Hallo,
Ik heb een paar weken terug een hond van mensen overgenomen.Ze is ontzettend lief, luisterd goed... tikkeltje eigenzinnig, maar daar hadden we al rekening mee gehouden.
Er is alleen 1 klein probleempje en dat is, ze kan niet alleen thuis zijn.
Boodschappen doen, kind naar school brengen etc... het duurt haar allemaal veel te lang, en blaft dan behoorlijk veel.Ik wil haar absoluut niet meer kwijt, maar als ik geen problemen met mijn buren wil krijgen zal ik dit haar toch af moeten leren.
Mijn vraag is allen... Hoe ??Ze word met een halfjaar 6, word denk ik wel moeilijk om dat een ouderen hond af te leren.
Misschien heeft het er ook nog wel mee te maken dat ze nog goed moet wennen aan de nieuwe omgeving met nieuwe mensen... weet het ff niet, daarom dus hier mijn vraag....
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "blaffen als er niemand thuis is." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Je kunt allereerst eens proberen om de radio aan te laten. Het zou kunnen dat ze daardoor minder van buiten hoort, en misschien niet gaat blaffen.
Als dat niet werkt moet je het haar helemaal opnieuw leren waarschijnlijk..
Begin met het rustig op te bouwen. Ga naar buiten, ga na 1 minuut weer terug. Doe niet uitbundig, maar je mag denk ik wel rustig begroeten en belonen. Maak de tijd dat je weg bent steeds een beetje langer. 5 minuutjes, 10 minuutjes, half uur.
EIgenlijk zou ze in de tussentijd dat je het haar aan het leren bent helemaal niet alleen thuis mogen zijn.
Het is niet een onbekend gegeven dat herplaatshonden na herplaatsing in meer of mindere mate problemen ondervinden met alleen zijn. Dit is vaak tijdelijk (als er geen ander probleem onder zit) Om deze reden is het belangrijk om de hond niet meteen alleen thuis te laten, maar ook weer langzaam aan op te bouwen zodat de hond de tijd krijgt om het vertrouwen op te bouwen.
Herplaatshond/asielhond
In geval van een herplaats/asielhond is het goed om je te realiseren dat veel van deze honden behoorlijk wat stress kunnen hebben door alle onrust en verandering in hun leefsituatie waaraan ze blootgesteld zijn. Ook kunnen er onderliggende oorzaken uit het verleden aan ten grondslag liggen, maar dat wordt pas duidelijker naarmate je de hond beter leert kennen. Soms zijn er dingen uit het verleden bekend waar je een verklaring voor de problemen zou kunnen vinden, maar ook vaak niet.
Alles is nieuw en alles vreemd en ze weten totaal niet waar ze aan toe zijn. Ze komen bij jou, (weer) een nieuwe situatie waarin ze nog geen enkele basis van vertrouwen hebben met jou en de nieuwe omgeving. Dat kost tijd en geef die hond ook die tijd. Geef jullie beiden de tijd om elkaar te leren kennen en een gezonde vertrouwensband op te bouwen.
Zorg voor structuur, geef de hond houvast door regelmaat. Belangrijk is veel rust om te verwerken. Stel de hond niet ineens bloot aan teveel nieuwe prikkels ineens en overvraag de hond niet. Dus liever wat vaker hetzelfde saaie rondje dan wisselende wandelingen van een uur vol nieuwe prikkels. Zet indien mogelijk je eigen sociaal leven een tandje lager en stel je hond niet bloot aan dagelijks bezoek krijgen of op bezoek gaan (regel desnoods een oppas). Laat hem merken dat hij zo welkom is, maar waak ervoor dat je juist verlatingsproblemen extra in de hand werkt door je helemaal te laten claimen. De kunst is een goede balans te vinden en op geleide van de hond toe te werken naar zelfstandigheid. Heeft de hond moeite met de nachten, ga dan bij de hond liggen of neem hem mee naar boven, waarbij je op geleide van de stress van de hond in kleine stapjes weer meer afstand creëert. Bied de hond steun als hij deze zoekt. Niet troosten, maar steun ). Stuur de hond niet weg of negeer hem, hij zal dit in zijn onzekerheid al snel kunnen ervaren als afwijzing. De ene hond heeft langer de tijd nodig dan de andere om zich aan te passen aan zijn nieuwe plek en een vertrouwensrelatie op te bouwen met zowel jou als de omgeving. Als dit het geval is doe je er goed aan om deze hond ook echt die tijd te geven voordat je hem het mes op de keel zet met alleen laten (en dus paniekaanvallen in de hand werkt) of een training waar hij mentaal en emotioneel nog niet helemaal of helemaal niet klaar voor is. Pas als je merkt dat er een betere basis van rust en meer vertrouwen in de hond is kun je voorzichtig beginnen met de hond wat los te weken en aan de slag met trainen. Ga nooit het alleen zijn trainen (je hond alleen laten) als er nog teveel algemene angst/stress in de hond zit, dat is vragen om teleurstelling voor jezelf en negatieve ervaring voor de hond.
