Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hond zonder stamboom?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
32 jaar geleden kochten mijn ouders hun eerste hond, een golden retriever, uit belgie, kroonkennels gustaff, stamboomhond.... Basco is 13 jaar geworden, gestorven aan ouderdom, heeft nooit wat gehad...leefde op bonzo en at met de pot mee..in die tijd ( en daarvoor ook vast wel, maar dat is voor mijn tijd geweest ) was een goede stamboom aanschaffen, een flinke investering, en namen de fokkers in het algemeen hun vak en hun hondjes serieus...het waren goede honden uit goede lijnen.., daarna hebben mijn ouders een kruising berner senne/ duitse herder gekocht, prachtige hond, mijn ouders konden hem niet aan, temprament vol...ik wel maar uiteindelijk herplaats op een boederij waar hij tot zijn recht kwam, juiste beslissing geweest...Ikzelf heb 12 jaar geleden een golden pup gekocht, stamboom, bij een zeer gedreven fokster, die echt hart voor haar honden heeft, door omstandigheden heb ik mijn pup toen hij anderhalf jaar was moeten herplaatsen, heb de fokster gebeld en mijn hondje kon weer bij haar terecht...is uiteindelijk herplaatst in een gezin..Nu hebben we beau, geen stamboom golden, maar wel raszuiver..( althans, pa en ma zijn beide goldens...)of ik hier moeite mee heb ? nee....komt ie bij een broodfokker vandaan?, durf ik niet te zeggen, ben bij deze mensen thuis geweest, moederhond heeft dat jaar ervoor ook een nestje gehad, zat meer dan een half jaar tussen..beide ouders zagen er goed verzorgd uit, alles in en om het huis was spik en span, pups zagen er goed uit, werphok aanwezig, papieren van beau netjes ingevuld...aardige vriendelijke mensen,en sociale pups en ouderhonden, heb nog eenmaal contact gehad met de famillie, kan er zo naar toe rijden, voordat we beau kregen, heb ik research gedaan over deze mensen, kon niets verontrustends vinden....en wat nou als beau wat gaat mankeren ? Kan ik deze mensen aansprakelijk stellen?, het was onze keuze...maar dat kan bij stamboomhonden net zo goed gebeuren, heb 2 kennissen van mij, met 2 goldens, beide stamboom, een daarvan reu, heeft atrose, pas 6 jaar en hoort in de bloei van zijn leven te staan, het zegt echt niet alles, uit vertrouwde bronnen kan ik met recht toegeven dat er heel veel gesjoemeld word ! En vooral bij de instanties waarvan wij denken dat alles goed geregeld is ! we leven in 2012 en niets alles is wat het lijkt, en dat is jammer, jammer dat er gedicussieerd moet worden of je nou wel of geen stamboom hondje moet aanschaffen, tegenwoordig moeten mensen alles maar op willen leggen aan andere, tegenwoordig moeten mensen de andere de oog uit steken, met "kijk eens wat ik heb'....je moet geluk hebben, en je moet ook realistisch blijven...een topsporter die goed goed geleefd heeft, nooit gedronken en nooit gerookt heeft, kan ineens dood neervallen door een hersenbloeding/ hartinfarct...
Uiteindelijk doet moeder natuur zelf wat ze wil...
Ik denk dat onze honden tegenwoordig en ook wijzelf onnodige stoffen naar binnen krijgen, en daardoor veel meer ziektes en virussen, de kop op steken...we slaan op tilt als de hond een dag aan de diarree is, ojee, we moeten veranderen van voer, we stoppen ze vol met diarreeremmers...mijn hond verhaart zoveel, hup biotine geven..en met ons is het niet anders....welvaarts ziektes heet dat...met alle gevolgen van dien door allerlei toevoegingen ,en als mensen beslissen om een hond aan te willen schaffen, met of zonder stamboom, dan moet een ieder dat voor zich zelf weten, blijf alleen allert waar je je hondje vandaan haalt...mensen die kiezen om een hondje te willen kopen bij een dierenspeciaalzaak...dat is gewoon not done, voor mij althans..wees kritisch...
