De actuele versie:
http://vleesvoorhonden.jouwweb.nl/
Waarom rauw vlees?
Een hond is een carnivoor (vleeseter). Dit kun je zien aan het schaargebit om vlees te scheuren en botten te kraken. De kaken en het gebit van vleeseters zijn ingericht om te grijpen en te knippen. Een hondengebit kan geen maalbeweging maken en eet normaal gesproken dus geen graan. De onderkaak heeft alleen de mogelijkheid om recht op en neer te bewegen. De vleeseter kan dus niet kauwen en malen, alleen knippen. Hierdoor komen er dus grote afgeknipte stukken in de maag. Het speeksel van de carnivoor doet dan ook niet mee in het verteringsproces en kan graan niet afbreken zoals wij, waardoor tandaanslag ontstaat. Een hond hoeft zijn maaltijd niet te kauwen, alleen te knippen in stukken om door te kunnen slikken. De hondenmaag kan deze stukken verteren zonder dat het gemalen is. Maar ook aan het korte maagdarmkanaal kun je zien dat honden vanuit de natuurlijk vlees eten. Ze hebben minder tijd om te eten, ze hebben de tijd nodig om te jagen. Dit verteringskanaal is exact hetzelfde als dat van een wolf en wat rauw vlees snel verteert. Hieruit blijkt dat een carnivoor bestemd is vlees te eten, daarom vind ik het logisch een hond dit te geven.
Voordelen
- Meer genot van de maaltijd
- Beter verzadigd gevoel voor de hond na de maaltijd
- Beter leervermogen en concentratie
- Je voedt de hond met lichaamseigen stoffen
- De hond haalt meer voedingsstoffen uit rauwe voeding
- Algehele conditie, uithoudingsvermogen en weerstand is verbeterd
- Minder last van parasieten en bacteriën door het zuurdere maagzuur
- Minder drinken en plassen doordat er geen zout in zit
- Minder en betere/hardere/minder geurende ontlasting, anaalklieren worden beter geleegd en makkelijker op te ruimen
- Minder kans op tandaanslag, huidproblemen (talgbulten, kortjes, hotspots en atopie bijvoorbeeld), ontstekingen of tumoren (vaak veroorzaakt door graan, afvalstoffen worden opgeslagen in het lichaam, en komen in deze vormen weer naar buiten)
- Minder kans op locale virussen, demodex, schimmels, kennelhoest, niesziekte, darmproblemen en allergieën
- Mogelijk positief effect op gedrag
- Een gezonde vacht (zachter, meer glans, minder geur, minder snel grijs, minder in de rui)
- Betere spieropbouw
- Voorkomt een te snelle groei (groeipijn en groeispurts) Honden op vers vlees groeien langzaam en gelijkmatig
- Sloomheid of extreme drukte kan verdwijnen
- Ouderdomsverschijnselen treden minder snel op
- Hyperactiviteit en epileptie kan worden genezen (Tannetje Koning)
- Uiteindelijk kun je kwalen voorkomen en dus ook dierenartskosten op lange termijn
Nadelen
- Je hebt voldoende diepvriesruimte nodig. Een tafelmodelvriezer met 3 lades kan al genoeg zijn, er past ongeveer 10 kilo in één lade en dus 30 kilo in totaal. Op de foto zie je een vrieskist waar meer in past.
- Het kost iets meer moeite
- Niet iedereen kan tegen het bloed en de geur
- Minder makkelijk verkrijgbaar
Soorten vlees
Vers vlees wordt rauw gegeven. Dit omdat honden dit vanuit de natuur doen en omdat de voedingsstoffen uit het vlees verdwijnen als je het verhit. Er zijn drie soorten van vers vlees voeding, namelijk kant en klaar, samenstellen en prooidieren.
Kant en klaar
KVV staat voor Kant en klaar vers vlees of Compleet vers vlees.
Rauw spiervlees, organen en botten, gemalen in een worstvorm. De maaltijden zijn compleet, je hoeft dus niks toe te voegen. Bij bepaalde merken dien je wel met diersoorten af te wisselen. Dan voer je 4 diersoorten binnen 3 weken. Het voordeel aan KVV is dat het makkelijk is, doordat je het niet zelf hoeft samen te stellen. Het ziet eruit als een soort honden-gehakt.
Er zijn grote prijsverschillen en kwaliteitsverschillen in brokken, net als bij KVV. Het is dus niet zo dat KVV per direct duurder of goedkoper is dan brokken, dat licht aan het merk brok en KVV wat je vergelijkt.
Samenstellen
Door zelf samen te stellen wordt in principe een prooidier nagebootst door spiervlees, vleesbot, orgaan en eventueel groente bij elkaar te voegen. Hier zijn meerdere methodes voor, ik bespreek er twee, NRV en BARF. Met verschillende ingrediënten maak je zelf een menu.
Prooidieren
Hele kip (zie foto hieronder), konijn, haas, kwartel, duif, parelhoen, muis, eend, fazant, patrijs met huid en haar (vacht of veren) of kaal. Wilde dieren, zoals konijnen en hazen, dien je 3 weken in te vriezen op een temperatuur van -20 graden. Hierdoor verdwijnen eventuele ziektes en parasieten in de prooidieren.
Vers vlees en brokken worden wel eens gecombineerd. Ik ben hier geen voorstander van, omdat het verteringsproces geheel anders is bij brokken dan bij vers vlees. Tevens profiteert de hond ook niet van alle voordelen aan vers vlees als er brok naast gevoerd wordt.
Hoeveel voeren?
