Wij hebben een duitse staande van vier maanden. Hij heeft een vreselijk groot jachtinstict. Constant neus op de grond en snuffelen maar
We gaan met hem naar de hondenschool sinds dat hij 10 weken was. Zitten, liggen, aan de voet, gaat prima (als hij zin heeft, hij is behoorlijk koppig volgens de lesgeefster )
Maar wandelen is een ramp. Trekken, echt niet te doen. Toen hij 10 weken was, kon
ik hem goed houden, maar nu weegt hij al serieus.
We hebben van alles geprobeerd, al vanaf zijn 10 weken: stilstaan bij trekken, draaien, met een snoepje lokken,met speelgoed lokken, kort rukje geven (hem geen pijn doen natuurlijk), de gentle leader, … Maar ik ben nu echt wanhopig. Het lukt echt, echt niet. Ik weet dat ik geduld moet hebben, maar ik zie niks van beterschap.
Nu moet ik volgende keer in de les kaasjes en salami meedoen in plaats van hondensnoepjes. Maar ik heb zo het gevoel: wat gaat het volgende zijn: een biefstuk voor meneer ?
En als dit niet lukt, sprak ze over de slipketting, maar dat wil ik dus echt, echt niet. Maar als er op geen ander manier beterschap is, vrees ik dat het niet anders kan? Ik kan hem echt bijna niet meer houden.
Hebben jullie tips voor me? Het is echt niet leuk wandelen zo, en ik wil mijn venteke zo graag mee nemen overal
Bedankt
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "serieus wandelprobleem" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
als eerste rot voor je dat hij zo trekt
er bestaan halties op de markt
dit zijn een zort tuigje die je om zijn snuit en hoofd doet
en dan kan hij minder terken
let wel op ze vinden het in het begin niet leuk maar na 2 of 3 keer er mee te hebben gelopen gaat het super goed en lopen ze rustig mee
Bij mij gaat mijn haar overeind als je een instructeur hebt die een pup koppig noemt en over slipketting begint. Misschien wel reden genoeg om daar weg te gaan.
Een hond doet pas iets als ie er zelf beter van wordt. En als wat jij biedt niet genoeg motivatie is zal je met iets anders moeten komen. Dus vergeet "hij moet het doen omdat ik het zeg/ voor mij" en zorg ervoor dat het voor je hond de moeite waard is om iets voor je te doen.
En 4 maanden is 16 weken ongeveer. Als je alles al geprobeerd hebt in die 6 weken, heb je niets echt doorgezet.
Ik ben zelf erg voor het trekken betekent stilstaan, maar daar dat betekent dan wel dat het altijd stilstaan betekent. Ook als je op het zebrapad staat (niet de fijnste plek, kan ik je vertellen), ook als je dan een uur over een piepklein stukje doet.
stilsttaan heb ik echt heel consequent gedaan , en ja ook op het zebrapad, halverwege de baan of vlak voor de voeten van andere voetgangers...
we oefenen elke dag , kort maar een paar keer per dag, ik vind dat ik echt alles geprobeerd heb, echt...
Beter belonen met biefstuk (rookworst doet het trouwens ook prima) dan met een halti of een slipketting, zo pak je de oorzaak niet aan.
Ook hier werkt 'trekken betekent stilstaan', ik denk dat je veel geduld moet hebben.
Succes!
Ik zou nooit een slipketting gebruiken:( Jij moet eerst zelf goed ervoor zorgen dat de hond naar jou luistert. Wij hebben ook al een tijdje problemen met de kracht van onze hond. Ze is op bepaalde momenten te sterk voor mij.
Wat ik doe is:
We gaan lopen, mocht ze maar al beginnen met trekken gelijk stil staan, pas verder lopen wanneer de hond zit, en zodra hij weer trekt weer stil staan. Koekjes geven wanneer de hond goed naast je loopt en rustige lijn hebt.
Wat hierboven wordt gezegd over een zebrapad, ben ik helemaal mee eens. Het is een raar gezicht voor andere mensen dat je overal stil zal blijven staan, ook bij oversteken zonder zebrapad. Maar ik merk heeeeel goed wanneer ik 1 keer niet heb stil gestaan. Dan begint het weer van voor af aan.
Dus wees consequent!!
Daarnaast hadden wij altijd een halsband voor Bailey. Nou ze trok nog meer. Nu hebben we een tuigje en het gaat hartstikke goed!
Misschien nog een optie.
Succes!!
Beste...?...
Erg verveld...ik weet er alles van, vooral als de pup van een groot ras is.
Mijn hondjes trokken ook idioten aan de riem als ze uitgelaten werden...ze waren bijna niet meer te houden.
Ik ben toen naar een dieren speciaalzaak gegaan en heb 2 tuigjes met riemen gekocht...dat is nu bijna een week geleden.
Bij de 1e keer dat ze hun tuigjes om hadden voelde ik al direct een enorm verschil...uiteraard moeten ze even wennen aan het nieuwe gevoel op hun lichamen maar dat was werkelijk binnen één dag bekeken.
