Wat te doen als eliminatiedieet geen verbetering geeft?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

B. (Gast)

Onze hond (8 maanden jonge Golden Retriever) heeft last van de volgende klachten: veel slapen, ooguitvloeiing, jeuken, soms braken, regelmatig diaree, maar een puur uur later weer erg hard. Ook erg vaak ontlasting (3-4x op een dag is geen uitzondering) en 's ochtends is het altijd in meerdere keren (dan wel altijd hard). Hij doet zijn behoefte, loopt 10-20 meter, gaat nog een keer zitten enz. Meestal 2 tot 4x achter elkaar. Dit doet hij alleen in de ochtend! 's-middags/'s-avonds zo'n 2-3x per week dunne ontlasting tot diaree aan toe. Hij heeft GEEN rode/beschadigde huid zoals je veel leest bij voedselallergie. We zijn begonnen op brokken en toen had hij vrijwel altijd te dunne ontlasting (meestal diaree), na 3 heel verschillende soorten brokken geprobeerd te hebben op vers vlees overgegaan. Ontlasting was vanaf toen een stuk beter, maar nog zeker niet goed (zie hierboven). Op vers vlees hebben we diverse smaken gehad, begonnen met blokken van darf met af en toe eens een rol haaksbarf (paard, eend en konijn) ter afwisseling. Daarnaast heeft hij sinds de overstap naar vers vlees ook nog een andere verandering doorgemaakt: zijn vacht is weer enorm zacht, die werd steeds ruwer op de brokken. Maar dat lees je vaker bij mensen die overstappen, dus hoeft niks met de problemen te maken te hebben.

Gezien de problemen voor een groot deel aanhielden zijn we op een eliminatiedieet gegaan, hij krijgt nu 5 weken nog maar één diersoort (eend) en niks anders daar bij, nu ook geen groente meer (eerste 2 weken wel: haaksbarf eend, nu tinlo eend). Echter, de klachten verbeteren niet. Wat wel opvallend is, is dat hij in het weekend wat actiever is dan doordeweeks (doordeweeks gaat hij mee naar kantoor, dus wel andere omgeving). Wij vragen ons erg af wat nu verstandig is om te doen. Gezien je overal leest/hoort dat je hond bij een eliminatiedieet steeds met kleine stapjes vooruit gaat, wat bij ons niet het geval is, vermoeden we dat in iedergeval eend niet de oplossing gaat zijn. Moeten we nu toch nog die 6 weken eend "uitzitten" of zullen we overstappen op een andere diersoort? Al begint bij ons ook het gevoel steeds sterker te worden dat het geen voedsel gerelateerd probleem is, maar ja, wat dan wel?

We twijfelen nu dus tussen:
1. Doorgaan met eend tot volledige 6 weken (nog 1 week voor de boeg);
2. Overstappen naar andere diersoort voor 6 weken;
3. Het probleem ergens anders zoeken, maar waar?

Iemand die met ons mee wilt denken? Alvast enorm bedankt!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wat te doen als eliminatiedieet geen verbetering geeft?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel CharlieCharlie

honden foto van Charlie

Het lijkt heel erg op het verhaal van onze pup (nu 7 maanden). Ik heb er al een topic over geopend. Hier is de link :

http://www.hondenpage.com/hondenforum/107504/iemand-een-idee-?.php


Het is misschien een heel verhaal om door te lezen, maar misschien kun je er wat uithalen uit onze ervaringen. Er staan ook goede tips van mede HP-ers.

Sterkte in ieder geval. Ik weet wat voor een ellende het kan zijn problemen met de spijsvertering bij je hond.

Groetjes
Sacha

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Naast alle tips in het topic gegeven worden van Sassie wil ik je nog vragen naar de dagindeling van je hond. Wat doe je op een dag? Hoeveel wandel je? Hoeveel geestelijke prikkels/activiteiten geef je je hond? En hoeveel rust krijgt hij?

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Lastig probleem, zelf zou ik op paard gaan overstappen. En ook uiteraard geen snoepjes, staafjes e.d. waar iets anders inzit.

