Hallo allemaal,
Afgelopen week ben ik erachter gekomen dat onze aussie drager is van het MDR1 gen. Hierover is natuurlijk veel te vinden op het internet en ik heb ook al contact gehad met onze dierenarts. Waar ik alleen benieuwd naar ben is ervaringen van anderen die ook een drager hebben.
Waar ik mij het meeste zorgen om maak zijn de momenten die je niet kunt controleren. Zo hebben wij paarden en willen wij de pup straks ook mee gaan nemen naar stal. Heeft er iemand ervaring met mdr1 dragers en bijv het eten van paardenpoep. Heeft iemand enig idee hoeveel poep met wormkuur ze bijv moeten eten voordat er een reactie zal optreden. Ook leven wij in agrarisch gebied waar veel paarden (en dus paardenhopen) te vinden zijn.
Wat zijn verder de ervaringen die jullie hebben met dragers? Ik ben erg benieuwd.
Alvast bedankt!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Problemen met MDR1 drager (paarden)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
jammer dat je daar nu pas achterkomt.
ik ben er niet zeker van wat een gevaarlijke dosis is. wel is het volgens mij mogelijk dat er 6 weken na ontworming bij paarden nog sporen van ivermectine in de ontlasting kunnen zitten.......
wel kan je met je dierenarts bespreken of er bepaalde paardenontwormingsmiddelen zijn waarvan het werkende bestanddeel niet schadelijk is voor je aussie.
Bedankt voor je reactie.
Er zijn inderdaad verschillende paardenontwormingsmiddelen. De paarden worden dus soms ook met een ander middel ontwormt, maar ook soms met ivermectine om zo zeker te weten dat alle wormen gedood worden (niet ieder middel werkt tegen iedere worm). Daarnaast staan er zo'n 50 paarden op mijn stal, het is dus lastig bij te houden wanneer welk paard wat krijgt. Ook met wandelen in het bos heb je dit probleem, je weet niet in welke hoop wat kan zitten..
We balen inderdaad dat we dit nu pas weten. Daarom probeer ik nu zoveel mogelijk informatie in te winnen om te kijken wat we nu verder gaan doen..
Jammer dat je er nu pas achterkomt en dat je niet door de fokker bent ingelicht zeker omdat je zelf paarden hebt en de hond ook mee gaat naar stal kan het voor problemen zorgen.
Vind dit een beetje nalatig van de fokker.
Zelf heb ik een aus die vrij is en een collie die waarschijnlijk drager of lijder is maar beschouw h'm altijd als lijder dan ga ik op save.
Voor mij is het geen probleem gezien ik niet in contact kom met paarden als er poep ligt voorkom ik dat hij het eet en de dierenarts is op de hoogte van het MDR1 gen.
Als je dus in alle tijden voorzichtig bent met de medicijnen die je je hond geeft is er niks aan de hand.
Ik heb wel altijd een papier bij m'n entings boekje zitten met welke stoffen hij zeker niet mag hebben en dat zijn voor mij ook de verdachte stoffen.
Hier een aantal links mischien heb je er wat aan.
http://www.collieweb.net/mdr1-gen.html
http://www.gencouns.nl/mdr1-4.php
http://www.nederlandsesheltievereniging.nl/frames/gezondheid/mdr1.htm
Is het misschien een optie om een 'muilkorf' te gebruiken die klein genoeg is zodat de hond niks kan oplikken als 'ie losloopt?
was de fokker op de hoogte...van dat je paarden hebt
Dat heb ik wel verteld ja. Ze heeft er toen niets over gezegd helaas. Ik ben mij er ook te laat in gaan verdiepen, anders had ik er ook wel naar gevraagd. Ook mijn fout dus.
Saskia, een muilkorf zou wel een oplossing zijn, maar of ik haar haar hele leven met een muilkorf rond wil laten lopen..ik weet het niet
Muil korf is wel erg sneu.....
Je pup van begin af aan leren dat paardenpoep not done is.......Aanleren dat hij niets van de grond eet.
