Nou onze kleine pup heeft gisteren een snicker opgegeten. Dit is alweer de tweede keer dat er een hap zout in moest om hem te laten braken!
Gelukkig was het niet voor niks en kwam de hele zooi eruit. Gelukkig een goed eind.
Iemand hier ook wel eens ervaring mee gehad?
Liefs,
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Chocola" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Omdat we weten dat chocola heel erg gevaarlijk is, komt het nooit binnen het bereik van onze hond.
Wij hebben er dus geen ervaring mee.
maar is wel schrikken denk ik
gr rita
Ja dat is het zeker.
Wij hebben achter ons huis een GIGANTISCH grasveld, en er was nu kermis geweest.
En ik liep daar met de twee hondjes en die kleine vond dus die (oude en half beschimmelde) snicker. Ik was meteen heel hard naar huis gerent!
ja ik ben een aholic wat chocola betreft, en krijgt de schrik van mijn leven als ik wat mis, heb een hond gekend die chocola heeft opgegeten, maar wel een hele grote inhoud en hoeveel heid, en die is helaas gestorven eraan. maar een stukje daar hoef je niet van in paniek te raken, zorg dat het niet weer gebeurt, een hond gaat dood aan chocola, er zit een stofje in chocola die dodelijk is voor honden, dus heel goed oppassen, mijn vorige newfoundlander heeft een keer een bonbonblok opgegeten, weg zat al ver in zijn maag, niets van gekregen. dat wil niet zeggen dat je gewoon kan laten rondslingeren, goed oppassen dat ze het nimmer eten.
gr. willemijn.
Kan het me voorstellen, zou me ook geen raad weten, maar je had het al een keer eerder meegemaakt? dus dan weet je wel wat je kunt/moet doen
Ik loop altijd aan de lijn met ze. En gisterenavond laat ben ik nog in het donker naar buiten gegaan. En toen had ik niet in de gaten dat hij iets had en heeft hem dus snel naar binnen gesmikkeld.
Ja de vorige keer had hij uit de bosjes een stuk chocola gehaald. Hoe hij het vind weet ik niet maar hij is er DOL op!
Waar je echt op moet letten is dat ze geen grote hoeveelheden van Pure chocolade binnenkrijgen.
Het gaat om het cacoa, in 'neppe'chocolade zit dat heel weining.
Maar het is natuurlijk ook afhankelijk van de grote van de hond, wat een grote hoeveelheid is, en wat schadelijk is.
Maar verstandig is het niet, dus goed dat je hem hebt laten braken!
We hebben wel ervaring met sokken toen Sira een pup was. Ook twee keer moeten laten braken. De eerste keer zout geven lukte nog wel, maar de tweede keer moesten we haar met drieen vasthouden en toen lukte het nog niet. Vervelend bij de da dat ze zo ziek worden van die prik. Maar ze heeft het hier niet mee afgeleerd. Dat is met de jaren gekomen en nog veretrouw ik haaer hier niet in.
Al jaren wordt aangeraden om honden te laten braken met zout. Uit onderzoek blijkt dit een levensgevaarlijke methode te zijn voor de hond . Met name bij kleine honden kan zout snel fatale gevolgen hebben, maar ook grote rassen lopen ernstig risico bij het gebruik van keukenzout als braakmiddel. En er zijn al meerdere honden aan overleden.
Wanneer u als eigenaar van een hond op internet zoekt naar informatie over een mogelijke vergiftiging, dan wordt het geven van keukenzout vaak als “eerste hulp middel” genoemd. Tot voor kort hebben veel dierenartsen in eerste instantie aangeraden om de hond, na opname van gevaarlijke producten thuis te laten braken met behulp van zout achter op de tong. Vaak is dit effectief en wordt het zout ook weer uitgebraakt. Maar als het zout niet uitgebraakt wordt kan het dus dodelijke gevolgen hebben voor de hond.
Andere producten die tot acute zoutvergiftiging kunnen leiden, zijn sommige toiletblokjes, afvoerontstoppers, vaatwasmachinezout,. zoute drop, speeldeeg, pekel, zeewater en likstenen. Met name de inname van het kinderspeelgoed 'speeldeeg' (play dough)door honden komt regelmatig voor. Vooral als het ingedroogd is bevat het relatief veel zout. Na het eten van speeldeeg door de hond moet u dus contact opnemen met de dierenarts.