Lof voor de echte fokkers die zichzelf zo noemen, en een warm hart toedragen aan het ras...maar ook daar heb je rotte appels tussen zitten, jammer genoeg...alles draait om geld tegenwoordig, en wij gaan daar in mee, om te discussieren, wat beter is of niet...
Mireille,het prijs verschil is ons ook opgevallen ik geloof dat het verschil zit tussen werk en showlijn en de behaalde resultaten.
Toen we ons gingen orienteren voor onze eerste malamute pup zijn we gelukkig goed geholpen door een kennis van ons die al lang meeloopt in de sport.
Toen zat er al een prijs verschil van 700euro tussen.
Veel word er zgn geschermt met resultaten ze zijn wereld kampioen in hun klasse enz zewel in de sport als in de show wereld.
De fokker waar wij onze eerste pup gekocht hebben was zeer schappelijk hoewel ze toch een zeer mooie kruizing had gedaan.
Ik geloof als dat het belangrijkste is dat je als fokker het ras lichamelijk en geestelijk gezond moet houden .
Hoi,
Geen stamboom betekent niet: slechte hond, en een stamboom is geen garantie papiertje. Er zijn een hoop mensen die het leuk vinden om eens een nestje te hebben met hun teefje. Mensen die net zo serieus met hun honden omgaan als (top) fokkers.
Met gezond verstand kom je heel ver. Wel belangrijk is kritische vragen stellen en als het goed is worden die kritische vragen ook aan jou gesteld.
(wij hebben een hond met en een hond zonder stamboom)
Succes!
Karin.
Of honden nu met of zonder stamboom geboren worden maakt mij niets uit, zolang ze maar met liefde behandeld worden
Met of zonder stamboom, het maakt nu niet meer, zoveel uit, volgens mij dan... het is al te ver gegaan.
Natuurlijk maakt het wel uit, de ene fokker is de andere niet, de een probeert ziektes uit te bannen, de ander probeert uiterlijke kenmerken te vervolmaken, met alle gevolgen van dien... Daarnaast heb je nog de 'gewone' burger die een leuk nest wil creeeren.
Wanneer je naar de evolutie kijkt, is er in de loop van vele jaren diversiteit ontstaan (wat veel langer heeft geduurd), omdat bepaalde beesteb zich aangepast hebben aan hun omgeving... Bij honden heeft de mens hier een veel te grote hand in gehad! Ik kan me niet de voordelen voorstellen van veel hondenrassen, namelijk. Dit itt tot natuurlijke evolutie; aanpassing van bewegen, voeding, lichaam...
Onderstaand een artikel:
Je wil een mooie, maar vooral ook gezonde rashond. Waar koop je die nog?
Dat blijkt nog best lastig. Echte rashonden hebben een stamboom. Hierin staat wie de ouders zijn van de hond, maar niet hoe gezond deze hond is. Integendeel, bij rashonden is het fokken op uiterlijke kenmerken zo doorgeschoten dat de honden constant pijn hebben, zichzelf niet meer kunnen voortplanten en veel te vroeg overlijden. Dit komt doordat er decennia lang is gefokt op uiterlijke raskenmerken. Hierbij wordt niet gelet op de gezondheid van de hond en wordt er niet gekeken of er sprake is van inteelt. Het maakt niet uit of de hond zichzelf kon voortplanten. Zolang het maar een mooie hond is.
Uiterlijk
De hond zoals we hem nu kennen, stamt af van de wolf. Maar wie een chihuahua ziet lopen, kan zich bijna niet voorstellen dat deze dezelfde voorouders hebben als een sint bernard. Een eeuw lang fokken op uiterlijke kenmerken heeft de hond gekneed tot zijn huidige vorm.
Evolutiebioloog Frietson Galis, van Naturalis, deed onderzoek naar grote hondenrassen, zoals de Sint Bernard en de Berner Sennen. Grote honden worden gefokt op hun formaat. Ze groeien daarom schrikbarend snel. Een pup wordt in zijn eerste levensjaar 100x zo groot. Met deze groeisnelheid ontstaan veel problemen. De grote honden krijgen veel last van hun gewrichten, de botten kunnen de groei niet bijhouden en worden poreus. Bij de Berner Sennen speelt nog een ander probleem, door de snelle groei krijgen veel honden botkanker. Een Berner Sennen wordt gemiddeld 7 jaar. Een wolf wordt ongeveer 15 jaar.
