Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hond zonder stamboom?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Wel leuk om te zien dat de fokkers en trotse bezitters van een "Stamboomhond"met alle geweld willen verdedigen dat je met een stamboom zekerder bent .
Maar het vervelende van een erfelijke aandoening is dat het er insluipt .
En eigenlijk niet te bestrijden is binnen het stamboom beleid wat er nu heerst.
Als er een fokker is die mij een stamboom kan laten zien waar er binnen 5 generaties terug en de nakomelingen geen erfelijke aandoening is . dan neem ik alles terug .
het feit blijft gewoon , als ik zou proberen om alleen maar mooie blonde blauwogige Arische mensen zou willen fokken ,..ik binnen 100 jaar tegen dezelfde problemen aan zou lopen .
Het is nou eenmaal een probleem wat je tegen komt als je ras zuiver heden wilt behouden .
als ik juist een grote diversiteit zou willen hebben dan heb ik een mider grote kans op erfelijke aandoeningen.
Kijk eens naar mijn topic, rashond of vuilnisbakkie
Ik blijf erbij dat kruizinkjes sterkere honden zijn dan rashonden omdat die niet te maken hebben met erfelijke aandoeningen. Ik hoef en wil geen rashond of een hond met een stamboom dat zegt mij helemaal niks. Elke hond kan ziek worden of het nou ras of een kruizing is. Het feit blijft dat een kruizing minder kans heeft op bijv. HD of andere erfelijke aandoeningen. Ik heb een hond voor de gezelligheid en niet voor de fok. Mijn honden die ik gehad heb zijn allemaal oud geworden 15 jaar en 17,5 jaar. Over het algemeen worden rashonden gemiddeld 10 hooguit 12 jaar en dan komen de erfelijke ziektes om de hoek kijken. en dat heb je niet met een kruizinkje.
Dat is mijn mening en ervaring als ik hier in de buurt met andere hondenbezitters praat.
Rianne,inderdaad kan iedere hond ziek worden met of zonder stamboom.
OOk rashonden kunnen oud worden onze alaskan malamute Laika 14 en onze husky Kinai is nu 15 en gezond.
Dat er bij het fokken alleen word gekeken naar wensen van de consument en de gezondheid van het dier niet in achtnemen is belachelijk.
Maar om te zeggen dat een kruizing gezonder is dan een goede rashond moet ik tegen spreken,bij kruizingen word er gewoon niet op afwijkingen gecontroleerd dus weet men veel niet.
Zelf heb ik een kruizing beagle/heidewachtel gehad en toch regelmatig een bezoek aan de da moeten brengen,dus je moet gewoon een beetje geluk hebben net als bij mensen sommige zijn nooit ziek en de andere heeft een strippenkaart bij het ziekenhuis.
als je geen hond met stamboom wil oke maar haal dan een hond uit het asiel geef die een tweede kans ga niet bij mensen een pup halen van zgn oeps nestjes.
Mijn eerste hond was een old englisch sheepdog met stamboom, er waren van dat ras zeker in die tijd (1985) volgens mij geen stamboomloze honden, had het adres via de rasvereniging, Alan is 12 jaar geworden, nooit geen shows meegelopen ook al was het een schitterende hond en hij is als maagd gestorven, stamboom heb ik gehouden, moet je geloof ik terug sturen, maar nooit gedaan. Mijn tweede hond was een west highland white terrier, raszuiver, maar zonder papieren, ma had een stamboom, maar pa niet. Tommy is bijna 15 geworden en had alleen op laatste ouderdoms kwaaltjes. Nu heb ik een Cairn terrier zonder papieren, schitterend hondje een echte terrier maar de staart staat niet mooi omhoog zoals bij mijn westie wel was, zit dus ergens een fout maar dr over joined staart is best wel grappig en ze is er niet minder lief door, dus een stamboom of niet maakt niet veel uit, alleen als je er serieus mee wilt gaan fokken, maar als je gewoon een hond wilt hebben voor de gezelligheid liefde en al wat meer, waarom dan 700 euro en meer uitgeven? Garanties heb je nooit, maar is dat bij mensen ook niet zo?
Marley onze Bernerpup heeft wel een stamboom.
Fleurtje is mijn hondje dat bij mijn moeder is gebleven bij het op mezelf gaan. Zei is een kruising tussen een shih-tzu en een chihuahua en is nu 4 jaar. De vader had wel een stamboom, de moeder niet. Fleurtje is overigens kerngezond en heeft nooit wat gemankeerd.
