Hoi,
Ik las net bij een van de topics dat tennisballen slecht zijn voor honden? Hoe dat zo en welk gevaar kan het geven dan. Ik laat barky namelijk altijd achter ballen aanrennen, groetjes
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "tennisballen!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Twee redenen eigenlijk.
Ten eerste worden tennisballen gemaakt van glasvezel. Hiervan slijten de tanden van een hond erg snel.
Ten tweede is een hond vaak zo gefocust op de bal, dat de hind wel eens capriolen uithaald die niet zo goed zijn voor spieren en gewrichten. Vergelijk het maar met sportblessures. Die komen ook vaal door ongecontroleerde bewegingen.
Ik wil hier overigens niet mee zeggen dat je niet met een tennisbal moet spelen. Ik heb er zelf ook altijd wel eentje liggen (zie mijn foto), maar over het algemeen gebruik ik een rubberen bal. Alleen bij het water wil dat niet, die znken namelijk als een baksteen.
Dunlap slazinger geeft aan dat er
GEEN ijzer in een tennisbal verwerkt!
- Er zit GEEN glasvezel in het vilt!
- Er zitten GEEN toxische kleurstoffen in het vilt!
(Gevonden op een andere site trouwens)
vandaar dat ik dat niet zozeer geloofde, die sportblessures kan ik me nog voorstellen maar de hond vindt het zo ontzettend leuk om achter een bal aan te rennen.hij kauwt er idd op maar als ik geen bal meeneem gaat hij voor stokken en dat vindt ik zelf eigenlijk gevaarlijker
Tennisballen speciaal gemaakt voor honden zouden geen glasvezel hebben. De tennisballen die gemaakt zijn om tennis mee te spelen, daarvan wordt gezegd dat er glasvezel in zit, wat niet goed is voor de hond, en waar zijn tanden van gaan slijten enz.
Maar onlangs kwam ik op een ander hondenforum terecht waar een forumdeelneemster een forse stapel echte tennisballen kado had gekregen van een fabrikant, met de verzekering dat ook tennisballen die voor het tennissen gemaakt zijn, geen glasvezel bevatten.
Dus ik ga nu op zoek naar tweedehands tennisballen, want mijn dobers hebben de gewone hondentennisballen binnen enkele minuten doormidden. à 50/75 ct per bal: au!
Het slijten van de tanden schijnt te komen van het kauwen op een zanderig geworden bal. Daar moet je dus mee uitkijken.
Btw, Frank, zijn die rubberen ballen niet erg zwaar? Ik heb ook nog een klein hondje dat bij het met ballen spelen heerlijk in de weg loopt. Die wil ik natuurlijk geen pijn doen...
waarom zijn die speciale ballen voor de hond eigenlijk zo giga duur. Tennisballen waar tennis mee wordt gespeeld kosten heel wat minder en houden het langer uit.
Mocht je tennisballen willen vraag de lokale tennisvereniging er eens om, de ballen die niet goed zijn om mee te spelen houden het meestal nog een hele tijd uit bij de hond.
groetjes
Tja, ik heb er al veel over gehoord en gelezen. Mijn honden vinden takken niet eens de moeite waard. Meestal gaan we gewoon wandelen, en doen we heel af en toe een de bal gooien, zeker niet constant. Die rubberen ballen vallen qua gewicht best mee. Je hebt ze ook in verschillende maten. Daisy is met haar 9.5 kilo niet ook niet wat je noemt een forse hond, maar zij kan er prima mee uit de voeten.
Ik koop mijn tennisballen overigens bij Beachend in Noordwijk. Zij verzamelen gebruikte ballen bij lokale tennisverenigingen, en verkopen deze dan voor 50 cent het stuk. De opbrengst gaat naar het hondenasiel in Noordwijk. Dit zijn allemaal goede ballen die onze Stafford in ieder geval niet doorbijt, wat ze met de dierenwinkel ballen wel doet. Ik gebruik ze alleen niet zo veel.
