beste hondenvrienden,
wij, gezin met 2 kinderen in de leeftijd van 5 en 2, denken erover na om een hond aan te schaffen. Nu hebben we een bordercollie pup van de showlijn gezien en uitgebereid met de fokkers al gesproken, ook al op internet veel gelezen.
het volgende zouden we graag willen weten, hoevaak per dag is nodig om met een bc te wandelen? we hebben meer dan genoeg tijd om 's ochtends en 's avonds veel tijd aan wandelen en spel of training te geven. Echter, 1 dag per week zijn we 's middags niet thuis om een rondje te lopen. We hebben een redelijke tuin, en ook mogelijk om in de garage vanuit de tuin te komen waarin een eigen plekje ofwel bench.
in principe dus denken we best genoeg aandacht en tijd te kunnen geven en we zijn ook erg serieus alle voor en nadelen aan het afwegen.
het is dus niet de werklijn(die wat extra aandacht en eye heeft over het algmeen)
graag vernemen we alle tips en adviezen om er zeker van te zijn dat we een hond en bc natuurlijk alles kunnen bieden om een leuk leven bij ons te hebben de komende (15? of meer) jaren.
bedankt & groet,
roger
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "border collie, hoe vaak wandelen per dag" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Het gaat niet zozeer om het wandelen. Maar om geestelijke verrijking. Ik heb zelf ook een werkhond en ik vind dat zowel bij de bc als bij mijn ras soms zwaar overdreven wordt hoeveel zo'n hond nodig heeft aan beweging e.d. Als je ziet hoe compleet gestressed veel honden bij behendigheid en andere van dat soort sporten zijn...
Ik had wat problemen met mijn hond. En wat bleek hij kreeg juist veel te veel prikkels.
Lees dit artikel maar eens door...
http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_458-Als-het-glas-van-je-hond-te-vol-raakt.-.php
En van wat ik zo lees kunnen jullie de hond genoeg bieden hoor. Hier heeft ie ook regelmatig een middag "vrij".
Hallo Roger,
Ik heb twee border collies, allebei uit showlijnen. Je vraagt om tips en adviezen, dit is mijn situatie: Wat Amber & Lootah al zeggen, het gaat niet zozeer om het wandelen. Ondanks dat mijn hondjes uit showlijn komen, hebben ze toch behoorlijk wat pit. Ze moeten mentaal uitgedaagd worden wil je rust creëren in je hondje. Aan enkel wandelen halen ze geen voldoening. Wil je ook gaan sporten met je border collie? Ikzelf ben actief in Flyball met ze. Wanneer we bezig zijn met dat spelletje zie ik zoveel blijdschap in hun ogen, zo'n gelukkige uitstraling behalen we niet door alleen maar te wandelen. Uiteindelijk wandel ik zelf 'maar' zo'n anderhalf tot 2u per dag met ze. Afhankelijk van hoeveel ze die dag aankunnen, train ik ze ook tijdens een wandeling. Meestal is dat zo'n 3x in de week, gedurende een kwartier tot max een half uur. Trainen met een frisbee of een bal, speciale spelletjes waarin ze zich moeten beheersen, andere weer waar ze juist volledig in kunnen losgaan en mogen drijven. Na zo'n kwartiertje zijn ze moeier dan na een gewone wandeling van 2u. En daarnaast flyball ik 1x (binnenkort 2x) in de week met ze. Wel zorg ik ook voor 1 rustdag in de week, waarin er ook korter gewandeld wordt.
Verder zullen jullie vooral het eerste jaar het behoorlijk druk hebben met rust creëren in huis. Ook een border collie moet zijn prikkels goed kunnen verwerken, en zeker met kinderen in huis wilt hij alles in de gaten blijven houden. Het viel mij tegen hoeveel werk ik erin moest steken om ze (vooral de oudste) te leren rust te nemen binnenshuis, en ik heb geen kinderen. De ene hond is de andere natuurlijk niet, maar alle honden worden vervelend indien ze hun prikkels niet verwerken .
Ook ik zie dus verder geen problemen in jullie situatie van het nemen van een bc-tje ! Heb je al een fokker gekozen?
Groetjes
het aantal wandelingen per dag is niet zo zeer belangrijk. Wel wat je graag qua sport met je BCtje wil doen. Ook een showlijn BC heeft geestelijke uitdaging nodig, kan ook net zo veel drijf of eye hebben als een werker, en het kan ook andersom, hou daar wel rekening mee.Maar over het algemeen zijn shows iets rustiger (ahoewel er natuurlijk uitzonderingen zijn) pas als je het hondje hebt kan je zien wat het hondje nodig heeft aan geestelijke uitdaging, 1 minder als de ander. in het nestje kan je het al een beetje zien.
