Volgens mijn hondencursus mag je pas na 1,5 jaar fietsen met je hond.. Chels is nu al 14 maanden ofzo, ik wacht nog ff op lekkerder weer en ik moet nog een fiets aanschaffen, aangezien ze me vorige fiets zodanig heeft aangevreten dat een nieuwe fiets kopen goedkoper wordt dan die ouwe op laten knappen hihi.. Anyway nou vroeg ik me zomaar af, is het nou echt goed voor je hond om met hem/haar te fietsen, of passen ze zich aan omdat hun baasje het oplegt? Want ik vind dat honden er vaak hijgend achteraan huppelen met hun tong op de grond en de lijn beetje gespannen.. Een enkele keer die je een hond echt bijna vòòr de fiets uithuppelen zo heel enthousiast.. Ik wil het gaan doen om Chels mooi in conditie te krijgen en beetje gespierd te maken, en dan kunnen we ook vaker bijvoorbeeld naar het strand gaan, dat kost lopend zo een uur om er alleen al te komen.. Mijn vraag dus, is het wel goed, die fysieke inspanning en doe ik me hond er wel een plezier mee.. Want ik hoorde laatst dat mensen die altijd hardlopen ook niet perse zo gezond zijn omdat dat juist het hart veel te groot en gespierd werd ofzo, dat het dan heel moeilijk was er weer mee te stoppen, zoiets?
Alvast bedankt voor jullie reacties
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Is fietsen met je hond nou goed..?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik denk dat het vooral aan je snelheid ligt en hoe lang je fietst. Ik rijd met Dobby aan de lijn vaak niet harder dan 6-7 km/u. De 7 vind ik al redelijk hard gaan. We fietsen niet om het fietsen maar om bij het park te komen.
Ik denk dat als je langzaam begint en maar kleine stukjes dat je dan al wel vroeger kan beginnen. Maar heel intensief fietsen moet toch opgebouwd worden, en dan natuurlijk goed kijken naar de hond.
je moet rustig aan beginnen,nooit laten trekken,en in draf laten lopen.
zo kan je het telkens op voeren tot je gewenste afstand........en idd nooit te vroeg beginnen.
Ook hier het eerstevstuk, als een gek. En het laatste stukje weer, want ze weet dat ze daarna thuis, haar eten klaar staat.
Maar besef wel, dat je eenmaal begint met fietsen, je niet er zomaar mee kunt stoppen. Want je hond, heeft op een gegeven moment een enorme conditie opgebouwd, en dus veel energie. En die energie moet eruit. Als je dan stopt met fietsen, dan zal de hond zijn energie ergens anders voor gaan gebruiken. En ik weet niet of jij en de hond daar wel zo gelukkig van zullen worden.
Voor de spieren en gewrichten is het beter om in draf te gaan....
Ow oke dat wist ik dan niet dat ze wennen aan die energie verbruik.. Eigenlijk best wel logisch.. Nou het wordt geen dagelijkse activiteit hoor maar met lekker weer soms is het wel lekker..
Ik wil er ook aan gaan beginnen met kokkie. Het zal best goed voor haar zijn.
Ze heeft een super conditie, die krijg je niet zo snel moe.
Het waren vroeger niet voor niets koetsenbegeleiders.
heel vaak zie je honden in galop voor de fiets lopen, baasje lekker op het zadel, en nog mooier is het als de hond zijn baasje vooruit trekt, goed ? nee natuurlijk niet.
draven aan de fiets, is een opgelegde stap voor de hond, in galop is uit den boze, want dat is een te grote belasting voor je hond zijn gewrichten, een hond aan de fiets stopt niet zo snel, die gaat maar door.
aan de fiets altijd in draf, rustig fietsen, zodat je hond niet buiten adem komt, en zijn tong niet helemaal op de grond hangt en zeker niet scheef hangt, dan stoppen ermee.
het is beter als je hond een jaar geweest is, en dan voorzichtig opbouwen, moet jij ook doen toch ?
let op de temperaturen boven 15 graden wordt het al snel te warm voor je hond, ze lopen laag, en jij zit mooi hoog, hoge bomen vangen veel wind, niet daar beneden op de straat, houdt daar rekening mee.
