Voor de meeste mensen is de kynologie van de afgelopen10 jaar nog niet duidelijk.
Voor veel mensen zijn de oude denkwijze en manieren misschien vertrouwd of makkelijk.
Er is echter een hoop veranderd in de manier waarom we naar onze hond moeten kijken en er mee om moeten gaan.
In de moderne kynologie is er waarschijnlijk geen grotere discussie dat die over het voer dat wij aan ons hond moeten geven. De een zegt brokken omdat het makkelijk is en alles erin zou zitten en de ander zegt vlees omdat de hond hetzelfde is als een wolf en die 'eten nu eenmaal vlees'.
De soort voer is niet waar ik het over wil hebben, maar wel de vergelijking met de wolf.
In vele boeken, als voorbeeld "honden manieren" van Martin gaus, woord gestart met die vergelijking. Bij voorbeeld: u haalt een hond in huis...
Direct een fout begin. In een boek over opvoeding van kinderen staat ook niet: u haalt een chimpansee in huis.
Op honden scholen en forums word deze vergelijking ook dikwijls nog gemaakt, zelfs door zogenaamde experts. Door hiervan uit te gaan word al met het verkeerde beeld begonnen. De moderne hond en de moderne wolf zijn twee totaal verschillende dieren, ondanks dat de overeenkomsten zichtbaar zijn. Maar wees eerlijk, bij mensen en apen ook!
Terug komend op de discussie over het vlees word ook vaak de kan gebruikt als vergelijking. Ook dit is appels met peren vergelijken. De kat is ook een vleeseter, en van origine een roofdier, maar daar houd het z'n beetje op. Ook de positie van de kat in het domesticatie proces is totaal anders. Een kat is eigenlijk gewoon nog wilder. Buur katten mijden elkaar hun hele leven, en lopen ze elkaar tegen het lijf word het vaak vechten.
Een kat kan zichzelf prima jagend onderhouden. Niet gek ook, de kat is pas z'n 10.000 jaar gedomesticeerd.
De hond daarin tegen is al z'n 15 tot zelfs 50.000 jaar geleden (lees: uit eigen belang) vrijwillig naar de mens toe getrokken. Hier komt ook het grootste argument waarom de training en opvoeding van de hond niet gebaseerd kan worden op het achterhaalde onderzoek dat is gedaan naar de wolf sinds de jaren 40. De wolven die met de mensen zijn gaan samen leven zijn natuurlijk ook de stoutmoedigen en dappere individuen. De bange of schuchtere exemplaren bleven achter en zijn door gegroeid tot de wolven die we nu kennen. Dat verklaard ook precies het schuwe gedrag van de moderne wolven soorten. Bij de hond heeft die lange domesticatie er toe geleid dat een hond eigenlijk altijd blij is om soort genoten te zien, ongeacht: ras, grootte, geslacht of leeftijd. Ook is het vermogen om te jagen bijna volledig weggevaagd. Bij sommige werk rassen zijn bepaalde kwaliteiten bewaard gebleven, maar ze zijn vrijwel nooit instaat die allemaal te combineren om structureel prooien te kunnen vangen en zich zelf te kunnen onderhouden.
Deze afhankelijke aard maakt ze wel geschikt om te trainen. Wat bij een kat dus veel moeilijker is.
Er is uiteraard onderzoek naar gedaan, en het bleek lastig te onderzoeken hoe een hond zich gedraagd tegen over de wolf in het wild. Simpelweg omdat er bijna geen honden in het wild leven zonden menselijke invloeden.
Er zijn natuurlijk een handje vol plekken waar ze dicht in de buurt komen en daar laten ze een totaal andere sociale structuur zien dan de wolf.
Het is dus in de training en opvoeding van een huishond belangrijk te kijken naar de laatste technieken en vooral kritisch te blijven. Blijf niet hangen in oude denk wijze. Dikwijls kan u uw hond, en de hond u, dan niet begrijpen.
Bron: dit is de hond, de psychologie van de hond, de elementaire kynologie.
Looking for Reliable Essay Writers? Check Out This Service!
Struggling with Deadlines? Let Experts Handle Your Nursing Assignments
Why Students Are Choosing to Pay to Do My Assignment: A Comprehensive Guide with DoMyAssignment.Help
How Can Company Law Impact a Case Study on Setting Up a Business?
5 Things to Avoid When Your Dog Gets Vaccinated
Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?