Is zijn ontlasting weleens onderzocht, en het bloedbeeld?

honden page profiel Truida, Kenzo & Rocky (RIP)Truida, Kenzo & Rocky (RIP)

honden foto van Truida, Kenzo & Rocky (RIP)

Het is heel goed mogelijk dat je hondje niet alleen voor kip maar ook voor ander gevogelte allergisch is dus ook voor eend.

Ik zou overstappen naar paard en dat 6 weken geven.
Gaat dat goed kan je konijn toevoegen.

Ik weet wat het is dat gedoe met het voer, Rocky is ook voor veel dingen allergisch.
Oa voor gevogelte en rund.

Succes met je zoektocht.

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

Eend is hypoallergeen, juist paard zal eerder allergische reacties uitlokken, vandaar dat eend vaak gebruikt wordt als eliminatiedieet. Eend is een natuurlijk anti-hystamine. ALs je na 5 weken eend geen enkele verbetering ziet, zou je eens kunnen overstappen op paard.

Weet je zeker dat je ook niet tussendoor per ongeluk toch ieta anders geeft dan eend?

Wat ik zelf zou doen, is een probiotica bij geven. Bijvoorbeeld van de Groene Oss, darmcompositum, en dan nog een weekje eend volhouden. En kijken of dat verbetering geeft.

Is er ooit bloedgeprikt bij jullie hond om een aantal inwendige oorzaken uit te sluiten? Schildklier? Canine diabetes?

Ik heb met mijn hond Fedor ook lang zitten tobben, bij hem bleek het kaas te zijn wat de klachten veroorzaakten. als beloninkjes gebruikte ik vaak kleine stukjes kaas. Die zorgden dus voor darmklachten en vreselijke jeuk. Sinds ik de kaas, melkproducten en eieren weglaat zijn de klachten ook weg. Maar soms is het lang zoeken.


Wat ik zou doen, als je al al die dingen geprobeerd hebt, is iemand raadplegen die hierin een specialist is, namelijk Tannetje Koning. Ze is regulier dierenarts, homeopatisch holistisch dierenarts en gespecialiseerd in voeding.
http://www.centrumoase.nl/


honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Eend is hypoallergeen, juist paard zal eerder allergische reacties uitlokken, vandaar dat eend vaak gebruikt wordt als eliminatiedieet. Eend is een natuurlijk anti-hystamine

dat wist ik niet, ons is indertijd paard aangeraden als beste dier om mee te starten, eend zou te vet zijn?

Lola kan overigens tegen geen enkele vogelsoort, jeuk, rode ogen en schilfertjes, diarree zijn het resultaat.

honden page profiel Cheeky BoomerCheeky Boomer

honden foto van Cheeky Boomer

Weet je ook echt heel zeker dat je slecht 1 diersoort voert?
Veel soort kvv verkopen bijv. eend, maar daar zit dan wel gemalen kippenbot doorheen

Boomer heeft ook een tijdje op een eliminatiedieet gestaan en ik ben toen echt dagenlang aan het zoeken geweest naar merken en ingredienten per smaak.

En zou anders ook even een bloed of vacht testje laten doen om te achterhalen waar hij/zij allergisch voor is...

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

"

dat wist ik niet, ons is indertijd paard aangeraden als beste dier om mee te starten, eend zou te vet zijn?

Lola kan overigens tegen geen enkele vogelsoort, jeuk, rode ogen en schilfertjes, diarree zijn het resultaat.
"


eend is een vettere soort, dat klopt. ligt een beetje aan het merk. en aan of de hond het kan hebben denk ik zo.
Als ik de kiezebrink eendmix vergelijk met Lotgering paard, is de eendenmix minder vet.