een hond kan zijn warmte nimmer kwijt, alleen over de tong, voetzolen tellen niet mee tijdens het fietsen aan de fiets, daar loopt de hond contstant op. uit zweten doet tie pas als de voeten de kussentjes in rust zijn.
fietsen is goed mits je deze regels in acht neem, rechtlijnig zonder al te grote bochten, en in draf.
zelfs dieren in het wild zullen nimmer in galop afstanden afleggen, dat wordt altijd in een bezadigde draf gedaan, alleen als er angst bij komt, zoals achter na gezeten worden, ja dan moeten ze wel in galop, maar dat houden ze niet lang vol en hun gewrichten vragen enorm.
je moet niet vergeten dat een hond niet rechtopstaat, maar een rug heeft die veel kwetsbaarder is dan die van ons.
ook wij mensen kunnen uren dravend volhouden, bezadigde draf en gaan wij in galop , ja een beetje raar natuurlijk de uitleg, maar dat houden wij ook niet vol, dus altijd rustig in draf.
nog iets, in galop gaan alle vier de poten de lucht in, draven blijven de poten altijd op de grond, zal even iets neerzetten dat je goed kan zien, dat een hond in draf altijd poten op de grond heeft, in galop gebeurt dat niet, alle vier zijn poten gaan de lucht in, ze komen dan weer op de grond terecht, en dat is dus de belasting die niet goed is voor je hond.
een geoefende hond kan dit uren lang volhouden, niet de bedoeling van ons, geoefende honden in de hondensport krijgen een uithoudingstest van hooguit 20 kilometer en meer niet.
wij gaan hooguit een kilometer of vijf met de hond, altijd in draf, ze lopen mooi, de rug blijft mooi stabiel, de gewrichten worden ontzien , dan dat de hond als een gek in galop gaat, alle vier de poten van de grond en bij iedere keer dat ze op de grond terecht komen , krijgen de gewrichten weer een opdonder, niet goed dus, en al ga je nog zo langzaam, op de fiets, kleine honden ook in draf, niet leuk als je een hond zo ziet lopen die half op apengapen ligt, helemaal niet goed, doe jij zelf ook niet, hardlopen doe je zelf ook met beleid, om het leuk te vinden maar ook om het leuk te blijven, en dat je niet na twee weken op de bank zit, omdat je zo last hebt van je heupen enz. dus ook met je hond, wees voorzichtig, train met beleid. zodat je hond geen blessures krijgt.
jammer dat jullie niet bij mij in de buurt wonen, dan kan je zien dat ook mijn hond het gerust vijf kilometer volhoudt, op deze manier, voor zo,n zware hond is het ook prima, maar zou ik met deze hond maar galop gaan, dan heeft ze zo blessures.
Bedankt Willemijn!
Wilemijn... daar ben ik het grotendeels mee eens... echter: ik heb een getrainde sledehond die dus ook mag trekken. en galop doet ze dus idd ook (dat geeft ze zelf aan, zal haar nimmer toe dwingen) juist aangelijnd.
Wel let ik daarbij goed op de ondergrond. Op asfalt is het beslist niet harder dan een drafje en dat gaat langzaam. Op bospaden in galop uhm ja... dat zijn hoge snelheden. Ook maak ik waarschijnlijk veel meer kilometers kilometers.
Kortom dit ligt er dus heel erg aan welk ras, hoe getraind is je hond, welke ondergrond en vooral de temperatuur, boven de 12 graden wordt hier niet gerend, en boven de 15 a 18 afhankelijk van de luchtvochtigheid wordt er ook niet meer gefietst in draf.
Bouw het in elk geval heel langzaam op, kijk of je hond het aankan qua uithouding, lichaam maar vooral ook qua concentratie.
Hans Mast heeft slede honden, verschillende rassen, ook zijn honden gaan voor de lange afstanden in draf, gaan ze te hard dan trekt hij de rem aan. vraag het maar eens aan hem, hij doet niet anders dan met de honden over heel europa slede wedstrijden.
