Men heeft vaak al zijn mening klaar als mensen het hebben over het showen van honden. Er heerst een bepaald beeld van showen, deels gecreëerd door fanatiekelingen welke deels gebaseerd op de waarheid maar ook grotendeels niet. Op deze pagina een simpele uitleg over wat het showen van je hond precies inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken.
Natuurlijk kun je shows zo stressvol maken als je wilt, maar mijn motto is altijd als je maar lol hebt en je hond ook! Vindt je hond het showen niks, doe het dan ook niet (of alleen een enkel showtje indien nodig). Het gaat er om dat je gezellig bezig bent met je hond, het leuk hebt samen en een band opbouwt. Stressen dat doet iedereen op een show, zowel de zeer ervaren handlers als de beginners. Dat hoort er gewoon een beetje bij. Als je achteraf gezien maar wel relativeert en altijd blijft onthouden dat je hond ook wel eens z'n dag niet kan hebben en dat je die dan niet moet gaan dwingen dingen te doen die hij/zij niet wil. Misschien krijg je eens een slechte kwalificatie, misschien is je hond niet geschikt om te showen... Maar onthoud wel jij neemt je kanjer weer mee naar huis en voor jou blijft deze altijd een kampioen!
Hoe begin je er mee?
Als je besloten te hebt te willen gaan showen met je hond moet je ergens beginnen, showen is immers wel ietwat moeilijker dan dat het lijkt. Een goed begin is ringtraining. Tijdens deze cursus leer je meer over het showen, alle in's en out's komen aan bod en je leert ook alle ongeschreven regels van het showen. Er zijn immers een hoop dingen waar je op moet letten in de ring. Je moet aan een bepaalde kant van je hond staan, moet je hond 'in stand' kunnen neerzetten en met een bepaald soort gangwerk door de ring lopen. Dit allemaal leer je precies aangepast op het ras van jouw hond bij ringtraining. Dat is dus de eerste stap naar een showcarrière.
Op een gegeven moment is het dan eindelijk zover. De eerste show samen met je hond! Wanneer je wat voorzichtiger wilt beginnen is het aan te raden wellicht eerst een kleine clubmatch te doen bij een KC in de nabije omgeving in plaats van meteen te beginnen aan het grote werk. De sfeer is hier vaak nog wat gezelliger en gemakkelijker dan op de grotere clubmatches en CAC/CACIB shows en ook zijn de keuringen soms iets minder streng dan bij de grote shows. Maar bovenal de kosten zijn aanzienlijk minder dus het is een goede manier om te kijken of het showen wat voor jou en je hond is.
De inschrijving voor een kleine clubmatch sluit meestal ongeveer een maand van tevoren (bij grotere shows is dit soms nog eerder) dus wees er bij tijds bij (bij grote show geldt er soms ook een voordelig tarief bij extra vroege inschrijving, ook iets om in de gaten te houden dus). Ongeveer een week van tevoren krijg je alle papieren binnen en op de dag zelf moet je bij tijds aanwezig zijn en je bij binnenkomst melden bij het secretariaat. Bij de ring van jouw ras kun je zien wanneer jouw ras aan de beurt is en tot die tijd kun je je gaan voorbereiden op wat komen gaat.
Als je naar een show gaat kom je vaak zwaar bepakt aan! De al wat ervaren handlers zullen veelal een speciale tafel bij zich hebben en professionele spullen, dit is zeer handig maar voor beginners op zich niet nodig. Zeker niet als je je nog aan het oriënteren bent op showgebied. Maar dat er een hoop spullen mee moeten is wel een ding dat zeker is. Wat altijd op mijn lijstje staat om mee te nemen naar een show is:
*Speldje of zoiets dergelijks om je ringnummer op te kunnen spelden in de ring
*Stoelen (meestal staan er wel enkele maar lang niet genoeg voor iedereen, dus altijd zelf meenemen)
*Borstel/kam (wat voor je hond nodig is om deze showklaar te maken)
*Shampoo/washandje/plantenspuit/handdoek (mocht je hond vlak voordat die de ring in gaat nog door de modder lopen of zo dan is het handig als je iets extra's achter de hand hebt)
*Botje/speeltje (om de hond tijdens het wachten bezig te houden en ook om de aandacht van je hond te krijgen in de ring)
*Buiktasje (voor in de ring, voor snoepjes e.d.)
