Ongewenst plassen in de tuin

honden encyclopedie > Ongewenst plassen in de tuin

door honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

Ongewenst plassen in de tuin

 
Mensen met een tuin laten vaak graag hun hond lekker in de tuin lopen.
Een nadeel dat je dan tegen kunt komen is dat honden hun behoefte doen in de tuin.
Wat kun je hier aan doen?
 
Probleemgedrag in de tuin
Om te beginnen ontstaat er veel probleemgedrag als een hond alleen in de tuin is.
In het begin is het voor de hond heel interessant, allemaal geurtjes die hij niet kent, de kat van de buren die er heeft rondgelopen, een hond die aan de andere kant geplast heeft. Allemaal hele belangrijke informatie voor je hond!
Als de hond vaak in de tuin zit heeft hij die geurtjes echter allemaal al eens geroken, iedere vierkante centimeter is bij hem bekend, ieder grassprietje al een keer besnuffeld. Zeker jonge honden gaan dan niet rustig liggen slapen, maar gaan zich vervelen. De hond gaat iets vinden om zich mee bezig te houden zoals de planten uitgraven, de honden die voorbijlopen wegblaffen, of aan de tafelpoten knagen.
Om dit gedrag te voorkomen raad ik daarom altijd aan: laat je hond niet alleen in de tuin. Zeker als je hond nog jong is, zorg dan dat je er altijd bij bent als je hond in de tuin is. Zo kun je ongewenst gedrag altijd meteen stoppen en leert je hond hoe hij zich wel moet gedragen.
Is je hond dan helemaal volwassen, dan kun je hem met een gerust hart alleen in de tuin laten, hij heeft namelijk geleerd wat hij wel moet doen als hij zich verveelt.
 
Zo is het ook met honden die hun behoefte in de tuin doen. Honden die plassen in de tuin kun je globaal in twee groepen indelen. Honden die in de tuin plassen omdat ze niet weten dat het daar niet mag, maar denken dat dit ook ‘buiten’ is en honden die in de tuin plassen om hun terrein af te bakenen.
 
De eerste groep moet leren dat de tuin een soort verlengde is van het huis. Dit leer je door bij je hond in de tuin te zijn. Hou hem aan een lange lijn en voorkom dat hij gaat plassen. Zodra hij aanstalte maakt om te gaan plassen, neem hem dan direct mee naar buiten en beloon hem daar zodat duidelijk is wat je wel wilt!
 
De tweede groep, die plast in de tuin om zijn terrein af te bakenen, is iets lastiger om dit af te leren.
Als een hond plast in de tuin om zijn terrein af te bakenen wil hij eigenlijk tegen alles om hem heen zeggen, ‘dit is mijn terrein, hier ben ik, durf eens in de buurt te komen!’
Vaak zul je bij deze hond meer probleemgedrag zien zoals trekken aan de lijn of weglopen, maar ook het wegblaffen van andere honden die langs de tuin lopen.
Dit komt omdat de hond denkt hoog in rang te zijn en daarmee het recht te hebben zijn terrein de verdedigen.
Om dit af te leren is het van belang dat de hond gaat leren dat de tuin niet van hem is, maar van jou!
Laat de hond niet meer zonder begeleiding in de tuin. Bij het wegjagen van andere honden heeft hij altijd succes, de hond gaat immers ook weg! Dat dit al de bedoeling was voordat de hond begon met blaffen snappen wij wel, maar de hond niet. De hond denkt dat hij die hond weggejaagd heeft.
Leidt de hond daarom af, leer de hond dat het veel leuker is om met de baas bezig te zijn, dan bezig te zijn met de omgeving. Met de baas bezig zijn levert wel iets op, bij het hek bezig zijn betekend dat hij naar binnen gaat en het ‘feest’ buiten over is.
 
Honden doen net als wij het liefst dingen die ze iets opleveren. Bedenk daarom: gedrag dat nooit meer beloond wordt zal verdwijnen.
Heeft de hond niet meer de mogelijkheid om zijn terrein af te bakenen, dan zal hij dit gedrag vervangen door ander gedrag: bezig zijn met jou. Beloon je dit, dat zal hij dit gedrag verkiezen boven het bezig houden van zichzelf.
 
Het plassen in de tuin kan ook afgeleerd worden door middel van indirect straffen met de ‘John Fisher discs’. Deze discs lijken op een rammelaar, waarmee de hond angst wordt aangeleerd voor bepaald gedrag geven in de tuin.
Deze manier van trainen vereist veel kennis van het trainen met honden. Als dit verkeerd getraind wordt, kun je een hond hebben die doodsbang is voor de tuin.
Begin hier daarom nooit aan zonder dat je eerst een positieve manier geprobeerd hebt of geprobeerd hebt het gedrag te voorkomen.
Mocht dit niet lukken, schakel dan een goede trainer en/of gedragstherapeut voor honden in om je te begeleiden bij het uittrainen van het ongewenste gedrag.
Met vriendelijke groet,
Duplo Hondengedragscentrum
Margje Koster
Trainer / Gedragsdeskundige
http://www.hondengedragscentrum.nl

 

^