Rust in bouwen bij je BC is ook heel belangeijk, want tja zij willen wel de hele dag door kunnen gaan. wat niet tengoede komt voor je hondje. Dus het afwegen van rust en in actie is heel belangrijk.
Hier wordt bvb in huis niet gespeelt, thuis is rust buiten is werken/spelen.
voor de rest kan een BCtje bij je passen. als de regels en wat je wil met je hondje maar duidelijk is.
Heb je al een fokker op het oog?
Groetjes Bianka
Ze hebben niet meer beweging nodig dan een ander ras met die grootte.
Waarom een Border Collie? Ga je er mee sporten/werken? Ben je bekend met de gevoeligheden in het ras?
Een BC is mi geen 'standaard' leuk, gezinshondje en schaf je enkel aan als je er actief mee bezig wilt/kunt zijn .
Wil ik er nog even bij zeggen dat JUIST een goedgefokte werkhond (en dus werklijn) een duidelijk 'uit-knopje' hoort te hebben (of moet ik zeggen, aan-knopje? Er word namelijk verwacht dat wanneer ze niet werken, de hond gewoon kan settelen. Meestal in een kennel). Met een hyper-hondje bereik je echt niets bij de schapen.
Veel succes met het maken van je keuze
4 x per dag uitlaten.
en hebben jullie Zin of Tijd over dan kunnen jullie altijd nog iets gaan doen met je hond
maar normaal gesproken is 4 x uitlaten genoeg gewoon een blokje om.
wil je meer dan kun je ook als ie volgroeid is meer naast de fiets , maar das geen moeten hoor dat mag , maar niet nodig.
probeer niet enkel op het uiterlijk van de hond af te gaan, of omdat het toch o zo'n slimme beestjes zijn.
Dat was ook mijn ouders hun reden om een BC te nemen, maar ik ben nu wel degene die ermee naar de hondenschool gaat en hem geestelijk en fysiek probeer bezig te houden, want dat was voor hen teveel moeite
Probeer eens te denken of er geen andere hond is die ook goed bij jullie zou passen, aangezien je best veel tijd in het mentaal uitputten van een BC moet steken, en ik denk dat dat met zo'n 2 jonge kinderen erbij soms wel iets teveel van het goede kan zijn.
Voor het volgende kan ik enkel afgaan op mijn eigen hond en enkele andere ervaringen, maar BC zijn ook best gevoelige honden, op de onze mag je niet te actief komen afgestormd of hij wordt helemaal bang en gestressd, gaat dit wel goedkomen met de kinderen?
Heeft ook veel te maken met het karakter van de hond.
Gr Piet
Het maakt volgens mij niet zozeer uit hoe vaak maar
Hoe lang en
Wat doe je nog met je hond?
Je kan bijvoorbeeld maar 3x per dag uitgaan maar 2x daarvan is het los lopen uitrazen gedurende een goeie driekwartier.
en dan een korte 's middags.
Verder is een border een hond die je vooral mentaal moe/voldaan moet gemaakt worden.
Speuren, drijven, enz
zijn goede oplossingen. Vaak vinden ze agility of flyball ook wel leuk maar dat is dan weer puur lichamelijk.
pup en twee jonge kinderen waarvan er eentje van twee jaar en nog veel op de grond speelt....het kan hoor.....maar vraagt wel heel veel inzet...geen speelgoed laten slingeren ect ect
een pup zal een spelend kindje op de grond....erg leuk speelkamaraadje vinden...de tandjes van een pup zijn erg scherp...en spelen met de bek moet je eerst nog afleren
border collies zijn echt super honden...en kunnen geweldige gezinshonden zijn..hier inmiddels al 15 jaar
een showhond of werkhond....het zijn beiden honden...met dezelfde behoefte
succes
Een Border Collie is wel een werk hond die veel moet bewegen.
En fietsen met de hond is ook goed voor de beweging.Moet de hond wel ouder zijn natuurlijk.
bedankt allemaal voor jullie snelle en (veelal) uitvoerige reacties!
ben bekend met het ras, onze achterburen hebben een bc , ook een gezin met kinderen - en ook uit de showlijn. dat gaat zo goed dat we ook enthousiast zijn geworden over de bc.
juist het feit dat je er (wellicht bovengemiddeld) aandacht in de zin van spel( flyball etc) aan dient te besteden naast dagelijkse wandelen natuurlijk spreekt ons erg aan.
