Het zal altijd een getouwtrek blijven wel of geen stamboom
Maar mensen die af en toe een nestje fokken Zonder stamboom worden agscheept als slechte fokkers
Ook al zijn beide ouders getest ,want ja met stamboom is altijd beter toch?
Je weet in elk geval dat beide ouders getest worden en vrij zijn van erfelijke afwijkingen toch?
Hoe kan het dan toch zo zijn dat ik veel honden kent Met Stamboom die van alles mankeren
Oa de Engelse Bull van me ouders ,heeft al dik t dubbele gekost van de 1500 euro aanschaf
En komt van een super goede fokker ,met een super goed stamboom en toch mankeert de hond van alles
Ik heb 2 chi`s zonder stamboom beide komen 1x per jaar bij de Da voor hun enting
Dan heb ik een Lab met stamboom mankeert gelukkig ook nooit wat komt eens per jaar bij de Da
Maar ken genoeg honden met stamboom die haast een abbo hebben bij de Da
Dus stamboom zegt helemaal niks
Mijn beide Chi`s zijn getest op PL en niet bij een officiele Da maar gewoon in me eigen kliniek waar ik al jaren komt ,en zijn beide PL vrij goede ogen en prima gebit
Geen open fontanellen
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hond zonder stamboom?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Er zijn drie manieren om verantwoord een hond aan te schaffen, rekening te houden met dieren welzijn.
1 middels een dierenasiel
2 middels een erkende fokker met stambomen
3 middels vrienden of familie
Indien men verder een hond koopt zonder stamboom, kan men niet nagaan hoe vaak betreffende teef pups gehad heeft en dus ook niet nagaan of ze uitgemolken wordt als broodfokteef.
Dus los van gezondheidscontrole, inteeldfactor, raszuiverheid enz. waar een stamboom inzicht in kan geven, heeft het direkt te maken met dieren welzijn.
Verder vind ik dat al die mensen die als argument aanvoeren dat hun stamboomloze hond gezond is, eens moeten stilstaan hoeveel pups er daarvoor zijn moeten sterven om ook gezonde over te houden.
En ja ook een hond met stamboom kan ziek zijn, ja ook een stamboomfokker kan fout bezig zijn, maar dan staat het wel genoteerd en kun je er rekening mee houden of wat aan doen.
Zonder stamboom, helaas, kan dit niet.
Ik sluit me helemaal bij Sammy aan!
Dit blijft toch een never ending debate..
Wel grappig dat sommige mensen zeggen: ik heb een Boxer of ik heb een Stafford etc, hoe weet je dat dan? Tenzij beide ouders aantoonbaar een stamboom hadden kunnen er nog veel meer rassen inzitten. Voor mij is raszuiverheid met het oog op de toekomst wel belangrijk (wil later gaan schapendrijven, en dan wil je wel een lijn die hierin stabiel is gebleken en voldoende werklust heeft)..
Daarnaast vind ik het erg kort door de bocht dat mensen altijd reageren met: ik heb dat papiertje toch niet nodig of mijn honden zonder stamboom zijn net zo lief en gezond of ik heb ooit een rashond gehad en deze is niet oud geworden etc.
Dan is de eerste insteek om een rashond te kopen al gewoon verkeerd geweest naar mijn mening. Een stamboom staat niet voor gezondheid, wel zijn beide ouders hopelijk zoveel mogelijk getest op erfelijke afwijkingen. Dan heb je dus meer kans op een gezond hondje. Daarnaast: er is totaal geen controle als het fokken zonder stamboom gebeurt. Hoe oud is de moederhond en hoeveel nestjes heeft ze al gehad? Is er sprake van inteelt? Zijn er afwijkingen bij eerdere nakomelingen? etc etc. Allemaal dingen waar je nooit eerlijk een antwoord op hoeft te krijgen zonder stamboom.
En dan nog iets - ik vind het erg naief als mensen zeggen dat ze een pup met stamboom 'gewoon te duur' vinden. Wat is dan te duur?? Als je de goede fokker hebt is deze 24/7 8 weken lang bezig met de pups, waarvan eentje de jouwe zal worden. Als je de goede fokker hebt dan heeft deze verstand van het ras en ouderdieren geselecteerd op karakter, ze kunnen je veel nazorg geven. Een goede fokker zal ook meer gezondheidstesten hebben gedaan dan het weinige wat verplicht is.
In mijn ogen is dat die paar honderd euro extra op een hondenleven wel waard.
En dan ligt het 'uurloon' van zo'n fokker die heel veel uren in jouw pup heeft gestoken een stuk lager dan dat van broodfokkers.
Vergeet ik nog aan mijn reactie toe te voegen: het is logisch dat je bij het kiezen van een raszuivere hond (met stamboom dus) ook te maken kunt krijgen met kwalen/ziektes die bij het ras horen. Er zijn inmiddels legio rassen die door de mens zo verknalt zijn dat een 100% gezonde nakomeling echt een utopie geworden is.
mijn olly is kern-gezond, 1x ziek geweest van diarree.
1x operatie, omdat de melktand (hoektand) er niet uit wou en de mensentand (hoektand) al volgroeid was. dus zowat 4 hoektanden
Rori heeft geen stamboom maar is kerngezond.
Er zijn idd zoals ik ook schreef, ook stamboomfokkers die niet goed bezig zijn en bv inteeld fokken, maar het verschil is wel, dat het dan zichtbaar is en je dus als koper ervoor kiest of niet.
http://dier-en-natuur.infonu.nl/zieke-dieren/65059-rashonden-gezondheidsproblemen-door-inteelt-en-doorfokken.
