Hallo! Ik ben nieuw op hondenpage dus laat ik me eerst even voorstellen Mijn naam is Kimberley, bijna 20 jaar en ik woon samen met mijn vriend Danny van 22. Wij zijn beide honden liefhebbers en allebei met honden opgegroeid. Vandaar dat wij nu op zoek zijn naar een trouwe viervoeter. Na heel veel te hebben opgezocht over karakter eigenschappen van verschillende hondenrassen, hebben wij min of meer besloten dat het een Boerboel gaat worden. Wij vinden het namelijk leuk om een hond dingen te leren en we houden ook wel van een beetje pit. Natuurlijk is het ook belangrijk dat hij lief en trouw is, maar we willen ook dat hij waaks is. Bovendien gaat onze voorkeur sowieso uit naar een grote hond met een forse uitstraling. Voordat wij een hond aanschaffen willen wij er ALLES over weten! Ik heb al veel informatie opgezocht op het internet, maar het lijkt me ook goed om tips en info te krijgen van mensen die ervaring hebben met een Boerboel(pup).
Wat is bijvoorbeeld volgens jullie het beste voer?
Ik heb gelezen dat je er als pup niet teveel mee moet wandelen, klopt dat?
Moeten wij een bench aanschaffen of is dat niet nodig?
Alle informatie is welkom en leuke verhaaltjes natuurlijk ook! We willen gewoon zeker weten dat we onze Boerboel straks een goed thuis kunnen bieden.
Alvast bedankt! Groetjes, Kimberley.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Boerboel vragen!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik weet niets over een Boerdoel maar weet wel dat je bij grote rassen moet oppassen dat ze niet te lang wandelen, ongeveer 5 minuten per maand dat hij oud is.
En het beste voer is vers en dat kun je compleet kopen (kvv) of je stelt het menu zelf samen (BARF of NRV). Er zitten geen/weinig granen in (verschilt per merk) en er zijn geen rare stoffen aan toegevoegd waar sommige honden slecht op reageren. Ook groeit de hond er regelmatiger door en krijgt dus geen/minder last van groeipijn en ontwikkelt sterke botten. Als je er meer over wil weten heb je weinig aan mij maar er zijn hier veel mensen die er meer over weten, en op het internet kun je ook veel informatie vinden.
En of jullie een bench willen gebruiken moeten jullie zelf beslissen, maar ik vond het bij onze pup erg handig omdat we haar verplichte rust konden geven zodat ze niet overprikkelt werd en moeilijk ging doen. En wij vonden het erg fijn bij het leren om alleen te zijn.
Bedankt voor je informatie!
Ik heb inderdaad al eens gelezen dat vers voer het beste is. Ik heb bij de intratuin ook een keer vlees in de vriezer gezien voor honden, is dat hetzelfde als BARF? Ik wil eigenlijk niet dat onze hond iedere dag aan een vlees kluif zit te scheuren, dus ik zou het dan het liefste afwisselen met goede brokken. Is er ook een bepaald merk wat door jullie veel gebruikt wordt? Of waar jullie voorkeur naar uit gaat?
Ik denk dat een bench wel goed zal werken inderdaad voor het leren om alleen te zijn, maar mijn vriend denkt daar heel anders over. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat hij de hele dag of urenlang in de bench doorbrengt, maar ik denk dat het makkelijker is om hem in de bench even alleen te laten en te trainen.
Nee dat vlees was waarschijnlijk kvv, dat kun je goed samen geven met brokken (wel het beste als er 8 uur tussen de vlees en de brok maaltijd zit, en NIET mengen) Wij geven Shanti door de week brokken en in het weekend krijgt zij kvv.
Dit zijn een paar merken die ik weet: Alaska, Dusk, Carnibest, Tammenga, Carnivoer, FarmFood Fresh, Smuldier (bij de super te koop), Lotgering (wel erg vet).
Wij gaven Shanti FFF maar ivm de prijs krijgt zij nu Smuldier. Shanti doet het hier erg goed op.
Oja het verschil tussen BARF en kvv is dat kvv compleet is en in rollen wordt verpakt, het lijkt dan een beetje op blikvoer (maar dan met vlees ipv graan ) En BARF is dat je je hond echt stukken dier geeft, bijv eendennekken en konijnenpoten. Maar volgens mij mag je BARF niet naast brokken gebruiken omdat het maagzuur dan niet sterk genoeg is voor het bot, en je hond het dus niet goed kan verteren met alle gevolgen van dien.
