Hallo iedereen,
Ik heb sinds 2 maanden een ruwharige teckel.
Finn is nu 4 maanden en hij ruikt een beetje vies omdat hij o zo graag in de bladeren en nat gras gaat rollen.
Nu zeggen heel veel mensen dat ik hem niet mag wassen omdat hij dan geen ruw haar meer gaat hebben maar zacht...
Tips iemand, of toch een shampoo dat mag?
Alvast bedankt!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Ruwharige teckel" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Je mag hem gewoon wassen hoor. Niet vlak voor de trimbeurt, dat maakt het plukken inderdaad lastiger.
Ah super!
Dus zen ruw vachtje gaat dan niet zacht worden?
Goeie tip ivm het plukken, dat is vanaf 6 maanden?
Ik zou nu gewoon al een keer langs de trimsalon gaan, al is het alleen voor te wassen. Ze kan je dan tips geven hoe je zijn vacht bij kan houden en hij leert de trimsalon alvast een beetje kennen. Je kunt ze er niet vroeg genieg mee socialiseren. Maar inderdaad een eerste plukbeurt is meestal vanaf 6 maanden.
Romeo is ook ruwharig, jack russell, maar wassen maakt echt niet dat het ruwharige weggaat.
Ik was hem eigenlijk zelden of nooit.
Als hij geplukt is, was ik hem 2 dagen na de plukbeurt.
Aangezien de porieen openstaan na een plukbeurt, adviseren ze niet meteen te wassen erna.
Ook als Romeo in de vijver heeft gelegen en hij groen eruit komt, droog ik hem af, laat
hem drogen en borstel hem daarna.
Iemand maakte de opmerking, of ik hem elke week waste, omdat hij zo wit is.
Als je hem wast, zou ik wel een hondenshampoo gebruiken.
Heel erg bedankt vr de tips!
Maar als hij dan ruikt,krijg je dat er dan uit met enkel droog te wrijven?
Vooral het borstelen is belangrijk om viezigheid en dus ook de geur er uit te krijgen. Af en toe wassen is natuurlijk geen probleem, hij wordt daar echt niet minder ruw van, maar ik zou het niet te vaak doen. Is gewoon niet nodig. Hier worden ze alleen gewassen met hondenshampoo als ze echt in de stront hebben liggen rollen ofzo. Dus misschien 4 keer per jaar...
Voor het plukken kan je inderdaad beter niet wassen, dat stellen de trimsters niet zo op prijs. Plukken laat je doen wanneer je teckel plukrijp is. Wanneer ze dat zijn is verschillend per hond. Die van mij waren zo rond een maand of 8 plukrijp geloof ik. De trimster kan dit goed beoordelen, het haar moet er makkelijk uit gehaald kunnen worden.
Probeer eens een nat washandje doe daar wat azijn op en wrijf daarmee over de vacht.
Dat schijnt geurtjes weg te nemen.
Ik heb juist altijd het idee bij de ruwharige teckels dat het vuil er gewoon afvalt, hier eigenlijk bijna nooit last van stinkende teckels..Bij ons worden ze daarom ook nooit gewassen.
@Leila: met wat voor een borstel doe je dat dan? Hoor ook van overal andere dingen. Op de duur weet ik niet meer, wat wel en wat niet.
@truida: aha, das mss idd een ideetje.
@Liesbeth: Ja hij ruikt erg naar 'natte hond' Niet superstorend, maar wel als hij tegen me aanligt te slapen
Haha ja naar natte hond daar doe je niets aan. Behalve dan op laten drogen! Dat hoort er gewoon bij. Op zich is een ruwharige teckel nog best snel droog en inderdaad, wat Liesbeth al zei, valt het vuil er best makkelijk af in vergelijking met sommige andere vachten.
Ik gebruik meestal gewoon zo'n simpel rubberen borsteltje en als ze echt nodig geborsteld moeten worden dan gebruik ik er eentje met stalen pinnetjes. Die laatste vinden ze ook echt heel erg lekker, maar ik vind hem zelf iets te rigoreus om altijd te gebruiken. Het rubberen borsteltje ziet er zo uit:
Maar ook voor borsteladvies kan je eigenlijk het beste bij een trimster zijn, want zij weten dat het beste! Ik heb het zelf eerlijk gezegd nooit nagevraagd...
Wat voor voer geef je trouwens? Slechte voeding wil namelijk ook nog wel eens luchtjes veroorzaken..
Hij krijgt nu enkel puppy-voeding van Hills.
Daar is hij niet altijd zo hevig naar, maar eet het wel op.
Maar wil hem geen 'dikmakers' geven zoals die gelei-potjes.
Denk eraan om er af een toe een stukje gekookte kip er tussen te doen?
Ik zou geen gekookte kip geven, dat heeft niet echt voedingswaarde voor je hond. Slecht is het niet en hij zal het wel lekker vinden, maar het is geen goede voeding voor je hond.