Middelgrote en grote rassen:
2-4 maanden: 5% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag
4-7 maanden: 4% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag
7-10 maanden: 3% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag
10+ maanden: 2% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag
Kleine rassen:
2-4 maanden: 5% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag
4-6 maanden: 4% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag
6-8 maanden: 3% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag
8+ maanden: 2% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag
Volwassen honden eten gemiddeld 2 tot 3 % van hun lichaamsgewicht per dag.
Bij een hond van 25 kilo die 3% krijgt, bereken je het bijvoorbeeld op deze manier:
25 kilo = 25.000 gram
25000 gram : 100 x 3 = 750 gram per dag
Let wel op, dit is een gemiddelde aanname. Er zijn veel pups die zelfs tot 10% nodig hebben, dus klem je niet te veel vast aan een bepaald gemiddelde. Elke hond is anders en heeft een langzamere of snellere stofwisseling. Het beste is om deze hoeveelheid aan te houden en vervolgens op het oog te voeren. Wordt de hond te zwaar, geef je minder voer. Wordt de hond te mager, geef je meer voer. Het ideale gewicht voor een hond is bereikt als je de ribben niet kan zien, maar wel kan voelen met een platte hand. Zie je de ribben wel? Dan is de hond te mager. Kan je de ribben moeilijker voelen? Dan is je hond te zwaar.
Je kant ook een dag in de week de hond laten vasten door geen voeding te geven, alleen water. De voeding die je eigenlijk die dag zou geven verspreid je over andere dagen. Door te vasten krijgt het lichaam rust, dan komt de vertering tot rust en an het lichaam afvalstoffen verwijderen en geleden schade herstellen. Je kan de hond laten vasten om de natuur na te bootsen, wolven eten ook niet elke dag. Dit kan vanaf dat de hond 1 jaar is, maar niet bij drachtige en zogende honden. Niet elke hond kan vasten, sommige honden gaan gal braken door de lege maag of worden onrustig.
Het beste is de hond op een onverwacht moment te voeren. Als je een vast ritme aanhoudt, weet de hond wanneer hij zijn maaltijd krijgt. De hond gaat van nature gal aan maken. Stel dat de maaltijd om wat voor reden niet komt op dat moment, moet het gal er ook weer uit. Vandaar dat honden op zo'n moment vaak gal gaan spugen. Als een hond niet zou weten wanneer de maaltijd komt, wordt het gal niet automatisch aangemaakt en is er nooit een probleem als er wat tussen je voerschema komt, je bent daar niet meer afhankelijk van. In de natuur eten honden ook niet elke dag om 18:00.
Hoe meer afwisseling van merken, smaken en diersoorten, hoe beter, lekkerder en leuker voor de hond. Alle diersoorten bevatten een eigen mix van voedingsstoffen en aminozuren. Door meerdere diersoorten te voeren voorkom je tekorten van bepaalde stoffen (bij KVV zonder toegevoegde premix).
Vers vlees is bestemd voor alle honden vanaf 3-4 weken oud, dus ook voor pups die nog bij de moeder zijn en op vers vlees worden afgespeend. Dit kan in combinatie met moedermelk. Sommige merken hebben een speciale puppyvariant hiervoor waarbij het vlees nóg fijner is gemalen. Deze is echter bedoelt voor puppy's zonder tanden en minder sterke kaken. Als pups 4-6 weken oud zijn en (puppy)tanden krijgen, is elke KVV geschikt. Dan kun je zelfs langzaamaan zelf gaan samenstellen.
KVV merken
Punten waar je op kan selecteren bij verschillende merken
- Diepgevroren rauw vlees (geen conserveringsmiddelen en onverhit)
- Graanvrij, dus ook geen maïs of rijst. Dit zorgt voor extra ontlasting en problemen.
- Echt bot als calciumbron (bij een supplement als calciumbron kan het zijn dat door onjuiste hoeveelheden calciumsupplementen problemen ontstaan en het is chemisch)
- Het spiervlees, bot en orgaan is van hetzelfde dier (Vaak zie je dat in elke smaak/diersoort kippenbotten verwerkt zijn, ik kies graag voor een merk die het bot van de desbetreffende smaak/diersoort gebruikt)
- Minder gangbare diersoorten beschikbaar (Fazant, konijn, zalm, parelhoen etc.) om veel af te kunnen wisselen, en uit te proberen
- Grof gemalen (alleen bij Tammenga)
- Fijn gemalen (meestel zijn de puppyvarianten fijner gemalen, maar dit is eigenlijk voor afspenende pups die nog geen tanden hebben, daarna zou ik de normale versies nemen)
- Biologisch (betere kwaliteit, minder antibiotica en ene beter dierenwelzijn, tot nu toe alleen bij Darf)
- Prijs (Tammenga is het goedkoopst)
- Kwaliteit van het spiervlees
- Uitgebreide informatie op verpakkingen
- Verkrijgbaar in de supermarkt of dierenspeciaalzaak (naar mijn idee geen kwalitatieve merken en weinig keus)
- Verkrijgbaar bij een ophaalpunt, daar zijn vaak mensen die er verstand van hebben, veel keuze bieden en kun je toch de rollen eerst bekijken
- Wel of geen groente
- Olie toegevoegd (voor de vacht, of bij te harde ontlasting, maar maakt de maaltijd vettig)
- Gewicht/hoeveelheid van de rollen (1 kilo, 500 gram, 250 gram, hoe zwaarder, hoe goedkoper in verhouding meestal)
- Extra vitaminen en mineralen/toegevoegde premix (alleen bij Natudog, dit is chemisch, ik maak zelf de maaltijd liever compleet door 4 diersoorten binnen 3 weken te voeren)
Kwalitatieve merken
Ik gebruik alleen graanvrije merken, wat uit rauw vlees bestaat, echt bot als calciumbron en zonder olie.