honden page profiel KitaKita

honden foto van Kita

Eend is inderdaad ook een gevogelte welke met graan wordt gevoed, dit is dus terug te vinden in het vlees van de eend en kan dus heel goed allergische rectie geven, ook is eend vrij vet wat ook problemen kan geven, ik zou overstappen op konijn of paard.
Hoe zit het met de fok van de eenden, worden deze lekker in een ruime schuur gefokt en op een langzame manier de groei in gegooid of zijn het bio eenden zeg maar die ook nog eens antibiotica krijgen.
Mijn mening is overstappen op konijn of paard, zorg wel dat je een merk hebt die alleen dit diersoort erin heeft.
Trouwens wel goed dat je op fora gaat informeren, we hebben elkaar al een aantal keer aan de telefoon gehad.
Wat betreft de ontlasting dat deze hard is dat komt door het hoge calcium gehalte in de een variant van tinlo.
Wat betreft de ontlasting zou ik me nu niet al te druk maken, wel in de gaten houden natuurlijk. eerst van die jeuk af.

B. (Gast)

Allemaal ontzettend bedankt voor de reactie, meedenken wordt erg op prijs gesteld ;-)

Hierbij wat reacties:

* Hij heeft een verteringsonderzoek gehad (toen hij nog darf kreeg, waar kip, geit, lam en rund + groenten in zit), hij verteerde zijn eten helemaal goed volgens dat onderzoek.

* Zijn ontlasting is 2x onderzoch op giardia en diverse parasieten, allemaal negatief. Elk onderzoek had ontlasting van minimaal 3 dagen, dus volgens de richtlijnen onderzocht. Verder is hij voor het laatste begin februari nog ontwormd, preventief met panacur (ondanks dat giardia niet was aangetoond) en hebben we ook het hele huis tot 2x toe uitgebreid gereinigd en al zijn spullen gewassen om eventuele giardia te doden.

* Snoepjes, staafjes e.d. (snacks) krijgt hij al niet meer sinds begin eliminatiedieet, echt alleen eend. Aan het begin dus van haaksbarf (met groenten, maar voor de rest echt alleen eend) en later tinlo (100% eend). We hebben er vanaf het begin goed opgelet dat er echt maar één diersoort in de KVV zat die we gingen geven, dankzij voerwijzer .com is dat ook een kleine moeite geworden. :-)

* Hij heeft ook nog een echo gehad van maag/darmen, was niks bijzonders op te zien behalve dat hij wat grote lymfeklieren had.

* Hij heeft nog GEEN bloedonderzoek gehad...misschien wel een goed idee om te laten onderzoeken. Op wat zou dit dan zoals onderzocht dienen te worden en is dit voor de hond niet erg vervelend? Een allergietest (a.d.h.v. opsturen van wat haren) is alles behalve betrouwbaar heb ik begrepen? En een schrapjes test is voor de hond niet echt prettig.

" Naast alle tips in het topic gegeven worden van Sassie wil ik je nog vragen naar de dagindeling van je hond. Wat doe je op een dag? Hoeveel wandel je? Hoeveel geestelijke prikkels/activiteiten geef je je hond? En hoeveel rust krijgt hij? "


Zo'n 5 tot 6x per dag wandelen, waarvan minimaal 2x per dag een lange wandeling is (meestal ochtend en avond). In het weekend gaan we ook vaak nog 's middags wat doen: naar het strand, het bos etc. Als hij de kans krijgt dan neemt hij graag een duik in het water en zwemt er dan lustig op los. Buiten is hij gigantisch actief en zie je aan niks dat hij verder zoveel slaapt: hij weet van geen ophouden. Doordeweeks gaat hij mee naar kantoor en hebben we uiteraard iets minder aandacht voor hem dan in het weekend, maar ook daar krijgt hij zeer geregeld aandacht van ons en spelen we met 'm. Hij heeft verder zat speelgoed: ballen, (nep)botten etc. Alleen de pluche beesten zijn nu even weg, want die sloopt hij op dit moment stuk voor stuk. Ook mag hij graag mee een stukje rijden in de auto, lekker nieuwsgierig naar buiten kijken wat iedereen doet en wat er om hem heen gebeurd. Verder slaapt hij dus veel. Verder op zondagochtend nog training (SHH op dit moment) en dat oefenen we thuis en buiten ook geregeld met hem. Ook spelen we af en toe zo'n "Brain Training" spelletje met hem (hij moet ruiken onder welke pion iets lekkers zit), maar dat is de laatste weken met uitsluitdieet wel iets minder en lastiger geworden moet ik zeggen. De enige snacks die hij naast zijn eten nu krijgt zijn gedroogde stukjes eend van Rocco Chings (Zooplus) en eendennekken.

honden page profiel SandySandy

honden foto van Sandy

ikzelf zou gaan voor vis kijk maar op de site van wolfsblut of acana vis,zonder rijst en granen moeten de brokken zijn wel fruit , kruiden en aardappel.

