Een hemangiosarcoom of bloedvatkanker kan overal in het lichaam voorkomen. Bij mijn hond was het een hemangiosarcoma van de milt. Helaas werd dit pas in een heel laat stadium ontdekt toen mijn hond misselijk werd en zijn eetlust verloor. Tegen die tijd was het al uitgezaaid naar de lever.
Er zijn ook goedaardige milttumoren en dan is het goed nieuws dat honden net als mensen goed door kunnen leven zonder hun milt. Een hemangiosarcoom is altijd kwaadaardig. Het nare ervan is dat omdat het een bloedvatkanker betreft, de groei van de tumor onregelmatig verloopt. De tumor groeit, een bloedvat knapt, de tumor bloedt leeg, het lichaam absorbeert het bloed en de tumor gaat door met groeien. Via het bloed kunnen de kwaadaardige cellen zich overal in het lichaam verspreiden en vestigen :( Dit fenomeen van groeien, knappen, groeien geeft ook een zeer wisselend beeld van de klachten. Knapt de tumor, dan is je hond een paar dagen wat lusteloos. Groeit de tumor, dan merk je soms dat je hond een andere slaaphouding kiest. Maar dan knapt de tumor weer en ligt je hond als vanouds lekker op zijn zij te snurken...
Bij deze wil ik je het volgende meegeven, mocht je een hond hebben waarbij een milttumor is geconstateerd:
- Je hebt twee keuzes: je laat de tumor onmiddelijk verwijderen en vraagt je dierenarts om bij de operatie zonodig biopten te nemen van weefsel dat eruit ziet als uitzaaiingen. Je DA zal dan ook de tumor zelf laten onderzoeken of die goedaardig of kwaadaardig is.
Bij deze optie wil ik je een overweging geven waar ik - omdat mijn hond niet meer at - geen tijd voor had om op te volgen. Degenen die zich gespecialiseerd hebben in kanker bij honden geven duidelijk aan dat door het verwijderen van een milttumor de conditie van de hond er vaak op vooruit gaat. D.w.z., de aanslag die zo'n operatie geeft op de hond qua narcose en herstel van de operatiewond weegt niet op tegen de opluchting voor het lichaam om van de tumor af te zijn. Zo'n milttumor steelt voedsel en energie van het lichaam, dat valt weg waardoor de hond zich beter zal voelen. De grootte van de tumor maakt voor de belasting die zo'n operatie geeft weinig uit.
Mijn dierenarts koos voor eerst een echo en weigerde daarna om mijn hond te opereren. Als je zelf het gevoel hebt dat dit de moeite waard is en het beste voor je hond, ga dan toch op zoek naar een dierenarts die dit wil doen, ik vond er de week daarna namelijk wel één. Je loopt wel het risico dat de opererende dierenarts aan zal geven dat het in zijn of haar opinie beter is om je hond niet meer wakker te laten worden. Dit is waar ik uiteindelijk voor gekozen heb omdat mijn hond inmiddels teveel afzag. Ik kreeg echter het advies van een specialist op kankergebied om mijn hond toch wakker te laten worden, en als ik een week eerder de operatie had laten doen, dan had ik hier ook voor gekozen. Iets wat eruit ziet als een uitzaaiing kan toch onschuldig blijken te zijn, vooral de lever is een zeer reactief orgaan, met een sterk herstellend vermogen. Professionals gaan er pas vanuit dat iets kwaadaardig is als de biopten dit uitwijzen, eerder niet. Dat mag je als baasje dus ook doen.
- de andere keus die je hebt is om eerst een echo te laten maken. De echo laat zien hoe de tumor eruit ziet, en geeft aanwijzingen voor de staat van de andere organen in het lichaam. Aan de hand van de echo kun je dan bepalen of je je hond nog laat opereren.
Bij deze optie wil ik je het volgende als overweging geven: sta erop dat er bij de echo ook een via de echo geleide biopt genomen wordt van evt. verdachte uitzaaiinen. Bij mijn hond is dit niet gebeurd, ik dacht dat ik alleen voor een echo ging en wist niet dat de echograaf ook een biopt kon nemen. Toen ik hier eenmaal achter kwam, was het voor mijn hond te laat. Wil je liever eerst een echo doen, ga dan naar het dierenechocentrum in Heinenoord, deze staat bij kankerspecialisten hoog aangeschreven. De uitslag van de biopt kan er binnen twee, drie dagen zijn. Aan de hand daarvan kun je dan een beslissing nemen.
Wel kun je, als je kiest voor een echo en dan beslissen, tegen het volgende aanlopen: dat je nog steeds wil dat de tumor verwijderd wordt om zo je hond een paar fijne laatste weken te geven en een mooi afscheid. En dat diverse dierenartsen vervolgens op basis van het echorapport weigeren om de hond nog te opereren. Bij mij gebeurde dit zuiver op basis van het echorapport waarbij geen biopten waren genomen en er alleen een zeer onregelmatig gevormde lever was geconstateerd. Je dierenarts kan ook weigeren om dit te doen aan de hand van de uitslag van de genomen biopten. Dat laatste is voor jou als eigenaar denkelijk beter te verteren - je weet dan echt zeker dat je hond uitgezaaide kanker heeft - en dat weet je niet als het inslapen gebeurt op basis van een echorapport of dat je hond op de operatietafel komt te overlijden.
Hou er rekening mee dat je pas een chemokuur voor je hond kunt regelen als er een biopt genomen is en de kankerspecialisten weten om wat voor kankercellen het gaat. Puur vanwege het feit dat er geen biopt genomen was en mijn hond gestopt was met eten, was dit geen optie meer voor ons. Dus, welke optie je ook kiest, opereren of echo, sta er altijd op dat er een biopt genomen wordt en neem pas beslissingen op basis van de uitslag.
Zit je met een hond die nauwelijks nog eet, vraag je dierenarts dan om prednisolon, het werkt ontstekingsremmend en stimuleert de eetlust. Het geeft je hond net even wat meer tijd zodat jij de uitslag van de biopt af kunt wachten.
Lees je dit omdat er bij jouw hond ook een milttumor ontdekt is, en wil je meer steun en advies, dan kun je me pb'en, mijn naam is Linda, en dit is mijn profiel: http://www.hondenpage.com/baasjes/1456/linda.php
Ik wens je moed, kracht, sterkte en wijsheid.
Why Students Are Choosing to Pay to Do My Assignment: A Comprehensive Guide with DoMyAssignment.Help
How Can Company Law Impact a Case Study on Setting Up a Business?
5 Things to Avoid When Your Dog Gets Vaccinated
Achieve Academic Excellence with DoMyAssignment.Help: Your Trusted Partner for Assignment Help
Mastering Your Finance Assignment: Essential Tips for Success
Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?