Komt het bekend voor, uw geliefde huisdier heeft iets gegeten wat niet gewenst en mogelijk zelfs giftig is.
Op internet, in EHBO boeken voor dieren en door dierenartsen wordt het geven van een schep keukenzout vaak geadviseerd als eerste hulpactie. Recentelijk zijn er twee dieren na het toedienen van keukenzout overleden, daarom wordt het toedienen van keukenzout afgeraden. Zelfs 1 schep zout kan al fataal zijn voor uw dier.
Waarom kan zout fataal zijn voor uw dier?
Zout werkt irriterend op het slijmvlies van het maag-darmkanaal. Hierdoor zijn een gebrek aan eetlust, braken en diarree vaak de eerste verschijnselen na opname van zout. Ook kunnen deze klachten leiden tot uitdroging, suiker tekort, verzuring en shock.
Door het zout ontstaat er een hoge natriumconcentratie in het bloed. Deze hoge concentratie natrium zorgt ervoor dat water zich vanuit de weefsels naar het vaatbed verplaatst. Dit kan leiden tot een ophoping van een abnormale hoeveelheid vocht in weefsels, ook wel oedeem genoemd.
Wanneer de natrium concentratie ook in de hersenen stijgt, leidt dit tot uitdroging van de cellen, bloedingen en infarcten met neurologische klachten ofwel klachten aan het zenuwstelsel als gevolg. Verschijnselen die hierbij o.a. kunnen optreden zijn, rusteloosheid, toevallen, sloom of juist spiertrekkingen en een verhoogde temperatuur. Andere verschijnselen die kunnen optreden zijn veel plassen / veel drinken, onwillekeurige samentrekkingen van spieren, versnelde ademhaling, verhoogde hartslag en hartritmestoornissen.
Uiteindelijk kan het dier in coma raken en komen te overlijden. Bij honden worden de zichtbare verschijnselen duidelijk bij een natriumconcentratie van meer dan 170 mmol/L.
Welke hoeveelheid zout is gevaarlijk voor honden?
In de literatuur wordt voor de hond voor natriumchloride een acute dodelijke dosis genoemd van 3,7 gram per kilogram lichaamsgewicht. Giftige effecten kunnen al optreden vanaf 1,9 g/kg lichaamsgewicht (een eetlepel is ongeveer 16,5gram). Als het toegediende zout niet wordt uitgebraakt, bestaat er zeker bij kleinere honden al snel een risico op een zout vergiftiging. Bij een acute te hoge concentratie zout in het bloed, is het overlijdensrisico hoog. Met name bij de neurologische verschijnselen is de kans op overlijden groot. Het optreden van deze verschijnselen is meer gerelateerd aan de snelheid waarmee het teveel aan zout in het bloed ontstaat, dan aan de hoogte van de zoutconcentratie in het bloed.
Behandeling
Natriumchloride wordt na inname snel opgenomen. Kort na de inname van een grote hoeveelheid, kan men overwegen om het dier te laten braken. Vaak zal het dier al spontaan braken. In sommige gevallen kan het braken zelfs te lang aanhouden, braken kan dan een extra risico op uitdroging geven. De toediening van vocht zou de opname van zout kunnen bevorderen. Bovendien is er een verhoogd narcose risico als er sprake is van een te hoge concentratie zout in het bloed. Het gebruik van geactiveerde kool om de gifstof te binden heeft weinig zin, omdat zout nauwelijks bindt aan actieve kool.
Samenvatting
In de praktijk geven dierenartsen eigenaren regelmatig het telefonisch advies een dier thuis te laten braken met zout. Indien het dier hier niet daadwerkelijk van gaat braken of wanneer er een overmaat aan zout wordt gegeven, kan dit ernstige complicaties met zelfs overlijden tot gevolg hebben. Het behandelen van een te veel aan zout in het bloed is niet eenvoudig en heeft een gereserveerde prognose wanneer er neurologische verschijnselen optreden. Het gebruik van zout als braakmiddel wordt daarom afgeraden. Het heeft de voorkeur de pati?nt na opname van een ongewenst product direct naar de praktijk te laten komen voor onderzoek en een snelle professionele behandeling.
Looking for Reliable Essay Writers? Check Out This Service!
Struggling with Deadlines? Let Experts Handle Your Nursing Assignments
Why Students Are Choosing to Pay to Do My Assignment: A Comprehensive Guide with DoMyAssignment.Help
How Can Company Law Impact a Case Study on Setting Up a Business?
5 Things to Avoid When Your Dog Gets Vaccinated
Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?