Alaska
All Animal
Carnivoer
Darf
Haaksbarf
Natudog
Shaweca
Tammenga
Tinlo
Alaska
- 4,81 tot 5,00 euro per kilo
- 55% spiervlees 15% bot 15% orgaan 15% groente
- Graanvrij
- Verkrijgbaar in verpakkingen van 400 en 800 gram
- Geen premix
- Beschikbare diersoorten: Rund, kip, konijn, fazant, eend, zalm en lam.
- In elke soort botten van het desbetreffende dier
- KVV kleurt erg rood, waarschijnlijk toegevoegde bieten als groente
- www.alaska-dogfood.nl
- Contact: [email protected]
All Animal
- 3,75 tot 5,95 euro per kilo
- Verpakkingen van 500 en 1000 gram
- Graanvrij
- Exclusief groente
- Geen premix
- Gebruikt hele dieren
- Botten van het desbetreffende dier
- Platte blok als verpakking, vind ik persoonlijk onhandig
- Beschikbare diersoorten: Kip, konijn, haring, kwartel, eend en parelhoen.
- Verkrijgbaar via verkooppunten
- www.allanimal.nl
- Contact: [email protected]
Carnivoer
- 4,50 tot 5,31 euro per kilo
- 50% spiervlees 20% bot 30% orgaan
- Verpakkingen van 200 en 400 gram
- Graanvrij
- Exclusief groente
- Geen premix
- Kleine rollen
- Geen bot van het desbetreffende dier, altijd kippenbot, behalve bij paard en eend
- Verkrijgbaar via verkooppunten
- Beschikbare diersoorten: Eend, lam, paard, kip en rund.
- www.carnivoer.nl
- Contact: [email protected]
Darf
- 3,00 tot 3,50 euro per kilo
- 45% spiervlees 25% bot 20% orgaan 10% groente
- Verpakkingen van 250 gram
- Graanvrij
- Biologisch
- Geen premix
- Gebruikt meestal kippenbotten
- Beschikbare diersoorten: Lam, kip, geit en wild.
- www.darf.info
- Contact: [email protected]
Haaksbarf
- Hoogste kwaliteit naar mijn mening uit de opgesomde merken
- Hoogste prijs (Dit is bekeken vanuit de laagste en hoogste prijzen per merk. De prijs per diersoort kan lager liggen dan bij andere merken, maar in algemeen/totaal opzicht is Haaksbarf duurder)
- 4,40 tot 6,54 euro per kilo
- 55% spiervlees 15% bot 15% orgaan 15% groente
- Verpakkingen van 500 en 1000 gram
- Graanvrij
- Geen premix
- Botten van het desbetreffende dier
- Verkrijgbaar via verkooppunten
- Beschikbare diersoorten: Rund, kip, zalm, paard, geit, lam, konijn en eend.
- www.haaksbarf.eu
- Contact: [email protected]
Natudog
- 2,95 tot 4,95 euro per kilo
- 65% spiervlees 19% bot 15% orgaan 1% ruwe vezels
- Verpakkingen van 500 en 1000 gram
- Geen graan, gluten en aardappelzetmeel.
- Bot van het desbetreffende dier
- Exclusief groente
- Toegevoegde premix
- Beschikbare diersoorten: Kip, rund/kip, lam, geit, pens(rund), paard, eend en zalm. Een biologische variant, kalkoen en konijn worden eind 2012 verwacht.
- Verkrijgbaar via eigen site, verkooppunten en thuis leverbaar
- Verpakkingsinformatie: Ingrediënten, analyse, houdbaarheidsdatum, website en gebruiksaanwijzing.
- Bezorgkosten vanuit fabrikant 7.50
- www.natudog.nl
- Contact: [email protected]
Shaweca (Shaweca stopt met produceren vanaf 1 Augustus)
- 2,30 tot 4,60 euro per kilo
- 55% spiervlees 15% bot 15% orgaan 15% groente
- Verpakkingen van 500 en 1000 gram
- Graanvrij
- Geen premix
- Niet het bot van het desbetreffende dier, altijd kippenbot
- Vanuit dezelfde leverancier als Haaksbarf
- Verkrijgbaar via verkooppunten
- Beschikbare diersoorten: Rund, paard, geit en schaap.
- www.shaweca.nl
- Contact: [email protected]
Tammenga
- 2,00 tot 2,75 euro per kilo
- 70% spiervlees 15% bot 15% orgaan
- Verpakkingen van 500 en 1000 gram
- Graanvrij
- Bot van het desbetreffende dier
- Geen premix
- Exclusief groente
- Grof gemalen, fijn gemalen op verzoek
- Scharrelvlees
- Verkrijgbaar via verkooppunten en thuisbezorging
- Bezorgkosten vanuit fabrikant 12,50
- Beschikbare diersoorten: Lam, rund, geit en paard. Binnekort ook kip
- www.tammengadiervoeders.nl
- Contact: [email protected]
Tinlo
- 3,50 tot 4,75 euro per kilo
- 55% spiervlees 25% bot 20% orgaan
- Graanvrij
- Verpakkingen van 250, 500 en 1000 gram
- Exclusief groenten
- Geen premix
- Niet bij elke diersoort het bot van het desbetreffende dier, wel bij kip, konijn eend en lam
- Beschikbare diersoorten: Konijn, eend, kip, rund, hert, paard, lam en makreel.
