Sabbelen en trappelen

honden encyclopedie > Sabbelen en trappelen

door honden page profiel Sophie & BeauSophie & Beau

Sabbelen en trappelen

Definities:

-Sabbelen:
1) zuigen op en likken aan
2) ergens aan likken of zuigen
3) kluivend zuigen, kwijlen, likken

-Trappelen
1) je benen telkens op en weer bewegen door ze te buigen en te strekken
2) op de grond stampen
3) herhaald trappen, trampelen, kneden
 
Wat is het?

Sabbelen en trappelen zijn twee regelmatig voorkomende gedragingen bij pups. Ze komen voornamelijk, maar niet uitsluitend, voor bij pups die te vroeg de moeder en het nest hebben verlaten (rond de 5 weken) maar ook oudere pups kunnen dit gedrag vertonen.
Het gedrag uit zich in het herhaardelijk zuigen op dekentjes, handdoeken of andere zachte spulletjes door de hond, wel of niet in combinatie met het herhaaldelijk trappelen met de pootjes op een zachte ondergrond (bv. een ligkussen of een vetbed). De hond in kwestie gebruikt meestal hetzelfde voorwerp om op te sabbelen en doet dit meestal ook op dezelfde plek.

Waarom doen ze dit?

De voornamelijkste reden is dat ze er 'troost' in vinden. Dit kan zijn na straf, maar het kan evengoed voorkomen na een leuk speelmoment. De hond kalmeert en valt er dikwijls ook door in slaap, soms met het voorwerp nog in de bek, soms met het hoofd erop en andere keren dan weer een eindje van het voorwerp weg.
Ter vergelijking: het lijkt op mediatie. 

Is het schadelijk?

Het gedrag is niet schadelijk.
Let er wel op dat er zich geen dwangmatig gedrad ontwikkeld. Dit wil zeggen: let op de hond. Kan hij of zij nog zonder het voorwerp (ook slapen)? Prima, niets aan de hand. Laat de hond genieten van 'zijn' momentje en geniet van het zicht!
Laat de hond ook toe om het gedrag op zijn eigen spulletjes te uiten. Wie weet heb je anders voor je het weet een sabbelende pup aan je fluwen broek hangen. 

Komt het enkel voor bij pups?

Nee, ook jonge pubers kunnen het gedrag nog vertonen. Over het algemeen neemt het gedrag wel af met stijgende leeftijd (en is in de meeste gevallen na het 2e levensjaar verdwenen).
Het gedrag komt ook voor bij andere zoogdieren, zoals katten. Daar krijgt het eerder de volgende benaming: melken.

 

^