De eerste verschijnselen na opname van een overmaat zout betreffen vaak het maag-darmkanaal. Zout heeft een irriterende werking op het slijmvlies van het maag-darmkanaal, met niet willen eten, braken en diarree als gevolg. De maag-darm klachten kunnen leiden tot uitdroging, te laag suiker gehalte in het bloed, en mogelijk zelfs tot een shock. Ook kunnen er klachten met betrekking tot het zenuwstelsel ontstaan: de patiënt wordt rusteloos, prikkelbaar, en kan zelfs spiertrekkingen, toevallen of een sterk verhoogde lichaamstemperatuur krijgen. Uiteindelijk kan de patiënt in coma raken, en komen te overlijden.
Regelmatig worden wij gebeld over een dier dat iets verkeerds gegeten heeft. Een voorwerp (sok, plastic muis oid) of een mogelijk giftige stof (bijv. humane medicijnen, chocolade, bestrijdingsmiddelen). Het beste is dan, om het dier zo snel mogelijk te laten braken. Voorheen werd veelal geadviseerd om het dier een schep keukenzout te geven. Inderdaad gaat een deel van de dieren daarop braken. Recentelijk zijn echter in Amsterdam 2 dieren overleden na het toedienen van keukenzout. Daarom wordt dit nu sterk afgeraden. Zelfs 1 schep zout kan al fataal zijn voor uw dier.
Zout kan braken op wekken, doordat het irriterend werkt op het slijmvlies van het maagdarmkanaal. Blijft het echter in de maag, dan lost het zout op en wordt in het bloed opgenomen. Doordat de hoge zoutconcentratie in het bloed water aantrekt van de omringende weefsels, kan dit leiden tot uitdroging van de cellen. In de hersenen kan dat zorgen voor schade met neurologische klachten als gevolg. De hond wordt rusteloos, prikkelbaar, krijgt toevallen, of wordt juist sloom. Andere symptomen zijn spiertrekkingen, een verhoogde temperatuur, veel plassen/drinken, versnelde ademhaling en hartslag en hartritmestoornissen. Uiteindelijk kan het dier in coma raken en overlijden. In Amsterdam overleed een Schipperke 10 uur na het eenmalig ingeven van zout. Het diertje had daarop wel wat gebraakt, en later bij de dierenarts na een injectie om braken op te wekken nogmaals, maar kennelijk was er al teveel zout in het lichaam opgenomen. De andere hond was een 12 1/2 jaar oude Skye terrier van 18 kilogram, die tweemaal een eetlepel zout krijgt. De hond krijgt na 6 uur epileptische aanvallen, en raakt 12 uur later in coma.
Op internet, in EHBO boeken voor dieren en door dierenartsen wordt het geven van een schep zout nog gegeven als advies, maar gezien het bovenstaande moeten wij dat ten zeerste afraden. De meest veilige manier om een hond te laten braken is door het geven van een injectie apomorfine, wat bij ons in de kliniek kan gebeuren.
SORRY deze moet het zij staat op de site van onze d.a
Falkor heeft een aantal keer chocolade gegeten(hoop celebrations). door zout wil hij niet spugen, dus hebben wij érg veel geluk gehad. Maar kheb de hele avond en nacht in spanning gezeten en vaak tijdens het slapen gekeken of hij nog leefde. Wat was ik bang.
Ze kunnen er nu écht niet bij komen. Al het chocola wordt, hoe krot wij ook weggaan, goed verborgen. Of hoog of achter de deurtjes.
Liefs,
een Jack russel (6 kg) zal overlijden na het eten van 6 PURE chocolade eitjes !!
Dus die marge is klein hoor, bij inderdaad pure chocolade.
Van melkchocolade zal het bij ongeveer 30-45 zijn. Dat scheelt echt heel erg.
Bij zout moet je opletten, dat je hond geen zout-vergiftiging krijgt. Vaak gaan honden niet braken. Of ze doen pogingen, maar juist bij chocolade is het opbraken lastig. Dit gaat namelijk 'plakken', het vormt klonten in de maag.
Die zouden dan bij een operatie uit de maag gehaald moeten worden.
Ik weet niet hou jouw DA er over denkt, maar hier in de praktijk zeggen we: kom maar langs (zonder hond) dan kun je een pilletje ophalen, om het braken op te wekken. Wij vinden zout te gevaarlijk - zien te vaak dat het misgaat (zout-intoxicatie)
Gelukkig heeft zout bij jou wel geholpen en is de troep eruit
Zo hier schrik ik al helemaal van... Is het nu verstandig om alsnog naar de dierenarts te gaan???
Jeetje wat erg!
Ik persoonlijk zou zeker even bellen je verhaal doen en vragen wat je moet doen.