Als je vlees wilt geven, zou ik me als ik jou was eens inlezen in het geven van KVV. Dit is rauw vlees uit de diepvries. (geen blikvoeding dus) Die van mij eten het ook en doen het er super op! Als je dit liever niet geeft, zou je ook eens kunnen kijken naar een betere brok met hoger vleespercentage en lager graanpercentage. Acana en Taste of the Wild zijn voorbeelden van goede brokken. Zelf geef ik, áls ik eens brok geef, Dog Lovers Gold. Dit is een behoorlijke brok voor een redelijke prijs.
Afijn, hier op HP is heel erg veel te vinden over voeding. Ik zou als ik jou was eens lekker wat topics door gaan lezen, want ik kan je nu wel heel veel vertellen, maar dan overdonder ik je denk ik met teveel informatie.
Overdonder me maar hoor! Haha, ken er echt nog niet genoeg van! Maar ga idd alles eens afsnuisteren naar tips enzo! Bedankt!
Maar de merken die je zegt ken ik niet, ben je uit Nederland? Ik uit Belgie daarom mss? Of ben ik echt een leek?
Een brok die ik persoonlijk erg kan aanraden is Acana Grasslands; 60% vlees en 0% graan! Kobus doet het hier erg goed op.
Het zijn merken die overwegend via het internet verkocht worden. Zowel in Nederland als België zijn er webwinkels die goede merken verkopen. De Belgische websites weet ik alleen niet uit mijn hoofd, maar die zouden te vinden moeten zijn in topics hier op HP...
Er zijn, iig hier in NL, ook wel dierenwinkels die dit soort merken verkopen, maar daar zijn er helaas niet heel erg veel van. Daarom is het vaker zo dat mensen via websites als HP er voor het van horen. Je bent dus geen uitzondering hoor!
Ik heb nu niet veel tijd, anders had ik wel even wat linkjes voor je opgezocht, maar het moraal van het verhaal is: een hond is een carnivoor, een vleeseter, en in de ideale brok zit zoveel mogelijk vlees en zo min mogelijk graan. In veel commerciele merken wordt o.a. veel graan verwerkt omdat dit een goedkoop opvulmiddel is. Dit is wel even vrij kort door de bocht hoor, maar dit is wel wat je vooral veel herhaald zult zien als je de topics doorleest.
Ik zou echt lekker gaan lezen, alles in je opnemen en dan je eigen visie vormen. Het is namelijk echt een enorme berg informatie waar de meningen nogal over uiteen lopen. Als je dan alles een beetje verwerkt hebt, kan je gaan kijken wat je Finn wilt gaan geven qua voer. Het is wel belangrijk dat je in ieder geval bewust bent van wat je precies voert en waarom, welk voer je uiteindelijk ook kiest.
Ik kan je wel heel veel vertellen, maar die info is dan toch gekleurd omdat ik er ook mijn eigen mening over heb. Als je vragen hebt kan je die natuurlijk altijd stellen!
Superhard bedankt allemaal!
Ben blij dat ik me hier geregistreerd heb.
Ik kom hier op een uurtje meer te weten dan id voorbije 2 maanden!
Als ik nog vragen heb, waarop ik het antwoord niet vind, hoor je me gauw!
Nog eens bedankt!
Wij voeren ze ook allemaal KVV, dus zou daar inderdaad wel aan kunnen liggen.
Sorry hoor...
Wat is KVV?
Vers vlees.
Zelf vind ik www.carnibest.nl een hele duidelijke website, dan heb je er meteen een beetje een idee van.
ah super!
Bedankt! Heb een winkel 'vrij dicht' in mijn buurt gevonden!
Hallo,
Ik heb nog eens vraagje als ik mag.
Ik zou graag eens weten wat de standaard hoogt en lengte van een ruwharige teckel moet zijn. En hoe je kan zien of hij een gewone is of een dwerg.
We twijfelen eraan omdat we dachten dat het een gewone was. Maar na nog een keertje op de fokker z'n site te gaan kijken, stond er 'dwerg-ruwhaartjes'
Er is geen standaard hoogte en lengte, de grootte (dus kaninchen, dwerg of standaard) wordt bepaald door de borstomvang op te meten wanneer je teckeltje 15 maanden (geloof ik) of ouder is.
De borstomvang meet je net achter de achterpoten. Volgens de rasstandaard heeft een kaninchen een borstomvang van maximaal 30 cm, een dwerg een borstomvang tussen de 30 cm en 35 cm en een standaard heeft een borstomvang van meer dan 35 cm. Er horen ook nog gewichten bij, maar die zijn minder belangrijk dan de borstomvang bij de bepaling van het type teckel.
Overigens gebeurt het wel eens dat er een dwerg uit standaard ouders geboren worden of dat er een dwerg uit kaninchen ouders komt. Vandaar ook dat je pas op latere leeftijd precies weet wat voor teckel je hebt. De moeder van Karel was bijvoorbeeld een (redelijk grote) dwerg, maar Karel is een flinke standaard van bijna 10 kilo met een borstomvang van 52 cm geworden.