*Beloningssnoepjes (voor in de ring)
*Showlijn
*Mand/bench (voor de hond tijdens het wachten, wij nemen zelf vaak onze hondenbuggy mee)
*Inschrijfpapieren
*Plastic zakjes/poepzakjes
*Paspoort van de hond
*Waterbak en voer
*En uiteraard de camera en een fotograaf zodat je moment in de ring wordt vastgelegd, hahaha!
Dit zijn de basisbenodigdheden als je voor het eerst een show bezoekt met je hond. Tijdens het bezoeken van een show zul je vast meer tips krijgen van andere handlers want ieder ras heeft natuurlijk een andere voorbereiding nodig, met de tijd leer je meer over showen door shows te bezoeken en ervaringen op te doen.
Wat wordt er van je verwacht op een show?
Voor een show is het vaak even alle puntjes op de i zetten. Er voor zorgen dat je hond pico bello in de ring verschijnt. Bij de meeste rassen houdt dit in... Een wasbeurt, wat kam en borstelwerk, eventueel ook nog wat knipwerk hier en daar (voetjes en oren bijpunten bijvoorbeeld), nageltjes knippen (indien nodig) en de tandjes poetsen. Aangezien ik het hier algemeen wil houden zal ik niet in gaan op specifieke rasverzorging in deze uitleg.
Vlak voor je de ring in gaat is het aan te raden ook nog even een kam/borstel door de vacht te halen en te zien of alles er nog even goed uit ziet als de dag daarvoor. Immers op de showkwaliteit van de vacht van de hond wordt ook gelet, dus deze moet er goed uit zien.
Wat je nodig zult hebben in de ring is een showlijntje, wat snoepjes (en dus eventueel een tasje hiervoor) en je ringnummer (en iets om deze mee vast te maken, een speldje of shownummer armband bijvoorbeeld).
Op het gebied van showlijntjes zijn er veel verschillende lijntjes op de markt, voor ieder wat wils.
Hou je van iets opzichtig, of wil je het juist liever wat rustiger houden? Het kan allemaal. Wel is aan te raden een lijntje te nemen dat niet al te veel afleidt van de hond. Sommige keurmeesters stellen dit immers niet zo op prijs en hoewel ze je er niet op mogen afrekenen is het natuurlijk vervelend als je al een ietwat mindere indruk maakt alleen door je showlijntje. Voor rassen met veel vacht is een lijntje met een kettinkje aan te raden zodat de vacht hier niet al te verstrikt in komt te raken. Bij rassen met zeer weinig vacht staat juist een wat bredere showlijn wat leuker.
Tijdens de show worden er verschillende dingen van je verwacht. Je moet een tijd lang in stand staan met de hond zodat diens bouw beoordeeld kan worden. Vervolgens moet je in het geval van kleine/middelgrote honden de hond netjes op tafel neerzetten waarna de hond betast zal worden, gebitscheck e.d. Bij grotere honden gebeurt dit op de grond voor de keurtafel. Hierna moet je een stuk in het juiste gangwerk lopen, meestal een driehoek en op en neer maar soms ook andere figuren (zoals een cirkel, T-vorm, etc). Als de keurmeester zegt dat je klaar bent wat dat betreft moet je weer de hond in stand zetten voor de keurtafel tot deze aangeeft dat je weer terug de rij in mag. Daarna wordt er alsnog meestal van je verwacht dat je hond terug in de rij weer in stand staat. Aan het begin en/of eind van de keuringen moeten meestal ook alle honden samen nog even een of meerdere rondjes met het juiste gangwerk lopen. Belangrijk is hierbij dat je niet te dicht op anderen gaat lopen, hou wat afstand zodat je de juiste snelheid kunt aanhouden met je hond en niet plotseling moet stoppen omdat degene voor je te langzaam loopt naar jouw stijl.
ls dit alles achter de rug is zal de keurmeester gaan 'plaatsen', ben je geplaatst dan wordt je gefeliciteerd en mag je plaats nemen achter het bordje. Na dit alles kun je later op de dag je keurverslag ophalen (met meer informatie over de plus en minpunten van je hond) waar ook je kwalificatie in te vinden is.