Ik heb overigens de ballen verstand van waar tennisballen van worden gemaakt. Mijn credo is: gezond verstand gebruiken.
In tennisballen zit echt glasvezel. Met of zonder zand....de tanden slijten zeer snel. Natuurlijk zijn er webpagina's die het tegendeel beweren en webpagina's die hier voor waarschuwen. Ik ben eens bij andere hondeneigenaren gaan shoppen en heb gewoon gevraagd of de tanden van hun hond waren afgesleten. Ja, de meeste hondentanden waren een flink eind afgesleten.
Bij een rubberen bal bestaat echt het gevaar dat de bal naar achteren in zijn keel schiet. De bal wordt tijdens het spelen behoorlijk glad van het speeksel. Ik neem geen enkel risico in dit opzicht. Hier wordt niet gespeeld met een tennis of rubberenbal.
Ik heb een keer een hond zien stikken (herder) in een rubberen bal en die ellende wil je niet meemaken. Eigenaar kreeg die bal er niet uit omdat die bal zo glad als een aal was geworden en omdat de bal te ver naar achteren was geschoven.
Wij spelen met een frisbee. De grootte versie van Kong. Kan na het spelen zo de vaatwasser in en we hebben dat ding al ruim een jaar!
http://www.bouvierforum.nl/showthread.php?t=5598
Tennisballen,
Ik heb er al eens eerder iets over gezegd hier op het forum.
Gooien met ballen:
zeer goed voor de dierenarts, ik citeer de mijne even:
Lekker blijven gooien, ik moet tenslotte ook wat om handen hebben!
Hiermee wilde hij aangeven dat het gooien van ballen, op het droge, absoluut verkeerd is voor je hond, welk formaat dan ook.
Mijn hond is helemaal weg van ballen, ik doe - net als Frank - zwemmen met een bal. Gooi de bal in het water, en dan mag hij hem halen. (hij= de hond, niet frank )
Zwemmen is de meest goede sport voor een hond, doordat de gewrichten worden ontlast en de spieren maximaal worden getraind.
Fietsen (in draf!!!) is ook een goede manier van spieren trainen.
Maar ballen gooien op het droge? Het heeft mij een dure operatie gekost voor ik hierachter kwam dat dit ABSOLUUT VERKEERD was.
Ik vind achter ballen aan gaan ook leuk hoor. Ook in het water (voetballer en oud waterpolo-er)
Ben ik de enige die vind dat de gezelligheid weer eens ver te zoeken is? Dit topic is toch geopend onder gezellig praten? Ik mis hier een plek waar we alleen dat doen...
Ik denk dat ik ook namens Frank spreek als ik zeg dat wij het heel gezellig hebben
Trek je nagels maar in, Ingrid. Ik had dit gevoel van ongezelligheid al voordat jij jouw bijdrage leverde.
Mijn hond speelt Altijd met een tennisbal!!
ze is er inderdaad heel erg op gefocust!! als er dan een hond voorbij komt kijkt ze er eens niet naar!! ik hoop dat er niets overkomt door die tennisballen!
Groetjes Han en high-five Zarah!!
Hoi Han,
Leuke foto! Net boven het randje uit aan het kijken? Wat was er zo interessant?
Christo is ook helemaal balletjesgek! Ik probeer hem goed op gewicht te houden en laat hem vaak zwemmen, en voor de rest hou ik mijn vingers stevig gekruisd.
Groetjes,
Linda.
ik vind het allemaal heel intresand
Evi 10 jaar
Van onze vier honden is alleen de jongste geïnteresseerd in tennisballen. Vooral het zoeken daarvan, tennisballen die andere honden verloren hebben. Ze heeft er nu 29 en we hebben daarvan 1 gekocht, de rest heeft ze gevonden.
Vindt ze een nieuwe, dan is dat de tennisbal van de week, ze wil dan alleen met die bal spelen. Na verloop van tijd is de lol eraf, tot ze weer een nieuwe vindt...