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

Wij hebben met Fedor ene keer bloed laten prikken, en dat viel me reuze mee eerlijk gezegd. Ligt wel een beetje aan je dierenarts, die moeten wel het geduld op kunnen en willen brengen om dat oip een goeie manier te doen. Bij Fedor, en dat is een stresskipje van 70 kilo, viel het erg mee.
Schildklier zou je eens kunnen laten testen. Ik zou het even met je DA overleggen.

en nogmaalt, Tannetje Koning is de specialist op dit gebied. Ik heb jhet mezelf ook voorgenomen, mocht de jeuk weer terugkomen, dan ga ik toch eens daar een afspraak maken. Wat mij vooral vertrouwen geeft is dat ze EN regulier EN homeopatsch dierenarts is.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Bij een eliminatiedieet geef je een week of 6 eiwitten van een diersoort die de hond nog nooit eerder gegeten heeft.
Aangezien de hond al eend gehad had, is er tot nu toe geen sprake geweest van een eliminatie dieet. Als een hond nog niet eerder een diersoort gegeten heeft kan die er niet allergisch voor zijn.
En als je 3 keer een onbekende eiwitbron 6 weken hebt gegeven en de klachten verdwijnen niet, dan pas kan je stellen dat een eliminatiedieet niet geholpen heeft. En dan mag de hond alleen dat gegeten hebben en niets anders, het enige wat verder over zijn lippen mag komen is water. Zelfs medicijnen en voedingssuplementen kunnen een eliminatiedieet waardeloos maken.

B. (Gast)

" Eend is inderdaad ook een gevogelte welke met graan wordt gevoed, dit is dus terug te vinden in het vlees van de eend en kan dus heel goed allergische rectie geven, ook is eend vrij vet wat ook problemen kan geven, ik zou overstappen op konijn of paard.
Hoe zit het met de fok van de eenden, worden deze lekker in een ruime schuur gefokt en op een langzame manier de groei in gegooid of zijn het bio eenden zeg maar die ook nog eens antibiotica krijgen.
Mijn mening is overstappen op konijn of paard, zorg wel dat je een merk hebt die alleen dit diersoort erin heeft. Wat betreft de ontlasting dat deze hard is dat komt door het hoge calcium gehalte in de een variant van tinlo.
Wat betreft de ontlasting zou ik me nu niet al te druk maken, wel in de gaten houden natuurlijk. eerst van die jeuk af.
"


Op zich denk ik dat overstappen op konijn of paard wel een goed idee is. Alleen heeft hij beide al een keer gehad?? Konijn is daarnaast erg lastig met snacks/beloning (en dat is met SHH-training wel handig) en konijnen worden toch ook gevoed met graan? Dus dan zouden we denk ik moeten kiezen voor paard in eerste instantie en dan bij voorkeur (gewoon om alles zoveel mogelijk uit te sluiten) zonder groente. Maar geen van de bekendere/betere merken voert dat in zijn assortiment, dan zit je al snel aan groente erbij.

" Trouwens wel goed dat je op fora gaat informeren, we hebben elkaar al een aantal keer aan de telefoon gehad. "


Wij? Dan moet je bij haaksbarf werken...anders kan dat niet. :-) We zijn toen inderdaad met haaksbarf begonnen, toen was dit niet meer op voorraad bij degene waar we dit altijd kochten en zijn toen tijdelijk overgestapt op tinlo eend. Daarop leefde hij helemaal op, toen weer terug naar haaksbarf eend (met groente) en het ging weer slechter, wij dachten dus het probleem bij toeval gevonden te hebben: groente. Maar daarna terug naar tinlo eend leverende niet weer hetzelfde resultaat op. Dus mogelijk puur toeval geweest...