Was niet de bedoeling om je zo laten teschrikken hoor SORRY
Yvonne
heb er gelukkig geen ervaring mee
kan je de DA eerst niet bellen
gr liesbeth
Haha nee dat geeft niet! Het is heel handig om te weten! Ik ga wel even bellen. Hij doet het verder gewoon goed en er zijn geen rare verschijnselen maar voor de zekerheid..!
Hej Rhianne, je zou - als de hond niet wil braken - Norrit kunnen geven. Dit voorkomt opname. Je moet het wel meerder malen herhalen.
Je moet dit halen bij de apotheek, speciale bussen met poeder. Niet een tabletje. Het duurt namelijk enkele uren voor het tabletje uit elkaar gevallen is. Poeder kan sneller zijn werk doen.
Het is wel een drama !! om dit toe te dienen zeg.. Maar beter dan dat je hondje last krijgt van chocolade.
dan heb ik een geluk gehad met Gangster.
Vorig jaar had hij de medicijnen van Guide opgegeten, en toen moest ik em dus ook laten braken door middel van zout (op advies van de dierenarts), heb toen toch regelmatig (omdat hij niet wou braken) theelepeltjes zout in de achterbek gelegt van Gangster.
Als ik dit zo lees, ben ik erg blij dat het Gangster niet fataal is geworden!!!
Schrik er wel een beetje van, dat was de eerste keer dat zo iets gebeurde, en hoop het ook niet meer mee te maken!
Stukje van Norrit komt me ook bekend voor idd.
Moest trouwens toen ook met Gangster naar de dierenarts omdat hij dus niet wou braken, hij heeft toen tegengif gekregen tegen het medicijn.
Hij was alleen wat ziekjes, maar verder niks aan over gehouden GELUKKIG, zat toen aardig in de stress, en was behoorlijk in paniek, bang mijn kleine ventje kwijt te raken, omdat hij zo klein is.
Ja! En juist daar gaat het fout. Mensen doen een beetje zout, wachten even. Geen braken? Dan nog een beetje zout.
Zo gaat er - ongemerkt en goedbedoeld - heel veel zout in een hond. (kleine hondjes gaat sneller dan de grotere)
Gelukkig heeft Gangster zich er goed vanaf gemaakt
Brrr.. Is altijd vervelend als je maatje iets heeft.. :-(
Ja dat was dus ook mijn reactie, dus daarom schrik ik zo van dit bericht.
Ben idd blij dat mijn Gangster verder er niks aan over heeft gehouden, ik deed toen wel water gemengd met zout, dat moest ik toen doen?
Ik weet niet, misschien omdat je het dan makkelijker bij de hond naar binnenkrijgt? Ik heb geen idee.
Ook al gebruik je water erbij, het is al snel 'teveel'. Ik heb geen idee, ik raad het mensen nooit aan om te doen bij hun dier Het is een beetje een ouderwetse manier geworden. Jammer dat er nog steeds DA van de 'oude stempel' zijn, die het je aanraden..
Onze hond heeft bij pasen alle paaseitjes opgegeten, met papiertjes en al. Ze is er gelukkig niet ziek van geworden.
Nou ik dit weet, doe ik het ook echt niet meer.
Heb het gelukkig alleen toen 1x moeten doen, verder nog nooit voorgekomen dat ze iets binnen kregen, wat schadelijk was.
Play dough...jee...dat wist ik niet. Wel goed om te weten want mijn kindjes zijn gek op kleien en daarbij valt regelmatig wat op de grond....
Norrit is dus wel een middeltje om te onthouden!
Dankje Marit. Het is nu bijna onmogelijk, maar als ik zie dat Falkor Smuldier van onze koelkast afkrijgt(tafelmodel) dan zou hij een keer onverhoopt toch de chocolade te pakken krijgen, mocht het niet goed zijn opgeborgen. Maaaar hier hopen wij natuurlijk niet op. Bah!
Kheb er toen ook een tabelletje bij gehouden, ergens op het internet gevonden met hoeveel gram chocolade een hond van een bep. aantal kilo, kan doden. (Ja ik ga overal zoeken als ik in de stress zit ) Maar Norrit, vooral omdat Falkor dus neit van zout spuugt en ik zout ook niet zo fijn vind om te geven. Thanks!
Liefs,
Geen dank hoor
Maar dan wel de poeder he! Er zit geloof ik 2 gram in zo'n fles (echt zo weird die fles is ongeveer zo groot als een halve liter water flesje. Kun je nagaan wat een vermogen dat heeft tot absorptie)
Ik weet zo uit mijn hoofd niet, maar geloof dat je voor een hond van 6 kg 1 fles moet gebruiken en dat herhalen na een x-aantal uur.
Maar staat allemaal wel op de fles gelukkig
En: voorkomen is beter dan genezen Haha
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Chocola" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?