Idd, elke hond heeft beweging nodig en veel zal ook wel in de opvoeding zitten. hebben een kleinschalige en erg serieuze fokker in onze woonplaats en daar is dus een nestje, heup en oogtest gehad overigens.
roger
Ik doe mijn borders meer plezier met een kwartier bij de schapen, dan een wandeling van 2 uur.
Beide vinden ze natuurlijk leuk, maar als ze bij de schapen zijn, zijn ze eerder moe (lichamelijk en geestelijk).
Ik wandel sowieso 2 keer per dag 1½ tot 2 uur met ze.
En verder veel trainingen op de hondenschool en dan thuis nog oefenen.
Even wat ik zelf persoonlijk vind: Ik kreeg mijn eerste border toen mijn zonen 15, 14 en 12 jaar waren. En ik ben zo blij dat ik geen jongere kinderen had.
Wij zijn altijd met de jongens mee geweest naar sportwedstrijden op zaterdag, in de weekenden naar musea, speeltuinen, dierentuinen etc etc.
Daar pastte in ons geval geen hond bij.
Houd er rekening mee dat je het eerste jaar heel veel moet investeren om een stabiele hond te krijgen. Met 2 kleine kinderen wordt dat hard werken en in ons geval gingen/gaan de kinderen voor de hond.
Dat je showlijn wilt hebben betekent echt niet dat je een rustigere hond krijgt. Ik heb 3 showhonden, maar het zijn 100% werkers.
Welke fokker(s) heb je op het oog?
Onze hond krijgt veel beweging, maar vooral heel veel geestelijke uitdaging. We oefenen doggydance en doen verschillend trucjes. Tijdens de wandelingen oefenen we zo nu en dan. Alles met mate. Voor de rest is het in huis een hele rustige hond. Wel hebben we speciaal een vloerkleed gekocht over onze houten vloer zodat we in huis ook trucjes kunnen oefenen. Ik denk dat geestelijke uitdaging erg belangrijk is voor een border.
Dus wat uitlaten betreft, 's morgens een rondje om te plassen en poepen, rond middaguur een wandeling van ongeveer een uur of anderhalf, begin van de avond ook en dan voor de nacht voor de deur een plasje.
Ik zal persoonlijk niet bij een fokker naar binnen stapen als die een nestje heeft liggen. Dan is de verleiding te groot om er 1 te nemen. Ik zal eerst naar een fokker gaan die nog niks heeft zodat je niet in de verleiding komt je dan rustig alles kan vragen wat je wil weten, over het manier van fokken en zo en waar de honden op getest worden, alleen ogen en heupen vind ik persoonlijk te weining, er zijn nog andere erfelijke afwijkingen die net zo belangrijk zijn.
beste allemaal,
na er goed over nagedacht te hebben, stellen we een hond nog een paar jaartjes uit - om de aandacht te geven die een hond(bc) verdiend - als de kinderen wat ouder zijn.
we zijn erg onder de indruk geraakt van de border collie als ras in ieder geval.
tot over een paar jaar en groet,
Roger
Wat goed van jullie. Niet iedereen denkt zo.
Kinderen, van de leeftijd die jullie kinderen hebben, vergen veel tijd.
Gewoon blijven lezen over het ras, ga af en toe eens naar een behendigheids- of schapendrijf wedstrijd kijken.
Dan zie je heel veel en kom je ook in contact met border collie fokkers.
Moedig besluit, Roger. Niet het leukste maar waarschijnlijk wel het wijste besluit. Ik zit zelf een beetje in hetzelfde schuitje (wil geen hond voordat ik andere woonruimte heb), dus ook hier word gewacht (en verlangt haha)..
Maar in de tussentijd kan je een hele hoop doen. Contact zoeken met diverse fokkers, lijnen vinden die je aanspreken.
Zo was ik er persoonlijk van overtuigd dat ik enkel dogfrisbee en obedience wilde gaan doen, dus ik was niet specifiek op zoek naar een werklijn.. na in contact te zijn gekomen met het fenomeen schapendrijven en de werklijn hondjes die je daar ziet en meemaakt, ben ik 'om'. Wanneer er hier een BC komt, zal die volle werklijn zijn, met de hoop er in de toekomst mee te gaan schapendrijven.
er "wonen" al best een aantal BC'ies in het dorp waar we wonen - komen ze dus best vaak tegen.
ook is er een fokker niet al te ver bij ons vandaan waar elke zaterdag trainingen worden gegeven, van puppy tot gevorderd - van eenvoudig tot schapendrijven en alles wat ertussen zit. gaan hier zeker komende tijd kijken.
