Hoi
Onlangs hebben wij een konijntje uit het asiel geadopteerd, Ferre.
Hij is een super leuk kereltje en wil hem dus graag soms eens mee binnen nemen, zodat hij veel huppelruimte heeft.
Met ons Larah gaat dat perfect, die snuffelt eens maar that's it. Maar Fennah! Ze is haar ondeugende, energieke zelf he! Veel te hevig met Ferre, ze snapt niet goed wat ze met hem moet doen. Ze heeft hem al met haar neus omver geduwd, verder mocht ze niet van ons (ze was aan de leiband omdat het eerste fysieke ontmoeting was).
Ik heb hen de eerste weken aan Ferre laten wennen met Ferre veilig in het hok. Toen al hing Fennah graag rond het hok, in speelpositie en hevig kwispelen, samen met zo'n spelende grommel (precies of ze zegt van: kom nu, spelen!!). Maar ons Ferre vindt uiteraard zo'n hevig dingske niet leuk. Aangezien hij een prooidier is en Fennah een roofdier verstijft hij helemaal en verzet hij zich geen meter, tot ik hem bij mij pak.
Als Ferre in de gang rond huppelt en Fennah in de living is (afgesloten met elkaar door een deur met glas in) vertoont ze ook wat stresssignalen. Ze is dan ook heel hevig, maar geeuwt (vaak met geluid) erbij, een echt stressgaapje. Wat doe je dan he?
Ferre is er nu en ik ga hem echt niet terug in het asiel dumpen, maar Fennah blijft natuurlijk ook bij ons.
Is er een manier om haar te leren dat ze rustig bij hem moet zijn? Of toch althans niet ZO hevig en gestrest!
Ik heb haar wel kunnen leren dat de geur van mijn twee babysitkindjes rust betekend, en ze is dan ook rustig. Dit heb ik eigenlijk altijd met puur lichaamstaal gedaan en door mijn ruimte, en automatisch de baby zijn ruimte, te claimen. Geen fysieke correcties dus maar gewoon pure kalmte en consequentie. Maar bij die baby's was ze ook ZO hevig niet :S
Tips?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Fennah te druk bij Ferre (konijn)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Had je dit al op FB verteld maar plaats het hier ook nog even voor alle mensen hier om mee te lezen ...
Wij beginnen hier altijd met het konijntje eerst uitgebreid op schoot kennis te laten maken. Goed de hond laten snuffelen dan zodat die ziet dat het konijntje deel uit maakt van het gezin en bij ons hoort. Bij McDreamy hebben we hier daarna hem los gelaten in een ren terwijl de meiden vanaf een afstandje toekeken.
Toen dit goed ging zijn we het gaan proberen in de keuken terwijl een van ons ernaast zat, het konijn lekker rondhuppelende en de honden voorzichtig gingen kijken.
In de tuin hier kan Eevee met name ook wel eens doen wat je omschrijft hoor. Dat hyperactieve geduw e.d. Maar als we dan het commando 'rustig' geven snapt ze veelal dat ze uit de buurt moet blijven of het iig voorzichtiger moet aanpakken.
Maar goed ik zou dus in eerste instantie er voor zorgen dat op schoot alles goed gaat en Fennah vanaf die houding Ferre al eens even goed heeft besnuffeld en eventueel al zelfs eens heeft gelikt. Daarna volgt stap 2 op de grond .
ik ben hier gaan trainen aan de riem ... konijntjes lekker in het hok met ren en ik er naast met dusty en later gaya aan de riem. kijken mag, snuffelen ook, er om heen rustig lopen ook maar meer niet. bij goed gedrag elke keer beloont. werd het te hevig dan stopte ik de trainingssessie. korte momentjes verdeeld over de dag heen. Als ze nu te ver gaan in hun enthousiasme dan is een euh of rustig genoeg om ze weer te kalmeren. overigens zijn ze er nooit buiten bij als ik de konijnen uit de ren of hok moet halen want ze gaan als een dolle aan t springen en ik heb een gestressd konijn op me arm en vol krassen ! nu zijn beiden honden zover dat ze elke ochtend vrolijk mee gaan om de konijntjes te begroeten als ik ze smorgens ga voeren en kunnen ze vrij in de tuin spelen zonder de konijnen in t hok lastig te vallen, de konijnen zijn gewend aan ze en negeren ze meest van de tijd!
Heb trouwens ook een niet zo vriendelijk konijn die bij de eerste ontmoeting een pets heeft uitgedeeld aan zowel Dusty als Gaya dit heeft overigens ook heel goed geholpen en ze duidelijk gemaakt dat ze niet hun kop in t hok moet duwen
Zoiets kost ook heel wat tijd. Is immers toch een vreemd dier waarmee ze kennis maken. Maar het is zeker niet onmogelijk!
