Castratie van een teef, voor en nadelen

honden encyclopedie > Castratie van een teef, voor en nadelen

door honden page profiel ~Saartje & de chihuahua roedel ~~Saartje & de chihuahua roedel ~speciaal aangestelde fokker

Castratie van een teef, voor en nadelen

Eigenlijk is sterilisatie een verkeerde term. 
Bij sterilisatie worden alleen de eileiders afgebonden waardoor een dier onvruchtbaar wordt maar nog wel loops. Bij castratie van de teef worden de eierstokken verwijderd om de effecten van de hormoonproductie tegen te gaan. Loopsheid komt dan niet meer voor.

Voordelen en nadelen van castratie/sterilisatie
In de meeste gevallen zijn de nadelen van zo een ingreep groter dan de voordelen, maar in sommige gevallen zijn de voordelen enigszins groter.

In het algemeen kan worden gesteld dat het voordeel afhangt van de gezondheid en de leeftijd van de teef en het risico op rasgebonden ziektes. 

Nadelen van sterilisatie/castratie zijn:
* Indien sterilisatie plaats vindt voordat de teef volwassen is, is er verhoogd risico op botkanker (osteosarcoma).
Verhoogd risico op hemangiosarcoma van de milt en sterk verhoogd risico op hemangiosarcoma van het hart.
Hemangiosarcoma is een maligne tumor die uitgaat van het bloedvat zelf of van cellen van de bloedvatwand. Met uitzondering van de huidvorm vormen (die vaak door chirurgie kan verwijderd worden) zijn alle hemangiosarcoma's kwaadaardig en is de diagnose van een hemangiosarcoma slecht nieuws. Deze tumor is geassocieerd met ernstige interne bloeden en snelle interne verspreiding door heel het lichaam.
* Verdrievoudigd risico op vetzucht met alle daaraan verbonden gezondheidsproblemen.
* Sterilisatie-incontinentie bij 4 tot 20% van alle teven.
* Verhoogd risico op steeds terugkerende ontstekingen aan urinewegen.
* Verhoogd risico op afwijkingen aan de vulva, vaginale dermatitis en vaginitis, vooral bij teven die op zeer jonge leeftijd zijn gesteriliseerd.
* Verdubbeld risico op tumoren aan de urinewegen.
* Vergroot risico op botafwijkingen.
* Vergroot risico op schadelijke reacties op vaccinaties.

Voordelen van sterilisatie/castratie kunnen zijn:
* Aanzienlijke verlaging van het risico op mammatumoren mits voor de leeftijd van 2,5 jaar gesteriliseerd. Een mammatumor is een tumor op de melkklieren.
* Het risico op baarmoederontstekingen, dat bij ongeveer 23% van de niet gesteriliseerde teven voorkomt, wordt praktisch uitgesloten.
* Het risico op peri-anale fistels wordt verkleind.
Peri-anale fistels zijn ontstekingen aan de zweet- en talgklieren bij de anus, daar ontstaat dan een infectie. Waar er abcessen worden gevormd die uitlekken. De perianale fistels ontstaan onder de huid.
* Het heel kleine risico, minder dan of gelijk aan 0,5%, op tumoren van de baarmoeder, baarmoederhals en eierstokken wordtuitgesloten.

Wat is laparoscopie?
Castratie / sterilisatie van de teef is een behoorlijke ingreep. Vandaag de dag kan het ook met een laparoscopie.

Bij de laparoscopische sterilisatie worden drie kleine gaatjes in de buik van de hond gemaakt, waardoor een kijker (scoop) en twee tangen naar binnen gaan. De buik van de hond wordt opgeblazen met CO², waardoor de eierstokken beter te vinden en te verwijderen zijn. De overgang van de eileiders naar de eierstokken worden dichtgebrand en daarna worden de eierstokken eraf geknipt en uit de buik gehaald. Op elk gaatje komt een kleine hechting. Dit is niet noodzakelijk, maar meer uit cosmetisch oogpunt.

Voordelen van een laparoscopie
* De buik van de hond hoeft niet open, dus minder grote ingreep
* Het herstel van de hond en de wonden zijn veel sneller
* De kans dat de hond aan de wondjes zit is heel klein, een kraag (oftewel lampenkap) of Medical Pet Shirt (rompertje voor honden) zal niet nodig zijn

Nadelen van een laparoscopie
Er is eigenlijk maar één nadeel te noemen en dat is dat als de hond een afwijkende baarmoeder of eierstokken heeft, dus als deze vergroot of verdikt zijn, of ontstoken met vocht erin, dan zal deze toch verwijderd moeten worden, wat inhoudt dat de buik dan alsnog geopend moet worden. Vaak komen er dan extra kosten bij. Hier geldt dat hoe jonger de hond, hoe minder hormonale invloeden zij gekend heeft, dus hoe minder kans op afwijkingen van de baarmoeder en de eierstokken.

 

^