Voor de meeste honden is loslopen één van de leukste dingen die er bestaan! Lekker vrij zijn, kunnen gaan en staan waar je wilt, volop snuffelen en socializen met andere honden.
Maar ook voor de baas kan loslopen heerlijk zijn: geen gedoe met de riem en bovenal; een blije hond!
Loslopen moet aangeleerd worden. Dit kost zeker wat tijd, maar dan krijg je er ook wat moois voor terug, waar zowel jij als je hond (als het goed is), jarenlang van kunnen profiteren.
Alle honden kunnen loslopen
In principe kan iedere hond loslopen. Het ene ras of de ene hond komt alleen iets beter terug wanneer hij geroepen wordt, dan het andere. Soms zijn er uitzonderingen, voornamelijk jachthonden, die na lange trainingen nog af en toe er vandoor gaan (op jacht). In zulke gevallen is het misschien verstandig om met de hond op jachttraining te gaan, zodat hij zijn jachtinstinct wat meer kan leren beheersen. Een flexi-lijn of een andere lange lijn (bijvoorbeeld een longeerlijn voor paarden) kan ook een uitkomst zijn in zo'n geval, zodat de hond toch net wat meer vrijheid heeft.
Puppy's leren loslopen
Het makkelijkst is het om je hond al als puppy zijnde te leren loslopen, maar het kan vanaf elke leeftijd aangeleerd worden. Ook al is het misschien moeilijk om je pup al zo vrij te laten gaan, de hond leert zo wel het makkelijkste om goed los te kunnen lopen. Een pup is namelijk nog best afhankelijk van jou, dus hij zal in het begin waarschijnlijk héél dicht bij je in de buurt blijven, ook al is hij los van de riem. Dit kun je aanmoedigen door af en toe enthousiast zijn naam te roepen en hem lekkere snoepjes te geven als hij bij je is. Later zal je puppy wat onafhankelijker worden en meer op eigen onderzoek uitgaan. Blijf hem regelmatig terugroepen en als hij komt, uitbundig belonen met stem en lekkertjes. Als het heel goed gaat, kun je dit na een tijdje wat afbouwen. Hij kan bijvoorbeeld eens een keer geen snoepje krijgen (blijf wel altijd enthousiast met de stem belonen, zo moedig je je hond aan om toch bij je terug te komen, ondanks dat hij geen lekkers meer krijgt). Je kunt uiteindelijk helemaal geen snoepjes meer geven, maar dat ligt ook een beetje aan de hond. Sommige honden komen als ze dat eenmaal door hebben, niet meer terug naar hun baas... En dat is natuurlijk niet de bedoeling! Dan zou je bijvoorbeeld af en toe een snoepje kunnen geven. Of gewoon altijd, het ligt er maar net aan wat voor jou of je hond het beste werkt. Voor sommige honden werken balletjes of andere speeltjes beter als beloning, dat kan natuurlijk ook. Maar het principe is hetzelfde. Vaak gaat het loslopen (of luisteren in het algemeen) weer minder goed als de hond in de pubertijd is (gemiddeld rond de 8 maanden, maar bij kleine honden vaak al wel eerder en bij grote honden wat later). Dan kun je gaan trainen met een lange lijn, zie "Volwassen honden leren loslopen".
Volwassen honden leren loslopen
Voor volwassen honden (of erg zelfstandige pups) geldt eigenlijk precies hetzelfde, behalve dan dat deze meestal niet zo afhankelijk van jou zijn en je ze dus vaak niet gewoon los kunt laten. Je kunt beginnen met oefenen, dit kan binnen in huis, in de tuin, in een omheind gebied of meteen in een losloopgebied (maar dan nog wel aan een lange lijn). Het ligt er maar net aan hoe snel jouw hondje doorheeft dat het héél erg leuk is om naar jou toe te komen als jij zijn naam noemt. De ene hond heeft dat sneller door dan de andere en de ene hond is nu eenmaal wat gehoorzamer als de andere. Zorg dat je altijd iets bij je hebt wat leuker is dan alles wat er om jullie heen gebeurt: lekkere geurtjes, spelende honden, rennende kinderen... Het is de bedoeling dat jouw hond uiteindelijk naar je toe komt als jij hem roept, in wat voor omstandigheden ook. En dit is best moeilijk voor de hond, want hij zal andere leuke dingen daardoor moeten laten gaan... Daarom werkt het ook alleen als jij iets bij je hebt wat voor hem altijd leuker is dan wat hij moet negeren op zo'n moment. Dit kunnen worstjes, kaasjes, stukjes vlees, gewone brokjes, tennisballetjes of andere speeltjes zijn, dat maakt eigenlijk niet uit. Het liefst wordt dit dan wel alleen gebruikt voor de wandelingen, zodat het geen "normaal" iets wordt wat je hond uiteindelijk helemaal niet meer zo bijzonder vindt. In combinatie met een uiterst enthousiast baasje werkt dit voor het merendeel van de honden heel goed! Uiteraard zal er af en toe wel eens iets mis gaan en zal je hond misschien niet meteen komen wanneer jij dat van hem vraagt. Word dan niet boos op hem als hij uiteindelijk toch bij je terug komt. De hond leert dan: als ik bij de baas kom, wordt de baas boos! Hij snapt niet dat je boos wordt omdat het te lang duurde. Mocht je hond er een spelletje van maken, dan kun je gewoon doorlopen en hem volledig negeren. Er zijn maar weinig honden die daar tegen kunnen en uiteindelijk komt hij vast wel achter je aan. Als het "loslopen" aan de lange lijn goed gaat, kun je je hond volledig los laten en verder dezelfde manier van trainen toepassen als aan de lange lijn. Het afbouwen werkt hetzelfde als bij de pups: langzaamaan minder belonen (wel nog met de stem) en uiteindelijk kun je zelfs alleen nog maar met stem belonen, maar dat verschilt per hond.
Wandelen in het bos
Looking for Reliable Essay Writers? Check Out This Service!
Struggling with Deadlines? Let Experts Handle Your Nursing Assignments
Why Students Are Choosing to Pay to Do My Assignment: A Comprehensive Guide with DoMyAssignment.Help
How Can Company Law Impact a Case Study on Setting Up a Business?
Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?