B. (Gast)

Ik zie in je profiel inderdaad staan dat dat klopt...dan hebben we elkaar dus inderdaad vaker gesproken. :-)

Mag ik vragen wat jij denkt van een bloedtest? Als we nu weer eerst 6 weken konijn of paard gaan voeren (of welke smaak dan ook), en dat levert nog niks op omdat het iets anders (medisch) is, dan hebben we veel tijd verloren. Misschien maar overstappen op konijn of paard en tegelijkertijd een bloed laten afnemen om op algemene ziektes/afwijkingen te checken?

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Ik kom er vanavond even beter op terug maar denk ook aan stress.

Dit artikel is fijn om te lezen http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_458-Als-het-glas-van-je-hond-te-vol-raakt.-.php. Als een diarree heeft dan is vaak teveel doen een oorzaak. Teveel spanningen prikkels kunnen de darmen op hol laten slaan.

honden page profiel KitaKita

honden foto van Kita

" Ik zie in je profiel inderdaad staan dat dat klopt...dan hebben we elkaar dus inderdaad vaker gesproken. :-)

Mag ik vragen wat jij denkt van een bloedtest? Als we nu weer eerst 6 weken konijn of paard gaan voeren (of welke smaak dan ook), en dat levert nog niks op omdat het iets anders (medisch) is, dan hebben we veel tijd verloren. Misschien maar overstappen op konijn of paard en tegelijkertijd een bloed laten afnemen om op algemene ziektes/afwijkingen te checken? "

Een bloedtest kan je overwegen, echter is het zo dat daar naar mijn ervaring altijd dezelfde uitslag uit komt. het lijkt wel of iedere hond ongeacht of dat deze klachten heeft allergisch is voor gras pollen enz. De klachten kunnen ook hormonaal zijn, hij gaat zich natuurlijk nu ontwikkelen in zijn geaardheid zeg maar. Maar goed voor nu, als de eend geen resultaat geeft dan in iedergeval overstappen op een andere smaak, in de tussen tijd kun je kijken of je in kontakt kan komen met een holistisch dierenarts bijv tannetje koning, even googlen en je hebt haar gegevens haar praktijk heet de oase. Ik zou in iedergeval niet terug gaan naar brok.

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

Bloedtest voor allergie is niet zo nodig denk ik, maar ik zou wel andere medische oorzaken uitsluiten.
Bijvoorbeeld de schildklier, die kan ook klachten geven als stress, jeuk, maag darm klachten, diaree of juist obstipatie. Niet om te zeggen: dat is de oorzaak, maar om het uit te sluiten.

de praktij van Tannetje Koning had ik al een link naar gegeven, zal hem nog eens neerzetten

http://www.centrumoase.nl/

B. (Gast)

Ragna, met bloedonderzoek bedoelen we geen bloedtest voor een allergie maar meer om een andere medische oorzaak te achterhalen, mocht die er zijn.

B. (Gast)

@zonnetje: bedankt. we zullen binnenkort contact opnemen met Tannetje Koning om een afspraak te maken, moeten we wel even inplannen, want ze zit niet naast de deur. Ik heb net onze reguliere dierenarts even gebeld en we mogen vanmiddag nog langskomen om bloed af te nemen, inderdaad met als doel om een andere medische oorzaak uit te sluiten. Just to be sure...