Ik denk dat het toch wel scheelt wat voor hond je hebt, of het gooien van tennisballen slecht is voor de gewrichten e.d. Als ik zie hoe mijn honden met elkaar kunnen spelen, dan maken ze ook de gekste draaien, sprongen en bewegingen. Dan zou ik ze dat ook moeten verbieden. Maar ik kan me voorstellen dat het voor een zwaarder gebouwd ras niet goed is, ze krijgen dan toch elke keer een opdonder op hun gewrichten als ze op springen. Maar dan zouden agility, doggydancing, flyball en dogfrisbee ook slecht moeten zijn.
De samojeden die ik heb moesten van oudsher enorm wendbaar en snel zijn voor het hoeden van rendieren en ze moesten voor de jacht vogels zo uit de lucht kunnen vangen, net als een bal.
onze honden hebben geen tennisbal wist nix over het 'gevaar' van tennisballen.. heb wel een rubberen bal voor honden.. al intresseren ze zich eerder voor alles wat zo wel rondvliegd.. grootste plezier is voor 2 min, een fles of water sproeien met de tuinslang helemaal gek!
stokken.... nee.. geen intresse..
bij het wandelen: ik woon tussen velden vol appelen en peren.. daar rennen en ravotten.. is voldoende
Hoi,
Slecht of niet langer als twee minuten duurt het niet want dan is de bal al in duizend stukken hahaha
Dit doet die nu al 3,5 jaar lang en zijn tanden zijn nog in goede staat.
o wat zijn we blij dat wij een tennisveld en een voetbalveld achterom hebben ook wij 1 gekocht speciale hondenbal staat er ook op gaat +/- 1 uur mee en is dan kapot dus lana opzoek naar tennisballen en voetballen
gr angelique en lana
tennis ballen tussen de was en klaar voor honden gebruik
Allereerst ik ben dol op mijn hond en zou het verschrikkelijk vinden als hem wat overkwam, maar beginnen we allemaal niet wat te overbezorgd te worden? Stokken mogen niet, naast de fiets mag alleen in draf, honden mogen niet alleen met hun speeltjes gelaten worden, en nu zijn ballen ook al fout? Waar is de passie?
Hoi,
Hoorde eens van een instrukteur dat je goed moet oppassen met tennisballen waar de stof vanaf is geknauwd.
Dat rubber word nat en glad, waardoor toendertijd een hond daarin bijna gestikt is.
Sinds die tijd heb ik wel altijd opgelet of de bal nog heel was, je weet tenslotte maar nooit, toch?
Groetjes Lia
Hoi Barky,
Er wordt vaak gezegd dat tennisballen slecht zijn voor de tanden.
Maar hier kom ik toch wel even voor in opspraak.
Onze honden doen al jaren aan flyball en dit is niets anders dan achter tennisballen aanhollen een hele dag door, dit 3 dagen in de week.
En ik moet zeggen, onze Duschka is ondertussen 6 jaar en hij heeft al zijn tanden nog, en de slijtage die hij aan zijn tanden heeft is normaal voor zijn leeftijd. Wat wel heel slecht is is dat de hond fel kauwd op de balletjes en daar slijten de tanden wel van af.
En voor de gezondheid??? is voor mij ook een vraagteken. Onze honden zijn nog nooit ziek geweest van met tennisballetjes te spelen.
Voila, dit is mijn mening erover
Groetjes
Kelly
Onze pup is inmiddels 21 weken en ik zou het leuk vinden hem te leren apporteren.
Hij vindt een bal leuk, rent er achteraan en gaat er vervolgens mee liggen en er op kauwen.
Wat ik ook probeer ik krijg het niet voor elkaar dat hij de bal terugbrengt zodat ik 'm weer kan gooien. Is hij nog té jong of heeft iemand nog een gouden tip.