Beetje vreemd idee misschien maar bedenk het ter plekke haha ... maar is het geen idee om te oefenen met een knuffel/nep konijn... als je ferre daarmee aait dan zit de geur van je konijntje aan de knuffel. Misschien kun je daar dan samen met Fennah mee oefenen... als ze dan wat te lomp is in het begin is er tenminste geen schade aan Ferre...
Tis maar een idee ...
succes en veel plezier met jullie nieuwe huisgenootje
Laatste bericht was ik
Je kan wat zoeken op clicking for calmness of relaxation. Ik vind dat op de karen pryor site wel nuttige artikelen staan. Ik kan ze alleen nooit meer terug vinden........
wij hebben geen konijnen,maar wel fretten.
We zijn begonnen vanaf pup af aan met introduceren.
Wij hebben in eerste instantie gewoon zowel hond als fret losgelaten, dit ging eigenlijk direct goed.
Nu de hond groter is, is hij soms ook ongelofelijk lomp naar de fretten. Aangezien hij helemaal verzot is op alles wat hij op MAG eten, roep ik hem bij me als hij te lomp wordt.
Ik ga dan wat commando's met hem doen, en laat hem pas weer gaan als hij rustig is.
Zo gaat het eigenlijk altijd goed. dat is mischien ook een goed idee, om je hond bij je te houden met iets lekkers, of met een leuk speeltje, zodat hij niet contstant zijn ogen gericht heeft op ferre.
Vandaag mijn schoonbroer eens gevraagd om hulp, want hij is wel heel goed met honden en kan ze echt continue onder controle houden!
Dus hij had Fennah en ik had Ferre vast. Na stap voor stap dichterbij te komen kon Fennah rustig naast Ferre liggen, alleen als Ferre bewoog werd ze weer getriggerd om wild te doen. Op het einde werd het wat te veel voor Fennah en werd ze overprikkelt dus heb ik Ferre meteen in zijn hok gezet en een lekkere wandeling met Fennah gemaakt
Ze vertoonde wel enkele stresssignalen (hijgen, beetje kwijlen en 3x gegeeuwd) maar daar moet ze nu eenmaal eventjes door. We gaan blijven oefenen tot ze beseft dat Ferre geen speelgoed is en ze dus rustig met hem moet zijn.
Larah deed het dan weer super goed, ze stond neus aan neus met elkaar en Ferre was niet bang ofzo, maar huppelde heerlijk door
Dus nog wat oefenen en dan komt het zeker goed!
Zie je je komt er wel...
Als je konijn buiten gehouden wordt, raad ik je echt af om je konijn 'af en toe' mee naar binnen te nemen. Konijnen kunnen erg slecht tegen temperatuursverschillen, ze kunnen hier erg ziek van worden... lekker buiten houden dus.
Ik vind het wel apart, uit welk asiel heb je je konijn? Voor zover ik weet plaatst geen enkel (goede) konijnenopvang of asiel een konijn alleen, altijd met zijn tweeën (of meer).
Edit: ik zie net dat hij nog niet gecastreerd is. Wat nog apart is, de meeste konijnenopvangen plaatsen konijnen pas als ze gecastreerd zijn en nooit alleen. Ze hebben ook liever dat je in de opvang de kennismaking doet tussen de konijnen, weet je ongeveer hoe de koppeling verloopt. Ik bedoel, ik heb eens vier rammen moeten proberen bij mijn vorige voedster eer ik haar geschikte vriend had gevonden. Dan is een opvang met meerdere konijnen wel heel handig.
Overigens. Mijn hond had ik aan de riem gehouden en beloont als ze rustig was en de konijntjes negeerde. Was zo opgelost, ze gaat er niet aan. Ze heeft best wel snel respect voor 'mijn' spullen, ze beschermde zelfs mijn gerbils toen ik ze aan het koppelen was en de kat op ze aan het azen was!
en ik heb Ferre dus mee gekregen omdat ze mij daar kennen door mijn stage dat ik er nu loop. Ons Larah komt van dat asiel en zij zien dat Larah met haar gat in de boter is gevallen. Elke dag sanofor, KVV, veel sociaal contact met andere honden naast Fennah, mag overal mee naartoe, etc Ze weten dat mijn hart voor dieren groter is dan die voor mensen cru gezegd, ik zou dus nooit mijn konijn alleen laten zitten als ik overal lees dat ze beter als een koppel zitten
Ferre krijgt ook het beste eten (bits), elke dag verse groentjes en hooi, veel speelgoed, een zandbak, sociaal contact, ... komt niets tekort
N
morgen de beste oefening voor gewenning!
Ferre wordt gecastreerd dus slaapt morgennacht binnen. Zijn hokje wordt helemaal klaargemaakt om een warme nacht te hebben. Aangezien hij dus heel de avond binnen zal zitten (in zijn hok welliswaar)zal Fennah wel moeten wennen aan hem
Mijn hond EN mijn konijn zijn beide 12 jaar en ze mogen los in huis, onder toezicht, maar hoe train ik mijn konijn nu dat hij mijn hond niet meer bijt??
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Fennah te druk bij Ferre (konijn)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?