@ Jolanda en Yentl: en je punt is?? Het mooie aan een stamboom is toch dat je precies kunt zien wie de voorouders zijn (en nog een hele hoop andere gegevens)? Controle op het fokken zonder stamboom is er niet.
Als je dan voor een ras kiest dat zoiezo grote gezondheidsproblemen heeft, tsja, dan zal dat met een stamboom niet veel anders uitpakken.
OMGANG OP HET FORUM
HP stimuleert het respectvol reageren naar elkaar. Neem daarom ook gezamenlijk de verantwoording om de site leuk, leerzaam en gezellig te houden.
In je emotie kun je soms iets te fel overkomen, een verkeerde aanname doen of te scherp oordelen. Dit kun je voorkomen door de tijd te nemen om je mening goed te forumleren en eerst je bericht nog eens goed door te lezen voordat je op de reageerknop drukt. Stel eerst eens een vraag voordat je meteen je oordeel geeft.
Afbranden draagt niet bij aan een goed gesprek en jaagt mensen weg. Dat laatste willen we graag voorkomen omdat het doel is om zoveel mogelijk honden en baasjes te helpen.
Wij zetten waar nodig een moderatormelding in om mensen hieraan te herinneren, maar stimuleren ook dat leden elkaar hier netjes op wijzen.
Samen maken we de sfeer en de kwaliteit van het forum!
Ja omdat dat hier ooit ter sprake kwam. Maar ik had jouw antwoord nooit gelezen dus ik ga dan maar niet zeggen dat het zo is en een hele reactie daarop geven. Kan het dan beter eerst vragen
Maar oké, ik reageerde ook niet aardig dus daarvoor is een 'sorry' ook wel op z'n plaats.
Ik lees hier enkel maar hoe gezond/ongezond jullie stamboom/stamboomloze hond is.
Niemand spreekt er hierover de moederhonden.
Kan iedereen die hier over zijn zeer gezonde stamboomloze hond spreekt,
met meer dan 100% zekerheid zeggen dat de mama van zijn hond zes maand daarvoor geen puppies had,
en zes maand daarna en zes maand daarna niet ook weer puppies moest hebben ?
Elke hond heeft een moeder,
het aantal nestjes, de minimum leeftijd vooraleer te mogen werpen, de max leeftijd waarop het mag.
Dit is dan toch wel iets waarop je meer zekerheid hebt met stamboomhonden.
Xtine, als je mijn reacties gelezen hebt, zul je zien dat er wel iemand was die het over de moederhonden en dierenwelzijn had, maar dat willen de meeste mensen hier blijkbaar niet lezen.
Mijn eerste hond kwam uit het asiel, in beslag genomen bij zijn eerste eigenaar. Het was een kruising Bull terrier x Dogo argentino. Bijna nooit wat gemankeerd en een trouwe vriend. De hond die ik nu heb is een kruising Old english bulldog x Cane corso. Beide ouders hebben een stamboom maar het is wel een oeps nestje. De fokker heeft beide honden in huis en je kon zien dat ze gek op elkaar zijn.
Als je van plan bent een puppy aan te schaffen is huiswerk doen heel belangrijk, ook het kopen van een stamboomhond is niet altijd de juiste keuze.....
Maar niet alleen ligt hierin de verantwoording bij een fokker, ook als koper heb je verantwoordelijkheden.....
jij moet er ook zeker van zijn dat je met je aankoop geen broodfok stimuleert, dat de ouderdieren niet worden uitgemolken.
Vragen, vragen en nog een vragen en vragen naar papieren gezondheidsonderzoeken en ga zo maar door.
Het is makkelijk om de verantwoording alleen bij de fokkers te leggen, maar als koper ben je net zo verantwoordelijk.
Fok je met honden zonder papieren weet je helemaal niets van de voorouders, dus ook niet of deze wel gezond waren, vaak slaan erfelijke ziekten een generatie over.
En het zeggen dat mijn hond gezond is.....hoe weet je dat nou zeker heb je deze laten testen.
En ik ken ook een heleboel hele zieke honden zonder stamboom..........
nee zo makkelijk kun je een domme aankoop niet goed praten.....
zelf ben ik, uit eigen ervaring, erachter gekomen dat een goed en verantwoord gefokte pup kopen zonder stamboom heel erg veel meer werk is dan een pup met stamboom... met stamboom heb je in mijn ervaring veel meer informatie waar je achteraan kunt bellen/mailen om het te controleren... zonder stamboom is het gewoon veel moeilijker... het is te doen... maar dan moet je er echt de tijd voor nemen, en bereid zijn om fokkers waarvan je dacht "oh, dat ziet er goed uit" net zo snel te laten vallen als het niet klopt....
Ik heb bij Tess (geen stamboom) een bewuste keuze gemaakt... maar ben er wel heel lang mee bezig geweest om net die ene goede fokker te vinden tussen alles wat werd aangeboden.... en dan nog weet ik dat ondanks alle documentatie over haar voorouders, de kans bestaat dat ze erfelijk belast is... daarom zal ik ook nooit met haar fokken (kan ook niet meer), en heb ik een uitgebreide verzekering.....
Bij Tess heb ik, zoals gezegd, bewust gekozen voor de moeilijk keuze qua zoeken zoeken teleurstelling zoeken zoeken zoeken... bij de volgende ga ik voor een goede, erkende fokker... heel simpel omdat het gemakkelijker is....
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hond zonder stamboom?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?