In geval van een herplaatshond is het heel erg belangrijk dat de hond eerst echt ‘thuis’ komt in z’n nieuwe omgeving. Belangrijk is dat jij en je hond elkaar goed leren kennen en een vertrouwensband opbouwen. Hoe meer stabiliteit hoe meer rust en vertrouwen dat in de hond brengt.
Voor meer >>> http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_490-Artikel-Verlatingsangst.php
Probeer een aantal dagen zo veel mogelijk thuis te zijn en begin van nul.
Ga een paar seconden buiten en al terug binnenkomen, dus voor ze de kans heeft gehad te piepen of te blaffen. Niet begroeten of belonen, gewoon even buiten en binnen. Zodat ze leert: buitengaan is niks speciaals. Een aantal keren herhalen. Ook in huis zelf: de hond in de woonkamer, deur dicht en jij 10 seconden in de keuken en terug binnenkomen. Steeds herhalen, tot ze er eigenlijk niet meer van opkijkt. Dan de tijd rekken: een halve minuut, een minuut. Herhalen.
Lukt dat heel goed, ga je stilaan opbouwen, maar ook door elkaar gooien: blijf een minuut weg, daarna 2 minuten, 5 minuten, dan weer maar 1 minuut. Want als je altijd langer en langer wegblijft, kan het zijn dat ze leert op jou te 'wachten', terwijl je eigenlijk wil dat ze gewoon ontspannen en rustig is.
Lukt dit, werk je naar 10 minuten wegblijven, naar 20 minuten, enz. Maar ook hier weer: tijden door elkaar gooien: een keer 20 minuten wegblijven, maar de volgende keer maar 5 minuten.
Doe de ene keer een jas aan, maar de andere keer niet. Verander van schoenen, een volgende keer niet. Zo leert ze ook geen rituelen te zien: baasje doet schoenen en jas aan = ze gaat me alleen laten!.
Doe de oefening enkel als de hond rustig is, dus niet vanuit een opgewonden staat.
Je zal er nu veel tijd in moeten steken, maar ze komt er wel!
Ja, dat moet ik dan maar eens even gaan proberen.
Het is sinds vanmiddag trouwens niet alleen meer dat ik ze niet alleen kan zijn.
Ook al is er iemand thuis, en ik ga even weg, dan piept en jankt ze ook alles bijelkaar, en kan ze niet tot orde geroepen worden. (help)
Weer een probleem erbij. Wel leuk natuurlijk da ze zo aan mij hangt, maar word voor anderen wel een probleem.
Het kan er ook op wijzen dat ze loops gaat worden of schijnzwanger is (2 maanden na loopsheid).
Dan gaan ze opeens heel erg aan je hangen, en piepen als je weg gaat. Is ze ook onrustig? Gaat ze nestjes maken?
Ze moet wennen en het enigste wat ze nu als vastigheid heeft ben jij.
Leer haar rustig aan alleen zijn door haar als een pup dit aan te leren stapje voor stapje.
Ga niet te snel en zie je dat het fout gaat even een stapje terug doen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "blaffen als er niemand thuis is." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?