- Verkrijgbaar via verkooppunten NL en BE
- www.tinlo.nl
- Contact: [email protected]
Praktisch KVV voeren De rollen worden bewaard in de vriezer. De rollen kunnen gedoseerd worden met bijvoorbeeld een electrisch mes, zaag(je), broodmes of bijl. Je kunt er ook met een schroevendraaier en hamer op slaan om de stukken te doseren, omdat er weinig honden zijn die precies 500 of 1000 gram per dag nodig hebben.
Ik laat een rol KVV een uur op kamertemperatuur liggen, zodat het makkelijker te snijden is. Dit doe ik niet te lang, omdat er dan meer bacteriën in komen. Dit gebeurt ook als je het vlees meerdere malen laat ontdooien en terug invriest.
De gedoseerde stukken worst verpak ik in diepvrieszakjes van de Albert Heijn, deze lekken het minst door en zijn van dikker/steviger materiaal, doorzichtige boterhamzakjes lekken meer door.
Dan leg ik het terug in de vriezer. Zo kan ik elke avond een zakje voor de volgende dag in de koelkast leggen. Dit leg ik in een aparte afsluitbare bak (soort tupperware). KVV is 2 dagen houdbaar in de koelkast.
Het voordeel aan NRV en BARF is dat je zelf bepaald waar het menu van je hond uit bestaat. Daarnaast is het goedkoper dan KVV, wordt het gebit gereinigd doordat de hond moet 'werken' om het voedsel te eten. Het is ook mogelijk een combinatie van KVV en NRV/BARF te voeren.
NRV = Natuurlijke rauwe voeding
Ongemalen lappen spiervlees, orgaan en stukken bot (zie hieronder eendennek). De maaltijd dient zelf samengesteld te worden. Er wordt niks toegevoegd. Je dient in verhouding samen te stellen. Orgaan laxeerd en bot zorgt voor een stevige ontlasting, vandaar dat het van belang is dat dit in balans in. Hierbij kan je bijvoorbeeld deze verhouding gebruiken:
70% spiervlees
15% bot
15% orgaan
BARF = Bones and Raw Food of Biologically Appropriate Raw Food.
De maaltijd dient zelf samengesteld te worden. Er wordt groente, fruit en noten toegevoegd.
50% vleesbot
20% spiervlees
15% orgaan
15% groente
Honden krijgen vanuit de natuur groente binnen doordat dit in de maag van het prooidier zit. Groene groente, zoals; Andijvie, sla, komkommer, courgette, waterkers, alfalfaspruiten, peterselie, (kikker)erwten, peulvrucht, postelein, (knol)selderij, paksoi, broccoli of snij/sperzieboontjes. Maar ook wortel, witlof, gemberwortel, bietjes, bonen, pastinaak en bloemkool bijvoorbeeld. De maaltijd mag maximaal 15% uit groente bestaan. Als je groente geeft kun je dat het beste pureren of malen, omdat rauwe stukken groente niet verteerd worden door een hond. Als de groente gekookt worden verandert de vezelbron in verteerbare koolhydraten (suikers) wat een hond niet kan gebruiken. Hier kunnen honden makkelijk dikker van worden.
Het verschil tussen BARF en NRV
BARF
- Groente, fruit en noten toevoegd
- Er wordt met vleesbot gerekend
- Pens wordt gezien als orgaan NRV
- Geen groente, fruit en noten toegevoegd
- Er wordt met kaal bot gerekend
- Pens wordt gezien als complete maaltijd
Voorbeeldmenu’s
Hoe het menu van je hond eruit komt te zien is erg persoonlijk. Je kunt oneindig variëren.
Ook kun je een dag in de week gehele vette vis of een heel prooidier met ingewanden geven als complete dagmaaltijd. Je kunt ervoor kiezen elke dag compleet te voeren, door de percentages elke dag aan te houden (zie voorbeeld 1 en 3). Je kan er ook voor kiezen hier meerdere dagen over te doen, dat je elke dag wat anders geeft en het totale weekmenu compleet is (zie voorbeeld 2 en 4). Ik zal bij het eerste NRV-menu de verschillende manieren van percentages uitrekenen laten zien. Het is handig eerst te kijken over welke ingrediënten je beschikt aan spiervlees, vleesbot, orgaan, vis, groente, fruit, noten, ei, zalmolie, honing, kefir en zuivel. Daarna kun je deze ingrediënten invullen in het menu.