De kleine rassen worden weliswaar ouder, maar ook zij hebben last van de schoonheidsdrift van sommige rashondenliefhebbers. De steeds verder verschuivende rasstandaard heeft tot zware misvormingen bij de beesten geleid.
Bij bijvoorbeeld de pekinees is het snuitje helemaal verdwenen. Zo’n 100 jaar geleden was er nog sprake van enige snuit, nu is daar niets meer van over. En ook de Engels bulldog heeft dit probleem. Was dit vroeger een atletische hond met snuit, nu is zijn snuit zo plat, dat dit ras permanente ademhalingsproblemen heeft.
Problemen
Wie een rashond koopt, is niet alleen de aankoopkosten van de pup kwijt, maar kan ook rekenen op een gepeperde rekening van de dierenarts als de hond ziek wordt. Bijvoorbeeld de Berner Sennen, 90% van deze honden krijgt te maken met heupdysplasie. Om dit te verhelpen ben je in totaal zo’n €2000,- kwijt. De kliniek van dierenarts Hans Nieuwendijk heeft veel van dit soort operaties. Hij vermoedt dat ongeveer de helft van de operaties die hij doet te wijten is aan erfelijke aandoeningen, zoals gewrichtsproblemen, problemen met luchtwegen en scheefgegroeide botten.
Sheila van Velden kan meepraten over de hoge kosten die een zieke hond met zich meebrengt. Ze kocht in 2005 een Cavalier King Charles. Een ras met zeer veel problemen, maar dat weet zij op dat moment nog niet. Vivaldi, zoals de cavalier heet, heeft syringomyelia, een bekende aandoening onder cavaliers. Hun schedel is te klein voor hun hersens, hierdoor lijden de honden helse pijnen. Uiteindelijk kreeg de hond medicijnen tegen elke denkbare aandoening en liepen de kosten op tot zo’n €17.000,- Het mocht allemaal niet baten, Vivaldi overlijdt zo’n 5 jaar na aankoop. Sheila trekt zich het lot van de cavaliers aan. Daarom heeft ze zich ontfermt over H.K.H. Mary: even lief, maar ook even ziek.
Dierenarts Paul Mandigers heeft onderzoek gedaan naar deze erfelijke aandoening onder cavaliers. Volgens hem is het vrijwel onmogelijk geworden om nog langer een gezond exemplaar te vinden. 97% van de honden heeft een afwijkende schedelbouw. Bovendien ontwikkelen alle cavaliers hartproblemen die met medicijnen onder controle gehouden moeten worden.
Op de website van de cavalierclub wordt de suggestie gewekt dat het allemaal nog wel meevalt. Dit horen we ook wanneer we zelf, met verborgen camera, een kijkje nemen bij een fokker.
Voor Stichting Dier & Recht is het onacceptabel dat er nog steeds met deze honden gefokt wordt. Ze pleit dan ook voor een fokverbod. Mandigers vindt fokken onverantwoord, maar ziet niets in een fokverbod. Hij is bang dat de fok ondergronds doorgaat, of dat er honden uit het buitenland worden gehaald.
De Raad van Beheer en de Cavalierclub ontwikkelen een plan om tot een gezonder fokbeleid te komen. De cavaliers waarmee gefokt word, worden dan langere tijd gescreend op erfelijke afwijkingen. De vraag is of alle fokkers met dit plan akkoord gaan. En zo is de cavalier terug bij af.
In de aanloop naar deze uitzending nodigden we de Raad van Beheer uit voor een interview, maar het bestuur laat weten hier geen behoefte aan te hebben. Wel hebben zij een reactie geplaatst op hun website. Ook verwijzen ze ons naar het plan Duurzaam Fokbeleid, waarin de aanpak van inteelt en schadelijke raskenmerken is samengevat.
Om de afwijkingen in kaart te brengen wil de Raad dat er beter gescreend wordt op erfelijke afwijkingen d.m.v. DNA-tests. Ook krijgen de keurmeesters, die bepalen of de hond voldoet aan de rasstandaard een grotere rol. Ze moeten niet alleen kijken naar het uiterlijk van de hond, maar ook bepalen of deze gezond is.