Een vriendin van mij, die haar toenmalige vriend had een Boerboel. Op een gegeven moment krijgt mamdam Boerboel een aversie van kleine hondjes omdat die geregeld tegen haar stonden te keffen en soms aanvielen.
Dus het gevolg was dat ze erachteraan wilde gaan op straat
Ook al was het een lieve brave teef, plots werd ze beresterk en trok mijn vriendin op buik en knieën over straat... En natuurlijk durfde ze er niet meer mee te gaan wandelen.
Dus bedenk je goed als je zo'n sterk ras kiest. Kan je die hond fysiek aan? Want ook al voedt je je hond goed op, er kan altijd iets gebeuren zoals in dit geval dat je de touwtjes niet meer in handen hebt.
Een Boerboel, dan moet je dus echt weten waar je aan begint en je dat de hond ook kan bieden. Dit is een trots ras, wat oorspronkelijk zelfstandig moest werken, zelf beslissingen nemen. Daar moet je uiteraard rekening mee houden met de opvoeding.
Zeker een goede fokker zoeken die liefde heeft voor het ras, en op de juiste manier fokt, dus de ouderdieren met zorg uitkiest, op gezondheid en erfelijke afwijkingen test, dit is de basis en enorm belangrijk. Deze kan je ook voorlichten over het karakter van de hond en met je bespreken of jullie de juiste personen zijn voor een boerboel en hiervoor de juiste leef- en woonomstandigheden hebben.
Ook zou ik me in gaan lezen over hondentaal zodat je weet wat de hond je wil zeggen, het boekje Kalmerende Signalen van Turid Rugaas is daar een grote hulp bij. Hier alvast een indruk.
http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven
Ook heeft zij een leuk stukje over puppyopvoeden geschreven
http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien
Zelf ben ik ook een voorstander van vers, Lola barft, even een uitzoekerij, maar de hond geniet er enorm van om aan een lekker vleesbot te kauwen, en is daardoor ook geestelijk meer voldaan.
http://www.barfplaats.nl/
Verder uiteraard een goede hondenschool zoeken, die positief opvoed.
Vooral niet luisteren naar mensen die roepen dat je de hond tegen de grond moet drukken, tikjes op de neus geven, schopjes in de zij geven om zijn aandacht te krijgen, rukken aan de riem, een slipketting omhangen, in zijn etensbak graaien en andere hondonvriendelijke dingen. Zeker met een grote hond kan dat weleens helemaal fout aflopen.
http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_442-Positieve-Opvoeding.php
De vragen die je stelt laten zien dat je geen ervaring hebt met het opvoeden van honden. Een Boerboel is geen hond voor beginners.
Bedankt voor alle tips, hier kunnen we zeker wat mee! We nemen alles in overweging om de juiste beslissing te kunnen maken.
Een Boerboel lijkt ons juist wel geschikt omdat ze slim zijn, snel leren, goed te trainen zijn en trouw zijn aan het gezin. Natuurlijk heeft hij een sterke hand nodig en consequent optreden, maar ik denk juist dat dat geen probleem zal zijn.
Bij mijn ouders hadden wij altijd een Dalmatiër, zij is 2,5 week geleden overleden. Ik en mijn broertje waren haar altijd trucs aan het leren, uitlaten, spelen... Dus omgaan met honden zit er wel in. Maar ik heb me destijds niet verdiept in het voer wat onze Dalmatiër kreeg. Ik weet alleen dat mijn ouders altijd Pedigree mengden met een goedkoper voer met lamsvlees. Mijn ouders hebben bij onze Dalmatiër ook nooit een bench gebruikt, maar zij hadden wel een aparte bijkeuken die zij konden afsluiten, dus komt eigenlijk op hetzelfde neer. Ook ben ik destijds mee geweest naar puppy cursus en ook met de honden van mijn tante (een boerboel x bordeauxdog en een Duitse herder x onbekend - beide ook erg grote en sterke honden). Wij passen ook vaak op de honden van mijn tante als zij op vakantie zijn bijvoorbeeld. Dat gaat ons altijd heel goed af! Ik snap dat het zelf opvoeden van een hond iets anders is, maar mijn ouders wonen tegenover en mijn tante schuin tegenover. Er zijn dus veel mensen in de buurt die wel veel ervaring hebben met het opvoeden van honden.
Nu zullen jullie misschien denken; waarom vraagt ze ons dan om raad? Tja, ik wil gewoon het allerbeste voor onze hond.
