Een vraag, durven jullie nog orgaan en lam en rundvlees aan jullie honden te geven in verband met dat Schmallenbergvirus? Ikzelf vind het een naar idee omdat vlees nog te geven.
graag jullie reactie's.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Schmallenbergvirus" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik neem aan dat alle dieren streng gecontroleerd en getest worden op dit virus. Het heeft bij besmette dieren met name invloed op het ongeboren jong, die dan misvormd raakt door dit virus. Dat is wat ik begrepen heb tenminste..
En wat gebeurd er dan met het misvormde lam na de geboorte?
Naar de destructor of wordt het gebruikt voor hondenvoer?
Geen prettig idee.
klopt caitlin, op het ongeboren jong heeft het invloed, misvormingen enz, vlees kan je geven, voor zo ver de inlichtingen.
Vlees en zuivel zijn 'veilig' voor dit moment. Maar toch zou ik geen dood geboren lam uit de vrije weide willen geven in dit geval. De slachtdieren worden goed gecontroleerd en lam en geit koop ik in via een Islamitische slagerij, geschikt voor menselijke consumptie. Runderoganen en vlees geef ik niet, dus het gaat mij om lam en geit.
Ik zou het niet voeren aan een drachtige teef, alhoewel het alleen hoefdieren schijnt te treffen. Heel veel beestjes gaan tijdens/ direct na de geboorte dood, dus dat zal wel naar de destructie gaan en niet in onze voedselketen terecht komen.
Het zal ongetwijfeld verwerkt worden in goedkopere KVV's en brok- en blikvoeding.
http://edepot.wur.nl/113846
Dit soort dierziekten zijn alleen overdraagbaar via een mug en is niet gevaarlijke voor honden..
Veel dierziekten zijn 'soort' gebonden..
Een hond krijgt er ook niks van als het een myxomatose konijn op eet..
@goldendelicious mag ik vragen waarom je geen Runderoganen en het vlees geeft?Allergie?
ohh ilja zie net je berichtje staan, goeie informatie.
en ook in de goedkope kvv,s zit het niet hoor, hier worden de kleine boerderijen bezocht, en er wordt wel degelijk gekeurd , hier is dan ook nog geen uitbraak, wil niet zeggen dat het er niet is, maar al het vlees wat verwerkt wordt wordt gekeurd en gecontroleerd.
@Ilja schreef: Dit soort dierziekten zijn alleen overdraagbaar via een mug en is niet gevaarlijke voor honden..
Veel dierziekten zijn 'soort' gebonden..
Een hond krijgt er ook niks van als het een myxomatose konijn op eet..
Dat woordje mogelijk geeft m.i. aan dat er geen zekerheid is.
tja dat is een vraag waar niemand een antwoord op kan geven, want je weet het niet.
en als jehet weet weet je het pas als er weer nieuwe ziektes opduiken.
want mischien komt die ziekte wel door vekeerde voer (bestmete voer) inplaats van door de mugen ze kunnen ons mensen van alles wijsmaken he.
die muggen zijn er altijd al geweest en noog nooit ziek geworden en nu ineens wel?
ik weet het niet ik heb mijn twijfels over zoiets.
maar ja das mijn mening.
naar mijn weten worden dieren geslacht in een slachthuis. daar wordt al gecontroleerd. en volgens mij bestaan er alleen slachthuizen voor menselijke consumptie. wij voeren de honden wat wij mensen niet willen eten. een dier dat buiten het slachthuis overlijd mag volgens mij niet in de verkoop voor voedsel, dus moet naar destructie.
Het Smallenbergvirus komt alleen bij hoefdieren voor
Het is geen zoönose.
Het is destructie vlees 1 wat wil zeggen
dat het niet gebruikt mag worden in de voedingsindustrie
Bedankt alvast voor jullie reactie's.
Ik hoop toch wel dat hier meer duidelijkheid over komt.De berichten die je hier dan over hoort in de media vind ik altijd op dit gebied nogal vaag.We wachten het maar af.
Aangezien het virus (vooralsnog) uitsluitend door knutten wordt overgedragen, is het een beetje vergezocht om geen vlees te geven. Daar komt nog bij dat een hond geen hoefdier en al helemaal geen evenhoevigen is (zoals rund en schaap). Overigens gaan dode besmette dieren en dieren die buiten het slachthuis zijn overleden linea recta naar een destructiebedrijf alwaar ze worden verbrand. Daar zijn bijzonder strenge regels voor waar over het algemeen streng op wordt gehandhaafd, zeker in tijden van een uitbraak. Dusss...je zorgen maken over het voeren vlees of vleeshoudende producten aan je hond lijkt me ongeveer net zo overdreven dat je je hond geen knuffel zou durven geven als je de mexicaanse griep hebt. Het Schmallenbergvirus is geen zoönose, dus no worries.
“Het was te verwachten dat het virus ook bij kalveren zou worden aangetoond”, aldus staatssecretaris Henk Bleker van landbouw. Het beleid omtrent het Schmallen-bergvirus zal daardoor ook niet aangepast worden na de vondst.
Of het er iets mee te maken heeft is maar de vraag, toch is het goed op te merken dat ten tijde van de Q-koorts bekend was dat niet alleen geiten maar ook koeien, honden, katten en zelfs muizen besmet waren geraakt. De besmettingshaard was - en is - inmiddels wijd en zijd verspreid.
Publicatie 26 januari 2012
Hoewel het Schmallenbergvirus vooralsnog alleen dieren treft, moeten huisartsen alert zijn. Ze doen er goed aan zwangere vrouwen te adviseren om stallen te mijden. Dat zegt huisarts Alfons Olde Loohuis uit Herpen, de Brabantse gemeente waar de menselijke Q-koortsepidemie in 2007 begon.
Het Schmallenbergvirus, dat op veehouderijen door heel Nederland is vastgesteld (zie de kaart op de site van de NVWA), wordt waarschijnlijk verspreid door knutten en veroorzaakt misvormingen bij lammeren, geitjes en kalveren. Het is strikt genomen nog geen zoönose zoals Q-koorts, omdat de ziekte tot nu toe niet is overgegaan op mensen, zegt Olde Loohuis. ‘Maar ik benadruk: tot nu toe. Het is niet 100 procent zeker dat het virus níet naar mensen zal overgaan.’
Olde Loohuis geeft als lid van het Brabants Kennisnetwerk Zoönosen cursussen over overspringende ziektes. ‘Huisartsen zijn echter weinig geïnteresseerd. Ik snap dat wel hoor; we hebben al zoveel te doen en het lijkt ver weg. Maar het kan ineens dichtbij zijn. En Q-koorts was geen eenmalige toevalstreffer; zoönosen zullen er altijd zijn. Het is belangrijk dat artsen op dat gebied samen optrekken met dierenartsen.’
Dat is nu extra urgent in de plaatsen waar het Schmallenbergvirus is vastgesteld, meent Olde Loohuis. ‘Als je als huisarts weet dat het virus in je gemeente heerst, zoek dan contact met de lokale dierenartsen en overleg met elkaar.’ Op het gebied van patiëntenzorg is vooral de waarschuwing aan zwangeren van belang. Letten op klachtenbeelden heeft niet veel zin. ‘RNA-virussen zoals het Schmallenbergvirus veroorzaken griepachtige klachten, die herken je niet.’
Lieke de Kwant
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Schmallenbergvirus" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?