Ingrediënten die je kunt gebruiken:
Kip
Spiervlees: Kipfilet, kippendijvlees
Vleesbot: Kippenrug, kippennek, kipkarkas, kipvleugels, kippenpoot, kippenbout
Orgaan: Kippenmaag, kippenhart, biologisch kippenlever, biologisch kippennier
Rund
Spiervlees: Runderkopvlees, rundergehakt (niet half om half), rundertartaar, runderlappen, riblappen
Orgaan: Biologisch runderpens, runderhart, runderboekmaag, biologisch runderlever, biologisch rundnier
Lam/schaap
Spiervlees: Lamsvlees, schapenvlees
Orgaan: Lamshart, lamslever, lamslong, lamsnier, lamspens, lamsmilt, lamstong, lamsboekmaag (en ook allemaal van schaap)
Geit
Spiervlees: Geitenvlees
Vleesbot: Geitenrib (jonge geiten), geitenstrot, geitennek, geitenstaart
Orgaan: Geitenpens, geitenhart, geitenlong, geitenlever, geitennier, geitenlong, geitenmilt, geitenboekmaag
Eend
Spiervlees: Eendenvlees, eendenborstfilet
Vleesbot: Eendenkarkas, eendenvleugel, eendenrug, eendennek, eendenvoeten, eendenkop
Orgaan: Eendentong, eendenlever, eendenmaag, eendenhart
Paard
Spiervlees: Paardenvlees
Vleesbot: Paardenstrot
Orgaan: Paardenhart, paardenlever, paardennier
Hert
Spiervlees: Hertenvlees
Vleesbot: Hertennek (jong hert)
Orgaan: Hertenpens, hertenhart, hertennier, hertenlever
Hert gemengd met ree is ook mogelijk
Kalkoen
Spiervlees: Kalkoenvlees, kalkoendijvlees, kalkoenfilet
Orgaan: Kalkoenhart, kalkoenmaag, kalkoenlever, kalkoennier
Kwartel
Vleesbot: Kwartelkarkas
Fazant
Vleesbot: Fazantenkarkas
Konijn
Spiervlees: Konijnenvlees
Vleesbot: Konijnenkarkas, konijnenkop
Orgaan: Konijnennier, konijnenhart, konijnenlong, konijnenlever, konijnenmaag
Haas
Spiervlees: Hazenvlees
Vleesbot: Hazenkarkas
Orgaan: Hazenhart, hazenlever, hazenlong
Parelhoen
Vleesbot: Parelhoenkarkas
Vis (compleet met organen)
Makreel
Haring
Sardien
Zalm (kop of lijf)
Forel
Tonijn
Sprot
Wijting
Garnalen
Prooidieren
Konijn, haas, kwartel, duif, parelhoen, muis, kip, eend, fazant, patrijs
Groente
Andijvie, sla (geen ijsbergsla), komkommer, courgette, waterkers, alfalfaspruiten, peterselie, (kikker)erwten, peulvrucht, postelein, (knol)selderij, paksoi, broccoli, snij/sperzieboontjes, wortel, witlof, gemberwortel, bietjes, bonen, pastinaak, bloemkool, verse kruiden
NRV - voorbeeld 1
Een hond van 10 kilo die 2% van zijn/haar lichaamsgewicht per dag aan voeding nodig heeft. 70% spiervlees
15% kaal bot
15% orgaan (4% lever, 3% nier en 8% hart/long maximaal per week)
Eerste manier
10 kilo = 10.000 gram
10.000 gram x 0.02 = 200 gram voeding per dag
200 gram x 7 = 1.400 gram = 1 kilo en 400 gram voeding per week
200 gram x 0.7 = 140 gram spiervlees per dag
200 gram x 0.15 = 30 gram kaal bot per dag
200 gram x 0.15 = 30 gram orgaan per dag Tweede manier
10 kilo x 10 = 100 x 2% = 200 gram voeding per dag
200 gram x 7 = 1.400 gram voeding per week, 1% van 1.400 gram = 14 gram
14 x 70% spiervlees = 980 gram spiervlees per week
14 x 15% kaal bot = 210 gram kaal bot per week
14 x 15% orgaan = 210 gram orgaan per week 1% van 200 gram = 2 2 x 70 = 140 gram spiervlees per dag
2 x 15 = 30 gram kaal bot per dag
2 x 15 = 30 gram orgaan per dag
Omdat het onrealistisch is een hond kaal bot te geven, is dit bot verwerkt in vleesbot. Goed vleesbot bestaat voor een helft uit bot, en een helft uit spiervlees. Dan dien je 60 gram vleesbot per dag te geven, en 30 gram spiervlees minder. Op deze manier kom je op 110 gram spiervlees, 60 gram vleesbot en 30 gram orgaan per dag.
Maandag: 110 gram kippenvlees, 60 gram geitenstaart en 30 gram runderhart
Dinsdag: 110 gram geitenvlees, 60 gram eendenkarkas en 30 gram paardenhart
Woensdag: 200 gram lamspens
Donderdag: 110 gram hertenvlees, 60 gram kwartelkarkas en 30 gram konijnennier
Vrijdag: 110 gram hazenvlees, 60 gram parelhoenkarkas en 30 gram eendenlever
Zaterdag: 200 gram complete haring
Zondag: 110 gram paardenvlees, 60 gram hertennek en 30 gram kippenmaag
NRV - voorbeeld 2
Een hond van 30 kilo die 3% van zijn/haar lichaamsgewicht per dag aan voeding nodig heeft. 30 kilo = 30.000 gram
30.000 gram x 0.03 = 900 gram voeding per dag
900 gram x 5 = 4.500 gram = 4 kilo en 500 gram voeding per week
In dit voorbeeld vermenigvuldig ik de dagporties maal 5, omdat de overige 2 dagen al compleet zijn (prooidier en pens). In totaal wordt er 6 kilo en 300 gram voeding per week gegeven.
65% spiervlees
20% kaal bot
15% orgaan (4% lever, 3% nier en 8% hart/long maximaal per week)
4.500 gram x 0.65 = 2.925 gram spiervlees per week
4.500 gram x 0.2 = 900 gram kaal bot per week
4.500 gram x 0.15 = 675 gram orgaan per week
Je geeft 1.800 gram vleesbot per week, en 900 gram spiervlees minder.
Op deze manier kom je op 2.025 gram spiervlees, 1.800 gram vleesbot en 675 gram orgaan per week.
