Dag Forummers,
Ik heb een onzekere hond en ben niet de enige hier...
Ik kan op het forum veel ervaringen vinden met onzekere honden, maar helaas geen uitgebreid topic hierrond.
Wat bij mij en Luca goed werkt zijn heel erg duidelijke opdrachtjes voor Luca bv. mijn pantoffels halen, lege plastic flessen zoeken en die in een bak laten vallen. Ik voel dat hij dit heerlijk vindt.
Wat ook goed gaat is als hij onzeker wordt het laten liggen en naast hem gaan zitten. Met een aai en een snoepje wordt hij dan veel rustiger.
Hebben jullie tips of ideetjes of andere topics, laat je het dan even horen.
Ook ben ik wel benieuwd naar meer info: hoe uit zich de onzekerheid bij jullie hond en wat is onzekerheid volgens jullie?
Groeten,
Lien
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Tips voor onzekere honden, een vertrouwensrelatie opbouwen- overzichtstopic" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik denk dat het heel erg van je hond af hangt, en waar hij onzeker van is/door wordt!
mijn hond is doof, en was eerst ook niet zo zeker (ze hoort je immers niet aankomen)
in overleg met de cursusleiding hebben we gekeken wat er voor zorgde dat zij zich zekerder voelde buiten..
Wat blijkt? Hoe sneller ik loop, hoe zekerder mevrouw wordt. Staart van hoger en hoger! En ze krijgt er meer plezier in..
Dus ik cross door de straten
Dingen herhalen die mijn hond goed kan, bvb zitten kan ze super op commando, en pootjes geven ook wordt ze ook zekerder door. Want ze doet iets goed
naast haar gaan zitten en aaien werkt hier niet, dan bevestig ik alleen maar haar onzekerheid!
Ik volg effe mee Vino is ook heel onzeker.
Bij mij help clicker training wel.
Vind t een goed idee!
Wat je zelf uitstraald is t allerbelangrijkste naar je hond.
Wees zelf heel zelfverzekerd, bij elke geringe hapering in je gedrag, vertwijfeling, merken ze dat en zien dat als een bevestiging in hun eigen onzekerheid
Leuk dat jullie allemaal komen meelezen en denken
Als Luca zijn staart helemaal over zijn rug krult ben ik meestal niet zo tevreden: dat is een voorbode voor uitvallen naar andere honden of heel erg gespannen heen en weer dartelen.
Is jouw hond dan zeker met zijn staart hoog? Ik denk dat Luca hem die houding heeft aangemeten om zichzelf een houding te geven en eigenmlijk dan écht heel onzeker is!
Ja bij whis kun je het zien dat ze zekerder wordt als haar staart omhoog gaat ( anders hangt hij tussen haar benen, of zit hij tegen haar buik aangeplakt! )
helemaal rechtovereind is inderdaad vaak richting aanvalsmodus, maar dat is bij haar nog niet aan de orde ( ze is pas 5 maanden )
Er zijn een aantal amerikaanse blogs van eigenaren en gedragstherapeuten over angstige honden. Veel ervaringen en tips.
Deze vind ik wel leuk en nuttig http://fearfuldogs.com/
Clickertraining!
Shira is extreem onzeker en angstig...staat zelfs in haar paspoort bij een check van de da...
Clickertraining heeft haar enorm goed gedaan, in het begin durfde ze me niet eens aan te kijken...tot ze door kreeg dat er een klik en een brokje volgde na het aankijken. Zo schattig toen dat kwartje viel. Nu doet ze kunstjes van omrollen, high ten tot dansen met zoveel plezier... Ook 'zoek' en dat is haar favoriet, lekker speuren met een grote kans van slagen en als ze het lekkertje heeft een feestje bouwen. Het heeft onze band enorm versterkt en ik denk dat dat het begin is om met angst en onzekerheid aan de slag te gaan. Vooral ook niet te snel willen gaan, alles stapje voor stapje aanpakken. Als een hond een overload aan prikkels krijgt sluiten ze zich af, een soort zelfbescherming, dat merkte ik bij Shira heel erg. Als we in een voor haar enge situatie komen neemt ze geen snoepjes meer aan. Dan weet ik dat ik een stapje te ver ben gegaan en zal ze ook niets leren.
Veeeeel snuffelen. Ik verstop lekkers in de tuin. Dan kan hij daar lekker rond snuffelen ipv dattie bezig is de boel te controleren.
Ik heb ook wel een onzeker hond. Dat uit zich vooral wanneer ik ga trainen (ik doe thuis doggydance-oefeningen) met bijv een nieuw vreemd voorwerp. Wat ik dan doe is mijn hondje heel rustig laten wennen aan het voorwerp door het voorwerp in de huiskamer te leggen en haar te belonen als ze er op af gaat. Tot nu toe werkt het altijd!
Verder is ze onzeker naar andere honden. Daar steun ik haar dan door even door mn knieen te gaan en haar te aaien. Vaak wordt gezegd dat je die angst/onzekerheid moet negeren, maar bij mijn hondje heeft het juist heel veel geholpen dat ik dit doe. Ze is veel minder bang en onzeker. Echt enthousiast zal ze nooit op vreemde honden afgaan, maar het is al een hele vooruitgang dat ze niet meer wegrent met haar staart tussen de benen.
Met clickertraining word je hond over het algemeen wel zekerder van zichzelf. Maar let op: het kan ook juist averechts werken! De kracht van clickeren is dat je hond zelfstandiger word omdat hij steeds vaker dingen goed doet en daar een click/beloning voor krijgt. Maar als je hond de dingen niet zo snel snapt werkt het natuurlijk de verkeerde kant op. Of als jij zelf op wisselvallige momenten klikt.
Ik denk echter wel dat je eerst zeker moet weten of je hond wel echt onzeker is...