We zijn ook niet 100% zeker van een Boerboel, maar lijkt ons wel het leukst. Mijn 2e voorkeur gaat uit naar een Boxer en die van mijn vriend naar een Bordeauxdog.
Ik zou persoonlijk voor een wat makkelijker ras kiezen. Een hond trucjes aanleren of samen wandelen is wel wat anders dan een hond opvoeden en dan met name een Boerboel. Een Boerboel vind ik nou niet bepaald een voorbeeld van een leuke parkhond die met alles en iedereen overweg kan. Een Boerboel is een beschermer en kan onwijs ver gaan als de baas daar geen begeleiding aan geeft. Nu zeg ik niet dat Boerboels moordmachines zijn, maar vind een Boerboel nou niet een doorsnee-type-gezeldschapshond. Zeker niet als je een Dalmatier gewent bent. Een Boerboel vind ik een prachtig ras, maar zeker niet voor iedereen weggelegd.
Als je er niet 100% zeker van bent zou ik er (in ieder geval nog) niet aan beginnen..
Geef jezelf eerst nog wat bedenktijd. Ga op bezoek bij een goede boerboel fokker en misschien ook naar een boxer en bordeaux dog fokker... Kijk met welk ras je in het echt meer hebt en overleg met alle fokkers welk ras het geschiktst is voor jullie..
Maar een boerboel is zeker niet een hond die je zomaar even neemt en zomaar even goed opvoed.
Wees er dus méér dan 100% zeker van, voor je eraan begint.. Immers, je neemt de hond voor een jaar of 13-15, niet voor even...
Ik kende een boerboel.
Een schat van een beest tot een bepaalde leeftijd...
Voor bepaalde mensen niks aan de hond,bepaalde honden niks aan de hand.
Maar heb hem wel een hond door de lucht zien gooien...die echt niets deed.
Gewoon uit het niets.vanaf toen was hij niet meer de boerboel als dat hij was.
Het waakse van een Boerboel moet je zeker niet onderschatten. Ook hun kracht niet. Hou er rekening mee dat een bench bijvoorbeeld ook heel handig is om de hond te laten als er onbekend bezoek op visite komt, als een plekje waar de hond zich goed voelt en het niet nodig vind om zijn huisje te gaan verdedigen.
Kennissen van ons hebben een Boerboel reu van inmiddel alweer 6 of 7 jaar, die altijd in zijn bench in de gang gaat als er bezoek is, hij is erg onstuimig en ontzettend sterk, heeft niet perse iets kwaad in zin. Dat heeft hij absoluut wel als zijn baasjes niet thuis zijn en iemand het huis in probeert te komen. Een inbreker komt het huis wel in, maar niet meer uit... Bedenk je inderdaad, zoals hierboven al is gezegd, of je om kan gaan met de enorme kracht, waaksheid en verdedigingsdrang van een Boerboel. Het is niet de eerste de beste waakse gezinshond die je in huis haalt
Ik zou als tip ook geven om fokker(s) te bezoeken, of mensen met een Boerboel. Dan kun je polshoogte nemen van hoe de hond werkelijk is en niet alleen van info uit boeken of op internet. Als je 100% zeker bent dat een Boerboel DE hond is voor jullie, ga er dan voor
Wij beginnen ook zeker niet aan een hond als we er niet 100% zeker van zijn. Daarom zoeken we juist ook zoveel informatie. Er zijn veel mensen die het ons afraden, dat is waarschijnlijk ook de reden waarom wij nog twijfelen. Maar er zijn ook mensen die juist wel heel enthousiast zijn. Vandaar dat wij gewoon ieder zijn mening en eventueel ervaringen willen horen en zoveel mogelijk te weten willen komen voordat we überhaupt aan wat voor soort hond dan ook beginnen.
Ik ben dan ook heel blij met alle reacties!
Ben zelf gek van het ras maar als beginners hond? Doe maar niet..
Ik denk dat je de Boerboel compleet onderschat. Dit zijn zelfstandige, slimme verdedigers en niet zomaar honden die je even in huis neemt.
Als voorbeeld.. Zo'n hond wordt ongeveer 8 á 10 jaar oud.. Willen jullie kinderen? Zijn jullie je er dan wel van bewust dat een vriendje of vriendinnentje nooit zomaar achterom kan komen door de poort? Dat geen van jullie visite dat kan? Dat spelen met vriendjes of vriendinnetjes waarschijnlijk ook moeilijk zal gaan aangezien de hond zelf zal bepalen of deze vind dat het oké gaat of dat hij jullie kind moet beschermen?