Daarnaast zullen we denk ik maar moeten switchen naar een andere diersoort. Een diersoort vinden die hij nog nooit gehad heeft is wel lastig, het enige dat dan overblijft is kwartel in kant en klare kvv's zonder groente. Met groente is er ook nog fazant (alaska). Maar van eigenlijk alle andere diersoorten heeft hij ooit wel iets gehad, bijv. hertenpezen voor hert enz. En dan zijn fazant en kwartel ook nog gevolgte, als hij gewoon op alle gevolgte reageert (zoals iemand hierboven schrijft), dan waarschijnlijk ook op fazant en kwartel. En dan hebben we nog het probleem van de beloningssnacks...probeer die maar eens te vinden voor kwartel of fazant. Ook makreel heeft hij nog nooit gehad en is enkelvoudig verkrijgbaar, maar alleen een vis soort 6 weken lijkt me ook niet echt geweldig. Dus dan komen we al snel voor het dillema: een diersoort die hij nog nooit gehad heeft (maar dan dus wel gevolgte) zonder mogelijkheid voor snacks (handig met trainen...:(), of een die hij al wel eens gehad heeft (paard/konijn)...en dan nog het dillema: de groenten...wel of niet. Als we tussen paard of konijn moeten kiezen, kiezen we denk ik toch paard, gezien konijn volgens mij ook graan eten en dat dan maar gelijk uitsluiten.

honden page profiel CharlieCharlie

honden foto van Charlie

Hai,

Je zou ook nog naar een holistische dierenkliniek kunnen gaan. Wij hebben hele goede ervaring met :

http://www.holistischdierenarts.nl/

Je zou ook nog een bloedonderzoek kunnen doen op e.p.i. om te kijken alvleesklier goed werkt.

honden page profiel SandySandy

honden foto van Sandy

Wat denk je dat een Paard Eet dan? ;-)
Aardappels en Yoghurt? ;-)
Lees eerst maar even over wat paarden eten in de wei en als ze op de stal staan,
maak mij niet uit wat je geeft maar zegt geen konijn omdat die graan eet en gras, ja en een paard?
Als je echt iets wil zou je toch voor zal moeten gaan want die eet geen granen.

B. (Gast)

Ter info: bloed is inmiddels afgenomen. Nu we toch bezig waren ook maar gelijk een allergie bloedtest gedaan, al is die misschien niet heel betrouwbaar, we worden er misschien wel iets duidelijker van. Apart daarvoor bloedprikken hadden we denk ik niet gedaan, maar we waren er nu toch al. De uitslag van eventuele medische afwijkingen (zoals organen als lever, nieren, alvleesklier, schildklier etc) krijgen we morgen in de loop van de dag, de allergietest duurt ongeveer een week.

Hebben we eventuele medische problemen hiermee toch uitgesloten (of juist niet, maar dan weten we waar we het verder moeten zoeken).

honden page profiel zonnetjezonnetje

honden foto van zonnetje

Goed dat je dat meteen hebt gedaan. idd, just to be sure.
Wij hebben bij Fedor ook alles laten checken, er kwam niet veel uit, alleen verhoogde eocyten, wat wijst op een infectie met wormen, wat we hadden uitgesloten al, of een allergie. na lang zoeken bleek hier kaas de oorzaak te zijn.
Ik was wel blij dat er niks echt mis was.

Bij onze kat was het andersom.. een beetje doffe vacht, een beetje mager, toch maar eens onderzoeken, en die bleek nierfalen te hebben.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Goed dat je alles hebt laten checken.

Het is een jonge hond van nu 8 maanden waar nu 5-6 x per dag mee gelopen wordt + 's morgens en 's avonds een grote ronde, mee naar het werk, getraind wordt, hij zwemt en hij sloopt.

Persoonlijk vind ik dit voor een jonge hond teveel.

Je schrijft dat hij 's morgens wel vaste ontlasting heeft en dit komt doordat hij een langere tijd rust heeft gehad. Gedurende de dag wordt de ontlasting slechter en meer.

Slopen komt doordat hij teveel prikkels krijgt op een dag en ook de diarree/slappe ontlasting. Ik heb dat hier ook wel gehad en soms nog wel. Teveel doen en te weinig rust zet je hond in een hogere versnelling en dat is met de ontlasting ook.

Zelf zou ik langzaamaan minder gaan lopen en ervaren wat rust doet met een hond. Afgelopen weekend zelf nog meegemaakt met een eigen hond. 3 dagen weggeweest en de 1ste dag was erg spannend voor mijn hond. De dag daarna gelijk dunnen ontlasting. Meer rust gegeven, haar steun geboden en sindsdien weer vaste ontlasting.

