Hoi allemaal,
Sorry, nog een topic, maar met deze vraag zit ik al langer, al heb ik 'm nooit gesteld... Misschien een beetje bang voor negatieve reacties...
Ik las laatst een topic waarin iemand vroeg hoeveel mensen er op dit forum waren die honden hadden zonder stamboom en hier toch mee gingen fokken. Nu is mijn vraag: wie van jullie heeft een hond zonder stamboom? Dus bijvoorbeeld uit een nestje waarvan één van de ouders wel een stamboom heeft en de andere niet, of beide ouders helemaal geen stamboom?
Door de meeste berichten op dit forum als 'groentje' merk ik bij mezelf de angst dat ik denk dat alle honden die gefokt zijn zonder stamboom, wel 'een en ander' zouden mankeren. Maar nu ik er helderder over na denk, kan ik me dit haast niet voorstellen. Mijn ouders' Jack is zonder stamboom, heb twee heel lieve BM's gekend zonder stamboom en kwam gisteren tijdens het wandelen toevallig een man tegen met een BM zonder stamboom. Hij had er nog nooit wat mee gehad en het beestje was inmiddels bijna 8! Ik ken helaas ook een labrador x retriever die weer wel heel veel gezondheidsproblemen heeft gehad, dus vind het zo moeilijk om mijn standpunt te bepalen...
Is er ook nog zoiets als fokken tussen broodfok en stamboomfok in? Zo ja: waar let ik dan op? Nogmaals: het gaat me niet om het geld ofzo, dat is het niet, maar ik wil gewoon graag weten waar ik aan toe ben en niet voor altijd met dit 'vooroordeel' rondlopen dat ik heb gekregen door de eerste pup die ik op het oog had, waar het zo misging...
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hond zonder stamboom?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Mijn beide honden zijn zonder stamboom.
Luca is kerngezond, nooit wat mis mee.
Noa daarentegen heeft ED.
Mickey (ons maatje, maar woont bij mijn oom&tante) is een vanalleswathond, wordt 16 in februari en heeft nooit wat gehad.
Ik zeg altijd: je moet er geluk mee hebben, net als bijvoorbeeld een auto (misschien een rare vergelijking, maar het is wel zo). Een stamboom wil niet gelijk zeggen dat ie gezond is, maar door testen worden wel meer risico's ingedekt.
Bestaat er iets tussen broodfok en stamboomfok. Ja, stamboomloze fok, maar wel de hond laten testen op erfelijke gebreken en verder de 'regeltjes' aanhouden voor stamboekfok. Maar waarom zou je hiervoor gaan?
Mijn honden hebben een stamboom, maar ik ben de stamboom van de ene kwijt, dus doe er niks mee.
Ik ken vele gezonde honden zonder / met stamboom. Maar ook veel ongezonde honden met stamboom.
Ken ook mensen waarvan ouderdieren wel een stamboom hadden / getest waren op erfelijke afwijkingen maar geen shows gelopen hadden en de stamboom soms wel eens verloren waren, waardoor pup geen stamboom heeft. Is dus een echte rashond, maar het papiertje is niet aanwezig. Nou ja, jammer dan, als baasje hem niet nodig heeft en wel alle testen etc ingezien heeft. Maakt het niet uit denk ik....
Ik hecht niet zoveel waarde aan de stamboom zelf, maar wel aan alle testen / socialisatie / zien van de ouderdieren en noem maar op
Mijn teefjes hebben geen stamboom
Mijn Labrador wel
Ik fok af en toe een nestje met mijn Chihuahua`s Shakira de oudtste de lijn zit al jaren in onze family zo ken ik haar oma tante moeder
Shakira is nu 5 jaar en heeft 4 december haar 2e en laatste nestje gekregen
Yentl haar dochter word 13,februari 2 jaar en als zei alle testen goed heeft doorstaan mag zij eind volgend een nestje
Wel laat ik ze testen op Pl en eis dit ook van de reu ,ik zoek ook altijd een reutje met stamboom
Waarom onze Shakira geen stamboom heeft is omdat haar moeder er geen had ,haar vader wel
En de vader van Yentl ook Boris van het land van aalst
Een stamboom zegt niks over de gezondheid opzich.