Kay is enthausiast , onzeker en daardoor dominant.
Dus als hij een andere hond tegen komt dan gaat hij in een soort sluiphouding op die hond af. En als het dan een onderdanige hond is , gaat alles goed, maar als het een hond is die ook een zijn mannetje wil staan dan wordt het wel eens grommen en tegen elkaar op klimmen. Of dan legt Kay zijn poot boven op de andere hond.
En als zijn nek/rugharen gaan overeind staan.
Hij krijgt wel zelfvertrouwen door braintraining spellen te doen en is dan ook niet heel snel afgeleid. Dus als je een keer stukjes kaas of worst in een boom ziet, dan zou het dus kunnen dat Kay er 1 vergeten is
Wat bij ceasar heel goed werkt is;
- onder zijn kin aaien en op zijn borst
- duidelijk zijn in wat je van hem verwacht, maar wel heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel soft
- hem laag benaderen, dus niet over hem heen hangen en op je hurken zitten en hem dan roepen
- dingen laten doen die hij goed kan, een balletje vangen, poot geven, zitten..
- op de grond zitten met spelen
Toen ik Romi uit het asiel haalde was zij ontzettend onzeker.
Bij haar heeft de hondenschool heel wat geholpen, het heeft 8 maanden geduurd maar ze is uit haar schulpje gekropen en nu 9 maanden later is ze helemaal niet meer onzeker!
Lupi is ook erg onzeker over zichzelf. Nochtans gaat hij enthousiast naar andere honden, mensen kinderen...
Maar hij wil altijd perfect doen, nooit foutjes maken, nooit slecht zijn, altijd goed doen... als je dan eens een berisping moet doen zie je hem triest worden in de oogjes...
Ik zie dat hij echt opleeft als hij achter een bal kan gaan of met andere honden spelen. Ik laat hem ook vaak 'winnen' bij trekspelletjes. Hij is absoluut niet dominant, het maakt hem fier dat hij kan winnen. Hij komt onmiddellijk terug met zijn touw en gooit het richting mijn schoot om nog eens te spelen...
Caper s onderdanig en daardoor oms onzeker bij andere honden de veel dominanter zijn. Zie ook mijn topic over het rijden...
Nu beloon ik hem goed als hij met een dominantere hond speelt ipv gast liggen en zich laten berieden. Flink asn moedigen en positief stimuleren!
Ik ben van plan om met Fedor te gaan speuren.
We hebben nu ene cursus gedaan bij Nelis Verhoeven met van alles wat. Volgende cursus wordt alleen speuren.
Fedor vindt het geweldig!
Laatst hebben we tonijnspeuren gedaan. Dat gaat zo:
je doet de inhoud van een blikje tonijn in olie in een pantykous.
Daarmee zet je een spoor uit. Sleep over het gras, trap af en toe op de tonijn om de geur nog wat sterker af te geven.
Aan het eind leg je de inhoud van de panty.
Haal de panty weg want die is gevaarlijk!!!!!! Mogen ze niet opeten!!!
In het begin maak je een makkelijk recht spoor. Als dat goed gaat maak je er een bochtje in, enz enz..
Beloon ook uitbundig met je stem als hij de tonijn heeft gevonden.
he leuk zeg wat een reacties. Ik bn momenteel clickertraining voor honden aan het lezen van Martin Pietrella
Waar ik net nog aan dacht is dat het misschien ook wel handig is om te weten waar een onzekere hond geaaid kan worden. Het beste kan dat namelijk op het gedeelte tussen de schouders en de heupen (op zowel de flanken als de bovenkant van de rug). Elke andere plek is in meer of mindere mate bedreigend voor een echt onzekere hond. Voor een niet onzekere hond is elke andere plek juist een uitdaging of markering . Tussen de schouders en heupen is het enige neutrale gebied.
Hier nog een onzekere hond.. Alleen uit dat zich in dubbele signalen naar andere honden toe.. Voorkand geeft aan dat hij heel wat is, achterkant laat zien dat hij het lang niet zo bedoeld en het maar eng vind.. Ook wil hij dan uitvallen aan de lijn (dus niet aanvallen maar alleen blaffen en springen) En in het donker wil hij liever niet naar buiten. Tis dat het moet dus even snel een plas en eventueel als de druk te hoog is ook even poepen (liever niet) en dan naar huis. (hiervoor is Kiba nu savonds buiten op straat aan het eten, spelletjes spelen(als het niet te eng is tenminste) en de sneeuw is ook een perfecte afleiding haha)
Ik huis gaat hij nog wel eens rond lopen en sanitair blaffen (ik hoor dan helemaal niets maar er zal wel wat zijn). Dan roep ik hem bij me en laat ik hem bij me liggen. Meestal gaat hij dan gewoon slapen.
Met de clicker heb ik ook geprobeerd bij mijn hondje, maar die kruipt dan weg met haar staart tussen de benen als ik click. Wel jammer, nu doe ik het gewoon weer op de oude manier, dus direct belonen als ze iets goeds doet. Het werkt veel beter bij ons!
Bij mij op de hondenschool gaven ze als tip dat wanneer je ziet dat je hond zich onzeker voelt en zich achter je wilt verstoppen je dit zeker moet toelaten en haar niet moet dwingen om toch maar voor je te komen staan. Als er bijvoorbeeld een hond op Perdie zou afgestormt komen dan ga ik voor haar staan zodat ze het gevoel heeft dat ik haar bescherm en dat ze niet zelf moet uithalen. Ik heb het nog niet echt geprobeerd want meestal ga ik gewoon in een boog rond andere honden op straat (omdat je toch ook nooit weet hoe die andere honden zouden reageren)
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Tips voor onzekere honden, een vertrouwensrelatie opbouwen- overzichtstopic" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?