Gek is dat want we zeggen vaak doe meer met je hond maar vaak is het andersom. In dit topic heb ik een artikel aangegeven en ik hoop dat je dit leest en je lering uithaalt want je kunt elimineren tot jullie er bij neer vallen maar dit gaat niet lukken. Hij is 8 maanden en zijn hormonen draaien nu op volle toeren en alles wat hij erbij krijgt zorgt voor lichamelijke klachten.

Ik zeg altijd tegen mijn cursisten. Geef het dubbele aan rust wat de activiteit is geweest. Dus bv. 1 uur actief/niet slapen = 2 uren verplichte rust. Ga er aan werken niet meteen dit doen maar bouw het rustig op en dan krijgt hij weer vaste ontlasting.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

O ja, wat ik nog mee wil geven is dat veel honden zelf de rust niet kunnen vinden. Dat moeten wij voor hun bepalen. Jonge honden hebben geen "uit" knop en dit moet er ingetraind worden. Vandaar mijn advies voor dubbele verplichte rust.

B. (Gast)

Bedankt voor je reactie Esther, we zullen hier zeker rekening mee houden. Ik heb het verhaal in die link ook gelezen maar moet wel eerlijk zeggen dat ik onze hond daar NU niet echt in herken. Je merkt aan hem ook wanneer hij teveel prikkels gehad heeft, dan draait hij door (niet meer te stoppen...letterlijk en figuurlijk), maar dat was vooral toen hij 2,5 tot 4 maanden was, sindsdien is hij zelf wel rust gaan nemen eigenlijk. Je merkte dat ook aan zaken dat hij onrustig was (ijsberen) en zijn ademhaling/hartslag. Sindsdien is dat eigenlijk niet meer voorgekomen en tegenwoordig vertoont hij juist het tegenovergestelde, het gebeurd nog maar zeer zelden dat je echt aan hem merkt dat hij te druk is geweest en dat is dan voornamelijk op momenten dat hij met andere honden gespeeld heeft, dan weet hij even van geen stoppen. Maar dat is ook vrij snel weer voorbij. Afgelopen weekend hebben we 'm wat meer rust gegeven, we zijn heel het weekend thuis gebleven (op de reguliere wandelrondes na). Niet omdat we dachten dat hij teveel prikkels kreeg, maar omdat hij buiten ook altijd wel iets weet op te pakken (ganzenpoep, gras/modder etc.) en we hem dus even niet los wilde laten. Maar er is eigenlijk geen verschil geweest in zijn gedrag afgelopen weekend en dagen t.o.v. die van de afgelopen weken. Hoe dan ook, we zullen hier zeker rekening mee houden, bedankt voor de tip!

Later vandaag (waarschijnlijk begin van de avond) krijgen we de uitslag van de bloedtests (muv allergie, maar die vinden we ook het minst spannend). Wel weten we al dat hij in iedergeval geen diabetes heeft (die test is gisteren na bloedprikken ter plekke gedaan).

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Fijn dat je er open voor staat ;-) en dat je ook bezig met prikkels/teveel doen.

Hij uitte het vroeger d.m.v. erg druk doen en nu hoogstwaarschijnlijk door de dunne ontlasting. Ik zie ook dat mijn honden per situatie anders reageren. Het stress hormoon cortisol stijgt heel snel maar het heeft 5 dagen nodig om te herstellen.

Ik zag dat ook bij mijn hond. Vrijdag een "aanval" van loslopende honden, zaterdag erg springen, zaterdagavond dromen en dinsdagavond was ze weer wakker. Ze was wel wakker maar ook toen pikte ze stress weer snel op en was ze snel weer vol.

Misschien komt er nog wat uit het onderzoek. Als dit niet het geval is dan zou ik zeer zeker zijn dagprogramma gaan aanpassen.

B. (Gast)

Blieduitslagen zijn binnen. Alles goed, behalve dat het aantal witte bloedlichaampjes wat verhoogd was (5.34 mag 4.9 zijn).

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wat te doen als eliminatiedieet geen verbetering geeft?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: mijn mechelaar
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^