Algemeen
De Keeshond is een aanhankelijke gezins- en gezelschapshond, altijd oplettend levendig en bijzonder aanhankelijk aan zijn baas. Hij is erg leergierig en dus gemakkelijk op te voeden.
Hij is een goede waakhond door zijn wantrouwen tegenover vreemden. Hij noch angstig, noch agressief. Een van zijn meest opmerkelijke eigenschappen is zijn robuustheid en zijn lange levensverwachting. Hij past zich zeer goed aan aan verschillende weersomstandigheden.
Met zijn lange vacht is het een mooie hond, deze vacht is redelijk eenvoudig te onderhouden.
Een dwergkees doet niet onder voor de grotere soorten. Hij is net zo fier, dapper en waaks.
Geschiedenis
De Nederlandse Keeshond vindt zijn oorsprong bij de Turf- en Moerashonden. In Zwitserland zijn fossiele resten gevonden van deze honden. Ze dateren uit circa 4000 jaar voor Christus.
Gelijksoortige resten zijn gevonden in Noord- en Zuid-Europa.
In de vroege middeleeuwen, kun je de Keeshond vinden op de stempel van de stad Amsterdam (Sigillum Oppidi Amstelodamensis). Dit stempel kunt u zien in de bibliotheek van de Yale Universiteit, New Haven VS.
Op dit stempel zie je een keeshond afgebeeld, die nieuwsgierig over de reling van een boot aan het kijken is.
De reden waarom de Keeshond na die tijd bijna nergens op afbeeldingen en schilderen staat, is gelegen in het feit dat de eigenaren van de Keeshonden meestal 'gewone' mensen waren, die geen geld hadden voor zulke luxe.
Wel zag je de Keeshond op de vaandels van de Patriotten en bij sommige politieke partijen.
Hier heeft de Keeshond waarschijnlijk ook zijn huidige naam aan te danken en bron van een van de verhalen hoe het ras aan zijn naam komt.
Een van de leiders van de patriotten, genaamd Cornelis de Ghijselaer (1751-1815), werd Kees genoemd. Deze 'Kees' had een Spitshond en al snel werd door de bevolking de naam Keeshond aan deze hond toegekend.
Overigens werden de Patriotten ook 'Kezen' genoemd, dus wie nu naar wie vernoemd is...
Het gebruik van de Keeshond is van oudsher de bewaking van erf en goed. Ook werd hij vaak gezien als bewaker op trekschuiten. Dit leverde voor de Keeshond de bijnamen Schipperskees en Kapitein op.
In 1891 werd voor het eerst een Keeshond op een tentoonstelling gezien.
Karakter
Wanneer u een Keeshond wilt aanschaffen is het belangrijk om te weten hoe het karakter van de Kees is en of het bij u en uw gezin past.
De Keeshond is nieuwsgierig en oplettend naar uw doen en laten. Een Keeshond is intelligent en gevoelig voor uw stemming in droevige en blijde tijden.
Ze passen zich goed aan allerlei omstandigheden aan; zolang ze maar bij u in de buurt kunnen zijn, vinden ze alles prima.
Een typische eigenschap van Keeshonden is hun ongelooflijke nieuwsgierigheid.
Ze willen alles onderzoeken en als er imand belt, staan ze voor u bij de deur om te zien wie er nu weer op bezoek komt.
De Keeshond kan van zich laten horen, maar bij een goede opvoeding is dit prima in de hand te houden. Een Keeshond is een goede waakhond.
Een keeshond zal altijd aanslaan als hij iets vreemds opmerkt.
Ook een Keeshond heeft beweging nodig, weliswaar niet zoveel als een jachthond, maar wel voldoende om zijn energie kwijt te raken.
De Keeshond heeft nauwelijks jachtinstinct. Hij zal in het bos, veld, duinen etc. niet gauw weglopen.
De Keeshond is een aantrekkelijke hond voor iemand die een middelgrote of kleine hond wil. Door zijn opvallende vacht en alerte uitdrukking, oogst hij op straat altijd veel bewondering.
Met een Keeshond is ook goed aan training en behendigheid etc. deel te nemen, doordat het een erg oplettende hond is die alles over heeft voor zijn baas. U kunt veel met hem bereiken!
Verzorging
Wanneer de pup oud genoeg is en het nest mag verlaten, dan heeft hij al een aardig dik en lang vachtje. De fokker zal de pups aan het borstelen hebben leren wennen.
Dit zet u uiteraard voort. In de aanleerperiode dagelijks borstelen. Daarna zal 1x per week voldoende zijn.
Als de jonge dieren er goed aan wennen, vinden ze het later vaak een leuke gebeurtenis. Borstel in het begin niet langer dan een paar minuten achter elkaar.
Als we de Keeshond zo op het eerste gezicht zien, lijkt het alsof er veel tijd in de vachtverzorging gaat zitten.
Niets is minder waar. De ondervacht is wollig, maar de bovenvacht bestaat uit langere niet al te zachte dekharen.
De Keeshond wordt meer geborsteld dan gekamd. Hiervoor kunt u een universele borstel gebruiken. Ook een varkensharenborstel en een middelgroeve kam heeft u regelmatig nodig.
Door te borstelen verwijderen we niet alleen eventueel vuil, maar wordt ook de huid gemasseerd. Dit bevorderd de bloedsomloop in de huid, waardoor de vacht een optimale condite behoudt. De bevedering (de lange haren aan de voorpoten) wordt voorzichtig gekamd.
Keeshonden worden 'tegendraads' geborsteld. Te beginnen bij de kop. De nekharen achter de oren borstelen we naar voren.
U houdt het haar met de hand plat en gaat laagje voor laagje verder.
Er onstaan vaak klitten achter de oren. Extra aandacht geven.
De staart in de groeirichting borstelen.
Bij regelmatig borstelen hoeft een Keeshond eigenlijk gewassen te worden.
Veelvuldig wassen maakt de haren zacht en het ontvet de huid, waardoor de vacht droog en dof kan worden. Mocht wassen door onvoorziene omstandigheden toch nodig zijn. Gebruik dan altijd een speciale shampoo voor honden. De Hond mag pas weer naar buiten als hij helemaal droog is. Ook een hond kan kou vatten!
De schaar wordt alleen gebruikt om de lange haren bij de tenen weg te knippen.
Why Students Are Choosing to Pay to Do My Assignment: A Comprehensive Guide with DoMyAssignment.Help
How Can Company Law Impact a Case Study on Setting Up a Business?
5 Things to Avoid When Your Dog Gets Vaccinated
Achieve Academic Excellence with DoMyAssignment.Help: Your Trusted Partner for Assignment Help
Mastering Your Finance Assignment: Essential Tips for Success
Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?