Het ligt aan de fokker hoe de gezondheid van de hond is.
Echter kan je door een stamboom terug halen wie de ouders/ grootouders etc zijn en indien er goed gefokt wordt met een goede eerlijke stamboom kan je dus (indien de testen er ook zijn) bepaalde aandoeningen uitsluiten.
Een stamboomloze hond weet je meestal niets van dus je weet geen geschidenis in erfelijke ziekte.
Het wil niet zeggen dat een stamboomloze hond ziek wordt of per definitie erfelijke problemen kan hebben dat ligt er maar net aan.
Wat ik alleen niet snap is waarom mensen (en dit is niet naar jou toe hoor) gaan fokken zonder stamboom en zo vermeerdere ipv verbeteren.
Immers vind ik dat je ten alle tijden een ras moet verbeteren en niet vermeerdere, zijn genoeg stamboomloze honden.
Onze honden hebben allebei geen stamboom
de vaders hadden dit wel moeders niet
Maar wat al gezegd is je moet geluk hebben
Ook met en stamboom kunnen de DAkosten hoog oplopen net zo goed
Wat heel belangrijk is (althans, dat vindt ik), is dat de ouder honden gezond zijn, dat men op de hoogte is van de goede gezondheid en hoe het zit met eventuele afwijkingen en aandoeningen in de bloedlijn.
Daar kun je alleen achter komen door ouder honden te testen voordat er gedekt wordt.
De mensen die zo te werk gaan zijn fokkers, mensen die "voor de lol" een keer een nestje willen of onoplettend zijn geweest met hun loopse teef, doen dat soort testen niet, vandaar dat zulke pupjes goedkoper zijn.
Een fokker die stamboom honden heeft, weet veel van de geschiedenis en bloedlijnen van de honden zo ook dus hoe en wat betreft mogelijke afwijkingen en aandoeningen bij het ras.
Ook weet een fokker (de meesten dan) waar hij/ zij mee bezig is, weet veel van honden gedrag, opvoeding etc.
Vaak is dat bij "oepsnestjes" en gelegenheidsnestjes niet of niet echt het geval!
Veel mensen hebben dus ook een heel verkeerd beeld van stamboompapieren en weten niet precies wat het inhoudt.
Als men geen nestje wil en ook geen shows mee gaat lopen zijn de stamboompapieren niet nodig..
Dit klopt, maar zo eenvoudig ligt het ook weer niet.
Het is namelijk niet "alleen" daarvoor, met die papieren kun je ook zien waar je pup vandaan komt, wie je pup eigenlijk is, wie ouders, grootouders, overgroot ouders zijn, hoe het zit met de gezondheid enzo, dit is niet bepaald onbelangrijk, lijkt mij!
Ik heb je post nog even gelezen, maar jij bedoelt waar je op moet letten als je een stamboomloze hond koopt. Niet waar je op moet letten als je gaat fokken met een stamboomloze hond.
(als ik het verkeerd heb, moet je me maar even verbeteren )
Van de 8 honden die ik heb zijn er 6 zonder stamboom. Snowy, de westy met stamboom, zit vol bakfouten. Dus het hebben van een stamboom geeft ook niet altijd garanties
Nadat ik mensen vertel over dit onderwerp, hoor ik ze ook wel eens zeggen;
"Ja, maar met een stamboom hondje heb je geen garantie dat ie nooit wat krijgt, dus liever een goedkope aanschaf en problemen (dus kosten) dan een dure aanschaf en ook problemen (dus meer kosten)!"
Mensen luisteren niet naar wat er gezegd wordt, tuurlijk kan een stamboom hond iets krijgen, kan altijd ziek worden, een poot breken of onder de auto komen..maar het gaat hier om erfelijke afwijkingen en aandoeningen die WEL uitgesloten kunnen worden!
(neemt niet weg dat er later, in een andere generatie, weer iets naar voren kan komen qua aandoening)
Maar de uitspraak, "Liever een goedkope aanschaf en problemen (dus kosten) dan een dure aanschaf en ook problemen (dus meer kosten)!", dat slaat natuurlijk helemaal nergens op, dat is wel zo'n domme uitspraak!!!
Al mijn vorige honden..... en Jack hebben geen stamboom.
