Ik zit met een dilemma.
Zoals de sommige hier weten heb ik 1,5 jaar geleden een nest gehad en zijn daar 4 pups (van de 8) overleden aan het Herpes virus.
Nu de loopsheid weer dichterbij komt begin ik te twijfelen of ik moet enten of niet.
De vorige keer is mij verteld, dat als je 1 nest gehad hebt (bij die teef) met Herpes krijg je het niet weer, maar is dat wel zo?
Ik wil het risico niet lopen het weer mee te maken, voor ons zelf niet, maar ook voor de teef en natuurlijk de pijn die die pups gehad hebben.
Maar er zijn andere dierenartsen die aangeven dat (als het eenmaal in een kennel aanwezig is) het eens in de zoveel tijd de kop op steekt ongeacht de titer bepaling. Dus ook honden waarbij de waarde aangeeft voldoende antistoffen te hebben de kans aanwezig is een nest te krijgen met Herpes. Dit dus zonder dat er geënt wordt.
Wel enten heeft voordelen, het percentage dood geboren wordt verminderd, gemiddeld geboorte gewicht ligt hoger en nest grote word hoger, maar ook als nadeel dat er dan altijd geënt moet worden bij een nest. En wat voor gevolgen heeft dat op toekomstige teven die hier in huis komen waar eventueel mee gefokt gaat worden.
Wat zouden jullie doen en waarom?
Ik hoef geen uitleg over wat Herpes is en hoe de besmetting plaats vind dat weet ik allemaal.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Herpes!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
zijn er nog fysieke risico's aan de herpes enting?
Voor de pups niet nee.
en voor moeders?
Nee ook niet, alleen moet er dan bij elk volgend nest op nieuw geënt worden.
Maar daarom is het juist dubbel.
Er wordt overal aangegeven als je eenmaal een nest met Herpes gehad hebt heeft de teef voldoende antistoffen en geeft dat door aan de pups. En honden waarbij de titer aangeeft geen antistoffen te hebben is raadzaam om te enten.
maar dat zou dus betekenen dat dit nest in principe geen gevaar loopt, maar dat het virus wel in je huis blijft zitten en dat je dus ieder nest van een andere teef zo'n zo zou moeten enten.
Ik denk dat ik het risico niet zou willen nemen en er voor zou kiezen om te enten. Zeker als het verder geen gevaar op levert voor de teef of pups.
Uiteraard is dit mijn persoonlijke mening. Ik heb verder geen ervaring met herpes maar heb wel het verhaal meegekregen van je vorige nestje. Zolang niemand mij zou kunnen garanderen dat er geen gevaar is voor de pups zonder te enten ga ik liever voor wat extra bescherming. Better be safe then sorry in dit geval.
De eeen zegt dat dit nest geen gevaar loopt en de ander zegt dat het altijd de kop op kan steken of bij dit nest of bij volgende nesten, alleen vraag ik me dus af welke van de 2 nu het juiste verhaal is.
Ik ben alleen maar blij met je mening, vandaar dat ik een topic open, juist voor de mening of ervaring van andere.
Het staat uiteraard iedereen vrij om te doen wat zij het beste vinden,
en de meningen zullen waarschijnlijk uiteen lopen.
Mijn persoonlijk advies zou zijn.
Enten.
De eeen zegt dat dit nest geen gevaar loopt en de ander zegt dat het altijd de kop op kan steken of bij dit nest of bij volgende nesten, alleen vraag ik me dus af welke van de 2 nu het juiste verhaal is.
en dan is de vraag wil jij diegene zijn die het uit gaat testen?
Ik zou ook enten...
Liever voor zekerheid gaan,
het herpesvirus is een rotvirus, en ik zou persoonlijk het risico niet willen nemen..
Oei lastig hoor... Ik heb het overwogen bij dit nest maar uiteindelijk niet geënt. Maar als je het al in een nest gehad hebt word het een ander verhaal natuurlijk.. Als je dat eenmaal meegemaakt hebt sta je er anders in denk ik...
Moeilijk te zeggen als je niet in de situatie zit, maar voor nu denk ik dat ik geen enkel risico zou nemen en zou enten..
Helemaal als er geen enkel gevaar is voor moeder en pups..
Gewoon om elk risico uit te sluiten.
Laat je ons weten wat je uiteindelijk besloten hebt en waarom? Ik hou dit topic even in de gaten..
En ik wens je veel wijsheid en sterkte bij de keus!
Ik ent persoonlijk niet tegen herpes. Ik gebruik een warmtelamp. Ik heb nu 2x een nestje gehad en niets aan de hand. Zodra het teefje gedekt is ga ik niet meer naar trainingen, shows e.d. Ook mag het teefje niet in de trainingsruimte komen. Lekker in huis trainen en gewone wandelingen. Wel laat ik een bacterieel onderzoek op het moment dat ze loops is. Dit moet dan op de 1ste dag van de loopsheid gebeuren. Bij beide dekkingen is niets vreemds ontdekt.
