Hoi,
Toennet zei iemand dat katten (dus lijkt me voor honden) wormen kunnen krijgen door vers omdat daar eitjes in zitten. Mij lijkt dat een beetje raar want wormen zitten in de darmen en niet in het vlees, toch?
Weet iemand hier meer vanaf?
Alvast bedankt.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wormen door vers?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
vreemd..
Nee, lijkt me onzin.
de meest grote onzin die er bestaat, de versgevoerde honden hebben juist minder last van wormen
Dat dacht ik ook al, bedankt voor jullie snelle antwoord!
Als dat zo was hadden ze hier vol gezeten inmiddels .
Veel mensen roepen maar wat omdat ze dat een keer gehoord hebben en vertellen dit verder zonder verstand ervan te hebben.
Tja, mijn dierenarts beweerd hetzelfde.........ik had dus de laatste keer het worm onderzoek van het Woud meegenomen waar in staat dat ze allebei vrij van wormen zijn......
Dierenarts zweeg maar verder.....
Volgens mij zit er wel een kern van waarheid in.
Als je hond namelijk een rauw konijn wat al een tijdje dood op straat ligt eet dan zouden daar best wormen en/of eitjes in kunnen zitten.
Maar als je gewoon rauw uit je diepvries voert dan is dat niet van toepassing want dat heeft niet een tijdje dood op straat gelegen.
Van vers wat niet vers meer is, daar krijg je wormen van ja
Ja maar dat is toch logisch.
Alles wat niet meer goed is kan je ziek van worden dus ook van een dood konijn wat al weken in staat van ontbinding is.
Versvlees is niks mis mee en krijgen ze geen wormen van.
Nee van vers wat wij voeren niet nee, maar voor een buitenstaander is er toch weinig verschil.
Alhoewel....een worm ook onder de categorie "vers" kan vallen
Dat is waar brokkel haha (bel de kranten brokkel en ik zijn het eens !!!! )
Er hoeven geen wormeieren in het voer te zitten. Van het eten van rauw met blaaswormen besmet vlees kan je hond lintwormen krijgen. Net als van het eten van rauwe besmette vlooien . En mocht je je hond rauwe slakken voeren, dan liefst geen Lymnea truncatula want die kunnen met leverbot besmet zijn.
Dus van rauw vlees krijg je wormen, niet waarschijnlijk. Van rauw besmet vlees, wel waarschijnlijk.
En aangezien de parasieten van de hond al langer bestaan dan dat de hond gedomesticeerd is, komen deze dus ook bij rauw vlees etende honden voor.
Oke, maar dat komt dan denk ik niet zo vaak voor, anders had Shanti ook allang wormen.
Even een lichtje over het hebben en krijgen van wormen. Inderdaad kan een hond van versvoeding, en besmette groenten, ook bijv bessen uit de bos , eten van gras( rennen door weilanden waar koeien,schapen, hebben gestaan), eten van ontlasting, wormeitjes naar binnen krijgen. Een prooidier kan wormen hebben die zich door het hele lijf verspreid hebben,voornamelijk in eerste instantie de maag en darmen, maar bij verdere verspreiding via lever naar andere organen,en de hersenen. Ernstige wormbesmettingen kunnen dus ook dodelijk zijn, niet alleen voor dieren , maar ook voor mensen.
door het eten van versvoeding wordt het milieu in de maag zuur, zuurder als bij brokgevoerde honden, en de meeste wormeitjes overleven dit zure milieu niet. Toch zul je altijd waakzaam moeten zijn en de ontlasting van je hond op tijd laten onderzoeken , zodat"je bij besmetting op tijd kunt behandelen.
Het meeste vlees wat door kvv zit is slachtafval (organen en minder mooi vlees) van voor menselijke consumptie goedgekeurde dieren, en daar wordt er goed op gelet. Vroeger (vroegah, voor de vleeskeuring) kwamen er wel hele nare worminfecties bij mensen en dieren voor. Bv Trichinella spiralis.
Wat ik juist vaak lees aan ervaringen is dat de honden die vers vlees krijgen minder last van wormen hebben. Dit schijnt ook weer te maken te hebben met dat de maagzuur/sappen sterker zijn zodat parasieten minder goed kunnen overleven... Maar uiteraard alsnog wel belangrijk om de ontlasting een paar keer jaar na te laten kijken op eitjes/wormen zodat je zeker weet dat je hond wormenvrij is.
Veel vers vlees komt uit de vriezer. Zijn wormen zo sterk dat ze dat overleven?
Ik lees dat ook vaak, van mensen die heeeeel erg voor het geven van rauw voer zijn.
Wormen zitten dus niet alleen in maag en darmen maar kunnen ook andere organen verwoesten. Even een plaatje van de dodelijke harworm.
Het komt inderdaad voornamelijk voor in de zuidelijke landen ,maar door de enorme hoeveelheid aan import dieren, honden katten ,maar ook slachtdieren, en verandering van klimaat, worden diverse andere ziekten en parasietenbesmettingen ook naar Nederland geimporteerd!
Bedenk alleen maar weer de nieuw Parvo D virus!
Ik hoop dat ze hier weg blijven, moet er niet aan denken dat ze hier voorkomen.
Hoi,
wormen komen in bijna ieder organisme voor, de meeste zijn ongevaarlijk.
Toch moet je goed opletten met varkensvlees heb ik al vaak horen zeggen. In de spieren (= het vlees) zouden er cysten (opgerolde jonge wormpjes met een dik kapsel rond)kunnen voorkomen die in het lichaam van de hond tot ontwikkeling kunnen komen met soms nare gevolgen.
Volgens mij zijn Taenia soorten (veroorzaken cysticercose) en Echinococcus Granulosus (kunnen grote vochtzakken vormen in het lichaam) de meest bekende soorten? Voor de mensen die hierover iets meer willen opzoeken, ik dacht dat deze soorten behoren tot de Platyhelminthes.
De eieren van Cestoden of lintwormen kunnen ook door het eten van vlees overgedragen worden maar deze zijn t.o.v. bovenstaande minder bedreigend.
Bovenstaande is wat ik mij meen te herinneren van een vak dat ik vorig semester volgde...
Mensen die kunnen bevestigen?
Ik geef aan mn hond, kat en schildpad vaak vlees, maar varkensvlees komt er niet in (is meer uit gewoonte omdat iedereen zegt dat het 'not done' is dan dat ik er echt een wetenschappelijk onderbouwde verklaring voor heb).
Mvg,
Benoit
Varkensvlees wordt sowieso niet aan honden gegeven ivm Aujeszky.
PS: die ingekapselde eitjes kunnen extreme milieu's aan, dat wil zeggen dat zij bestand zijn tegen bijvoorbeeld zure omgevingen en enorm hoge temperatuurschommelingen, ik dacht ook tot een eind onder het vriespunt. Hierdoor denk ik dat invriezen de ingekapselde wormeitjes niet kapot maakt, maar dat het hierdoor gewoon langer duurt eer ze uitkomen. Koken zorgt ervoor dat hun eiwitten denatureren (dit kan je voorstellen als hun moleculen die uit elkaar vallen) waardoor de wormpjes en eitjes wel kapot gaan.
Mvg,
Benoit
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wormen door vers?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?