Hoe honden leren
De manier waarop honden leren is eigenlijk heel eenvoudig te begrijpen. Er zijn een aantal mogelijkheden die ik allemaal zal toelichten. Als je eenmaal weet hoe je hond leert, kun je dat namelijk in jou voordeel gebruiken.
- inprenting
- imitatie
- conditionering (beloning of straf)
- gewenning
- inzicht
Inprenting:
Bij inprenting gaat het erom dat bepaald gedrag aangeleerd wordt in de eerste periode van het leven van een hond. Dit kan meestal ook alleen maar worden aangeleerd in die periode. Daarom is het belangrijk dat pups tot 8 weken bij hun moeder blijven. De moederhond leert in deze weken de pups dingen die ze de rest van hun leven zullen gebruiken in de omgang met andere honden.
Imitatie:
Honden leren ook door middel van imitatie. Imitatie wil zeggen dat de hond gedrag nadoet wat hem wordt voorgedaan. Als bijvoorbeeld de ene hond succes behaald door bepaald gedrag te laten zien, zal de andere hond hetzelfde gedrag proberen na te doen om zo ook het succes te behalen. Bij het trainen van sommige honden kan dit een handig hulpmiddel zijn om een hond het verwachte gedrag te laten vertonen, mits u een hond zou hebben die het verwachte gedrag al kan laten zien. Dit niet meteen de meest voor de hand liggende methode en niet iedere hond zal dit begrijpen.
Gewenning:
Bij iedere situatie krijgt een hond verschillende prikkels binnen. Als deze prikkels hoger zijn dan de prikkeldrempel zullen de prikkels leiden tot een reactie (respons). Naarmate deze prikkels vaker of langer worden geven, zal de hond hier steeds minder op reageren. Dit komt omdat de prikkeldrempel dan hoger wordt en er dus een sterkere prikkel zal moeten komen om dezelfde reactie te krijgen. Dit is ook een van de reden waarom sommige trainingstechnieken na een tijdje hun werking verliezen.
Inzicht:
Bij het leren door middel van inzicht vertoont de hond gedrag wat deze in het verleden niet aangeleerd is. De hond begeeft zich in een onbekende situatie en lost deze op door vroeger opgedane ervaringen te combineren. Als een hond een goed inzicht heeft, is het gemakkelijker om de hond iets aan te leren. De hond legt hierdoor ook sneller verbanden die nog wel eens tegen je kunnen werken.
Conditioneren:
Conditionering is de meest gebruikte vorm van leren waarmee wij onze honden trainen. Conditioneren wil eigenlijk zeggen dat je je hond straft of beloont voor het gedrag wat hij laat zien. Als een hond gestraft wordt voor bepaald gedrag zal je hond dit minder snel nog een keer doen. Een hond vertoont vooral het gedrag wat hem iets oplevert. Krijgt de hond geen vervanging voor ongewenst gedrag, dan zal deze ook geen ander gedrag gaan vertonen. De beste manier om een hond te straffen is meestal door hem te negeren. Aangezien de hond geen beloning/profijt heeft van het gedrag dat hij laat zien, is het voor de hond ook niet aantrekkelijk om dit gedrag nog een keer te laten zien. Zeker in gevallen zoals het aandachtblaffen, opspringen enz. Het doel wat de hond daarmee wil bereiken, is aandacht. Negatieve aandacht is daarbij ook aandacht. Negeren is in dit soort situaties de beste oplossing.
Ik ga ook het liefste uit van belonen. Zodra ik het interessant maak voor mijn hond om bepaald gedrag te laten zien, zal deze het dus vaker herhalen. Als mijn hond gedrag vaker herhaalt, kan ik er een commando aan koppelen. Of zelfs ongewenst gedrag mee aanleren. Namelijk door bij jou hond gewenst gedrag uit te lokken en dit te belonen. Mits dit vaak genoeg gebeurt zullen bij de meeste gevallen het beloonde gedrag voor het genegeerde gedrag verkozen worden.
Zo heb ik mijn uitlaathond geleerd niet uit te vallen naar andere honden. Zij viel uit naar andere honden vanwege angst. Maar door haar af te leiden, en dus de aandacht op mij te belonen had zij steeds meer aandacht voor mij. Aangezien dit haar meer opleverde dan het blaffen. Na een aantal maanden kan ik nu zonder uitvallen langs andere honden lopen.
Belonen van bepaald gedrag kan zelfs tot een geconditioneerde reflex leiden. Dit toonde de onderzoeker Pavlov aan. Pavlov zette een hond iedere dag in dezelfde ruimte voor hij eten kreeg. Hij kreeg eerst een belletje te horen en daarna kreeg hij eten. Na een tijdje ging de hond het verband leggen tussen het belletje en het eten. De hond begon bij het horen van het belletje al te kwijlen. Dit heeft Pavlov gemeten door met een buisje de slijmproductie van de hond te meten. Deze nam duidelijk toe bij het horen van het belletje.
Looking for Reliable Essay Writers? Check Out This Service!
Struggling with Deadlines? Let Experts Handle Your Nursing Assignments
Why Students Are Choosing to Pay to Do My Assignment: A Comprehensive Guide with DoMyAssignment.Help
How Can Company Law Impact a Case Study on Setting Up a Business?
5 Things to Avoid When Your Dog Gets Vaccinated
Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?