Maandag: Vasten
Dinsdag: 900 gram complete haas
Woensdag: 1013 gram schapenvlees
Donderdag: 900 gram eendenvleugel
Vrijdag: 900 gram runderpens
Zaterdag: 1013 gram paardenvlees
Zondag: 900 gram kippenrug + 675 gram hertenhart, eendenlever en konijnennier (dubbele portie ivm maandag)
Wat je ook nog kan doen bij een NRV-menu
4 dagen vleesbot met orgaanvlees 3 dagen spiervlees
3 dagen vleesbot met orgaanvlees, 3 dagen spiervlees en 1 pensdag
3 dagen vleesbot met orgaanvlees, 1 pensdag en 1 visdag
BARF - voorbeeld 3
Een hond van 50 kilo die 2.5% van zijn/haar lichaamsgewicht per dag aan voeding nodig heeft.
50 kilo = 50.000 gram
50.000 gram x 0.025 = 1250 gram per dag = 1 kilo en 250 gram voeding per dag
1.250 gram x 7 = 8.750 gram = 8 kilo en 750 gram voeding per week
50% vleesbot (helft spiervlees, helft bot)
20% spiervlees
15% orgaan (De helft pens, de andere helft gelijkmatig hart, lever en nier)
15% groente
1.250 gram x 0.2 = 250 gram spiervlees per dag
1.250 gram x 0.5 = 625 gram vleesbot per dag
1.250 gram x 0.15 = 188 gram orgaan per dag
1.250 gram x 0.15 = 188 gram groente/fruit/noten per dag
Bij de BARF-methode wordt onder andere fruit toegevoegd aan het menu. Fruit kan je niet samen geven met vlees, omdat fruit kan gaan gisten en buikpijn kan veroorzaken. Daarom dient fruit op een ander moment op de dag gegeven te worden dan het vlees. De vis wordt als extraatje toegevoegd en niet meeberekend in de percentages.
Maandag: 250 gram paardenvlees, 625 gram kippenrug en 188 gram lamspens
Dinsdag: 250 gram rundergehakt, 625 gram eendenvleugel, 188 gram konijnennier en 50 gram fruitmix
Woensdag: 250 gram kippenvlees, 625 gram hertennek en 188 gram geitenpens
Donderdag: 1060 gram complete patrijs, 1 haring en 188 gram groentemix
Vrijdag: 250 gram eendenvlees, 625 gram kwartelkarkas, 188 gram lamslever, en 325 gram groentemix
Zaterdag: 250 gram hertenvlees, 625 gram fazantenkarkas en 188 gram paardenhart
Zondag: 250 gram eendenborstfilet, 625 gram paardenstrot, 188 gram runderhart, 300 gram groentemix en 75 gram noten en verse kruiden
BARF - voorbeeld 4
Een hond van 25 kilo die 4% van zijn/haar lichaamsgewicht per dag aan voeding nodig heeft.
25 kilo = 25.000 gram
25.000 gram x 0.04 = 1.000 gram = 1 kilo voeding per dag
1 kilo x 7 = 7 kilo voeding per week
50% vleesbot (helft spiervlees, helft bot)
25% spiervlees
15% orgaan (De helft pens, de andere helft gelijkmatig hart, lever en nier)
10% groente 7 kilo x 0.5 = 3.5 kilo vleesbot per week
7 kilo x 0.25 = 1.75 kilo spiervlees per week
7 kilo x 0.15 = 1.05 kilo orgaan per week
7 kilo x 0.1 = 700 gram groente per week
Je kunt er ook voor kiezen de groente in 3 dagen te geven, in plaats van elke dag.
Maandag: 438 gram geitenvlees en 233 gram groentemix
Dinsdag: 350 gram lamspens en 1.166 gram eendenkarkas
Woensdag: 438 gram paardenvlees, 1.166 gram kwartelkarkas, 350 gram eendenlever en 233 gram groentemix
Donderdag: Vasten
Vrijdag: 438 gram kipfilet en 1 makreel
Zaterdag: 1.166 gram hertennek en 350 gram konijnnier en hazenhart en 233 gram groentemix
Zondag: 438 gram rundertartaar
Hoe je menu er ook uit mag zien, let in ieder geval op:
Mimaal 4 diersoorten per 2-3 weken (exclusief vis)
Elke week pens/hart/lever/nier
Vleesbot van minimaal 2 verschillende dieren
Een juiste verhouding tussen spiervlees, vleesbot en orgaan
Vers vlees is bestelbaar op internet bij verschillende leveranciers. Zij hebben veel keus en bezorgen aan huis.