Mijn honden hebben geen stamboom...
Bij de "Newies" zijn de ouders wel getest, het oudje is een kruising, en daarvan weet ik niets van zijn verleden...
Ik denk dat het idd ook een kwestie is van geluk hebben met een hond...
zoals Ellun al aangaf..
Jou hond is trouwens een plaaaatje....
Ik zou me eigenlijk niet zo blind staren op stambomen. Ik zou eerder zoeken naar iemand die dan wel verantwoordelijk bezig is met gezondheid, niet alleen met uiterlijk. Want ook onder de stamboomfokkers heb je rotte appels zitten... En zo zijn er ook mensen die een nestje fokken met honden die geen stamboom hebben, maar wel hun honden laten testen op erfelijke ziektes en afwijkingen. Ik neem dan bv liever een pup van iemand die een leuk nestje wilt fokken en alles netjes laat testen van de honden zonder stamboom, dan iemand die wel een stamboomnestje fokt maar echt niet kijkt naar gezondheid.
Mijn hond heeft geen stamboom, ze was ook allang geen pup meer hoor (ze was 2 toen ze hier kwam wonen). tot nu toe mankeerde ze nooit wat, alleen nu is d'r oog ontstoken wat niet over wilt gaan.
Waar je op moet letten als je een hondje koopt zonder stamboom papieren?
Wat ik al eerder zei, dat de ouder dieren gezond zijn, (voor zover je dat zo kan beoordelen in dit geval)dat men verstand heeft van zaken en dus weet waar men mee bezig is, kan vertellen over het ras, liefdevol met de dieren omgaat en goed is voor de dieren, dat een teefje niet te vaak en jaren lang gedekt wordt en niet op een te jonge leeftijd, dat de honden in huis leven, dat de teef in huis het nestje krijgt, dat de pups in huis verblijven en opgroeien.
Dat er tijd vrij genomen wordt voor de drachtige teef en de pups die later geboren worden, dat er fulltime iemand voor de moeder en pups zorgt, dat de pups goed gesocialiseerd worden en al wordt begonnen met zindelijkheidstraining.
Het wordt denk ik wel een hele klus om zo iemand te vinden!
En ohja, ze worden ook gechipt en krijgen uiteraard een EU paspoort
Enige probleem: beide ouders geen stamboom en ook niet getest op erfelijke ziekten. Ik zie in de papa hond ook niet 100% BM zitten, maar misschien een beetje Stafford erdoor... Niet dat ik persé een volledige BM wil, ook dat boeit me niet, maar verhoogd dit het risico?
BM= Bull Mastiff, neem ik aan..
Als je heel graag een BM wilt zou ik verder zoeken, als je kruising ook prima vindt en dan de gok er op wilt wagen wat betreft eventuele kans op afwijkingen/ aandoeningen, moet je het gewoon doen!
Zelf zou ik geen pup kopen zonder.. Er zitten zat leuke pups in het asiel (toevallig ben ik echt verliefd op eentje ) maar oké.. Als je dan toch voor stamboomloos en testloos gaat zie ik niet in waarom je dan niet naar het asiel zou gaan. Zelfde soort honden, nog veel lagere prijs maar je helpt er nu dan wel een hond mee.
Tegenwoordig zijn broodfokkers ook erg sneaky, ze leggen gewoon nesten bij mensen in huis.
Ja, die zitten ook in asiels hoor.
Niet dat ik je nu een asielhond wil opdringen ofzo maar voor mij komt het op hetzelfde neer als een ongeteste, stamboomloze hond van een beunhaas thuis. (Sorry voor de wat grove omschrijving maar duidelijk kan niet haha )
Ik zou zelf nooit een fokker willen steunen die niet test op erfelijke afwijkingen. Ik vind dat echt heel fout, want het kan zoveel leed voorkomen. Als je niet wilt testen, moet je niet fokken. Als fokker moet je voor de volle 100% voor de gezondheid van je dieren gaan, niet voor 50% en een beetje gokken.
Jij kan er best een hele leuke, gezonde hond aan overkomen. Het is een gokje, maar het kan. Maar gewoon het idee dat je dan iemand steunt die zo bezig is zou mij niet lekker zitten.
