Hallo iedereen, ik heb jullie advies nodig denk ik.
Kynai is altijd wel een dominant reutje geweest, maar het ging meestal wel goed! We wonen nu bij het bos (heerlijk om lekker te wandelen) alleen in de buurt wonen echt een stuk of 6 ook erg dominante reutjes! En wat een haantjesgedrag, kynai blaft alleen erg als hij sommige honden ziet en gromt ook! ik probeer hem dan zo kort mogelijk te doen en snel door te lopen maar daardoor word hij juist agressiever, en hij is erg sterk! Ik durf hem zelfs niet meer los te doen want als hij een hond ziet die hij niet mag vecht hij soms zelfs, kort, maar toch.. Wat ik niet snap is als ik op een onbekend terein ben (bijvoorbeeld het hondenstrand) en hij loopt los, gaat het altijd goed, zelfs met dominante honden, hij ontwijkt ze zelfs! Is er iets wat ik kan doen? Of is teraphie handig?
Graag jullie advies hierover
Liefs, Roos
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Erge dominantie!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Bekend terrein is vertrouwder en daar zal hij ook meer op zijn strepen durven staan. Op onbekend terrein gedraagt hij zich ingetogener omdat hij als hij eventueel ruzie krijgt, niet het terrein kent en dus ook niet weet waar hij eventueel heen kan vluchten. Het is met kinderen net zo: in een vertrouwde plek kunnen ze te keer gaan waar je U tegen zegt terwijl het bij vreemde mensen in huis net lammetjes kunnen zijn... .
Therapie? Hm... Misschien wat duidelijker zijn naar Kynai dat jullie geen zin hebben in het dominante/uitdagende gedrag. En misschien is een hulpmiddel als de halti/Gendle Leader (ik bedoel degene die MG ook gebruikt, een bandje over de neus) om te voorkomen dat hij gaat trekken. Bovendien heb je daarmee ook meer controle over zijn gedrag zoals het blaffen en uitvallen. Ik zou hem ook niet meer aan een riem doen, maar aan een heupriem. Je arm is mobiel en ook al wil je het niet, het kan zomaar zijn dat je arm verstrakt of even spastisch beweegt door spanning en dat merkt Kynai. Met een heupriem gebeurt dat niet. Bovendien kan een heupriem ook niet per ongeluk correcties uitdelen (je arm beweegt heen en weer tijdens het lopen dus je kunt zomaar even aan de lijn trekken oid). Hier heeft een halti in combinatie met een heupriem EN een geheel andere benadering van hondengedrag en anticipatie daarop veel positiefs gewerkt! Want het is natuurlijk wel zo dat ook met een halti, een hond nog wel kan trekken. Maar het moet juist het mentale overwicht van jou zijn dat ervoor zorgt dat hij zich gedraagt bij andere honden. De halti kan daar een hulpmiddel bij zijn.
Bedankt Dobber voor je antwoord! Een halti aanschaffen dus!
Maar wat los je daarmee op dan, misschien jouw probleem maar niet Kynai s probleem?
http://www.quiebus.nl/hondonvriendelijkehulpmiddelen.htm
Misschien hulp vragen bij iemand die werkt met kalmerende signalen?
Een dominante hond is volgens mij juist kalm en waardig en valt niet uit?
Zelf zou ik eraan gaan werken dat Kynai het niet meer nodig vindt om uit te vallen en gaat leren dat wandelen ook leuk en ontspannend kan zijn.
Dit door aandachtsoefeningen te doen, eerst in een rustige omgeving zonder afleidingen, zoals eerst binnen, dan in de tuin, en dit in het tempo van de hond gaan uitbreiden.
De wandelingen hou je dan eerst nog kort en saai. Zie je ergens een hond aankomen, ga je een grote boog maken, Kynai ondertussen afleidend, bijvoorbeeld door wat lekkers te strooien, dan moet hij snuffelen en zoeken, wat ontspand. Er moet rust in de hond komen buiten, het moet gewoon worden dat er niet uitgevallen wordt, maar juist ontspannen met jou samen te zijn.
Geen tovermiddel dus, maar op een leuke, ontspannen manier aan de aandacht werken, met daarbij goed op de lichaamstaal van de hond te letten, dat zou mijn manier zijn.
http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven
Turid Rugaas heeft in haar boekje help mijn hond trekt, overigens goed beschreven hoe je de aandacht van je hond kan vragen en rust in de wandelingen te brengen.
