Onze hond zit nu 3 weken op een uitsluitdieet. Hij had voornamelijk slechte ontlasting en was niet altijd actief, ondanks zijn leeftijd van 6-7 maanden. Medisch is hij doorgelicht, ontlasting gecontroleerd op vertering, parasieten (w.o. giardia), etc. Heeft antibiotica gehad voor zijn klachten, waaronder ook jeuk. Hij heeft/had geen hotspots ofzo.
Problemen lijken voeding gerelateerd, dus 3 weken geleden begonnen met een uitsluitdieet op basis van eend (Tinlo's Barfmenu eend). Hiervoor kreeg hij Darf EKO kvv (kip, rund, lam, geit + groente), om alles uit te sluiten een andere diersoort en een kvv zonder groente. Met zijn ontlasting gaat het de goede kant op.
Maar vorige week vond hij het nodig om een tak fijn te kauwen en door te slikken, helaas hebben we dat niet kunnen voorkomen, terwijl we er alles aan proberen te doen om zijn lichaam zoveel mogelijk rust te geven met alleen Barfmenu eend. De volgende ochtend braakte hij sinds lange tijd en daarin zaten de hout resten. De volgende dag in de auto (achterin de kofferbak) eet ie een stukje van de mat, kwam er de volgende dag uit ingepakt in watten/vulling uit zijn benchkussen die hij heeft gesloopt. Sindsdien braakt hij elke ochtend en bevat het eigenlijk alleen slijm.
De eerste dagen dachten we nog dat het een gevolg was van maag irritatie, of mogelijk een combinatie met ontgiften, maar vanochtend was het nog steeds en was voor ons aanleiding er door de dierenarts naar te laten kijken. Die schrijft nu Zitac voor, een maagzuurremmer, volgens de dierenarts kan dat geen kwaad i.c.m. een eliminatiedieet, maar ik wil onze hond niet onnodig volstoppen met medicijnen. Het idee is dat er mogelijk een wondje is ontstaan aan/in de maag, geen maagzweer, en door het maagzuur raakt dat geïrriteerd. Door de maag rust te geven kan het herstellen.
Concrete vraag. Kan het kwaad om die zitac te geven i.c.m. het uitsluitdieet en denken jullie dat het echt nodig is, het beste is om te doen. Of hebben jullie nog andere goede ideëen?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Uitsluitdieet - overgeven - zitac?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Is het geel wat hij inde ochtend overgeeft?
En hoe veel keer per dag krijgt hij eten?
Het verschilt, soms wit slijm, soms ook geel. Gisteren en vandaag allebei wit.
Hij krijgt 3 keer per dag eten. En af en toe nog een eendennek 's-avonds. Laatste keer eten is tussen 20:00 en 20:30 uur.
Als het voornamelijk geel is is het gal. Gal spuwen kan komen omdat de maag sochtends goed leeg is. Dat kun je oplossen door wat eten te geven, wat eerder dus.
Heeft hij buikpijn denk je? Gras eten?
denkt de dierenarts dat er iets in zijn maag is beschadigs door het eten van hout?
Is er een foto gemaakt? Of zou je dat niet zien op een foto? Is hij verder levendig?
Koorts?
Vanochtend was het al om 7:00 uur, eerder deze week een keer rond 4:30 uur en diezelfde ochtend ook nog rond 6:30, slaapkamer is naast de woonkamer (apartement) dus dat hoor ik wel. In de afgelopen periode hebben we ook geprobeerd 3 dagen meer eten te geven, hij weegt 29KG (golden retriever) en kreeg 1KG per dag, hij is bijna 8 maanden. Hij heeft 3 dagen 1,33KG gekregen. We geven ook nooit dezelfde tijden eten, hij heeft weleens rond 21:00 uur gegeten de afgelopen week. Ik kan me niet voorstellen dat het van honger is dat hij overgeeft. Bovendien is het pas sinds 1 week, daarvoor ging het heel goed op deze voeding. Het is begonnen na het eten van dat hout.
Buikpijn weet ik niet zeker, en gras eten... tsja, als we hem zijn gang laten gaan eet ie alles wat ie tegenkomt. Gelukkig wordt dat de laatste tijd iets minder (de aanhouder wint), ik denk dat als ie de kans krijgt dat hij wel wat gras eet, maar als hij los loopt in een park o.i.d. dan eet ie ook rustig ganzenpoep, dus ik weet niet of ik het in dit geval relevant vind, maar ik waardeer je opmerking, het principe van graseten is me ook wel bekend.
Er is geen foto gemaakt, ik denk niet dat daar nu voldoende aanleiding voor is. Zij denkt aan een irritatie/klein wondje in de maag door dat hout. Dat herstelt vanzelf, maar duurt volgens haar behoorlijk lang. Door de maagzuurremmer is er meer rust en herstelt het snel.