Ik kan me jou onzekerheid wel voorstellen maar raad geven kan ik niet.
Net een verhaal gevonden met nadeel.
Koortsstuipen bij drachtige teef bij de laatste enting en daardoor de geboorte op gang gebracht waardoor de pups 2 weken te vroeg geboren werden.
@Ester, wij hebben een warmteplaat, maar de besmetting vind juist plaats tijdens de uitdrijvingsfase. Dan zakt de temperatuur van de pups erg snel en is de besmetting snel gebeurd.
@ester, snap ik alleen vraag ik me dus af hoe groot het risico nu is?
@ Dominique, tuurlijk laat ik het weten.
Ik heb geen idee hoe groot het risico is. Eigenlijk zou je een andere kennel moeten vinden die ook hetzelfde heeft gehad en wat die ervaringen van hun zijn.
Ik weet hier in mijn omgeving niemand.
Oproepje via markplaats of een ander hondenforum?
Vandaar ook dit topic eerst hier.
Daarbij weet ik een fokker waarbij dekkingen, geboorte moeilijk verlopen en ook nog opnemen van alle vruchten. Alleen is daar nooit aangetoond dat het Herpes is.
En daarbij zijn niet veel fokkers open over het hebben van het Herpes virus in de kennel. Of omdat ze het niet weten, of omdat ze het onder tafel schuiven.
Je kan proberen Jefrey de Gier van het UKG hierover kunt bellen. Telefonisch spreekuur is vanmiddag, maar jehebt kans dat je er niet door komt.
http://www.uu.nl/faculty/veterinarymedicine/nl/dierenklinieken/ukg/disciplines/voortplanting/Pages/default.aspx
het is denk ik niet helemaal het antwoord wat je wilt hebben; ik heb hierover gesproken met onze DA + een specialist en beiden vinden ze het niet nodig om te enten ivm nadelen (zoals je zelf al beschreef) ik volg nu dit advies maar zoals je weet is dit mijn eerste nest en ik weet dus niet hoe ik zou reageren wanneer ik er al eens mee te maken had gehad?
Wat ik vooral heb geleerd bij onze honden is mijn gevoel te volgen. Klopt ook niet altijd maar de medische wereld ook niet.....
Suc6
@Senna, mijn gevoel volgen heb ik de vorige keer gedaan en doe ik dus in deze situatie niet weer. Juist omdat ik er toen van overtuigd was dat het wel voor kwam maar zo minimaal dat we dat risico wel durfde te nemen.
Nu ga ik toch van feiten uit en de kans is dus wel duidelijk aanwezig en niet zo klein als ik dacht.
Tja de nadelen van niet enten zijn groter dan de eventuele nadelen van wel enten.
Pffff, het wordt er niet makkelijker op.
Net aan de telefoon gezeten met mijn DA die geeft aan, dat enten geen garantie geeft op een nest zonder Herpes.
Met enten is er iets meer zekerheid op een nest zonder Herpes, als vast gesteld is dmv titer dat de teef geen antistoffen had.
Maar heeft de teef voldoende antistoffen is de kans op een Herpes nest net zo hoog en geeft enting dus geen extra zekerheid.
Het blijft dus en 50/50 kans voor ons (en andere fokkers) om een nest te krijgen zonder Herpes, met zowel niet enten (voldoende antistoffen bij de teef), als wel enten (omdat de teef geen antistoffen heeft).
Straks om half 6 een afspraak om de titer bepaling te laten doen en aan de hand daarvan (en nog overleg met de DA, of ervaringen van andere fokkers) te bepalen of we wel of niet gaan enten.
Wat wel raadzaam is zei hij om dan voor elke dekking de titer bepaling te laten doen, om zo zeker te zijn van de hoogte van de antistoffen en of het dan als nog raadzaam is om te enten.
Ik heb ook heel lang getwijfeld of ik zou enten of niet.
Omdat Ouba de 1e keer leeg was gebleven heb ik haar bij de 2e poging wel laten enten, maar ze bleek weer niet drachtig.
Heb vernomen dat als je de teef eenmaal begint te enten, dat het bij elk nest moet dus bij de volgende poging zullen we het weer laten doen.
Als ik zo de info lees van je DA denk ik dat het verstandig is dat advies op te volgen. Het blijft wel een lastig vraagstuk zeg... Succes met je keuze
Ja eenmaal enten is bij alle dekkingen enten.
Maar ja omdat ik dus vorige keer Herpes had en mijn kans op een nest zonder Herpes dus 50% blijft wel of niet geënt, maakt het er niet makkelijk op.
Ik vind spullen inspuiten bij drachtige teven zonder zekerheid een moeilijke kwestie.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Herpes!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?