Nederland
Caroba
KVV: Alaska, Darf en Tinlo
BARF/NRV producten
Gratis bezorging vanaf 25 euro
www.caroba.nl
Het beste voor mijn hond
KVV: Alaska, All Animal, Haaksbarf, Shaweca, Tammenga en Tinlo
BARF/NRV producten
Gratis bezorging vanaf 100 kg
www.hetbestevoormijnhond.nl
Lupa
KVV: Alaska, All Animal, Carnivoer, Darf, Haaksbarf, Shaweca en Tinlo
BARF/NRV producten
Gratis bezorging vanaf 125 euro
www.lupa-diervoeding.nl
Richard Vers Voeding
BARF/NRV producten
Gratis bezorging vanaf 100 euro
www.richardversvoeding.nl
Van Vossen
KVV: Darf, Haaksbarf en Tinlo
BARF/NRV producten
www.hanvanvossen.nl
Versvoer
KVV: Alaska, Carnivoer, Darf, Haaksbarf en Shaweca
BARF/NRV producten
Gratis bezorging vanaf 75 of 100 euro (woonplaats afhankelijk)
www.versvoer.nl
België
Articani
KVV: Alaska, Darf, Haaksbarf, Shaweca, Tammenga
www.articani.be
Bruxo
KVV: Alaska, Haaksbarf en Shaweca
www.bruxo.be
The Doggy Shop
KVV: Alaska, Carnivoer en Tinlo
www.thedoggyshop.be
Food for Dogs
KVV: Tammenga
www.foodfordogs.be
Lupa
KVV: Alaska, All Animal, Carnivoer, Darf, Haaksbarf, Shaweca en Tinlo
BARF/NRV producten
Gratis bezorging vanaf 125 euro
www.lupa-diervoeding.nl
Kiezebrink
KVV: Alaska
BARF/NRV producten
Gratis bezorging vanaf 175 euro
www.kiezebrink.be
Richard Vers Voeding
BARF/NRV producten
Bezorging in Vlaanderen en gratis bezorging vanaf 100 euro
www.richardversvoeding.nl
Sommige supermarkten en dierenspeciaalzaken verkopen ook vers vlees, maar vaak zijn dat niet de beste merken of is er erg weinig keus. Aanvullend op vers vlees kan je zuivel geven. Hiervoor gebruik ik naturel zuivel; karnemelk, geitenyoghurt, huttenkaas, magere kwark, yoghurt of griekse yoghurt bijvoorbeeld.
Zolang het geen gewone melk is, of toevoegingen in zitten (zoals fruityoghurt). Vooral in de zomer is dit lekker fris. Bij de zuivel voeg ik knoflook toe. Parasieten (vlooien, teken en wormen) houden hier niet van en blijven op afstand, ook helpt het voor een goede weerstand. Ik doe er dan knoflookpoeder bij uit een potje, maar je kan ook verse knoflook persen. Het middelste steeltje aan de binnenkant van een knoflookteentje is onverteerbaar geloof ik, dus die snijd ik er dan tussen uit. Je kunt maximaal 1 teentje per 9 kilo lichaamsgewicht per dag geven. Bij een groot teentje geeft je maximaal een 1/2 teentje. Er kunnen bloedarmoede en nierfalen ontstaan bij teveel knoflook. Hier voeg ik koudgeslagen/koudgeslingerde honing aan toe, wat bijdraagt aan de weerstand. Deze is verkrijgbaar bij een reformwinkel of de tuinen (winkel). Alleen koudgeslagen of koudgeslingerde honing helpt voor de weerstand, geen gewone honing uit de supermarkt.
Op deze manier hoef ik geen gebruik te maken van pipetjes, spray en andere chemische middelen wat erg hardnekkig is voor de parasieten, maar ook zeker voor de hond zelf. Ook geef ik schapenvetbonbons met knoflook. Dit helpt ook tegen parasieten en het schapenvet is goed voor de vacht. De schapenvetbonbons zijn verkerijgbaar in dierenspeciaalzaken.
Daarnaast geef ik elke week een rauw ei, dit is ook goed voor een gezonde vacht. Je kunt 1 ei per week per 5 kilo lichaamsgewicht geven. Hier kan de schil bij gegeven worden als de hond dit lust. Gekookte eieren kunnen ook, maar dan zonder schil. Dit omdat gekookte schil scherp kan zijn. Gebakken ei is eigenlijk te vet om te geven. Je kan ook een dag vette vis geven, dit is gezond vanwege de omega-3 vetzuren. In witvis (kabeljauw en wijting bijvoorbeeld) zitten weinig voedingsstoffen. Zoetwatervis en zalm moet ook 3 weken ingevoren zijn geweest tegen de parasieten. Vis kan rauw of uit blik op waterbasis. Ingewanden kun je het beste erin laten zitten. Hieronder een zalmkop.
Een penslap geven is ook een goede optie. Je hebt vuile pens waarbij de maaginhoud vastkleefd aan de pens. Bij schone pens is dit schoongespoeld. NRV'ers zien een penslap als een complete dagmaaltijd. Volgens de BARF methode is het toegevoegde orgaan in een complete maaltijd. Een penslap is goed voor de darmflora en reinigd het gebit. Dit komt doordat het erg taai is en de hond hard met zijn kaken moet werken de penslap te verslinden, een uitdaging voor de hond. Het stinkt enorm, houd hier rekening mee.
Wat ook leuk is om aan je hond te geven is een kong. Het is een uitdaging voor de hond, mentale inspanning. Onderin de kong zit een opening. Hier kun je plakkerig lekkers in proppen, met de taak aan de hond dit er op een manier uit te krijgen met de tong of door er op te bijten. Het kan eventjes duren voordat de gehele vulling eruit gevist is, een leuke en lekkere bezigheid. Ik geef de kong als ik van huis ga of haar wil plezieren met een kleine activiteit.
De kong kun je vullen met speciale recepten of een speciale kongvulling uit de dierenspeciaalzaak. Ik heb me niet verdiept in de ingrediënten van deze kongvulling uit de dierenspeciaalzaak, daar heb ik geen ervaring mee. Ik zelf gebruik smeerworst (varkensvlees, maar niet rauw, kan geen kwaad als tussendoortje, wel als hele maaltijden. Er is ook kalfsleverworst beschikbaar bij Aldi), smeerkaas, kwark, KVV of pindakaas. Zolang het plakt en een uitdaging is het eruit te krijgen met de tong. Wat ook lekker is in de zomer, zuivel in de kong vullen, folie er omheen wikkelen en in de vriezer leggen. Dan is het een soort ijsje en lekker fris in het zomerseizoen.