Soms wel, het verschilt per dag. De ene keer zijn er amper pups, de andere keer zijn het er ineens veel meer (allerlei rassen.) Net waar ze inbeslagnames doen enzo.
Maar ik zie dat geheel anders. Denk dat je weinig aan mijn visie hebt dus dat laat ik gaan maar een fokker die fokt met stamboom houd net zoveel van zijn honden dan een ander. Die worden ook top gesocialiseerd (daar ben je zo ongeveer zeker van omdat ze ook een naam hoog te houden hebben) net als met de gezondheid. Het blijven levende dieren, een risico is er altijd maar toch.
Daarbij komt nog eens de rest, wat toevoegen aan het ras enzovoorts.
hier een hondje zonder stamboom maar Dusty is dan ook een kruising ! Waar hij echter vandaan komt weet ik niet, ik heb hem zelf opgehaald bij particulieren als herplaatser van 8 maanden. Ik wist voor ik op HP terecht kwam niet heel veel af van stambomen en wat het nut er van was. maar toen ik dus ook voor een 2e hond ging kijken en ook een pup wilde heb ik wel gezocht naar een ras hond, bij een erkende fokker en met stamboom. Omdat ik dus inderdaad geen broodfok wil steunen. hierdoor weet welke bloedlijnen in mijn hond zitten, weet dat de ouders getest zijn, al dit geeft geen garantie op een gezonde hond, het kan altijd gebeuren dat een hond ook met stamboom bij een erkende fokker een aandoening krijgt maar alle wegen die bewandeld hebben moeten worden om deze kans zo klein mogelijk te maken is voor mij van belang.
Wat ik dus nooit geweten heb is dat Tessa dus bij een broodfokker vandaan komt. Dit verhaal kwam laatst pas. Ze komt van een boederij af, waar de man zei dat het een oeps-nestje was maar als het echt een oeps-nestje was dan had hij niet een jaar later al weer een nestje van de 2 zelfde honden gehad. ook kwam tessa met 6,5 week geen entingen, geen chip, niet ontwormt etc. (nu niet allemaal gaan roepen let wel ik was 6 jaar oud dus hoeveel wist ik er vanaf ) Nu hebben we achteraf heel veel geluk gehad met haar, Ze heeft als pup 2 losse knieschijven gehad en is verder eigenlijk haar hele leven gezond geweest tot 2 dagen voor haar overlijden. Tessa heeft 17.5 mogen worden. Dit is geen motivatie om dus nu een pup uit zo\\\'n nest te gaan halen zeer zeker niet, ik ben blij dat ik met alle info van nu ook mijn ouders heb weten te overtuigen dat ze op deze manier nooit meer aan een pup moeten beginnen. Ik zeg dan net als Sammy als je niet wilt beginnen aan een rashond met stamboom omdat het prijskaartje er aan hangt dan zie ik liever dat mensen voor een hondje uit een asiel gaan
oeps sorry hoefde geen 2x
Ik heb het ook niet over het niet fokken met stamboom, maar over het fokken zonder testen. Dat is net zo goed fokken voor het geld. Waarom zou hij anders die testen niet laten doen? Juist, om het geld.
Van iemand die zó fokt, kan ik heel slecht geloven dat hij zielsveel van honden houdt. Misschien wel van zijn eigen honden, maar blijkbaar maakt het hem niet veel uit hoe het de pups die naar andere mensen toe gaan vergaat. Als hij dat deed, liet hij namelijk wel testen. Gezondheid gaat dan toch immers voor alles? Nu kiest hij voor het geld ipv de gezondheid en dat vind ik wel een hele slechte eigenschap van een fokker. Er is wat mij betreft gewoon geen goede reden te verzinnen om niet te testen.
Kinderen en honden kan je inderdaad niet vergelijken. Jij zet één of twee kinderen op de wereld waar je je hele leven klaar voor staat. Een fokker zet met zijn teef misschien wel 25 pups op de wereld waar andere mensen voor moeten zorgen. Je kan dat niet vergelijken.
Maar goed, als jij je goed voelt bij die fokker moet je het helemaal zelf weten natuurlijk. Kan prima een hele leuke, gezonde hond worden. Ikzelf zou het gewoon om de redenen hierboven nooit doen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hond zonder stamboom?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?