Wat levendigheid betreft. Hij slaapt erg veel, maar dat is al langer, dat is mede de reden van het uitsluitdieet. Medisch lijkt hem niets te mankeren, dus moet het voeding zijn. Zodra hij naar buiten mag is ie niet te houden en speelt ie het liefst met elke hond, als je hem loslaat dan rent ie er lustig op los In het weekend gaan we vaak ergens naartoe met hem, daar zwemt ie de laatste tijd ook elke week, vindt ie geweldig, en speelt ie bijna continu met andere honden. Dan lijkt er niets aan de hand, de rest van de dag blijft ie wakker, maar de dagen daarna slaapt ie bijna de hele dag, speelt wel af en toe, maar voornamelijk slapen. Toen het uitsluitdieet een week aan de gang was knapte hij erg op en was hij elke dag levendig, een dag of 5 achter elkaar, het was nog nooit zo goed gegaan, maar vervolgens werd het weer minder.
Dus jij en je dieranarts denken dat het om een beschadiging, klein, in de maag gaat.
Ik vind het bij dit soort dingen erg moeilijk hoor, ben geen dierenarts.
Maar wat je zou kunnen geven is Sanofor. Dat is een natuurlijk middel om de maag en de darmen in beter conditie te krijgen. Ik geef het als Fedor een antibiotica kuur krijgt bijvoorbeeld.
Maagzuurremmer lijkt me niet goed met een hond die vers eet. Dan moet het maagzuur juist goed zuur zijn om infecties te voorkomen. In een zure omgeving hebben bacterien geen kans, en het zuur is nodig om het bot goed te kunnen verteren.
Persoonlijk zou ik ook geen maagzuurremmers geven aan een hond die vers eet, het maagzuur moet juist zo zuur mogelijk zijn voor een goede vertering. Heb je misschien eend van verschillende productie datums, dat er misschien een productie tussen zit die problemen geeft. Ook kan het zijn dat er nog iets in de maag zit van je hond en dat hij dat eruit wil hebben maar dat het nog niet lukt en dus nog irriteert.
Ook kan het zijn dat het een toeval is, stukjes hout en de voeding. Bij voeding kan het ook zo zijn dat het eerst gewoon goed gaat en na een aantal dagen het toch problemen geeft. Welke barf menu geef je de gewone of de premium?? Die met dierlijke vezels.
We geven de normale Barfmenu eend, niet de premium. Verschillende productiedatums zou kunnen.
Maagzuurremmers zit ik eerlijk gezegd ook niet om te springen, vandaar ook dit topic, want die pillen hebben we al meegekregen, maar voor ze erin gaan wilde ik eerst hier eens even reacties horen. Dat het zuurdere maagzuur positief is voor infecties, wormen, etc. is me bekend, daar doe ik liever geen afbreuk aan, maar ik wil onze hond ook niet wekenlang in de ellende laten zitten, hij zal zich er ook niet prettig bij voelen.
Dat het mogelijk toeval is sluit ik ook niet uit, daarom hebben we ook een week afgewacht met actie, maar nu vond ik het lang genoeg geduurd hebben.
Die Sanofor ziet er op zich wel goed uit, maar het lijkt me bij een uitsluitdieet ook niet verstandig, het bevat allemaal kruiden van de zeebodem als ik het even zo ongenuanceerd mag uitdrukken. Wij vinden het ook erg moeilijk, omdat de verleiding groot is om hem de rust te gunnen met Zitac, maar we moeten met de langere termijn rekening houden.
Bedankt voor jullie reactie, we kijken eerst nog een paar dagen aan en heroverwegen dan de zitac. Tenzij jullie, of iemand anders, nog een goed idee heeft.
Mijn hond is voor bijna alles allergisch, hetzelfde als ik het zo lees als bij jou. Jeuk, jeuk, jeuk. Sanofor verdraagd hij goed, maar ik kan me je reservering erbij voorstellen. In dat geval zou ik zoeken naar een ander probiotica. Er zijn er ook die alleen de goede giststammen bevatten en verder niks.
Ik ben het ook met Kita eens. Absoluut geen Zitac aan mijn rauw gevoerde honden. Er zijn diverse kruidenvormen die bijdragen aan het versterken van maagvlies en het herstellen van maagschades. Zo ook bevat rauwe honing en dan met name Manuka enzymen die antiseptisch werken op de maag en een herstelfunctie hebben.
Maar vaak wordt in plaats van Zitac bijvoorbeeld een complexmiddel zoals Maag Compositum van De Groene Os gegeven. Vanuit mijn ervaringen weet ik dat honden daar snel van kunnen opknappen. Er zitten overigens ook ingrediënten in die indirect bijdragen aan het verminderen van allergische reacties, de organen zuiveren en versterken en ook het immuunsysteem ondersteunen.
http://www.maagcompositum.nl/
O.a. bij deze link kun je het bestellen:
http://www.medpets.nl/groene+os+maag+compositum+hond+kat/
Voor het juiste advies is er een dierenarts aan verbonden. Je zou van tevoren informatie in kunnen winnen.
Sterkte er mee.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Uitsluitdieet - overgeven - zitac?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?