Mijn Border Collie laat zich totaal niet kammen of borstelen. Hij is nu net 1 jaar oud. Als pup liet hij zich ook niet kammen en ik heb er al zo vaak op geoefend, maar het lijkt of we het enkel erger maken.
Ik gebruik een normale mensenharenborstel (met zachte pinnen die buigen) die totaal niet pijn kan doen. Hij heeft nog niet veel klitten, maar achter zijn oren begint het wel wat te komen.
Ik heb overal als tips gelezen 'eerst kammen, dan snoepje geven'. Maar gewoon kammen lukt al niet, hij loopt weg en verstopt zich of gromt en hapt. Ik probeer hem af te leiden met snoep, speelgoed, ... maar niets lijkt te werken. Uiteindelijk hebben we hem vastgemaakt aan de leiband en het opnieuw geprobeerd met snoep, maar zodra hij merkt dat ik de borstel vast neem wil hij weglopen wat niet lukt en gromt hij.
Hij laat zich wel overal met gemak aaien, maar zodra ik iets in mijn handen heb, wil hij zo snel mogelijk weg.
Ik weet echt niet wat we nog kunnen doen.
Groetjes
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hond laat zich niet kammen/borstelen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
jullie hebben het waarschijnlijk al te ver laten komen door steeds te blijven proberen wanneer hij aangaf dat hij het niet wou, of door hem fysiek tegen te houden, dat zorgt er alleen maar voor dat hij nog banger wordt voor de borstel met dit als resultaat. (geen verwijt gewoon een vaststelling)
Is hij enkel bang van die borstel of van alles wat er op lijkt? Anders zou je kunnen proberen een andere borstel te kopen die helemaal niet op deze lijkt, en je begint met die borstel gewoon in zijn buurt te leggen, aan zijn mand of kussen, zodat hij dat niet als iets bedreigends gaat beschouwen. Als hij dat accepteert kan je bij hem gaan zitten en ondertussen de borstel eens vastnemen en kijken hoe hij reageert. Als hij snuffelt aan de borstel belonen en vrolijk doen. En zo steeds, heeel langzaam, een stapje verder.
Ik heb ook ontdekt bij onze BC dat hij heel gevoelig is op dingen die geforceerd of opgedrongen worden, ik ben nog altijd aan het oefenen op hem borstelen maar het gaat steeds beter. Ben eerst begonnen met gewoon over zijn rug te borstelen waar het geen pijn doet en ondertussen afleiden met snoepjes of meteen erna belonen, en zo heel langzaam opbouwen en nu mag ik meestal zijn oren ook doen.
Wij hebben een stuk of 5 verschillende borstels in allerlei maten en vormen, hij reageert op ze allemaal hetzelfde. Als ik de borstel gewoon vastheb, ruikt hij er wel aan en is er geen probleem. Hij heeft er zelfs al eentje stuk gemaakt met kauwen. Maar zodra ik de borstel optil of dat de borstel langs hem of boven hem is, wordt hij bang.
Wij hebben hem ook enkel nog maar over de rug geborsteld, maar hij begint dan meteen te piepen en loopt weg.
dat hij de borstel verdraagt in zijn buurt is zeker al een begin, daarop ga je moeten verderwerken.
Hij heeft dat optillen of boven hem houden van de borstel nu eenmaal geasoccieerd met een negatieve ervaring en dat ga je eruit moeten krijgen. Dat kost tijd, zeker bij een BC, onze is ook erg gevoelig voor nieuwe dingen.
Ik zou beginnen met belonen wanneer hij aan de borstel snuffelt als je hem vasthebt, je kan ook veel enthousiast je stem gebruiken, daar reageert de onze ook goed op. Dan is het een kwestie van de lat gewoon elke keer wat hoger te leggen (dus met de borstel in zijn richting gaan, hem gewoon ff aanraken met de borstel en terug weg) het is een beetje afwegen maar je moet proberen zijn grens te vinden en vlak voor hij angstig wordt haal je de borstel terug weg en beloon je hem. En dit steeds maar opbouwen, iets langer, iets dichter.
Bij de onze hielp het ook dat ik hem in het begin gewoon aaide, dan gaat hij altijd op zijn zij liggen en ontspant hij helemaal, en dan borstelde ik zijn rug en zij terwijl ik hem daar ook bleef aaien en dat vond ie ok omdat hij helemaal ontspannen was, hij had waarschijnlijk niet eens door dat er ook een borstel aan hem bezig was.
Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips, maar het komt er op neer dat je heel langzaam dat vertrouwen terug opbouwt, en zeker niet gaan dwingen of tegenhouden wanneer hij niet meer wil want dan kan je van voor af aan beginnen, altijd zorgen dat hij uit eigen beweging terugkomt en kalmeert.
Probeer anders eens zo'n handschoenborstel. Dat is nieuw, kent ie nog niet. En laat hem lekker liggen, ga aaien, leg die nieuwe borstel bij hem in de buurt, doe niks, idd heel heel langzaam opbouwen. Als je te snel gaat lukt het niet.
Ok, bedankt allebei voor de tips. Dat zullen we proberen.
Ik ken het probleem.. ceas vond het ook eng.. ook wegrennen, grommen, happen..
Jij bent nu al zover, dat hij er wel aan wil ruiken ... toen ik dat punt eenmaal bereikt had met ceas, ben ik begonnen met heeeeeeeeeeeel zachtjes zn borst te borstelen, met een borstel, die volgens mij voor ondervacht is, deze vind hij nog steeds het allerprettigst.
zo'n soort bedoel ik:
Misschien is het idee om met zo'n borstel te proberen, en dan steeds een heeeeel klein beetje uitbouwen..
Na een jaar ongeveer vond Ceas het borstelen met die ene borstel echt heeeerlijk..
Wat Ceasar trouwens graag wilde, was kijken wat ik aan het doen was... dat heb ik altijd toegelaten en dat maakte het voor hem minder eng..
De collie van mijn buren vindt borstelen ook 3 x niks, gelukkig had ik nog een hele zachte borstel voor het gebruikt van het hoofd voor paarden en die hebben hun nu om de hond te laten wennen.
En, heeft het geholpen? Hier ook zo'n moeilijk gevalletje. Aaien helemaal geen punt, maar zodra er iets geknipt of ontklit moet worden is het bal. Inmiddels aan de achterkant flinke klitten. Geduldig doorproberen maar.
heb je het hier al eens mee geprobeerd dan is het net of je je hond aait.
jullie honden zijn het jaar al gepasseerd, een goede wandeling maken zodat je hond lekker uitgevloerd ligt, geef een goed smakelijk bot, houdt dat vast, met een hand, en met de andere hand gebruik je de massage handschoen of borstel, doe het de eerste keren qwasie, zodat het gewenning wordt, en dan kan je als je hond het eindelijk accepteerd, een goeie borstelbeurt geven.
conseqwent blijven, doe dat voorlopig iedere dag, na de flinke wandeling, zodat je hond zich eigenlijk overgeeft, bot vast houden en met de andere hand de vacht bewerken.
Klitten achter de oren bij een BC krijg je er niet uit met een handschoen borstel....
Waarom probeer je dit niet met je vingers? Meestal zijn het dode haren die in de klit zitten en bij het uit elkaar halen hou je een dotje dood haar over.
Zelf begin ik ook altijd met mijn handen te voelen of er klitten zitten achter de oren. Je voelt ook met je handen of de hond eventueel teken heeft.
Mocht het niet lukken dan kun je het met tweeën proberen. De een kroelt de hond en dan kun je voorzichtig de borstel erbij pakken terwijl de ander knuffelt.
Hier zet ik de honden op de tafel dan wordt het een stuk makkelijker om te beginnen. Ik zou wel veel beloningen erbij geven. Als je vanaf de grond begint vinden de meeste honden dit niet fijn omdat er vaak over de hond gebogen wordt bij het borstelen......
Kyra vindt het heerlijk als ik met de stofzuiger over haar rug heen ga met zo'n voetje van de bank stofzuiger natuurlijk wel op de laagste stand tis alleen jammer dat er geen hondenborstel opzet stukje voor de stofzuiger bestaat.
Gewoon kammen en niet afleiden, het is de bedoeling dat de hond de associatie met en door deze af te leiden met een speelt blokkeer je de geconditioneerde stimuli(de kam), die vervolgens tot een snoepje moet leiden!
Met sem ben ik ook van pup af begonnen en ze vond het vreselijk, maar zorg dat je het regelmatig doet en maak de klus altijd af hoe vervelend ze ook doen, na 3 maandjes gaf ze zich over en nu is het iedere dag in 5 minuutjes gedaan omdat ze weet dat het zo gebeurd is als ze meewerkt!
vasthouden bij het nekvel(losjes)
Hallo Nikki
Normaal borstelen kan geen zeer doen,dus dat kan het niet zijn.Behalve als de hond een geeriteerde huid heeft of iets dergelijks.Je schrijft dat er al problemen mee waren toen hij nog pup was.