Volgens hoogleraar dierenwelzijn professor Spruijt is dit niet afdoende. Het is alsof de slager zijn eigen vlees keurt. Terwijl de oplossing zo simpel is. Het aanpassen van de rasstandaarden. De bulldog weer een snuit, de berner sennen terug naar normaal formaat en de cavalier een grotere schedel.
Echter, het wijzigen van de rasstandaarden blijkt in de praktijk erg lastig. De Raad van Beheer is afhankelijk van zowel de internationale federatie, als de rasverenigingen, als de fokkers.
Rashondenwijzer
Dier & Recht wil die uitbreiding niet afwachten en komt daarom met de rashondenwijzer. Deze wijzer voorziet de consument van informatie over de erfelijke afwijkingen van zo’n 80 rassen. Volgens Hans Baaij, directeur van Dier & recht kun je constateren dat je geen enkele gezonde rashond meer kan kopen. De rassen waar weinig problemen over bekend zijn, zijn ook de honden waar weinig onderzoek naar is gedaan.
Bijna 90% van de hondenhandel vindt plaats via websites als Marktplaats en Speurders. Ze verwijzen hun bezoekers dan ook naar de rashondenwijzer en informeren over de risico’s die een rashond met zich meebrengt.
In de studio is Henk Jan Ormel. Hij zit in de tweede kamer voor het CDA.
Met of zonder stamboom, maakt mischien voor veel mensen niets uit, maar voor veel fokteven die uitgemolken kunnen worden omdat er middels de stamboom niets controleerbaar is, maakt het wel een wereld van verschil!
Niet onze wereld mischien?, maar wel hun wereld, een ellendige!
mijn hond heeft een stamboom én voor zijn jonge leeftijd van 2j ook al veel problemen!! problemen die niet zouden mogen voorkomen bij honden met stamboom, maarja ik heb ze toch maar... net als de factuur van 4500euro op nog geen 2j tijd...
kzou hem terugbrengen voor reparatie of ruil maar ik vind het garantiebewijsje niet meer
Geen stamboom wilt niet perse zeggen dat de hond allerlei mankementen heeft.
Ik ken erkende fokkers die het helaas slechter doen als de fokkers van geen stambomen
Stamboom of niet, je moet altijd goed opletten waar je een pup koopt en vantevoren goed oriënteren wat je precies met de hond wilt gaan doen.
Hier overigens honden met en zonder stamboom. In het vervolg alleen maar honden met stamboom. Waarom? Puur vanwege hetgeen wat ik met de honden wil gaan doen (hondensport en showen) en vanwege de bloedlijnen. Daarbij vind ik het ook fijn dat ik de grootouders en overgrootouders etc kan opzoeken en uitpluizen.
Tajo heeft geen stamboom, Raven wel '
Mijn zus heeft 2 Jack Russel terriers, 1 met en 1 zonder stamboom, komen bij de zelfde fokker vandaan, zegt voldoende he, mogen maar een x aantal nesten van 1 teefje hebben , maar ach zonder aanvraag kan je nog elke loopsheid gebruiken toch????? dus stamboom zegt niet altijd alles hoor
Linda,dit is wat we broodfokkers noemen deze mensen denken totaal niet aan de gezondheid van de teef zolang het geld maar binnen rolt.
Helaas zijn er van deze personen .
Dit is echt meer uitzondering dan de regel en een stamboom zegt inderdaad niet alles maar je kan wel de voorouders zien en of deze afwijkingen hadden bv hd of oog problemen,goede bloedlijn enz enz.
Persoonlijk zal ik maar een nestje doen met een teef al geven ze me een miljoen voor ewen pup de gezondheid van mijn honden is het belanrijkste.
Dit zal ook zo zijn bij een verantwoord fokker.
Yoni, Ik vind dat je wel gelijk hebt! Wanneer we zoveel zorg voor de fok van hondjes hebben, waarom niet voor kindjes? Kijken we dan ook naar erfelijke ziektes, nare karaktertrekken, afwijkend uiterlijk? Ik denk het niet, zouden we mssn eens meer naar moeten kijken .
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hond zonder stamboom?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?