Wanneer je BOB (Best of Breed), 'Beste Baby van het ras' of 'Beste pup van het ras' bent geworden wordt je ook later op de dag nog in de erering verwacht waar de BIS (Best in Show), 'Beste Baby' & 'Beste Pup' gekozen wordt. Deze deelname is niet verplicht maar natuurlijk wel zo leuk want je zult de titel toch maar krijgen. Onthoud overigens wel dat wanneer je je inschrijft voor een show er van je verwacht wordt dat je hier voor 10u aanwezig bent en niet voor 15u het pand verlaat (rond die tijd beginnen de ereringkeuringen). Meestal is het dus een lange dag want het daadwerkelijk in de ring staan duurt veelal niet veel langer dan een kwartiertje. Gelukkig zijn er genoeg mensen om gezellig mee te kletsen en zijn er op grote shows ook winkels aanwezig waar je dus naar hartenlust kun shoppen. Soms worden er zelfs demo's in een speciale ring gegeven dus kun je deze ook nog bekijken terwijl je aan het wachten bent.
Showen is vooral een kwestie van oefenen en dingen aanleren. Waar je tijdens een normale volg oefening wilt dat de hond naar je kijkt is dit in de ring juist niet handig omdat hierdoor de bouw van je hond minder goed zichtbaar is. Daarnaast is een bepaald looptempo nodig in de ring dus dat is iets waar je van tevoren op moet trainen. Ook dient je hond het niet erg te vinden betast te worden en moet deze een tijdje netjes stil kunnen staan in stand. Allemaal dingen die je tijdens ringtraining leert maar ook zelf thuis al een flink eind mee kunt komen. Met name Youtube is een goed medium om op zoek te gaan naar filmpjes van keuringen van jouw ras, waardoor je nog meer leert over hoe het showen van jouw ras er in het echt aan toe gaat. En vooral veel shows bezoeken, kijken bij de ringen en zien hoe anderen het doen, daar steek je ook al een hele hoop van op.
Onthoud ook... Jong geleerd is oud gedaan, hoe jonger je dus een pup aanleert wat van hem/haar verwacht wordt in een ring des te beter pakken zij dit later op. Het is immers toch een beetje tegennatuurlijk gedrag om niet te gaan zitten voor een snoepje maar hier juist voor te moeten blijven staan in de ring. Ook het juiste gangwerk is iets wat voor sommige honden moeilijk aan te leren is, wanneer je dit met een showlijn om al van jongs af aan leert zal een hond het lijntje hiermee gaan associëren en uiteindelijk vanzelf beter gaan lopen met een showlijn om. Dit zijn dus van die kleine dingetjes die je best al jong kunt aanleren om er voor te zorgen dat ze het verschil kennen. Een leuke oefening naast zit en lig bij die kleintjes.
Welke klasses heb je en wat zijn kwalificaties?
Bij shows worden de reuen en teefjes apart van elkaar gekeurd. Soms worden variëteiten ook los van elkaar gekeurd maar dit is niet altijd het geval. Er zijn meestal 5 klasses maar soms ook meer of minder. De klasses waarin een hond ingeschreven kan worden zijn:
Baby klasse = Voor honden van 3 tot 6 maanden
Puppy klasse = Voor honden van 6 tot 9 maanden
Jeugd klasse = Voor honden van 9 tot 18 maanden
Jonge Honden (of Tussen) klasse = Voor honden van 15 tot 24 maanden
Open klasse = Voor honden vanaf 18 maanden of ouder
Vetaranen klasse = Voor honden vanaf 8 jaar en ouder
Kampioens klasse = Voor honden die een door de FCI erkende titel hebben
Gebruikshonden klasse = Voor honden vanaf 15mnd die iets hebben behaald op werkgebied
Fokkers klasse = Voor honden vanaf 9 maanden en ouder die door de inschrijver zijn gefokt
Vooral de eerste en laatste 3 klasses komen niet altijd voor bij het showen maar soms kunnen er ook anderen missen (bijv. als er gewoon geen honden van die leeftijd staan ingeschreven). Een hond kan bij een show verschillende kwalificaties behalen. Voor volwassen honden zijn dit:
U = Uitmuntend, kampioenswaardig met wellicht een enkel onvolkomenheid die het rasbeeld zou kunnen verstoren
ZG = Zeer Goed, behoudens enkele onvolkomenheden die het ideale rasbeeld verstoren
G = Goed, maar veel onvolkomenheden die het ideale rasbeeld verstoren
M = Matig, te veel onvolkomenheden die het ideale rasbeeld verstoren
Voor honden in de baby- of puppyklasse gelden andere kwalificaties. Omdat jonge honden nog groeien en erg kunnen veranderen kunnen deze geen kampioensprijs winnen. De kwalificaties voor baby's en pups zijn:
VB = Veel Belovend
B = Belovend
WB = Weinig Belovend
Bij uitslagen staat soms ook een getal voor de kwalificatie. Dit betekent dat de hond geplaatst is en dus zoveelste is geworden in zijn of haar klasse. Voorbeeld: staat er 3. ZG, dan betekent dit dat de hond 3de is geworden in zijn/haar klasse met een Zeer Goed kwalificatie. Is een hond eerste van zijn/haar klasse dan gaat deze door om beste van de reuen of teven te worden van het ras. Vervolgens kan de hond dan ook nog BOB (Best of Breed) worden, de beste hond van het andere geslacht krijgt dan de titel BOS (Best of Opposite Sex). Voor de BOB volgt aan het eind van de dag nog een keuring in de erering waar deze BIS (Best in Show) kan worden. Naast dit alles zijn er dan ook nog eens verschillende shows, CAC, CACIB, Kampioensclubmatches en 'gewone' clubmatches.
