Ik zie van alles voorbij komen hier op HP. Pens, lotgering, kiezebrink, lamslong... Noem maar op. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze dingen? Wat kun je ermee? Wat zit erin? Etc. etc. etc.
Ik ben niet zo thuis in het versvlees, hoewel het er wel smakelijk uit ziet (vind ik, maar Bink zeker, haha). Dus ik zou er graag eens meer over willen weten
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Lotgering, kiezebrink en ander versvoer. -Vraag" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Wat kun je er mee, aan je hond voeren
Pens is een voormaag van een rund, lam/schaap, geit, hert. Erg goed voor de darmflora van een hond.
Lotgering is een merk kvv, erg vet maar als je de smaken afwisselt een complete voeding.
Kiezebrink is ook een merk maar niet compleet, je hebt kiezebrink mixen en kiezebrink vlees. De mixen bestaan uit gemalen botten en 1 of 2 organen. Sommige mixen bestaan uit een heel dier ontdaan van het vlees. Kiezebrink vlees is enkel spiervlees van rund, paard, haas en hert. Kiezebrink moet je dus zelf compleet maken door de verschillende mixen te combineren met de verschillende vlees soorten, vaak moet je dan 50% mix en 50% vlees geven.
Lamslong en ook andere longen worden vooral gebruikt om te drogen, in longen zitten weinig voedingsstoffen maar zijn gedroogd wel erg lekkere snacks voor de honden.
Misschien dat de gevorderde vlees voerders nog wat toe te voegen hebben maar dit is zover ik et weet
Je hebt verschillende merken kvv of gemalen vlees voeding, zoals Lotgering, Kiezebrink, Haaksbarf, Tinlo, Darf, Shaweca, Rodi en Smuldier.
In die merken zit gemalen bot, spiervlees en orgaan. Pens, long, hart enzo zijn gewoon orgaan. Dit zijn dus niet de biefstukjes, varkenshaasjes en kipfilets die wij naar binnen werken, maar vaak afsnijsels of vlees wat wij mensen niet eten.
Ik heb Lotgering gegeven, maar geef nu Kiezebrink. Daar krijg je bevroren pakketjes van van 1 kilo, bijvoorbeeld eendmix. Dat is dan eendenbot, eendenorgaan en een beetje eendenvlees. De filets liggen vast in een restaurant. Dus dan heb ik er een pakketje gemalen paardenvlees bij. Mijn hond eet 500 gram per dag, dus ieder pakketje van 1 kilo gaat in 4, en van die 4+4 pakketjes maak ik zakjes met een deel botmix en een deel vlees. Na het ontdooien doe ik dat in zijn bak, en prak het even flink door elkaar zodat het een beetje gemengd word.
En daarna is het aanvallen natuurlijk. Op het vlees.
Ah, nu snap ik het. Dank jullie wel!
Dus als ik het goed begrijp heeft Kiezebrink geen kant en klare pakketjes voor een maaltijd. Je moet zelf dus nog verdelen. Dat lijkt mij erg lastig. Zoveel verstand heb ik daar niet van. Momenteel krijgt Remy smuldier en in de weekeinden Bibi. Maar ik woon in de buurt van Putten, dus leek het me leuk voor de afwisseling ook wat Kiezebrink te voeren. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Eigenlijk zou zo'n fabriek dat toch zelf moeten samenstellen voor de klant. Dat vind ik weer handig van de andere KVV's. Je hoeft er niet bij na te denken.
Heeft iemand tips hoe ik de pakketjes van Kiezebrink moet combineren?
Alvast bedankt en een knuffel van Remy!
Nee kiezebrink heeft geen kant en klare pakketjes, moeilijk te verdelen is het echter ook niet.
Met de meeste mixen geef je gewoon 50% mix en 50% vlees.
Dus als je hond 500gram per dag eet geef je 250gram mix en 250gram spiervlees op 1 dag.
Dan 1x in de week voeg je 2% niertjes bij, kiezebrink heeft konijnenniertjes. Dit bereken je over de totaal hoeveelheid die je van kiezebrink gegeven hebt.
Hier is een lijstje met de samenstelling, en wat je moet toevoegen.
(Met dank aan Angela)
Je kunt er allerlei spiervlees doorheen doen of bijgeven, gemalen of ongemalen. Kiezebrink heeft zelf gemalen rundvlees, gemalen paardenvlees, gemalen hazenvlees en gemalen hertenvlees. Ze hebben ook nog paardenvlees en rundvlees. Ik neem aan dat dit ongemalen is of het zijn stukjes vlees.