@ Dobry: ik denk dat Kynai's probleem is dat hij veel te veel zelf wil regelen EN zichzelf ook in een positie ziet waar dat mag. Ik denk dat het daar voornamelijk mis gaat. Een halti is geen tovermiddel en als je jouw eigen houding niet aanpast en duidelijker bent heeft een halti weinig nut. Dan zal de hond eerst even onder de indruk zijn maar na een paar keer wandelen gewoon weer beginnen met trekken.
Wat hier heel erg geholpen heeft is een halti in combinatie met een heupriem en een hele andere houding van mij richting Dobber. Blaffen, grommen en uitvallen naar andere honden leverde Dobber een ferm en streng 'nee' op en ik moet zeggen dat ze hier vanaf het begin heel goed op gereageerd heeft. Ik had daar geen prikelarme omgeving voor nodig, het was puur duidelijk maken dat ik bepaald gedrag niet wens en dan heeft Dobber zich daar aan te houden.
Wat leert Kynai als hij in een prikkelarme omgeving aandacht voor de baas moet hebben? In zo'n omgeven krijgt de baas zijn aandacht wel, maar m.i. neem je door deze manier ook niet de bron weg van het uitvallen. Er zijn genoeg honden waarbij het rondstrooien van koekjes e.d. niet werkt of honden die na het snaaien van de koekjes nog steeds uitvallen. Zelf denk ik dus dat er gewerkt moet worden aan hoe Kynai zichzelf ziet en hoe hij de baas ziet, daar vanuit zal er ook een afwachten komen op het initiatief van de baas (gaan we blaffen en grommen of wil je dat ik gewoon braaf doorloop?).
Spreekt voor zich dat ik dit puur schrijf voor Kynai, elke hond is anders en heeft misschien ook wel een hele andere benadering van het probleem EN de oplossing nodig.
Ik ga mee met Dobry.
Als je je hond los laat rennen (wat voor hemzelf toch superfijn is) probeer dan zelf zo alert mogelijk te zijn (kies voor plekken als uitgestrekte heide of velden) en honden te spotten nog voor jouw hond ze ziet. Doe dan een zoekspelletje met je hond en leidt hem af. Vergroot zo de afstand met de andere hond (indien mogelijk tot ie uit het zicht is)
Als je hond aan de lijn met je meeloopt en er nadert een andere hond, doe je eigenlijk ongeveer hetzelfde. Sla een zijpaadje in, of vergroot de afstand door een grote boogbeweging om de andere hond te maken. Ondertussen hou je de aandacht van jouw hond op jou: doe een zoekspelletje in de struiken of zo, leidt hem af met een piepend speelgoedje.
Als 2e oefening zou je hem aan honden kunnen laten wennen op afstand. Ga aan een hondenspeelweide staan, maar op afstand van meer dan 50 meter of zo. Gewoon rustig staan en kijken. Wacht tot je hond ook rustig wordt. Zeg dan z'n naam. Kijkt ie naar jou: beloon hem. Herhaal dit en aantal keer. Dan gewoon weer weggaan. De volgende keer een beetje dichter bij de weide, en weer alles herhalen. Zo steeds de afstand verkleinen, tot ie leert rustig te zijn in de nabijheid van andere honden.
Als deze oefening lukt, kan je ook tijdens de wandelingen proberen de ontwijkingsboog kleiner te maken, tot je uiteindelijk op redelijke afstand een andere hond kan passeren zonder uithalen.
Zolang je hond uithaalt naar andere honden zou ik niet recht op hen aflopen en ze kruisen. Dan gaat je hond fixeren en uithalen, en eens hij dit gedrag gewoon is, is het heel moeilijk af te leren.
Succes!
Hmm het is een Samojeed zo te zien?
Mijn tante heeft 2 Samojeeds maar ik heb ze dat nog nooit zien doen....Ik ga ook mee met Dobry
Ik geef Nienke helemaal gelijk, zolang je zelf niet je houding gaat veranderen helpt koekjes strooien ook niet...
Een zelfzekere hond is dit overal, thuis of onbekend terrein. Zo te lezen is Kynai nog niet zo zeker van zich zelf. Hij reageert alleen op jouw gedrag, jij maakt de lijn korter. Een teken voor Kynai: let op!! En Kynai denkt okee, ik regel het wel even hoor en gaat nog meer uitvallen....
Ik kan Nienke's standpunt begrijpen. Als jij niet bang hoeft te zijn dat je omver getrokken word, of gewoon doordat je meer controle kunt hebben, gaat jouw zelfvertrouwen omhoog en kun je aan het probleem gaan werken.
Echter, dat betekent niet dat je de tips van Dobry en Christel naast je neer moet leggen.
