De Aanschaf van een Hond
Wanneer u besluit een puppy te willen kopen is het goed u van te voren goed te verdiepen in de selectie en aanschaf van een hond.
Hopelijk zal de hond de aankomende 10 tot 15 jaar uw constante metgezel zijn. Het zou jammer zijn als u dan al die tijd een ongezonde of niet sociale hond hebt omdat u tijdens de aanschaf te haastig te werk bent gegaan.
Het Juiste Ras
Allereerst is het verstandig u goed te verdiepen in de verschillende rassen en hun eigenschappen. Het kan handig zijn een lijstje te maken met daarop zowel uw eisen als wat u kunt bieden. Houd daarbij ook rekening met uw toekomstplannen, wellicht heeft u nu tijd en energie voor een werkhond, maar is dat nog steeds zo als u die droombaan en kinderen heeft?
Koop of leen dan een goede hondenencyclopedie en ga op zoek naar honden die bij u passen en die u aanspreken. Rasverenigingen en fora kunnen dan verder ook een goede bron voor informatie over het ras zijn. Zodra u een ras heeft gevonden dat u aanspreekt kunt u ook een keer naar een tentoonstelling of bijeenkomst van de rasvereniging. Daar zult u veel honden van het ras zien en met eigenaren en fokkers kunnen praten. Het is verstandig om ook naar de negatieve eigenschappen te vragen zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
De Juiste Fokker
Als u eindelijk uw ras heeft gevonden dan moet u nog een goede fokker vinden. Over het algemeen hebben goede fokkers niet meer dan 1 of 2 rassen, hebben zelden pups en zijn zij aangesloten bij de rasvereniging. Een lijst van rasverenigingen kun u hier vinden: http://www.raadvanbeheer.nl/verenigingen-en-activiteiten/rasverenigingen/.
Verdiep u in het ras en eventuele gezondheidsproblemen. Als u een fokker heeft gevonden die u aanspreekt dan is het goed om eens op bezoek te gaan. Het beste is dit te doen voordat de pups geboren zijn zodat u niet betoverd raakt en alle kritische vragen prompt vergeet. Een goede fokker heeft ook kritische vragen voor u, omdat hij begaan is met haar pups en ze een goed huisje gunt. Tijdens zo'n eerste bezoek kunt u ook de testresultaten inzien.
Verdiep u goed in de gezondheidsproblemen die mogelijk bij het ras voorkomen, fora en rasverenigingen zijn hier ook een goede bron van informatie, zodat u weet welke testen uitgevoerd zouden moeten worden. Een fokker laat u, desgevraagd, trots de resultaten van de testen zien.
Verdiep u ook in de broodfok, zodat u tekenen hiervan kunt herkennen. http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_463-Broodfoksignalen.php
Stamboom of niet?
Er bestaan veel misverstanden over stambomen. De stamboom zelf en de chip kosten niet zo heel veel, veel van het prijsverschil tussen stamboomloze en stamboom pups komt door de prijs van de gezondheidstesten en de uitgebreide verzorging die stamboom pups meestal krijgen.
De meeste goede fokkers fokken met stamboom. Door de stamboom weet een fokker wie de voorouders van de fokteef of dekreu waren, de verwantschap tussen hen, en welke afwijkingen er eventueel in hun lijnen voorkomt. Een stamboom helpt een fokker verantwoorde combinaties te maken en is dus zeker niet alleen voor de show! Een stamboom is alleen zeker niet heiligmakend, er zijn helaas ook genoeg stamboomfokkers die onverantwoord fokken, dus blijf altijd kritisch.
Kruisingen
Over kruisingen bestaan veel verschillende meningen. Sommigen vinden dat er minder kans is op afwijkingen aangezien een aantal afwijkingen rasgebonden zijn. Anderen vinden weer dat er meer kans op afwijkingen is omdat er veel minder wordt getest en de fokkers over het algemeen minder ervaring hebben.
Ook bij kruisingen is het belangrijk dat er getest wordt. De vererving van sommige aandoeningen ligt ingewikkeld en er zijn veel aandoeningen die bij meerdere rassen voorkomen. Bij nagenoeg alle rassen komen oogafwijkingen voor, bij kleine rassen komt vaak Patella Luxatie (PL) voor bij grotere rassen komt heupdysplasie (HD) voor. Syringomyelia lijkt ook niet alleen bij de Cavalier voor te komen. Lees u dus goed in over de aandoeningen van beide rassen, en vraag of u de testresultaten mag inzien. Helaas zijn kruisingen en "designer dogs" ook erg in trek bij broodfokkers. Een pup hoort in huis op te groeien met zijn nestgenootjes en zijn moeder. Dus wees kritisch!
Asielhond of Herplaatser:
Misschien hoeft u niet perse een pup maar wilt u een wat ouder hondje. Dan kunt er er voor kiezen een hondje uit het asiel te halen of een herplaatser in huis te nemen. Ook deze honden verdienen een warm mandje en zullen zeer blij zijn met uw besluit. Voor een wat ouder hondje kunt u naar een asiel, een particulier of een stichting. Rashonden worden vaak door de rasvereniging herplaatst. Houd er rekening mee dat deze honden ook vaak niet kant-en-klaar geleverd worden, en hulp nodig hebben hun plekje te vinden.
Why Students Are Choosing to Pay to Do My Assignment: A Comprehensive Guide with DoMyAssignment.Help
How Can Company Law Impact a Case Study on Setting Up a Business?
5 Things to Avoid When Your Dog Gets Vaccinated
Achieve Academic Excellence with DoMyAssignment.Help: Your Trusted Partner for Assignment Help
Mastering Your Finance Assignment: Essential Tips for Success
Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?