Een hond moet 4 CAC showpunten onder leiding van 3 verschillende keurmeesters hebben gehad om Nederlands Kampioen te worden. Deze 4 punten kunnen worden opgebouwd met enkelvoudige en dubbele punten.
Nederlands Jeugdkampioen kunnen honden tussen de 9 en 18mnd worden die minimaal 3 keer een 1e plaats ‘Uitmuntend’ hebben behaald onder minimaal 2 verschillende keurmeesters op een CAC/CACIB show. Er bestaat ook nog zoiets als Nederlands Veteranenkampioen, hier gelden dezelfde eisen voor alleen zijn deze honden 8jr en ouder.
Om Internationaal Kampioen te worden moet de hond in 3 verschillende landen onder tenminste 3 verschillende keurmeesters 4 CACIB’s hebben behaald.
Een punt kan worden opgebouwd door 4 reserve CAC’s of door volle CAC’s te halen op een show.
Ik zal eerlijk bekennen dat niet bij ieder ras op iedere show het showen er even gezellig en leuk aan toe gaat. Sommige handlers nemen het showen erg serieus en hebben het niet zo op beginners, soms heerst er een winners mentaliteit en zijn het echt kliekjes. Dit zie je met name wel eens op de grote shows. Maar er zijn genoeg shows waarbij het er anders aan toe gaat, waarbij er gewoon gezellig gekletst wordt voor de show en men elkaar helpt. Bij clubmatches is dit sowieso al eerder het geval dan bij grotere shows maar ook bij grote shows kan er een erg gezellig sfeertje zijn hoor. Kortom baseer je beeld over het showen niet op 'horen zeggen' en ook niet op het bezoeken van een show. Natuurlijk zal ik niet ontkennen dat er showhandlers zijn die dingen doen met hun honden wat ik te schandalig voor woorden vind, uiteraard zijn die er, maar die vind je in iedere sport/hobby. Maar niet iedereen is zo en dat is iets wat zeker in het showwereldje onthouden moet worden.
Een goede showhandler word je niet zomaar, dit vergt erg veel training en 'afkijken' van anderen. Maar dat maakt het ook juist leuk om te doen, want je kunt telkens bijleren samen met je hond, en omdat dit iets is wat je samen doet, bouw je er ook nog eens een betere onderlinge band mee op. Onthoud echter wel altijd dat het leuk moet blijven voor de hond, geen dril-oefening. Af en toe een speeltjes pakken dus tussendoor en even wat spelen, flink belonen als deze iets goed doet e.d. Laten blijken dat jullie samen plezier hebben net zoals je dit bij een gehoorzaamheidsoefening zou doen bijvoorbeeld. Dan kom je vast een heel eind op showgebied!
Why Students Are Choosing to Pay to Do My Assignment: A Comprehensive Guide with DoMyAssignment.Help
How Can Company Law Impact a Case Study on Setting Up a Business?
5 Things to Avoid When Your Dog Gets Vaccinated
Achieve Academic Excellence with DoMyAssignment.Help: Your Trusted Partner for Assignment Help
Mastering Your Finance Assignment: Essential Tips for Success
Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?