Misschien kun je zelf inschatten of andere honden wat ruimer passeren zal gaan werken, of dat je inderdaad een hulpmiddel nodig heeft zodat je eigen veiligheid gewaarborgd blijft (qua omvertrekken).
Bedankt voor deze reacties! ik heb er zeker wat aan gehad. Ik denk inderdaad dat ik het met Kynai langzaam op moet bouwen en dat hij zelf weer rust krijgt. Ik zie ook dat hij erg onrustig is en gestrest bij andere honden. Ook ziet hij mij minder als baas denk ik dan als bij mijn moeder of vader, soms probeert Kynai ook de baas over mij te spelen (probeert hij op me te rijen soms, wat hij nooit bij mijn moeder of vader zou doen) Hoe kan je meer de baas zijn? Duidelijk, of ook erg streng?
Eigenlijk vind ik het vrij simpel,hij valt uit aan de lijn(blaffen ,grommen) dat is afstand-vergrotende communicatie naar die andere honden,dat is heel normaal.
Doordat hij aan de lijn is ,is hij mijn inziens wat onzekerder,omdat hij zich niet uiten(normale conflict vermijdende hondentaal) zoals hij doet wanneer hij los loopt ,zoals je zegt op het strand.
Op het strand loopt hij los en ontwijkt hij zelfs 'dominante'honden(vaak worden onzekere/patserige/hoge-houding/uitvallende/grommende honden gezien als dominante honden,helaas)dat betekend dus dat hij zich prima kan redden met zijn normale conflictvermijdende reactie,hij ontwijkt ze (hij wil geen ruzie,dat wil geen ene hond,maar de ene heeft een zeker karakter en de ander is onzeker(der) en kan dan sneller grommen/blaffen/uitvallen)
Dit is super goed gedrag van Kinay!
Wat betekend dit nu voor jou als je hem uitlaat aan de lijn?
Probeer goed vooruit te kijken of je honden ziet aankomen,dan kies je er voor met hem in een grote bocht(kan zelfs oversteken zijn,afhankelijk van hoe onzeker jouw hond wordt van de afstand waarop die andere hond zich bevind)om deze hond heen te lopen.
Gaat hij erg fixeren,zorg dan dat je thuis (weer) heel goed gaat oefenen met zijn aandacht te krijgen,en dat hij jou dan ook graag aankijkt,omdat hij dan beloond gaat worden met iets lekkers.
Ken je het naamverknopingspelletje van Ilja?(anders kan ik die nog even voor je plaatsen)Dat kan altijd erg helpen,zou krijgt je hond een extra interesse in zijn naam,dan wordt het iets heel positiefs.
Als dit thuis goed gaat,ga je dit aandacht vragen ook buiten oefenen.Kan ook al als je nog geen honden ziet.Even zijn naam zeggen,je krijgt aandacht,en dan belonen.
Dan kun je de volgende keer ook zijn aandacht vragen als je honden ziet aan komen in de verte en hem graag wilt afleiden en hem wilt helpen,normaal 'langs'die honden te lopen.
Zolang hij dus uitvalt(gromt/blaft) zijn jullie voor zijn gevoel nog te dichtbij die andere hond en voelt hij zich niet op zijn gemak.
@Soraya: nee dat naamverknopingspelletje ken ik nog niet!
Wel is het zo dat kynai (zelfs als hij los is) soms agressief doet tegen de honden die hij kent. Dan gromt hij, zelfs als ze dan voor hem op hun rug gaan liggen. En ik merk dat als een andere hond rent, kynai er achter aan rent en heel chagrijnig word als hij die hond niet bij kan houden. Het lijkt wel of hij overal de baas over wilt zijn. al met al gaat het bij de meeste honden wel goed en is hij heel lief. Soms snap ik er echt niks van, binnen is het echt zó'n lief knuffelbeertje en als ik hem buiten zie uitvallen lijkt hij zo'n andere hond!
Ik herken het gedrag wel ,Mila heeft dit ook.
Het ligt er maar net aan welke insteek je aanhoudt qua opvoedingsmethode...Ik zelf zit meer aan de kant van de Kalmerende Signalen,wat Dobry ook als link gaf.
Dus ik zie dit gedrag voortkomen uit onzekerheid.
Ik heb voor dit gedrag toen voor Mila een GT erbij gehaald die met Kalmerende Signalen werkt.