Dat deze honden vaak niet met sekse en soortgenoten kunnen? Dus een rondje park of loslopen in een druk park er waarschijnlijk niet inzit? Dat reuen 80 kilo kunnen gaan wegen, dus misschien wel 2 kilo voer per dag eten?
Ik denk dat nog niet half begrijpt wat voor verantwoording je hebt met een dergelijke hond..
Als ik jou was zou ik even op het Boerboel forum gaan kijken en bij verschillende (goede) fokkers langsgaan om je goed te laten informeren. Toch denk ik dat dit ras niet past bij wat je zoekt en je misschien beter verder kunt kijken.
Informatie inwinnen is inderdaad het eerst wat je doet als je een hond aan wil schaffen
Het hangt natuurlijk ook af van waar de hond vandaan komt en hoe hij is opgevoed. Sommige Boerboels zijn secreten, maar ja, dat heb je bij ieder ras. Onze dierenarts is bijvoorbeeld als de dood voor de Boerboel van m'n kennis, misschien slechte ervaring met het ras? Maar de Boerboel van m'n kennis is helemaal geen slechte hond, hij wil gewoon niet dat vreemden aan hem zitten. Verder heel lief voor mensen die hij kent, zit bij hen geen kwaad in, wel heel enthousiast en sterk
Mócht je besluiten om voor een Boerboel te gaan, let dan wel op gezondheidsgegevens van de ouders. Er komt epilepsie in het ras voor; zowel de vorige Boerboel als de huidige van m'n kennis heeft het helaas.
Mijn tante heeft een Boerboel reu van 7, inmiddels heeft ze ook een nieuwe erbij, een boerboel teefje van 6 maanden.
Zij heeft ze goed onder appel, ook zodanig dat ik ermee kan wandelen buiten.
Die reu vecht niet met andere honden, maar niet alle reuen zijn zijn vrienden...
Lekker los in het park kan hij wel, want hij gaat andere honden die die niet mag uit de weg!
Zij heeft voor de Boerboel, Rottweilers gehad, en ze zegt dat het qua waaksheid wel min of meer hetzelfde is. Gewoon goed begeleiden. Haar Rottweilers waren feller tegen vreemden, een Boerboel wacht het af, die kijkt gewoon of het goed/kwaad bedoeld is, zegt ze.
Weet niet of dat zo is, want heb er zelf nooit 1 gehad..
Als ik op visite kom word ik enthousiast begroet, hij is een voorbeeld van een goed opgevoede boerboel met een goed karakter. En over de teef kan ik niet veel zeggen, ze is nog jong...
Als je jezelf goed inleest, weet wat voor ras je in huis haalt, goed met fokkers gaat praten en dan nog steeds 100% zeker bent van de aanschaf, dan kan je het doen. Anders niet.
O, en ik wil er nog even aan toevoegen dat haar reu niet met mijn honden overweg kan!
De reu kan wel weer overweg met de yorkshire terrier van me nicht (ook een reu).
Dus waarschijnlijk kan een doorsnee Boerboel reu niet met 'dominante sterke' rassen overweg? geen idee, maar misschien toch iets om in je achterhoofd te houden
Hallo Kimberley,
Normaal lees ik altijd veel hier op HP, maar ik wil nu even reageren op je berichtje.
Wij hebben 2 boerboels gehad. Werkelijk 2 schatten en ook 2 reuen bij elkaar. Nooit geen problemen met ze gehad.
Allereerst wil ik nogmaals aanhalen dat een Boerboel geen beginners hond is. Ook al neem je je aan dat consequent zijn geen probleem is. Neem van mij aan dat je wel degelijk genoeg hondenkennis nodig hebt voordat je er aan begint.
Ik heb genoeg boerboel eigenaren de verkeerde opvoeding zien geven ook al dachten ze dat ze er goed aan deden, met gevolg dat de hond weg moest omdat ze ze niet meer "de baas" konden. Zo zijn wij ook aan onze 2de boerboel gekomen.
De boerboel is een grote zware imposante hond en door zijn uiterlijk vinden mensen hem al vaak geweldig. In werkelijkheid is het anders. Zo lang ze pup zijn, en dat is niet lang qua grootte en gewicht, is alles in orde. Zo gauw als ze groter worden lopen de mensen met een boog om je heen. Dat zijn vaak de mensen die ook geen hondenkennis hebben. Je hond laten spelen met leuke honden die je tegenkomt op straat zit er niet snel in. Hond is te groot en te zwaar realiseer je dat. Onze Mack woog 82 kilo en onze Storm woog 65 kilo en ik ging met mijn 1.67 meter alleen samen met ze op pad..........