Nu hoef ik bij Tobie enkel het tuigje open op de grond te leggen en hij stapt er zelf in ...Jelly daar in tegen heeft iets meer tijd nodig om rustig in te stappen maar dat komt omdat ze het geweldig vind om te wandelen.
Ik adviseer je een tuigje...wel even de hond meenemen naar de winkel om het tuigje te passen en het is goed voor het socialiseren van de hond.
Groetjes Marian en een lieve poot van Tobie & Jelly.
Mag je hond ook wel es los en lekker voluit rennen en z'n zin doen? Vaak helpt het als je eerst naar bos of heide gaat waar weinig mensen komen en de hond heerlijk laat rennen en snuffelen. Daarna lijn je hem aan en doe je je training met netjes aan de lijn lopen. Beloon in dit stadium maar met superlekkere hapjes (ook al is het biefstuk), alles wat helpt is goed in dit stadium. Je kan hem ook belonen met hem weer van de riem te doen en los te laten. Dat is misschien voor hem wel de ultieme beloning!
trekken is altijd een van de moeilijkste dingen om af te leren, en je krijgt altijd van iedereen goede adviezen, ook een van mij.
ga met je hond naar een wat schoon veilig veldje, zorg dat je alleen daar bent, neem een lijn van twee drie meter, daar klik je je hond aan, laat maar lopen, zie je dat je hond geen enkele aandacht voor je hebt. ga je de andere kant op. de hond reageerd verbaasd, want de lijn trekt strak, en komt naar je toe, je prijst de hond, commando volg...geef alle aandacht op dat moment aan je hond, de hond loopt weer vooruit, dan ga je weer rechtsomkeer, weer trekt de lijn strak, de hond vind echt van wat ga jij nu doen, en komt naar je toe, prijzen, desnoods geef je iets heel lekkers, maar prijzen met een mooi woord is ook al voldoende, dat blijf je daar doen, constant als je hond zijn aandacht verslapt, ga jij de andere kant op. stap flink door. en komt je hond naast je, mag je best ook eens de kant op van de hond, volg is dan jouw commando.
zo houd je de aandacht van je hond vast, iedere keer als tie verslapt, ga jij een andere kant op. de lijn niet langer dan twee drie meter. en hou dan die aandacht vast als je hond mee loopt. heel netjes zal het nog niet zijn, maar de aandacht is er van je hond. probeer dat maar eens.-
Bamse trekt nimmer, maar zelfs ik oefen nog steeds deze oefening uit als ze aan de lijn loopt. gisteren nog, haar aandacht was wel heel erg voor een andere hond, die ver achter dr liep, ze liep links van me, en ik stapte direkt rechts naar de andere kant, de lijn trekt dan strak, bamse kijkt dan verbaasd..van wat is er ? en dan op dat moment geef ik het commando .volg netjes jij. ze weet het he. hahaha en dan is de aandacht van wat daar achter dr gebeurt weg, en kijkt ze weer in aanbidding naar me op. fijne wandeling zo.
en dat leer je niet een twee drie natuurlijk, oefenen, en ook niet te lang ,doe het een kwartier, op die manier met de lijn. proberen kan zeker geen kwaad.
Hier werkte die methodes ook allemaal niet. En ik ben héél geduldig geweest. Te geduldig zelfs volgens de trainster, want ik heb het anderhalf jaar volgehouden. Maanden achter elkaar stilstaan. Omdraaien. Stilstaan en omdraaien en dan pas weglopen. Clickeren. Nu had ik ook een herplaatser die het eerste jaar van zijn leven behoorlijk verziekt was, maar toch.
Hier werkte alleen drastische methodes waarvan ik niemand aanraad dat zomaar uit zichzelf zonder begeleiding te doen. Maar toen zag ik wel binnen enkele dagen verbetering. Sindsdien ik zowieso verbeteringen merk vind ik eerlijk gezegd dat je binnen redelijk korte tijd (lees: twee weken) verbetering moet zien, anders werkt die bepaalde manier gewoon niet bij die individuele hond. Of voor jullie als team.
Waarom zou een methode na 6 maanden "geduld hebben" wel werken als het na 2 maanden niet werkt? Waarom zou de hond het dan ineens wel gaan doen? Ze zijn intelligent genoeg om het binnen veel kortere tijd te snappen. Kijk, het is iets anders als de hond het soms wel goed doet met een methode en soms niet, dan kan afleiding of enthousiasme een oorzaak zijn van het niet reageren op iets. Maar als er gewoon geen enkel verschil is, werkt het naar mijn mening niet. Zeker als een trainer checkt of jij de methode correct uitvoert, jij geen fouten maakt en er is nog steeds geen verschil. En dan is het tijd om verder te kijken tot je iets vind wat wel werkt.
Misschien inderdaad zo'n hoofdhalster, of een tuig (wel opletten dat de hond zijn gewicht dan niet in de strijd gooit). Of als niets werkt toch een halfcheck, of slipketting. Niet dat dit ideale hulpmiddelen zijn, maar als het alternatief is een leven lang stil blijven staan/omdraaien zonder effect... Het is op termijn voor hond en baas fijner als je normaal kan wandelen, dus door blijven zoeken naar iets wat wel werkt. Als je geluk hebt hoef je niet aan de slipketting, maar als je tegen die tijd alles geprobeerd hebt kijk je er misschien anders tegenaan.
