dat Flos dan ook mee moest. Terwijl hij dus eigenlijk gerust aan anderde honden wou snuffelen en zelfs wou spelen...., maar door zijn dominante vriend kon dit gewoon niet. Toen hij alleen achter bleef, trok hij ook weer naar alle honden toe. Dat had hij al die jaren moeten missen denk ik....
Maar ja, met loslopende honden van andere heb je het niet in de hand. Ik waarschuwde altijd de andere baasjes voor mijn hond. De andere hond kan heel vriendelijk zijn, maar als hij/zich bedreigd voelt door mijn hond dan zou het toch tot een gevecht volgen...Die ene keer was de baas te ver achter en hij nam de situatie in het begin ook niet zo ernstig.....De meeste mensen hier in het dorp kende mijn hond ook en maakte automatisch al hun hond vast. Zelf vond ik dit wel altijd vervelend, maar ja...het hoorde nu eenmaal bij hem.
Maar als je hond nog jong is, dan zou je het misschien in goede banen kunnen leiden. Ik hoop dat het je gaat lukken....Veel succes
Groetjes Monique
Hey,
Ik heb instructeurscursussen bij MG gedaan. Rotterdam had al een MG hondenschool, maar 1 van de redenen waarom ik een MG-hondenschool hebben niet zag zitten was omdat het de bedoeling was honden met gedragsproblemen door te verwijzen naar Lelystad. De nazorg mocht je dan wel doen.
Nu heb ik het wel over ruim drie jaar geleden. Het kan inmiddels natuurlijk veranderd zijn, al hoor ik van cursisten nog wel deze verhalen.
Groetjes, Margje
Dat is niet meer zo. Je kunt bij meerdere Gaus-scholen terecht. Geen idee waar je woont, maar ik weet dat er in Hellevoetsluis een erg goede Gaus-school zit. Ik ken daar Jeroen Oomen, die heeft er erg veel verstand van en is geweldig met honden.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hond bijt andere hond " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?