Je hond in beperking

honden encyclopedie > Je hond in beperking

door honden page profiel Irina_ Spider_ Scarlett_Ashley_LilyIrina_ Spider_ Scarlett_Ashley_Lilybijna goedgekeurde fokker

Je hond in beperking

Het onderstaande artikel gaat over om een Border collie, maar dit geldt voor alle honden met een hoog energieniveau.

He, wat? Lees je dat nou goed? Moet je hond in het gevang? 

Ja, je leest het goed en nee, je hond hoeft niet in het gevang.

Maar wat dan wel?

Je hond in beperking betekent dat het in sommige situaties heel fijn kan zijn en zelfs veilig kan voelen voor je hond om beperkt te worden in zijn bewegingsruimte en hem kan helpen beter te ontspannen.

Vele van jullie kennen al het effect wat een, mits goed aangeleerde , bench of kamerkennel thuis op je hond kan hebben. Vaak kiezen ze er, als die mogelijkheid er is, zelf voor om zich daar in terug te trekken en kunnen zo beter omgaan met de externe prikkels van dat moment. (visite, werklui, drukke kinderen etc.).

Op shows en wedstrijden zie je ook dat veel mensen hun hond in een bench of puppyren hebben en ook hier zie je dat deze honden er vrijwillig in gaan omdat ze zich er veilig in voelen en zich zo beter kunnen afsluiten van alles wat er om heen gebeurt.

En dan is er nog een vorm van beperking, de opgelegde vorm.

Voor sommige honden kan de ruimte die ze binnen in ons huis en buiten in de tuin tot hun beschikking hebben, sowieso teveel van het goede zijn.

Dit kan zich uiten in onrustig heen en weer lopen, het volgen van de baas naar de verschillende ruimtes en het huis en bij elk geluidje opspringen om te gaan kijken.

Buiten zie je vaak dat de hond steeds de grenzen van het terrein inspecteert, op elk geluid reageert en niet zijn rust kan pakken. Deze honden staan letelijk de hele dag "Aan".

Aan het einde van de dag zijn deze honden dan ook bekaf omdat ze niet hebben kunnen slapen, en heus, een ontspannen volwassen hond slaapt gemiddeld 16 a 18 van de 24 uur!

Maar hoe werkt nou zo'n opgelegde beperking?

Er zijn verschillende manieren om dit toe te passen; Binnen kan zoals ik in de eerste alinea al noemde, een kamerkennel aan de bench een fijne manier van beperking zijn. Op de moment die moelijk zijn voor je hond, kan je hem daar in alle rust in zetten. Geef hem in het begin een kluif om te kauwen of een gevulde Kong zodat ze al kauwend hun stressniveau kunnen verlagen en tenslotte in slaap vallen.

ook een traphekje, geplaatst in een deuropening kan helpen een hond in zijn ruimte te beperken en er voor zorgen dat hij beter zijn rust kan pakken.

Buiten kan je dan een gedeelte van de tuin afzetten.

En dan zijn er nog momenten dat je hond aanlijnen binnen en buiten ook een goede vorm van beperking kan zijn.

Let wel, het is niet de bedoeling dat je hond de hele dag in beperking zit! Het is alleen bedoeld voor die momenten dat je merkt dat hij zelf rust niet kan pakken.

Even een voorbeeld; zoals de meeste van jullie inmiddels weten zit Billy the Kid ( Border collie) bij mij om te rehabiliteren ( daar past die "in beperking"toch best bij)

Billy is zo'n prikkelgevoelige hond dia soms echt niet meer weet hoe zijn "uitknop"werkt.

Gisteren was het een zware dag voor Billy.

Hij werd in een training geconfronteerd met dat wat hij ongeveer het allermoeilijkst vind: het harde geluid van scooters..

De sessie, die gelukkig door een collega gefilmd werd, duurde niet eens zo heel erg lang maar daarna was hij kapot en zijn stressemmer volledig gevuld. 

Dit uitte zich de rest van de dag in eerst even onrustig slapen maar daarna extreem op van alles reageren. 

Door stress stijgt het cortisolniveau in het bloed en dit hormoon zorgt er voor dat je nog lange tijd na de stress, bij langdurige stress tot wel meer dan 3 dagen, extra alert, makkelijk ontvlambaar en geïrriteerd reageert. 

Ook vandaag merk ik dat hij nog erg gestrest is, hij krabt en bijt zichzelf obsessief en met name buiten reageert hij op elk geluidje en zelfs gaat hij opgefokt de buurhonden achter de schutting staan uitdagen.

Tijd voor fysieke beperking dus.

Tijdens de lunch heb ik hem buiten aan een 3 m lijn gelegd naast mijn stoel en verder heb ik me niet met hem bemoeid.

Eerst stond hij steeds aan het einde van de lijn als hij iets hoorde, maar al snel zag ik zijn blik rustiger worden, zijn houding meer ontspannen en zijn staart bleef laag.

Na pak hem beet 5 minuten ging hij in de stoel naast me liggen en sliep, inmiddels ligt de lijn los bij hem op de grond hij slaapt al een half uur en is alleen opgestaan om op de grond te gaan liggen, hij reageert zelfs niet op het verkeer en de blaffende honden van de buren zorgen er alleen voor dat hij zijn kop optilt en naar mij omkijkt, Ja jongen ik heb het gehoord het is goed". RUST!


Bron
Kris But 
Kynologisch trainingscentrum Teamwork Visvliet

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^