@Marian: ik denk dat je "deftig" hier niet moet lezen als "perfect", maar als "normaal" zodat de baas er geen letsel aan overhoud.
Wilma en Dobby...ik had al een vermoeden daarom vroeg ik er ook naar
Ik ben het met Christel eens...ik doe dit nog steeds...mijn man vind me dan erg raar maar het is onwijs leuk om zelf ook eens te reageren als een hond.
De relatie met je hondje word onwijs hecht...maar let wel jij bent en blijft het baasje.
bedankt voor de tips !
aan de lange lijn loopt ie eigenlijk overal, links , vooruit , achteruit, en snuffelen maar.
dat jachtinstinct is heel heel groot ...
ik hou vol (met iets betere moed dan vanmorgen )
Vroeger was bij ons op hondencursus de slipketting verplicht.
Toch is dit bij mijn weten niet het middel tegen een trekkende hond. De functie van een slipketting is om dmv een klein rammeltje met de ketting de aandacht van de hond te vragen.
Een trekkende hond zal constant de ketting onder spanning hebben staan waardoor de functie van het rammelen niet eens zou kunnen maar deze puur als wurgmiddel dient
Wel werd er dan dmv 2 lijnen gewerkt 1 normale halsband met lijn en 1 lijn met slipketting. Hierdoor bleef de slipketting los hangen terwijl de halsband het trekken opvangt. Ik betwijfel of een rammeltje van een slipketting zo'n gefocuste hond kan laten concentreren :-S
@ Dali, ik ben eerlijk gezegd tegen slip kettingen en van die kettingen met uitstekende pinnen...op dat punt ben ik het geheel met je eens
Ik gebruik een heel simpel piep-beestje dat ze ook heel graag zelf willen dragen....waarschijnlijk komt omdat mijn honden deels Labradors zijn (jachthonden)
@ ...?.... piep maar eens een paar keer wedden dat jouw hond omkijkt en dan gelijk belonen met iets lekkers...na een tijdje kan je dat gaan afbouwen en overstappen op een aai over zijn/haar koppie of dat hij/zij het balletje mag vast houden...kan het hondje ook gelijk leren wat los en vast is
Ik weet dat jullie allemaal gelijk hebben maar als je op een gegeven moment echt huilend thuis komt omdat je het wandelen met je hond heel anders in je hoofd had dat het gaat wordt het toch echt een groot probleem.... Odie trok echt ongelovelijk vanaf dag één.... Een teckel die zo trekt is ook voor de teckel erg gevaarlijk in geval van een nekhernia... ineens de riem strak zetten door om te draaien was dus geen optie.... belonen hielp niks want Odie geeft niet zoveel om eten... Met een tuigje ging ze zelfs nog harder trekken...
Na aanraden van iemand met hetzelfde probleem een Gentle Leader gekocht... ruim om de snoet heen zodat ze gewoon kon blaffen en een beloning aan kon nemen onderweg... na drie dagen was ze het gewend en trok ze niet meer... Drie maanden iedere wandeling er mee gelopen... het was heerlijk en ze stak zelf haar neus erdoorheen dus ook voor Odie geen probleem... Na drie maanden af en toe afgedaan en nu heeft ze hem al in geen maanden omgehad en loopt ze perfect... Natuurlijk... katten en konijnen niet mee gerekend...
Ik weet dat geduld en beloning het beste werken maar soms zit er toch een hond tussen die anders reageerd dan we zouden willen... Nu was het drie maanden en voor de hond geen boze baas meer en lekkere lange wandelingen omdat het zo fijn was... Ik ben meer dan fel tegen welke vorm van straf ook en daarom hebben we het riempje ook altijd omgedaan met een beloning en een hoop geprijs... ze heeft het in mijn ogen dus nooit als een straf gezien... Zelfs nadat ze lang had losgelopen en ze weer aan de riem moest kwam ze altijd aanrennen.... en nu zijn we allemaal gelukkig .....
@ Greetje & Odie dat is echt vervelend als je zo moet thuis komen ja...dat is vor beide partijen niet prettig meer.
Maar ik ben blij voor je dat het allemaal goed gekomen is en dat jij en Odie heerlijke relaxte wandelingen kunnen maken.
Het klopt dat geen enkele hond hetzelfde is...(heb ik hier in een eerder bericht ook aangegeven)...spelen met de hond is dus erg belangrijk om een goede band te krijgen met hem of haar en je leert elkaar ook gelijk kennen en kan je als baasje zijnde ook grenzen stellen...bijv. happen naar het gezicht mag niet en is 'foei'.
@ Greetje & Odie ps: die konijnen ,katten, vogels etc...tsja ik ben bang dat dit gedrag er altijd wel een beetje in blijft zitten...een hond jaagt nu eenmaal graag
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "serieus wandelprobleem" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?