Even nog een vraagje aan jou, vind je misschien niet leuk, maar ik zag op je profiel dat je Finn in Kasterlee hebt gekocht? Ik vrees nu een beetje voor een broodfokker, maar er kan natuurlijk ook toevallig een goede fokker in Kasterlee wonen. Had de fokker waar je Finn hebt gehaald meerdere rassen soms?
Hoi,
Wat is een broodfokker?
Dat was de Teckelkennel: Joly.
Die had vooral teckels, 1 nestje shu shitzo en 1 nestje cocker spaniels.
Aha, dus dat zal de tijd moeten uitwijzen, wat hij is.
Een broodfokker is een slechte fokker die niet uit liefde voor het ras fokt, maar vooral voor het geld.
Ik heb de fokker even gecheckt en het is niet de broodfokker waar ik bang voor was, maar het is helaas ook geen verantwoorde fokker. Een fokker hoort eigenlijk niet meer dan 2 rassen te fokken. Als je je echt in een ras verdiept, kan dit namelijk niet. En ik zag ook dat ze boomers fokken, een goede fokker haalt dat niet eens in z\'n hoofd.
Ik ben bang (weet het eigenlijk wel zeker) dat de ouders van Finn niet getest zijn op erfelijke oogafwijkingen en dat er ook niets bekend is over hernia\'s en epilepsie in de lijnen. Ik wil je absoluut niet bang maken, maar dit is juist wel heel belangrijk bij teckels. Nu is hier niets meer aan te doen, Finn is er al en jullie zijn natuurlijk dol op hem, maar nu is het wel zorg dat je hier goed op gaat letten. Als hij problemen met zijn oogjes heeft, last krijgt van zijn ruggetje of dingetjes vertoont die op epilepsie kunnen wijzen, dan moet je daar wel meteen mee naar de dierenarts. Of hij er last van zal krijgen is kan je nu nog niet zien en het is ook absoluut niet zeker dat hij iets krijgen... maar altijd in de gaten blijven houden!
Als jullie nog eens een pupje aanschaffen, zou ik zeker alleen naar een fokker kijken die zit aangesloten bij de rasvereniging (of bij St. hubertus is dat bij jullie?). Een hondje met stamboom dus. Dan weet je zeker dat de fokker verantwoord fokt en heb je de meeste kans op een gezond hondje.
Als je trouwens meer wilt weten over broodfok, onverantwoorde fok en verantwoorde fok dan kan je ook daar over heeeel veel vonden hier op HP!
Wow ok! Goed dat je dat zegt!
Ja in het begin had hij een oogje dat traande, de dierenarts maakte hier niet veel van, dit was een verstopte traaanklier en dat is helemaal inorde nadat ze het had opengemaakt.
Ja daar had ik nog niet eens aan gedacht...
Maar we laten Finn al zeker geen trappen doen voor zen ruggetje. Ook daarover wil ik graag vragen, wat voor een leiband dragen jou teckeltjes?
Bedankt voor de waarschuwing in ieder geval, en zal er ZEKER rekening mee houden in het vervolg!
Nu naar het schijnt was hij goedgekeurd (de kennel)
Maar idd, die man maakt je wijs wat hij wil e... :(
Pff had ik het nu geweten... Maar Finn doet het voorlopig zeker goed.
Ik geloof dat het in België anders werkt met fokkers dan hier. Ik dacht ooit gehoord te hebben dat fokkers bij jullie een keurmerk hebben ofzo? Afijn, zelfs echte enorme broodfokkers hebben die als ik me niet vergist. Dat zegt dus niets helaas. Je moet echt vragen naar stambomen en testresultaten. Maar goed, dat is nu geklets achteraf, maar bij de aankoop van een eventueel volgend hondje zou ik gewoon even een topic aanmaken hier om de fokker desnoods door andere leden te laten checken!
Oogproblemen die kunnen voorkomen zijn trouwens cataract en distichiasis. Er is veel over te vinden op internet, ik zou er gewoon eens op googlen zodat je weet waar je op moet letten. Het komt niet heel veel voor, maar het is bij dit soort dingen wel fijn als je er vroeg bij bent.
Karel en Pepijn lopen buiten gewoon aan een korte lijn van 1.20 (is een gokje hoor) geloof ik. Ze dragen beide de hele dag een halsband (zodat ik ze kan pakken als ze ergens heen glippen), maar buiten hebben ze ook een tuig om. Dit inderdaad ivm iets verhoogde kans op rug en nekklachten en simpelweg omdat ze uit hun halsband ontsnappen als ze de kans krijgen! De nek is namelijk niet veel dunner dan de kop haha. Hier dragen ze tuigen van Hurtta en Julius K9 (het IDC-model). Ze zijn niet goedkoop, maar ze steunen wel precies op de juiste punten en ze schuren niet. Per hond is het trouwens verschillend welk merk het beste past. Ik heb hier twee teckels die ongeveer even zwaar zijn, maar ze dragen dus wel verschillende merken tuigen!
(Leuk trouwens dat je zo open staat voor advies!)
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Ruwharige teckel" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?