Hoe heb je zo een borstel sessie afgesloten? Heeft de hond bepaald dat je stopte of jij?
Staat de hond als je hem borsteld?
Mijn ervaring met honden die het borstelen als een probleem zien,vaak helemaal geen probleem met een borstel hebben,maar wel de manier waarop zij dit moeten ondergaan.
Ook is de mens snel geneigd om er mee te stoppen zodra de hond het niet meer wil.
Hoe is jullie relatie in het algemeen,laat hij zich behalve met aaien zich op een andere manier behandelen?
Wat een vragen?
Soms wil een hond liggend wel het borstelen onder gaan. Gewoon op de grond gaan zitten met je handschoen.Zodat het niet meer dreigend overkomt,i.p.v jij daar staand met je borstel.Een handschoen borstel kan wel een begin zijn,natuurlijk haal je daar niet de klitten mee uit,maar hij moet het vertrouwen in het borstelen krijgen.Alle creatieve manieren bedenken om de hond naar jou toe te laten komen,nooit gaan halen.Als hij naar je toekomt hem bij je af laten gaan en belonen maar nog niet borstelen(handschoen).Alleen een aai en klaar.Dit langzaam opbouwen zodat hij op een ontspannen manier bij je ligt.(je moet hem echt zien te overeden,niet dwingen).Dan langzaam gaan beginnen.
Een borstelbeurt heel kort laten duren alvorens de hond het zat is zodat jij bepaalt wanneer het klaar is.Nooit ophouden als de hond gromt of wegloopt.
Lukt het niet zorg dat er een ieder geval een oefening opvolgt die wel gaat lukken.Begin een ander tijdstip weer opnieuw.
Langzaam aan de duur van het aaien?borstelen uitbouwen.
Op deze manier heb ik wel wat overgevoelige honden het borstelen ondergaan geleerd.
Alles is gebasseerd op vertrouwen in dit geval.
Hoop dat je wat aan hebt.
Vr gr
ik zelf laat de hond altijd op de grond liggen, ja ik heb natuurlijk geen hond die ik even op tafel zet, zelf ga ik ook op de grond zitten , en ja bamse was al 8 weken toen ik daar aan begon, iedere dag, en ze vind het dan ook heel normaal dat ik haar roep en haar liggend borstel, na een flinke wandeling, dan is het niet gestrest . maar prettig.
Luna vindt er ook niets aan maar tja...soms heeft een hond even niets te willen.
Ze klik wel erg snel maar dat kan ook met de levershunt te maken hebben.
Dus ik moet het echt wel bijhouden.
Maar ze vindt vooral haar voor pootjes vreselijk en zeker dicht bij de voetjes...waarom dat is...geen idee.
Veder is ze door alles wat ze al mee gemaakt heeft een verwend nest maar hierin ben ik resoluut...geen gemiep en zeker geen weg loperij!
Inderdaad, na een fikse wandeling, is onze poedel (1jaar en 3 maanden oud) ook doodmoe en kan ik er letterlijk alles mee doen !
Dan leg ik hem gewoon op tafel en zet ik mij neer op een stoel, Borstelen, kammen, knippen, haartjes uit de oortjes plukken, buikje borstelen, enz dan kan het hem allemaal niet meer schelen, hij valt er zelfs bij inslaap hahaha ! al duurt het een uur lang, geen enkel probleem !
Nu moet ik er wel bijvertellen dat die anders, als hij niet moe is, ook niet echt moeilijk doet, gelukkig maar.
Voor ik hem begin te verzorgen laat ik wel eerst een snoepje zien waar hij echt op verlekkerd is. Dan leg ik het op de tafel, zodanig dat hij het ziet liggen. (hij zal er dan ook niet aankomen). Als de verzorging gedaan is, krijg hij dan zijn superbeloning. In het begin gaf ik hem ook snoepjes tussendoor (en dat is zeker goed hoor voor de gewenning) maar ik heb nu ondervonden dat de beloning op het einde meer resultaat heeft, maar dan is het ook een snoepje waar hij echt alles zou voor doen !
Ik wens je nog heel veel succes en geduld ! Groetjes
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hond laat zich niet kammen/borstelen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?