Ik zorg altijd voor een beloning/snoepje zodat ik kan ruilen. Ik doe enthousiast en complimenteer 'm als hij de bal te pakken heeft en moedig 'm aan om de bal mee te nemen naar mij toe.
Vaak laat hij de bal weer vallen en loopt gewoon verder (zonder bal). Groetjes
hoi annemarie,
max deed dit ook, kauwen zodra hij hetgeen wat ik weg had gegooid te pakken had.
ik gooi altijd met stokken, dus ik gebruik even stok
als hij de stok te pakken heeft en erop gaat liggen kauwen, liep ik erop af en zei: los.
leer dus je hondje eerst het commando 'los'.
(zeg 'los', houd een lekkernij voor zijn neus, dit wil hij zo graag dat hij de tennisbal loslaat. dan prijzen. het zal wel even duren dit te leren!)
als hij de stok losliet, prijzen alsof hij een wonder heeft verricht, stok pakken en opnieuw gooien.
hij weet: als ik de stok loslaat, mag ik er weer achteraan rennen! EN ik krijg een beloning
als hij dit doet, zei ik als hij na het gooien de stok heeft: 'kom eens hier' (dit commando moet je hondje dus ook kennen). hij kwam naar me toe, en dan zei ik als hij bijna bij me was: 'los'.
hij laat de stok los bij mijn voeten. krijgt een beloning en de stok word weer gegooit.
in mijn handen geven doet hij nog niet, maar dit ben ik wel met hem aan het oefenen. gaat steeds beter!
succes ermee! dit is overigens bij een labrador/golden retriever, dus misschien is die iets makkelijker trainbaar dan jouw hondje? weet het niet hoor! maar max kende dit binnen 3 weken. weet niet hoelang jouw hondje erover doet, maar geduld loont!
Liefs, ris
ow, nog even: hoe ik het in mijn handen geef leer?
ik ga door mijn knieën voordat ik hem roep. dit is een houding waar honden graag op reageren door naar je toe te komen. ik leg dan mijn handen op de grond, en hij legt de stok in mijn handen (nu nog af en toe ernaast )
als hij kent dat hij de stok in mijn handen moet leggen, ga ik oefenen dat hij het ook in mijn handen legt als ik ze iets hoger houd.
veel werk, maar trainen is erg leuk! het loont heel erg goed namelijk
Liefs, iris
@ Annemarie, gooi de bal niet ver. Rol de bal eens een meter van je weg of 2 meter. De hond gaat er dan achter aan. Als je hem dan roept, dan hoeft hij niet zo'n afstand te overbruggen en dan heeft hij vaak de bal nog vast. Idd, op de knieen met open armen en enthousiaste stem, dat stimuleert de hond om te komen. Dan 'los' (of andere bal laten zien, dan laat hij vanzelf los en dan commando toevoegen) en weer opnieuw gooien. Steeds een klein beetje verder.
angela,
inderdaad, hihi. was ik er vergeten bij te vertellen over die afstand. en van dat commando toevoegen zei ik ook niet helemaal zoals ik heb gedaan bij max..
fijn dat jij zo goed oplet! bedankt voor je aanvulling!
Liefs, iris
We vullen elkaar goed aan Iris .
O, nog een tipje! Als de hond komt met de bal in z'n bek, dan FLINK belonen met iets lekkers (stukje kaas/vlees). Alleen geven als hij met de bal komt. Dan leert hij sneller wat de bedoeling is! Werkt ook goed met de clickermethode, je klikt als hij de bal bij je heeft gebracht en dan een stukje worst voor z'n neus houden .
Chico heeft de 10 jaar dat hij bij ons is geweest constant met tennisballen gespeeld. De dierenarts zei altijd dat zijn gebit perfect was. Geen slijtage, niks niet.
Ja, soms als ze verkeerd op een bal springen kunnen ze zich bezeren, maar hoeveel mensen spelen er geen voetbal? De sport met de meeste blessures?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "tennisballen!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?