Voor mij heeft een stamboom weinig waarde meer.
Ik vind het vooral erg jammer dat veel rasverenigingen nog steeds met belachelijke eisen/raskenmerken komen. Als ik bijv op de website van chihuahuavereniging kijk, dan lees ik dat een chihuahua wordt gediskwalificeerd als deze minder dan 500 gram, en zwaarder dan 3 kilo weegt. Als ik dit lees,, dan snap ik wel dat er problemen komen. Wist je dat de chihuahua oorspronkelijk rond de 5 kilo weegt? Dit is even een voorbeeld maar heb er zoveel meer.
Ja ik ben het ook eens met verantwoord fokken. Maar om t beginnen zouden de rasverenigingen de raskenmerken moeten aanpassen hoe het ras er oorspronkelijk uitziet.. En niet naar de wensen van keurmeesters tijdens hondenshows.
Ik heb gewoon het idee dat je voor het papiertje meer betaald dan voor de hele hond zelf. Ieder moet het natuurlijk zelf weten of die een ras of een kruising koopt. Ik heb een hond voor de gezelligheid ik woon alleen en met een hond kom je nog eens de deur uit en kom je in contact met andere hondenbezitters en maak je een praatje. Als ik geen hond had gehad dan was ik een kluizenaar denk ik. Kyra neem ik zoveel mogelijk mee ook in winkelcentra's en iedereen is gek met haar. Kijk daarom heb ik een hond ze is mijn maatje mijn alles mensen zijn soms niet te vertrouwen maar een hond wel. En ik hoef en wil geen shows lopen en prijzen verdienen met een hond een hond moet gewoon lekker hond zijn zonder dat er veel te veel van hem/haar wordt verwacht.
Maar dan ga je er automatisch van uit dat als je een hond met stamboom koopt je ook direct shows wilt lopen en dergelijke? Het zou mij echt puur er om gaan dat je weet uit welke lijnen je hond komt en welke afwijkingen daar in voor komen.
Naar mijn mening betaal je niet vooral voor het papiertje, je betaald voor de hond inclusief afkomst die je meer garantie en informatie geeft en een stamboomloze hond zou doen. En dan is het logisch dat de laatste goedkoper is.
in die 30 jaar honden hebben we 2 rottweilers gehad met stamboom(1 reu,12 jaar en 1 teef 10 jaar) niet voor dekken of fokken en ook niet voor de show, puur voor de gezeligheid.
Maar ik betaalde 30 jaar terug al 900 gulden voor een stamboom,maar nu moet ik er niet aan denken om nog zoveel geld neer te tellen voor een hond,we dachten altijd met stamboom heb je gezonde honden,niks is minder waar en al helemaal niet meer in deze tijd,geen gezondheids garantie.
Daarom hebben wij bewust gekozen voor een kruising en die is nu al 9 jaar en nog nooit bij Da geweest ja entingen tot 1 jaar en nooit weer.
Maar afgezien van de dierenarts en dus de lichamelijke gezondheid. Wat dan niet te denken van de geestelijke?
Heb er hier een zonder stamboom, lichamelijk prima in orde afgezien van een allergie..
Weinig moeite gedaan voor de fok, weinig tijd in gestoken, hoop geld aan verdiend die fokker.. Het thuisnestje dus.
Met 4 weken van de moeder gescheiden, megaslecht gesocialiseerd, op de oldskool manier mishandeld en voila. Een hond naar de gallemiezen.
Lief beest, echt waar. Kun je een miljoen voor geven krijg je d'r nog niet. Feit blijft echter dat dit een heel belangrijk proces is wat voor het gemak maar even vergeten wordt want 'oh de stambomen zijn zo duur en oh ze zijn heus niet gezonder lichamelijk'.
Nee, even verder kijken dan onze neus lang is is vaak te moeilijk.
Ook hier alleen stamboomhonden en ik ben ook niet van plan om daar verandering in te brengen.
Mijn eigen ervaring:
Voorouders van mijn reu zijn tot hoge leeftijd zeer actief en overlijden op een hoge leeftijd voor een grote hond(oma 15 bijv).
