Gisteren ging ik met mijn teckeltje Fientje(nu 4 maand) naar de DA. Daar vroegen ze of ik al eens had nagedacht over sterilisatie. Ik schrok er eventjes van. Ze raadde me aan het te doen aan 6 maand. Nu zocht ik ondertussen allerlei info op internet over dit onderwerp. Graag wilde ik echter horen van andere eigenaars van honden (en dan graag van teckeltjes) wat zij zelf hebben gedaan. En indien men het liet doen : op welke leeftijd, welke gevolgen had het voor het hondje en was het een zware operatie voor het hondje. Vooraleer ik beslis mijn hondje te laten steriliseren wil ik zeker zijn dat Fientje er geen nadelen kan van ondervinden!
Bedankt voor jullie reacties!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "sterilisatie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
blijf het belachelijk vinden dat dierenartsen het al zo vroeg willen doen, sommige in ieder geval, als je je hond wilt laten steriliseren kan je dat het beste 3 maanden na de eerste loopsheid doen, zeker niet met 6 maanden al, een hond moet eerst volgroeien dmv de hormonen, kan namelijk behoorlijk wat ellende aanrichten als je het te vroeg laat doen, ik heb heeeeeel veel onderzoeken gelezen omdat ze met mijn kruising vaak de pups al met 8 weken castreren/steriliseren met alle gevolgen van dien.
Bedankt voor je reactie! Ik denk dat hondeneigenaars het best geplaatst zijn om goede raad te geven!
Eigenlijk is sterilisatie een verkeerde term.
Bij sterilisatie worden alleen de eileiders afgebonden waardoor een dier onvruchtbaar wordt maar nog wel loops. Bij castratie van de teef worden de eierstokken verwijderd om de effecten van de hormoonproductie tegen te gaan. Loopsheid komt dan niet meer voor.
Voordelen en nadelen van castratie/sterilisatie
In de meeste gevallen zijn de nadelen van zo een ingreep groter dan de voordelen, maar in sommige gevallen zijn de voordelen enigszins groter.
In het algemeen kan worden gesteld dat het voordeel afhangt van de gezondheid en de leeftijd van de teef en het risico op rasgebonden ziektes.
Nadelen van sterilisatie/castratie zijn:
* Indien sterilisatie plaats vindt voordat de teef volwassen is, is er verhoogd risico op botkanker (osteosarcoma).
* Verhoogd risico op hemangiosarcoma van de milt en sterk verhoogd risico op hemangiosarcoma van het hart.
Hemangiosarcoma is een maligne tumor die uitgaat van het bloedvat zelf of van cellen van de bloedvatwand. Met uitzondering van de huidvorm vormen (die vaak door chirurgie kan verwijderd worden) zijn alle hemangiosarcoma's kwaadaardig en is de diagnose van een hemangiosarcoma slecht nieuws. Deze tumor is geassocieerd met ernstige interne bloeden en snelle interne verspreiding door heel het lichaam.
* Verdrievoudigd risico op vetzucht met alle daaraan verbonden gezondheidsproblemen.
* Sterilisatie-incontinentie bij 4 tot 20% van alle teven.
* Verhoogd risico op steeds terugkerende ontstekingen aan urinewegen.
* Verhoogd risico op afwijkingen aan de vulva, vaginale dermatitis en vaginitis, vooral bij teven die op zeer jonge leeftijd zijn gesteriliseerd.
* Verdubbeld risico op tumoren aan de urinewegen.
* Vergroot risico op botafwijkingen.
* Vergroot risico op schadelijke reacties op vaccinaties.
Voordelen van sterilisatie/castratie kunnen zijn:
* Aanzienlijke verlaging van het risico op mammatumoren mits voor de leeftijd van 2,5 jaar gesteriliseerd.
Een mammatumor is een tumor op de melkklieren.
* Het risico op baarmoederontstekingen, dat bij ongeveer 23% van de niet gesteriliseerde teven voorkomt, wordt praktisch uitgesloten.
* Het risico op peri-anale fistels wordt verkleind.
Peri-anale fistels zijn ontstekingen aan de zweet- en talgklieren bij de anus, daar ontstaat dan een infectie.
Waar er abcessen worden gevormd die uitlekken. De perianale fistels ontstaan onder de huid.
* Het heel kleine risico, minder dan of gelijk aan 0,5%, op tumoren van de baarmoeder, baarmoederhals en eierstokken wordt uitgesloten.
Wat is laparoscopie?
Castratie / sterilisatie van de teef is een behoorlijke ingreep. Vandaag de dag kan het ook met een laparoscopie.
Bij de laparoscopische sterilisatie worden drie kleine gaatjes in de buik van de hond gemaakt, waardoor een kijker (scoop) en twee tangen naar binnen gaan. De buik van de hond wordt opgeblazen met CO², waardoor de eierstokken beter te vinden en te verwijderen zijn. De overgang van de eileiders naar de eierstokken worden dichtgebrand en daarna worden de eierstokken eraf geknipt en uit de buik gehaald. Op elk gaatje komt een kleine hechting. Dit is niet noodzakelijk, maar meer uit cosmetisch oogpunt.