Het weg jagen van andere honden komt voort uit het onzeker zijn,je moet het zo zien ze proberen die andere honden die (ook) wat onzeker zijn,maar vlucht-gedrag gaat vertonen dus weg jagen,gewoon omdat ze zien dat dit kán,heel vervelend en niet leuk,maar het zou te verklaren kunnen zijn dat Mila(en kinay) die honden dus uitkiezen omdat je zo kan laten zien dat toch wel sterker bent,omdat ze er zeker van zijn dat die ander ook onzeker is en zal weg rennen(mila is er zeer goed in om te herkennen welke hond er gaat vluchten als ze er op af zou rennen en welke van zich af zal happen/grommen-logisch..zeis tenslotte een hond gelukkig word ik er zelf ook steeds beter in dit allemaal te herkennen ,dus voorkom ik dit gedrag).Het is op dat moment een situatie die je hond eigenlijk niet aankan en dan krijg je ongewenste trekjes,en die ga je proberen om te buigen door aandacht te vragen,in mijn geval mijn hond op tijd aanlijnen,de andere hond inschatten,je hond uit die situatie halen die het op dat moment niet aankan.
Waarom zeg ik 'niet aankunnen'.Als Mila een heel zeker karakter zou hebben dan zou er ervoor kiezen om elke hond te ontwijken,en/of te gaan snuffelen aan de grond,gewoon weg te kijken.
Nu heeft zij toch iets te veel ervaring gehad met honden die haar normale kalmerde hondentaal niet snapte en niet stopte op haar signalen,hierdoor is zij ervoor gaan kiezen om het anders te doen,met meer taal: grommen/snauwen/fixeren.Ik had haar toen bijvoorbeeld zelf sneller uit die situatie moeten halen,maar was ook nog lerende.
Hier nog het stukje van Ilja:
Naamsverknopingsspelletje..
De bedoeling van die spelletje is dat de hond leert dat zijn/een naam een kaasje oplevert…
Bij het horen van dat woord = zijn naam, zal hij denken aan het lekkere smaakje van de kaas en komt zijn kaasje halen…
Neem 15 kleine stukjes kaas
Ga met je hond in de kamer zitten; alleen…
Lok de hond naar je toe…
Laat hem voor je gaan zitten of staan, liefst zitten!
Geef hem een kaasje in z’n mond, terwijl hij kauwt noem je zijn nieuwe naam…
Is het kaasje op dan geef je weer een kaasje, terwijl hij weer kauwt noem je weer de nieuwe naam…
Let op dat je op het juiste moment de naam noemt; tijdens het kauwen..!
Doe dit dus zo’n tien x achter elkaar herhalen….
Sta op, laat de hond achter…
Loop zo’n 5 stappen weg en roep zijn nieuwe naam
Ga met je rug naar de hond toe staan en kijk niet om…!!
Houd je handen laag met de kaasjes er in…
Zodra de hond zich meldt, trek je je handen iets omhoog tot op je buik, je hond zal gaan zitten.
Zodra je hond zit, beloon je hem met weer een kaasje…
Blijf voorlopig zo de hond een poosje roepen en belonen dan krijg je vlot komende hond die zijn naam kent!!
De naam als een synoniem van een koekje of kaasje laten worden betekent niet dat de hond ook automatisch komt als je zijn naam roept he . Het leert een hond alleen maar dat als jij dat woord roept (zijn naam bijvoorbeeld, maar voor hetzelfde geld het woord 'computermuis'), hij iets lekkers krijgt als hij komt. Maar als hij iets belangrijker vind dan het krijgen van iets lekkers luistert hij alsnog niet . En daar komt dus de relatie tussen de hond en jou kijken.
Rijden op dingen heeft meestal niets te maken met dominantie, maar overprikkeld zijn of teveel spanning. Dobby probeert het wel eens op vreemden die hem veel te wild benaderen. Dan gaat hij van nul naar 100 in 10 seconden en gaat hij rijden.
Ik lees in Kynai's gedrag ook geen dominantie. Het lijkt me wel een hond die snel geprikkeld is, wat onzeker is en niet goed met frustratie omkan.
Een 'strengere' aanpak zou wel es een omgekeerd effect kunnen hebben, dus denk ik dat je veel beter gaat zijn met de kalmerende signalen-methode en het afstand houden van andere honden (zie tips van mensen hierboven)
Ik ben van mening dat een hond alleen volledig vertrouwen in iemand kan hebben als hij diegene ook ziet als een ranghogere (of 'ouder', 'coach', 'leider', 'begeleider', 'vriend' hoe je het ook maar wilt noemen ). De taak van een ranghogere is om de ranglagere te beschermen en begeleiden en dan zal de hond zich graag terugtrekken van de taken die hij zichzelf opgelegd heeft. Want de meeste honden kunnen helemaal niet met de taak omgaan die ze zichzelf gegeven hebben, heel veel honden die ranghoger zijn (al is het maar in hun eigen ogen) zijn niet zeker maar vaak onzeker. En dat kan zich ook uiten in agressie.