Voor zover ik weet geen hd/epilepsie bij verwante honden
Verder heb ik een hond voor de sport en wil ik kunnen nalezen wat de behaalde prestaties van de ouders zijn. Karakter vind ik erg belangrijk en tot nu toe ben ik dan ook niet voor een verassing komen te staan met mijn pup. Ik wilde een "echte" teef en die heb ik gekregen. Heel veel drive, buitdrift en een overall aanleg voor sport.
Ook mijn moeder, die helemaal niet met de sport bezig is, heeft de grootste lol met mijn pup en vindt het heerlijk om met haar te wandelen. Dus sport of gewone huishond, waarom zou het niet allebei kunnen.
En showen is geen verplichting, maar wil ik wel een keer gaan doen. Puur omdat ik het leuk vind, de fokker verlangt dit verder niet van mij.
Hier hebben alle vier de honden(3 alaskan malamutes en 1 siberian husky)stamboom aantal shows gelopen 0 aantal nestjes 0 een in de planing voor uitbreiding van het team.
Voor ons zelf willen we dat een hond stamboom heeft en voor de sport is het in NL verplicht.
Wij letten niet op schoonheids idealen we kijken naar de bloedlijn of deze gezond is en bij onze wensen passen voor de sport dus.
Bij iedere verstandige ras vereniging zal men geen onverantwoorde dekkingen doen.
En dat een bredere genen poel een garantie is voor een betere gezondheid is uit de lucht gegrepen het kan ook de andere kant op werken .
En als je niet de vraagprijs wilt betalen voor een pup omdat je zgn geen waarde hecht aan een stamboom moet men geen verhalen in de wereld gaan helpen op basis van nog geen een procent van de rashonden populatie.
Ga eens een onderzoek doen naar die pupyfarms en dergelijke,we lezen regelmatig op dit forum de ellende die kopers van zo'n pup meemaken.
Quote Rianne:'Ik blijf erbij dat kruizinkjes sterkere honden zijn dan rashonden omdat die niet te maken hebben met erfelijke aandoeningen'
Rianne dit is gewoon niet waar!
BV: Een kruising van een hond met HD met een andere hond met HD geeft een zeeeer grote kans op pups met HD, die echter allemaal kruisingen zijn.
Dit kun je bovendien vooraf niet weten omdat ze immers geen stamboom hebben waarop een HD uitslag vermeld had kunnen worden, waardoor je het vooraf had kunnen weten, en bovendien grote kans dat betreffende ouderdieren helemaal niet gerontgend waren omdat het een kruisingnest betrof.
Elke hond kan ong. 3000 erfelijke afwijkingen hebben, kruising of rashond.
Bepaalde rassen zijn zo geselcteerd op ongezonde kenmerken, dat de kans dat zij een afwijking hebben zo groot is, dat men idd deze raskenmerken zou moeten verbieden, en juist bij deze rassen op andere kenmerken verplicht zou moeten selecteren. Dit heeft echter helemaal niets met het hebben van een stamboom te maken!
Een stamboom kan juist dat soort wantoestanden voorkomen indien juist gebruikt.
Er zijn door onzorgvuldigheid in vermeerderen, wat bij het fokken van kruisingen minstens zoveel voorkomt dan bij rashonden, heel veel ongezonde kruisingen. Echter heel veel van deze ongezonde kruisingen overleven niet (sterven vaak al als pup) en kom je dus ook niet tegen.
Elke afwijking die een rashond kan hebben, kan een kruising ook hebben. Diegene die anders beweren hebben erfelijkheid niet begrepen. Die verwarren bovendien vaak het gegeven rashond met inteeld, wat onjuist is.
Inteeld zorgt inderdaad voor het vastleggen van eigenschappen, goede, maar ook slechte zoals bv erfelijke afwijkingen. Dit geld echter voor rashonden met stamboom, zonder stamboom als ook kruisingen. Met dat verschil, dat ik indien een hond een stamboom heeft, ik kan controleren of er sprake is van inteeld en ik bij een stamboomloze kruising, dit simpelweg niet kan controleren, dus ook niet kan weten en er mischien bij de voorouders wel heel veel inteeld is, heel veel ziektes en afwijkingen waren en heel veel kans op erfelijke afwijkingen zijn.
Erg naief!!! dat er nog steeds mensen zijn die denken dat het controlemiddel: de stamboom, er voor zorgt dat de hond ongezond is.
En het volledig ontbreken van een controlemiddel: de hond zonder stamboom, de hond gezonder maakt.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hond zonder stamboom?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?