Er is een zwarte, rode, blauwe en roze variant van kong. De zwarte variant is voor honden met sterke tanden en kaken die het alledaagse speelgoed snel kapot maken. Deze kong is de stevigere variant. De rode kong is de normale variant voor een volwassen gebit. De roze en blauwe kong is van zachter rubber gemaakt, speciaal voor de puppytanden. Deze kong zal sneller kapot gemaakt worden door een volwassen hond. De kong is ook in verschillende formaten verkrijgbaar, naar de formaten van verschillende rassen.
Tussendoortjes Ik droog de snacks voor mijn hond zelf. Hierdoor weet ik precies wat er in zit. Dus geen conserveringsmiddelen, zout, graan, suiker en andere dingen wat er niet in thuis hoort naar mijn mening. Hiervoor heb ik een droogmachine gekocht. De droogmachine zet ik gemiddeld 10 uur aan per droogbeurt, maar dit kost nog geen euro aan stroom. Het is een goedkoop alternatief op alle dure snacks die in dierenspeciaalzaken worden verkocht. Je kan er van alles in doen, pens, kipfilet, fruit, etc. Ik droog persoonlijk het liefst spiervlees (kan van allerlei diersoorten). Dit snijd ik klein om als beloning te gebruiken. Op deze foto heb ik lamslongen gedroogd.
Wat je beter niet kunt geven - Rauw varkensvlees, dit kan leiden tot overdracht van de ziekte Aujesky
- Brood, vanwege het rijsmiddel, graan en bicarbonaat
- Gewone koemelk, vanwege de melkzuren
- Gebakken/gekookte botten zijn gevaarlijk, deze kunnen gaan splinteren of verstoppingen veroorzaken. Rauwe botten zijn elastischer en ongevaarlijk voor honden die normaal gesproken vers vlees eten. Bij honden die brokken krijgen is het maagzuur niet zuur genoeg om rauw bot te verteren
- Chocolade/Cacao is giftig voor honden
- Prei en uien worden beter niet gegeven wegens giftige bestanddelen voor honden die rode bloedcellen af kunnen breken. Door te veel knoflook te geven kan dit ook gebeuren. (zorgen voor een soort bloed-armoede)
- Spinazie, te veel spinazie kan de opname van calcium tegengaan (kleine hoeveelheden mogen wel gegeven worden)
- Pikante groenten en kruiden kunnen diarree veroorzaken.
- Druiven, krenten (of rozijnen) in grote hoeveelheden kan nier- en/of leverfalen veroorzaken doordat deze vruchten gezwaveld of met kaliumcarbonaat behandeld werden.
- Fruit pitten (klokhuis appels) ook niet, door het eten van veel pitten of inademing van blauwzuurgas wanneer de pitten gebroken of gemalen zijn kan men kans op vergiftiging krijgen
- Kiplever, kipnier en rundlever kun je beter vermijden, in verband met antibiotica dat preventief wordt gegeven
- Botten van runderen en paarden zijn vaak te hard voor het gebit van een hond.
Brokken bestaan vaak voor het grootste deel uit graan, zoals tarwe, rijst, maïs, etc. Deze bevatten veel koolhydraten en verteren zeer slecht, het zorgt voor extra onnodige ontlasting. Graan kan zorgen voor een grotere kans op overgewicht en suikerziekte bijvoorbeeld. Maar niet in elke brok is graan het hoofdbestanddeel, er zijn ook brokken met een hoog vleespercentage. In mijn ogen blijven het chemisch gefabriceerde brokken, hoeveel vlees er ook in mag zitten. Het is verhit, en de meeste nodige voedingsstoffen zijn hierdoor verdwenen. Het vlees wat in brokken verwerkt is heeft de vorm van vleesmeel en meel van bijproducten. Ook reageren de suikers uit het graan met aminozuren uit het vleesmeel door de verhitting, hierdoor ontstaan verbindingen die niet opgenomen kunnen worden door de darmen. Dit kan kanker veroorzaken onder andere. Ook kunnen belangrijke bouwstoffen van eiwitten verdwijnen door verhitting. Mineralen veranderen in zouten, vitamines gaan verloren en vetten oxideren. Dit verhittingsproces veranderd eiwitten uit het toegevoegde vlees, waardoor de hond deze eiwitten als vreemde indringers ziet en hierdoor ontstaan allergieën. Er worden daarnaast vaak overmatig syntetische vitamines en mineralen toegevoegd wat niet zo gemakkelijk opgenomen wordt door de darmen dan natuurlijke vitamines en mineralen. Ook kunnen brokken tandsteen veroorzaken. Granen/zetmeel wordt niet verteerd en afgebroken zoals door mensenspeeksel, bij honden gaat het verkalken.
Ik ontworm niet preventief. Twee maal per jaar laat ik de ontlasting van mijn hond controleren via www.wormbestrijding.nl in een labratorium. Hieruit blijkt of mijn hond last heeft van wormen of niet. Zo ja, haal ik een ontwormingskuur bij de dierenarts. Zo niet, is een ontwormingstablet onnodig. Hierdoor hoef ik geen onnodige medicatie te geven.
Looking for Reliable Essay Writers? Check Out This Service!
Struggling with Deadlines? Let Experts Handle Your Nursing Assignments
Why Students Are Choosing to Pay to Do My Assignment: A Comprehensive Guide with DoMyAssignment.Help
How Can Company Law Impact a Case Study on Setting Up a Business?
5 Things to Avoid When Your Dog Gets Vaccinated
Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?