De meeste mixen hebben veel bot en orgaanvlees, maar bij sommige mixen wijkt dit af of is het onduidelijk. Even per mix:
Kip/rundmix: 40% kippennekken, 15% runderpens, 15% runderhart, 30% rundvlees.
Deze mix bevat 20% bot, dat is goed. Alleen orgaanvlees (30%) is teveel. Hierbij zou je 2/3 Kiezebrink kunnen geven en 1/3 spiervlees. In totaal kom je dan aan 15% bot (30% vleesbot), 65% spiervlees en 20% orgaanvlees.
Kipmix: 70% kippennekken, 15% kippenlever, 15% kippenmaagjes. Hiervan geef je 1/2 Kiezebrink en 1/2 spiervlees.
Fazantmix: hele fazant, zonder de filets. Ongeveer 70% vleesbot (35% bot), de rest is orgaan en spiervlees. Hiervan geef je 1/2 Kiezebrink en 1/2 spiervlees.
Konijnmix: 70% konijnkarkas (30% bot), 15% konijnenhart, 15% konijnenlong. Hiervan geef je 1/2 Kiezebrink en 1/2 spiervlees.
Zalmmix: 100% zalmlijven zonder filet (35% bot). Hiervan geef je 1/2 Kiezebrink en 1/2 visfilet of ander spiervlees.
Vette vismix: 40% zalmlijven zonder filet, 30% sardines, 30% haring. In totaal zo'n 30% bot. Hiervan geef je 2/3 Kiezebrink en 1/3 visfilet of ander spiervlees.
Eendmix: 70% eendennekken (35% bot), 15% eendenhart, 15% eendenlever. Hiervan geef je 1/2 Kiezebrink en 1/2 spiervlees.
Lamsmix: 70% lamsvleesbot (25% bot), 30% lamspens. Hiervan geef je 2/3 Kiezebrink en 1/3 spiervlees.
Bosduifmix: bosduifkarkas, inclusief orgaan. Ongeveer 20% bot. Het is onduidelijk hoeveel orgaanvlees en hoeveel spiervlees erin zit. Ik denk veel orgaan, genoeg bot en te weinig spiervlees. Ik zou hierbij maar gokken en goed bevleesd vleesbot extra bijgeven, bijvoorbeeld eendennekken of kippenpoot/-bout/-vleugel. Ik zou 1/2 Kiezebrink geven en 1/2 vleesbot. En dan kijken hoe je hond het er op doet. Als de ontlasting te hard is, geef je meer spiervlees bij. Is de ontlasting redelijk zacht dan geef je 1/3 Kiezebrink en 2/3 vleesbot.
Hazenmix: hazenbout, lever, hart, long. Ongeveer 35% bot. Het is onduidelijk hoeveel orgaanvlees en spiervlees hierin zit. Ik gok gewoon 70% vleesbot en 30% orgaanvlees. Dan geef je 1/2 Kiezebrink en 1/2 spiervlees.
Als je voor bepaalde mixen kiest, let dan goed op percentages lever. Daar mag een hond niet teveel van hebben. Helaas bevat geen van de mixen nier, dus je moet of nier bijgeven of een KVV geven waar nier in zit.
Wat een informatief topic, haha Ook heel handig voor andere mensen die dat willen weten
Handige lijst Zonnetje! Ik heb hem maar gelijk opgeslagen voor wanneer Shanti ook wat kiezebrink krijgt.
Bedankt Angela! Want die was zo briljant om hem te maken
Ik heb hem alleen maar goed bewaard
Daar heb je gelijk, Bedankt Angela!
Super! Bedankt !!!!
Ik heb dit topic een tijd terug opgeslagen en nu pas goed gelezen. Ik geef nl sinds een maand ook Kiezebrink en heb van dat verkooppunt voorbeeld weekmenu's meegekregen.
In elk menu zit 50% vleesbot, 20% spiervlees, 20% organen en 10% tafelresten ( groenten, fruit, olie, kruiden)
Er staat dan bijv. op maandag fazantenmix, dinsdag konijnenmix woensdag 400gr gemalen vlees en tafelresten
Er staat niks bij van extra spiervlees geven en dit is voor een hond van 20 kg ( dat gewicht heb ik hier met 2 honden')
Voor 1 hond van 20 kg is dat verdelen mss nog te doen maar voor 2 ?? Dan is het makkelijker om een kant en klare mix van bijv. tammenga te verdelen.
Heb ik dus de laatste maand te weinig spiervlees gegeven verdorie staat ook niks van bij. Ze hebben daar ook Alaska dit vond onze Boomer eerst niet zo lekker nu gaat dat er ook wel in. Maar kiezebrink en alaska is sowieso duurder.