Voordelen van een laparoscopie
* De buik van de hond hoeft niet open, dus minder grote ingreep
* Het herstel van de hond en de wonden zijn veel sneller
* De kans dat de hond aan de wondjes zit is heel klein, een kraag (oftewel lampenkap) of Medical Pet Shirt (rompertje voor honden) zal niet nodig zijn
Nadelen van een laparoscopie
Er is eigenlijk maar één nadeel te noemen en dat is dat als de hond een afwijkende baarmoeder of eierstokken heeft, dus als deze vergroot of verdikt zijn, of ontstoken met vocht erin, dan zal deze toch verwijderd moeten worden, wat inhoudt dat de buik dan alsnog geopend moet worden. Vaak komen er dan extra kosten bij. Hier geldt dat hoe jonger de hond, hoe minder hormonale invloeden zij gekend heeft, dus hoe minder kans op afwijkingen van de baarmoeder en de eierstokken.
Ik ben wel blij dat je dit topic geopend had, want anders had ik het gedaan!
Ik was afgelopen Dinsdag bij de DA, en deze vroeg ook of wij al hadden nagedacht over sterillisatie.
In principe willen wij dit niet, hadden we al besloten omdat we gewoon blij zijn met hoe onze hond is en zolang ze er geen last van heeft wij geen reden zien om in een gezonde hond te snijden.
Echter kwam zij op de proppen met dat als je het voor de 4e loopsheid doet, er een verlaagd risico is op melkklier tumoren (40%) en geen risico op een baarmoeder ontsteking...
Wat is jullie ervaring hiermee? Lopen we echt een groot risico door te zeggen; we doen het niet?
Ze kon het wel goed onderbouwen moet ik eerlijk zeggen...
Ik heb met onze teefjes nooit klachten gehad na een sterilisatie.
Ik weet dat er veel tegenstanders zijn van te vroeg steriliseren, echter ik denk er anders over.
Wij hebben contact met artsen die meer dan 25 jaar ervaring hebben op dit gebied, en ik heb ze ook bovenstaande weer laten lezen.
Het niet steriliseren voor de eerste loopsheid blijft een veel hoger risico voor kanker en andere problemen later dan de eerst genoemde dingen.
Incontinentie heeft alles te maken met een kundige arts.
Doordat de hormonen op gang komen is alles in werking gezet in het lijfje en dat geeft later heel vaak problemen.
Onze eigen ervaringen in het verleden zijn hier ook naar trouwens.
Gedragverandering ed is onzin.
Vaak houd men met dit soort resultaten geen rekening met het toch al veranderen van de hond doordat het in de puberteit komt, of door andere situaties en schuift het dan op de sterilisatie.
Ook, doordat de hormonen op gang komen door de eerste loopsheid blijft de hond altijd sexueel geprikkeld wat eigenlijk pesten is als ze die prikkels niet kunnen uiten dmv paren.
Er zal altijd een verhaal zijn van twee kanten, het blijft moeilijk voor je om dus een keus te maken.
ik heb yuki niet laten helpen nog ik wil iedergeval wachten tot ze is uitgeroeid en ook met nami wil ik wachten en als ze er erg last van krijgen dan laat ik ze helpen maar nu nog niet yuki heeft de eerste loopsheid erge last gehad en de 2 kom er heel snel achter aan de we wachten even de derde af
Dat hadden die van mij ook, altijd ellende met de loopsheid, te kort, niet goed etc en schijnzwangerschappen, en dat is zeker heel link
de nadelen van te vroeg steriliseren/castreren wegen niet op tegen de voordelen voor de eerste loopsheid. als je persee je hond wilt steriliseren/castreren, doe dat dan na een keer loops te zijn geweest of twee keer, de kans op kankertumoren is niet zo groot. als voor de loopsheid.
en wat betreft het schrijven hierboven, van....incontinentie ligt aan de kundigheid van de arts, kul natuurlijk, de hormonen vallen weg, de spanning van de blaas gaat in kracht terug door het wegvallen van de hormonen, steriliserencastreren wordt dagelijks gedaan, en dagelijks lees ik hier op het forum over incontinentie bij honden. zouden er geen kundige artsen meer zijn dan ?
hormonen zijn toch echt nodig om een gezond skelet te krijgen.
en wat betreft het schrijven hierboven, van....incontinentie ligt aan de kundigheid van de arts, kul natuurlijk, de hormonen vallen weg, de spanning van de blaas gaat in kracht terug door het wegvallen van de hormonen, steriliserencastreren wordt dagelijks gedaan, en dagelijks lees ik hier op het forum over incontinentie bij honden. zouden er geen kundige artsen meer zijn dan ?
hormonen zijn toch echt nodig om een gezond skelet te krijgen.
"
Mag ik het geheel met u eens zijn??.
Ja dat mag ik..
Lees dit even.
Ik zou het niet doen tenzij om medische redenen, vergeet niet dat DA's hun kost verdienen met dit soort zaken hé.
Wat Willemijn schreef zijn de bevindingen van een wetenschapster (die er geen geld aan verdient) (Laura Sanborn, The Long-term health effects of spay/neuter in dogs (2007) )
Om even niet te negatief te zijn, ik moet Sylvia gelijk geven over de tumoren op de melkklieren:
* Aanzienlijke verlaging van het risico op mammatumoren mits voor de leeftijd van 2,5 jaar gesteriliseerd.
Een mammatumor is een tumor op de melkklieren.
MAAR, je hebt dus tot 2.5 jaar de tijd om het te doen, en dan kan ze tenminste volwassen worden. Want:
* Indien sterilisatie plaats vindt voordat de teef volwassen is, is er verhoogd risico op botkanker (osteosarcoma).
Als je teefje last heeft van baarmoederontstekingen is het wel een oplossing:
* Het risico op baarmoederontstekingen, dat bij ongeveer 23% van de niet gesteriliseerde teven voorkomt, wordt praktisch uitgesloten.
Ik zou het niet doen, tenzij je problemen krijgt met de gezondheid.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "sterilisatie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?