Vorige week hadden we met vrienden (en de honden) een huisje gehuurd in de Vogezen.
Wij hebben een malamute teefje en zij hebben een kruising Duits-Catalaanse herder, ook een teefje. De honden komen wel overeen en spelen met elkaar, maar hebben een erg verschillend karakter. De onze is gesteld op haar rust, de herder is erg onrustig en de hele dag energiek. Beiden zijn ze vrij 'dominant', dus ze zitten elkaar regelmatigzo'n beetje 'af te tasten'.
Nu bleek dat onze malamute het niet kan hebben dat de herder in haar buurt komt als ze eet. Ze haalde naar haar uit, waarop de andere in de verdediging ging en we ze uit elkaar moesten trekken. Niemand gewond, maar het was best griezelig om zien. Dit gedrag verergerde: als we gingen wandelen en we wilden picknicken, vloog onze hond meteen op de andere, terwijl geen vd twee honden zelf iets te eten kreeg. Ook in het huisje zelf moesten we opletten dat er niets eetbaars op de grond viel, want dan ging de onze direct dat eten verdedigen tov de andere.
We hebben er dus steeds voor gezorgd dat ze apart eten kregen, en we nergens in het huisje iets eetbaars lieten rondslingeren.
Maar dit gedrag verontrust me wel. Want we willen er dit jaar een pupje bij, een malamute reutje. Gaat onze hond zich ook zo gedragen naar de pup toe? Of kan het zijn dat ze het van de ene hond niet aanvaardt dat ie bij haar eten komt, maar van een andere hond wel? Hoe pakken we dit aan?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Eten verdedigen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
hoe reageert ze als jullie bij haar eten komen dan?
kunne julli gewoon bij haar komen en aan haar voer zitten als ze aan het eten is?
Dit is een normale situatie als 2 honden elkaar niet gewent zijn.
Met niet gewent bedoel ik dat ze geen roedel zijn en jou hond vind dat ze eten niet wil delen met de andere hond.
Met een pup is dat anders. Jou hond reageert (denk ik) normaal als je een pup tegen komt.
De pup zal vanaf het begin onder haar in rang staan en ze zal meer pikken van die pup.
Pas als de pup volwassener wordt bestaat er een kans dat die pup de rangorde wil veranderen, hoewel dit tussen een reu en teef meestal niet het geval en en 9 van de 10 x gewoon goed gaat.
Meestal zijn het juist teef/teef, reu/reu wat niet goed gaat.
Daar zie ik dus geen probleem iov haar gedrag nu. Daarbij is het altijd verstandig dat honden niet naast elkaar eten krijgen (alleen als ze dat gewent zijn).
Dus is de fout die er gemaakt is in het huisje, dat die teef bij jou hond kon komen terwijl ze aan het eten was.
ga mee met veronique, hier is vaak een logee, er wordt nimmer eten gegeven samen, altijd apart, en die twee zijn dikke maatjes. maar geen risico lopen, lekker apart geven. hier eet de een buiten en de ander binnen, zodat ze rustig kunnen eten. hier is geen sprake van een roedel.
om voedselnijd te voorkomen..en helemaal als er meerdere dieren/kinderen in huis zijn, is het heel verstandig om een hond te laten wennen aan zulke dingen. Dat je gewoon bij zijn bak kunt komen als hij eet.
Wij hebben hier dan wel een roedel en idd hun eten is hun eten en dan laten wij ze ook met rust. Maar natuurlijk lopen er ook kids rond die naqtuurlijk wel gewaarschuwd worden maar goed je weet hoe kids zijn als je ff 2 tellen niet kijk. Gelukkig geen probleem honden vinden dit goed. Zolang de jongsten onder de 6 maanden waren mochten ze ook in de bak van een oudere duiken. Nu word met wat gegrom netjes gemaand dat dit niet de bedoeling meer is en als roedel onder elkaar word hierna geluisterd.
Maar om terug te komen op dit voorval laten wij NOOIT een visite hondje of logeetje in de zelfde ruimte eten als onze roedel. Onderling weten ze precies van hoe of wat maar een buitenstaander word minder netjes hierin behandeld dus ook mijn tip. Niet bij elkaars eten laten.
Dank je wel voor jullie reacties!
Naar ons toe is er geen probleem en vertoont ze totaal geen baknijd. Zelfs de lekkerste botten kunnen we zonder probleem terug nemen (doen we enkel als hier een reden voor is). We laten haar ook altijd met rust als ze eet.
Ik vond het wel wat ver gaan dat ze de andere hond ook aanviel als we tijdens de wandeling op een bankje onze picknick opaten (enkel de mensen, de honden kregen niets). Blijkbaar was het idee dat de andere hond misschien iets zou kunnen krijgen al genoeg voor haar als trigger. Maar nu we dat weten, gaan we daar uiteraard rekening mee houden.
Het stelt me wel gerust dat jullie denken dat dit bij de nieuwe pup anders zal lopen. Maar sowieso zullen we ze gescheiden eten geven en hun 'space' respecteren.
Dank je wel!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Eten verdedigen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?