1 aspect is mij nog altijd niet helemaal duidelijk, wat de meerwaarde is om te kiezen voor een hondje, welk ras dan ook, bij een zgn. officiele fokker met papieren en gekeurd op afwijkingen.
als een ider door een dierenarts gecontroleerd wordt, z'n ouders ook is een hond toch ook gezond? niemand kan toch garanderen dat een "echte"rashond beter is of geen ziekte kan krijgen? een papiertje is voor mij niet echt een meerwaarde, wel een gezond dier - of een oor nou scheef hangt, of de bouw misschien niet helemaal binnen de normen vallen. we gaan zeker geen shows lopen en zelf fokken eveneens niet.
wellicht schop ik nu tegen zere benen aan, echter voor mij nog altijd een totdusver onbeantwoorde vraag.
we hebben 2 katten thuis, ook geen raskatten, maar wel kerngezond, lief en niet vals..
Roger, bij een BC komen een aantal erfelijke aandoeningen voor, die je niet aan de buitenkant kunt vaststellen maar waarbij DNA-testen voor nodig zijn.
Denk dan aan:
- CL (Neuronal Ceroid Lipofuscinosis)
- CEA/CH (Collie Eye Anomaly Choroidal Hypoplasia)
- PRA (Progressieve Retinale Atrofie)
- MDR1 (Multidrug Resistance gen 1)
- TNS (Trapped Neutrophil Syndrome)
Helaas is bij de rasvereniging(en) alleen een HD/Ogen/CEA-test(en) verplicht. En 8 van de 10 fokkers laten het daar ook maar bij zitten..
Erg jammer, maar als je een hondje uit een bepaalde combinatie wilt moet je daar vaak dus nog een risico nemen. Nou is het voor iemand zonder fokambitie's geen ramp als je hondje drager ipv lijder van het een of ander blijkt te zijn (je gaat toch niet verder fokken met de genen)..
En qua gezondheid heb je helemaal gelijk, een stamboom is geen garantie dat je een gezonde hond krijgt. Maar voor mij is juist de registratie belangrijk.. omdat ik er een specifieke taak mee wil doen (nl schapendrijven) maar ook zeker zodat je inzicht hebt in de inteeltpercentage's. Zonder papieren zou iemand zomaar broer/zus, moeder/zoon ed combinaties kunnen maken, zonder dat jij daar als pupkoper erg in hebt. En geloof me, die dingen gebeuren. Zeker bij broodfokkers.
Daarnaast houd ik een aanbiedsite als MP al zo'n anderhalfjaar scherp in de gaten. Overgrote merendeel zijn daar stamboomloze pups.. en wat zie je gebeuren? Bepaalde honden die een paar weken daarvoor nog weg moesten vanwege gedragsproblemen, worden een paar weken later vrolijk aangeboden als dekreu (al dan niet in hun nieuwe thuis). Bepaalde teven uit bepaalde plaatsen waar ik nu al meermaals nesten van heb gezien (bij een rasvereniging is hier regelgeving voor).
Zonder stamboom heb je hier geen enkele controle op. Om het algemene dierenwelzijn te bevorderen vind ik een stamboom eigenlijk een must.
Daarnaast kun je dmv een stamboom in contact komen met baasjes van voorouders of misschien baasjes die een pup hebben van voorouders; hoe bevalt de hond? Hoe zit het met de gezondheid? Enz.
Kan erg handig zijn.
hoi Fez,
bedankt voor je uitvoerige reactie.
marktplaats is in mijn ogen zeker geen juiste plek om honden of andere dieren te zoeken.
blijkt wel uit je conclusie..helaas.
ik ken een kleinschalige zeer serieuze fokker, niet officieel bij rasvereniging en niet uit winstbejag.
wel betrouwbare honden, met diverse mensen gesproken die pups van hun hebben, allen uitermate te spreken over de hondjes.
echter ook gesproken met een fokker die wel bij vereniging is, over de hele wereld honden "levert"(excusez- le mot) en ook erg serieus overkomt.
aldus, komende tijd alle info maar goed volgen om dan tot een goede keuze te kunnen komen.
groet,
Das balen voor mij ik heb daar nou net mijn hond vandaan gehaald,van Mp dus
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "border collie, hoe vaak wandelen per dag" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?