Hans mast neemt juist de alaskanen, om hun gewicht, ze zijn mager en pezig, de afstanden die deze honden lopen op een dag zijn vele kilometers. gewicht speelt een grote rol. hoe tengerder en mager en pezig hoe beter voor deze tochten.
hier zijn de forummers met hun hond bezig, die normaal in het gezinsleven functioneren, dat kan je nimmer vergelijken met honden die voor de slee lopen, en uren draven.
de meeste honden zijn geen honden die voor een slee kunnen lopen, het gaat om het fietsen als conditie en plezier, meer niet, en dan moeten deze honden gewoon altijd in draf lopen, en niet in galop. dat de slede honden wel eens in galop lopen, komt tuurlijk voor, maar ook dat houden ze geen afstanden vol.
Hans mast heeft een leuk boekje geschreven over de slede honden...HUILEN MET JE HONDEN. een pracht boekje, leerzaam .
hondensport, bedoel ik geen slede honden mee, die lopen met bagage honderden kilometers op een dag, nee bijvoorbeeld de dravers onder ons, zoals de herders. die krijgen een uithoudings test van maximaal 20 kilometer op allerlei ondergronden, maar daar gaat het hier niet om.
wij hebben huis en keuken honden, die graag aan de fiets gaan, daar zijn de regels voor die je in acht moet nemen, als je een gezonde hond wilt behouden zonder blessures.
Ik fiets vaak eerst met lee in het mandje naar de polder, en daar laat ik dr los rennen,ze vindt het geweldig en rent altijd voor me uit. Los is het ook niet gevaarlijk.
Puk gaat ook dolgraag mee fietsen. Hij rent de eerste paar honderd meter in sneltreinvaart voor mn fiets uit, maar gaat dan vanzelf over in een drafje. We kunnen inmiddels steeds een stukje verder, al wordt je wel raar aangekeken dat je met een Chihuahua aan het fietsen bent:P
HAHA, wat leuk bonny. Ze kijken ons ook wel raar aan hoor,zo'n dwergpoedeltje maar t is een topatleet. Haha ze praten hier zelfs over draf en galop, t ging toch over honden. Grappig dat die termen hier worden gebruikt
Ik ben met Babbe begonnen met fietsen toen ze ongeveer 13 maanden was. Eerst lopen naast de fiets , ik ook lopen dus, om haar aan de fiets te laten wennen en toen ze het niet eng vond hele kleine stukjes van nog geen 4 minuten en heel langzaam opbouwen. Wel na elke fietsbeurt, vooral in het begin, de voetzooltjes goed bekijken of er geen wondjes zijn. Ze loopt altijd in een draf, als ze los loopt naast de fiets blijft ze ook in een draf lopen. Als het ongeveer 20 graden is fiets ik niet meer met haar of het moet s'morgens vroeg zijn als het nog lekker koel is. Wij fietsen ongeveer 4a5 x per week en de afstand varieert tussen de 5 en 10 kilometer en ze geniet ervan. Als we thuiskomen laat ik haar niet meteen drinken want dat komt er meteen weer uit. Ik haal haar drinkkom weg tot haar ademhaling weer normaal is en dan laat ik haar drinken of eten. Zowel Babbe als ik genieten ervan, lekker in de natuur samen op pad, heel veel succes, groetjes van Judith en Babbe.
Juul, lezen de berichtjes, waarom er wordt gesproken over DRAF EN GALOP. dan weet je voortaan de betekenis daarvan.
Ja ik weet de betekenis wel, ik rijd paard maar nu weet ik ook dat dit in de hondenwereld wordt gfebruikt.
ik begrijp het, dacht dat het ook voor honden gebruikt wordt.
telgangen, is voor paarden maar ook voor honden, zo zie je maar weer, veel overeenkomsten.
hier wordt ook wel eens gefietst.
bachera gaat vrijwel altijd in wat wij hier "slede honden modus" noemen en begint de fiets te trekken.
Dus die moeten we altijd afremmen.
En keyser?
Tja hoe langzaam ik ook fiets die schakelt zelf heel graag over in galop.
Ik probeer hem dat niet te laten doen maar ik heb het idee dat hij dat zelf prettiger vind.
Overigens fiets ik geen hele grote kilometers met ze.. Hoogstens 20 minuutjes...
en natuurlijk niet met warm weer...
zag dat je het juiste antwoordt al had gegeven
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Is fietsen met je hond nou goed..?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?