Wat ik me dus afvraag is dat je zelf je pup getest hebt hierop? Dat doe je wel maar vergeten om dit bij de fokker er naar te vragen? Het is dus wel bekend bij je van het MDR1 gen.
jammer dat de fokker...bij wetenschap zoveel paarden in eigen bezit...niet voor de zekerheid is gegaan een mdr1 vrije hond....was een betere keuze geweest..in mijn ogen heeft de fokker een behoorlijke steek laten vallen
tja ik zou toch gaan voor zekerheid...en buiten muilkorf....paardenpoep eten afleren...is een hele klus...en de kans dat hij in zo´n omgeving ervan eet is te groot
heel veel succes
het is jammer dat er nog steeds fokkers zijn, die daar niet op testen. heel toevallig weet ik dat van een witte herder, die nu op leeftijd is, en nu getest wordt, nu weet ik niet precies of dat waar is dat als ze jong zijn niet getest kunnen worden ? dat is mij verteld.
ik wil je adviseren om hierover extra info in te winnen bij bijvoorbeeld de universiteit utrecht... want als ik het goed lees is jullie pup drager, maar geen lijder.... ofwel, jou hond hoeft er zelf geen last van te hebben.... als je ermee zou fokken met een andere hond die ook drager of zelfs lijder is dan heb je natuurlijk wel een groot probleem bij de pups.... ofwel... nooit met deze pup fokken...
Maar neem even contact op met echte deskundigen op dit gebied.... die kunnen je beter informeren hoe voorzichtig je moet zijn....
Het afleren van het eten van paardenpoep is natuurlijk sowieso een goed plan, maar ook voor eventuele operaties in de toekomst, entingen, onwormingen , medicijnen etc is het wel een goed idee om je goed te laten informeren mbt de verschillen tussen drager en lijder....
Sorry maar als je goed inlicht van te voren hoeft het echt geen probleem te zijn dat je hond het MDR1 gen defect heeft.
Ik zie het meer als een allergische reactie op bepaalde medicijnen het is geen ziekte als je rekening houd met medicijnen die je hond krijgt hoeft het helemaal geen probleem te zijn.
Tuurlijk is het prettig als er vooral de collie-achtigen niet met MDR1 gefokt wordt maar er zijn zoveel ziektes die veel erger zijn en wat ik veel belangrijker vind dat mijn hond hiervan vrij is.
Als een teef en reu hiervan vrij zijn maar drager/lijder zijn van MDR1 zie ik het niet als een probleem dat hiermee gefokt wordt maar goed dat is mijn mening.
Bij collie's is ook weer een nieuw defect gevonden maar dit schijnt bij veel meer rassen voor te komen terwijl dit bij heel veel fokkers niet eens bekend is dus laat staan dat daar nu op getest wordt met mischien over 10 jaar weer heel veel zieke honden.
MDR1 is trouwens al een tijdje niet meer alleen een probleem bij collie-achtigen... bij steeds meer rassen komen ze erachter dat het defecte gen aanwezig kan zijn... en met de kennis die ik er nu over heb zal ik geen pup meer kopen van een fokker die niet hierop test, of die bewust wel fokt met een drager, laat staan een lijder.... niet omdat er niet mee te leven is, maar omdat ik niet een fokker wil belonen voor het bewust doorgeven van dit defect. Maar inderdaad, ieder zijn eigen mening.
en ik ben ook heel benieuwd wat het nieuw otdekte defect is...
voor sommige mensen zal een MDR1 lijdeer of drager misschien niet zo'n groot probleem zijn. voor mij persoonlijk wel.
maar zeker voor iemand die veel paarden heeft, of in een gebied woont met veel paarden en dus veel poep, kan het een reeel gevaar opleveren. hoe goed je de hond ook traint, ik denk dat het erg lastig is om 100% te voorkomen dat de hond poep eet. de enige echte oplossing hiervoor is een muilkorf. als dit goed aangeleerd wordt, hoeft die muilkorf op zich niet zo'n groot probleem te zijn.
het was natuurlijk beter geweest als jij je voor aanschaf van een aussie beter had ingelezen over de erfelijke afwijkingen die voorkomen, en ook de fokker had jou er op moeten wijzen dat de pups mogelijk drager konden zijn, en wat de gevolgen daarvan waren.....
een drager heeft zelf geen medicijnovergevoeligheid hij kan het wel doorgeven , uit drager x drager worden lijders geboren drager met een vrije hond worden dragers en vrije honden geboren.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Problemen met MDR1 drager (paarden)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?