Hondenfotografie

honden encyclopedie > Hondenfotografie

door honden page profiel LucienneLucienne

Hondenfotografie

Je hond op de foto
Net zoals bij mensen geldt ook hier dat je je op oogniveau moet begeven, op zoek moet gaan ‘schone’ achtergronden en moet proberen de persoonlijkheid te vatten. Elk dier heeft net als elke persoon zijn eigen karakter en persoonlijkheid. Jij weet het beste hoe je huisdier is. Dit zou idealiter ook naar voren moeten komen in de foto. Zoek dus naar poses en plekken die je huisdier het beste omschrijven. Ligt hij vaak in het zomerzonnetje te luieren, zoek hem dan daar op. Is het een actief dier dat de longen uit zijn lijf rent, maak dan een dynamische foto met een lange sluitertijd zodat de actieve houding van je dier goed uit komt. Ga zelf naar het dier toe, laat het niet uit zijn omgeving naar jou toe komen.
Vaak zie je foto’s die genomen zijn van boven en dus op het dier neerkijken. Hoewel dit de manier is waarop we vaak ons dier zien, is dit niet een erg vleiende compositie voor het dier. Je kunt je daarom veel beter op het niveau van het dier begeven, dus de grond opzoeken. Je kunt ze dan recht in de ogen kijken (zorg er dan ook voor dat die haarscherp zijn!). Of probeer van onder het dier te fotograferen. In elk geval beweeg je je dan in hun wereld. Probeer het diafragma tussen de f/4 en f/8 te houden, je krijgt dan een scherp dier met een onscherpe achtergrond bij een gemiddelde telelens.
Probeer zo veel mogelijk gebruik te maken van natuurlijk licht. Met flitsers veranderen de kleuren en loop je kans op rode ogen. En naar een duivelse aanblik van het dier zijn we niet echt op zoek. Natuurlijk licht geeft de mooiste resultaten op de vacht. Probeer een beetje een bewolkte dag uit te kiezen of neem de foto’s in de schaduw, direct zonlicht heeft weer een averechts effect. Buitenlicht heeft de beste kwaliteit, maar ook buitenlicht dat door een raam naar binnen valt door een groot raam voldoet prima. Als je je dier richting het raam kunt plaatsen kun je ook reflecties in de ogen meepakken.
Probeer ook eens verticale foto’s te maken. Door de beperkte breedte kom je dichter bij de kop van het dier waardoor er minder loze ruimte is. Probeer je compositie zo te maken dat net de schouders en net oren in het beeld passen. Zorg bij het maken van de compositie dat je de focus vast legt op de ogen, dat is het eerste waar mensen (al dan niet bewust) naar kijken. Valt een resultaat tegen, kom dan dichterbij (fysiek of met een zoomlens). Als je de kop strak kadert wordt het dier echt je aandachtspunt. Vaak levert dit ook meer kleurrijke foto’s op vol met textuur. Durf je het niet aan om op een meter van het dier een foto te maken (ook al ken je een dier nog zo goed, ze blijven soms onberekenbaar), neem dan een zoomlens om hetzelfde effect te bereiken.
Houd rekening met de kleur van je dier en de achtergrond. Een zwarte hond zal grotendeels wegvallen in een donkere schaduw waardoor het lastig is te beoordelen hoe groot hij is of wat zijn vorm is. Hetzelfde geldt voor lichte dieren. Probeer dus een contrast te vinden zodat het dier uit de achtergrond komt.
Blijf vooral rustig. Als je je anders gaat gedragen dan normaal zal het dier dit snel opmerken en zich ook anders gaan gedragen. Bedenk dat de houding waar je naar op zoek bent zich meestal laat zien als je net de camera hebt neergelegd. Is je dier het zat, achtervolg ze dan niet maar wacht gewoon op een volgende kans. Een vermoeide of geïrriteerde blik staat niet goed op de foto.

Enkele tips
Gebruik een korte sluitertijd om beweging te bevriezen.
Vooral pups zijn erg beweeglijk; minimaal 1/500 seconde. ISO waarde eventueel omhoog om een snellere sluitertijd mogelijk te maken (let op ruis!) Diafragma meestal groot om de hond los te maken van de achtergrond.
Maar pas op: bij een te groot diafragma wordt de neus ook onscherp! Objectief voor hondenportretten: meestal 70-200 mm De ogen moeten echt scherp zijn en 'een lichtje in het oog' voegt echt iets toe. Een invulflits kan goede diensten bewijzen om schaduwen op te lichten en een lichtje in het oog te krijgen. Flits op het tweede gordijn en zet de flitssterkte op -2. Fotografeer op ooghoogte Zet de scherpstelling op continu focus, zeker als je de hond naar je toe laat rennen. Dieren fotograferen vergt geduld, zet je versnelling in een lagere stand. Maak eerst proefopnames zonder de hond. Dan is de hond nog niet verveeld als de fotoshoot start. Houdt het leuk! Speel tussendoor, ga met de hond wandelen of gun hem gewoon wat rust. Deze tips gelden natuurlijk niet alleen voor honden, maar ook voor bijvoorbeeld paarden.
Ook leuk om eens uit te proberen bij het fotograferen van zowel honden als paarden: het zogenaamde 'pannen' (meetrekken van de camera met een beweging).

 

^