Ik krijg binnenkort een tafelmodel diepvries en wilde dus wat meer inslaan maar nu ik dit lees weet ik niet of dat dan wel Kiezebrink wordt.
Pens en lamslong zijn ingrediënten om een menu zelf samen te stellen.
Kiezebrink is gemalen, en Lotgering is KVV.
Je hebt verschillende soorten vlees
Vers vlees wordt rauw gegeven. Dit omdat honden dit vanuit de natuur doen en omdat de voedingsstoffen uit het vlees verdwijnen als je het verhit. Er zijn drie soorten van vers vlees voeding, namelijk kant en klaar, samenstellen en prooidieren.
Kant en klaar
KVV staat voor Kant en klaar vers vlees of Compleet vers vlees.
Rauw spiervlees, organen en botten, gemalen in een worstvorm. De maaltijden zijn compleet, je hoeft dus niks toe te voegen. Bij bepaalde merken dien je wel met diersoorten af te wisselen. Dan voer je 4 diersoorten binnen 3 weken. Het voordeel aan KVV is dat het makkelijk is, doordat je het niet zelf hoeft samen te stellen.
Het ziet eruit als een soort honden-gehakt.
Samenstellen
Door zelf samen te stellen wordt in principe een prooidier nagebootst door spiervlees, vleesbot, orgaan en eventueel groente bij elkaar te voegen. Hier zijn meerdere methodes voor, ik bespreek er twee, NRV en BARF. Met verschillende ingrediënten maak je zelf een menu.
Prooidieren
Hele kip (zie foto hieronder), konijn, haas, kwartel, duif, parelhoen, muis, eend, fazant, patrijs met huid en haar (vacht of veren) of kaal. Wilde dieren, zoals konijnen en hazen, dien je 3 weken in te vriezen op een temperatuur van -20 graden. Hierdoor verdwijnen eventuele ziektes en parasieten in de prooidieren.
Klopt, technisch gezien is het barf.Ik vindt het een groot voordeel dat Kiezebrink nog niet compleet is. Ik kan nu zelf bepalen welke diersoorten ik geef. En haas is erg duur, maar hazenmix met paardenvlees is wel weer te doen.
Fedor mag bijvoorbeeld geen kip en geen rund ivm allergie, voor ons is het heel fijn dat ik zelf kan kiezen of ik hert of paard erbij doe.
Ik laat het half ontdooien en dan snijd ik het met een elektrisch keukenmes. Ik heb er een van Princess, kost 25 euro of zo bij Blokker. Er zijn veel betere, maar deze doet het prima.In jou geval zou je het in 4en kunnen snijden om dagporties te maken, of in 2en en dan geef je er twee dagen van. Dat is wel te doen.
Wel opletten dat je bij lamsmix andere verhoudingen gelden. En je kunt uitproberen, als ze nu te harde keutels hebben geef je wat meer spiervlees erbij, of wat meer orgaan. Pens of zo.
Je moet het dus wel even uit de vriezer leggen, anders is het echt te hard.Maar goed, het is net wat je wil.
Ik vind het een voordeel, het zelf samenstellen, de kwaliteit van het vlees is zo goed.
Naturis ken ik niet goed, Tammenga daarvan is niet veel bekend. Er zijn geen analyses, eigenlijk weet je dus niet wat je geeft. Bij Kiezebrink weet je dat wel, juist omdat je er zelf controle over hebt.Maar waarom combineer je het niet? Je hoeft niet een enkele soort te geven, afwisseling is juist goed. De ene dag naturis, dan Tammenga, en dan eens Kiezebrink. Is het minder werk voor je, en je wisselt lekker af.
Ik bestel ook bij kiezenbrink, erg tevreden over, heb nu weer 54 kilo besteld, heb nu een vriezer dus kan hij vol geladen worden. En een zak dog lovers gold, stap over op een andere brok, weg met RC. Beau is erg tevreden met het vlees. Zelf doe ik er rauw gepureerde groenten bij.
Zorg wel dat je wat hygienische maatregelen neemt qua bereiding, rauw vlees brengt wel iets meer risico met zich mee ( voor de mens )
Ik vind het aanbod divers, en je kunt er wel wat mee bereiden.
Het zelf samenstellen vind ik zelf geen probleem, zorg wel dat je het vlees vroeg genoeg uithaalt, want het is diepgevroren.
Ik had dus alleen nog Kiezebrink in de diepvries en een zalmlijf en een hanenkarkas en geen spiervlees of KVV meer.
Heb bij de Kiezebrink dus maar zalmfilet van de Aldi gedaan om het aan te vullen met spiervlees.
Ga straks wel even een of andere KVV halen
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Lotgering, kiezebrink en ander versvoer. -Vraag" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?