Jij als roedelleider zal vanaf de eerste seconde dat je de hond in huis haalt bovenaan moetenstaan en je mag niet veel toegeven in de eerste jaren van de opvoeding. Nee is nee en mag niet meer veranderen. Vergeet de pubertijd niet, dan hebben ze echt oren als sieraad. Als je boerboel een maand of 18 is krijgen ze een switch. Dit kan goed maar ook minder goed aflopen afhankelijk van zijn rangorde.
Ik ken genoeg mensen die geen bezoek kunnen ontvangen zonder dat de hond eerst uit de kamer moet worden geplaatst. En hij mag er ook niet meer bij. Ook al hebben ze hem goed opgevoed en zijn ze consequent geweest. Boerboels zijn er om het erf en de baas te beschermen en dat doen zo dan ook al word het hun dood.
Ik wil niemand de boerboel tegen maken, want het is een fantastische hond, maar ik vind wel dat je moet weten wat je in huis haalt, en daarom ga ik niet de plezierige kant van de boeboel hier omschrijven want ja die heeft hij gelukkig ook.
Kunstjes kan de boerboel ook hoor en hoe gekker hoe liever. Met deze grote rassen moet je idd goed opletten dat ze het eerste jaar niet te lang wandelen, springen of gekke/snelle bewegingen maken.
Ik kan zo nog wel even doorgaan, maar ik wil alleen aangeven bezint eer ge begint. Er zijn nog zo veel leuke honderassen (ook de molossers) waar je veel plezier mee kunt hebben.
Een bench vind ik een aanrader hoe de meningen er ook over zijn verdeeld, het hoeft niet voor zijn leven te zijn tenzij je hond het fijn vind maar voor de puppy tijd wel. Neem een grote, want voor je het weet kunnen ze zich al niet meer draaien in de bench.
Wat voer betreft daar heeft iedereen weer een andere mening over. Vraag aan de fokker wat hij zijn honden te eten geeft, hij moet je er alles over kunnen vertellen. De onze hadden een zwakke maag en hebben alleen droogvoer, groenten en fruit gehad. En ja ook wel een stukje worst, kaasje enz.
Meld je aan op het boerboelforum, daar kom je de realiteit tegen van verhalen van boerboeleigenaren.
Ik ga het hierbij aten en hoop dat je er iets aan hebt.
Succes met jullie beslissing
Oke, geen Boerboel dus! Jammer, want het leek ons echt een hele leuke hond... Maar als er zoveel negatieve reacties zijn moet er toch wel een kern van waarheid in zitten. Ik zal me eens verdiepen in een ander ras.
In ieder geval bedankt voor al jullie reacties!
Als ik zo je verhaal lees, denk ik ook dat een Boxer geschikter voor jullie zou zijn.
inderdaad. goed dat je het aangenomen hebt.
maar ik wil nog wel even zeggen.
het wil niet altijd zo zijn dat het verkeerd gaat. maar dat is maar zelden. maar het kan wel.
Emma, mag ik vragen waar jij al die wijsheid over de Boerboel haalt? Heb je persoonlijk ervaring ermee?
Een boerboel is een leuk ras, en met de juiste begeleiding of uiteraard zelf kan je deze hond prima houden. Het probleem is alleen de goede begeleiding of de juiste kennis, dit is niet een ras wat je leuk kan opvoeden met koekjes e.d. dit ras heeft een baas nodig die weet hoe een hond in elkaar steekt, en zeer consequent is in zijn handelen vanaf dag 1 dat je de pup in huis krijgt. Wanneer de hond een jaar of 3 is kan zijn karakter ineens omslaan (positief of negatief), dit is erg afhankelijk van hoe jij met de hond bent omgegaan de eerste jaren, deze hond heeft een echte leider nodig, consequent en niet fysiek. Kan je hem dit geven dan wordt het een vriend voor het leven en dan krijg je een leuke betrouwbare hond.
Wanneer je toch voor dit ras gaat, zoek dan verschillende fokkers op en bezoek deze, op deze manier kun je alle vragen op hen af vuren en je kan even proeven aan het ras want meestal lopen er wel een aantal, maar ga vooral naar verschillende fokkers....
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Boerboel vragen!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?