Dobber is ook zo'n type hondje. Heel fel, heel alert, durft alles maar is toch ook wel weer wat onzeker. En juist door te laten zien dat jij dat gedrag dat voortkomt uit onzekerheid (maar het TOCH willen doen want ze meent dat ze dat MOET doen) niet wilt, kun je beginnen met het terugkrijgen van vertrouwen en leiderschap.
Dat is een heel proces en er komt veel meer bij kijken dan 'nee' zeggen tijdens het wandelen... Het is een aanpassing van je hele houding en gedrag t.o.v. de hond en geloof me, de hond zal die nieuwe houding direct opmerken en op een gegeven moment ook gaan uittesten.
Overigens, dat ik 'nee' zeg tegen Dobber betekent niet dat ik het gevaar opzoek... Ik heb in het begin ook de tip gekregen niet door nauwe paadjes te gaan omdat Dobber toen nog niet zover in de training was. Ranghoger gedrag is ook juist conflictvermijdingsgedrag. Als je een andere hond aan ziet komen en een boog gaat maken is dat ook leidinggevend gedrag want je gaat het conflict uit de weg. Maar daarbij bepaal JIJ dus nog steeds wel wat er gebeurt. Wil je hond gaan uitvallen dan is dat het moment waarop je een 'nee' uit kunt delen. Ik ben op een gegeven moment gaan corrigeren ('nee') als ik zag dat ze ging fixeren. Inmiddels ben ik zo ver dat ze redelijk rustig en stil met me aan de lijn loopt. Wel heel enthousiast en zich bijna niet in kunnen houdend, maar het is een groot verschil met vroeger toen ze grommend en blaffend in de lijn hing. En dat puur omdat ik duidelijker ben geworden naar haar welk gedrag is verwacht.
Het 'niet te dicht bij de andere hond komen', 'met een boogje weglopen' etc. heb ik ook allemaal gedaan met Dobber, dat zijn ook leidende gedragingen. Alleen begon ik niet met koekjes strooien maar liep gewoon door zonder er aandacht aan te bevestigen. Als Kynai erg onzeker is en geen vertrouwen in de baas heeft op momenten dat er andere honden voorbij komen, hoe krijgt hij dan zekerheid in diezelfde baas als hij alleen koekjes krijgt op die momenten? Ja, hij kan dan leren dat andere honden = koekjes betekent en ook dat het helemaal niet zo erg is dat er andere honden voorbij komen (hij snuffelt en zij doen niks). Maar hij leert niks op het gebied van 'vertrouwen hebben in de baas'. En daar draait het m.i. om.
Bedankt voor de goedde reacties! ik neem ze allemaal zeker mee! @Dobry: ik denk idd ook dat kynai meer onzeker is dan dominant en ik denk vooral dat dat nee zeggen voordat hij gaat blaffen helpt! Hij is wel heel leergierig, wat wel makkelijk is denk ik
ook merk ik erg beschermgedrag. Als ik en mijn broer ruzie maken of gewoon stoeien komt hij er altijd tussen en gaat blaffen. Meestal naar me broer gericht! komt dit ook omdat hij het als taak ziet mij te beschermen? omdat hij mij als ranglagere ziet en zich daardoor verplicht voelt?
@dobber, vind het leuk wat jij schrijft, jij zegt doordat je nee zegt als dobber gaat fixeren het nu redelijk gaat, hij is nog wel heel enthousiast is, in mijn ogen heb je het probleem niet verholpen, maar het symptoom, namelijk uitvallen... Het probleem, onzekerheid naar andere honden, en dus niet weten te gedragen is er nog steeds..
Wel ben ik het volkomen met je eens dat tijdens deze oefening je enorm Moet werken aan de band tussen baas en hond, maar leiding geven op momenten zoals deze hierboven beschreven helpt wel met de band opbouw, mits je het zonder corrigeren doet..
..
Voeren uit de hand, samen spelletjes doen, samen slapen dat soort dingen zijn band versterkend.
Als je dat in combinatie van veel rust en oefeningen doet, zal het probleem weg gaan, niet alleen het symptoom
@Christel: Ja daar zat ik ook al aan te denken, maar wist het niet zeker, bedankt!
Verder bedankt voor de reacties ik heb er heel veel aan!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Erge dominantie!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?