Reanimeren?

honden encyclopedie > Reanimeren?

door honden page profiel Gijs Terlaak PootGijs Terlaak Poot

Reanimeren?

Hoe moet je een hond reanimeren?

Stel, je vindt je hond bewusteloos op de vloer van de woonkamer. Geen scenario waar je lang bij wilt stilstaan, maar misschien zou je dat beter wel doen.  Als je weet wat je moet doen als je hond niet meer ademt of geen hartslag meer heeft, is de kans des te groter dat hij het toch overleeft…
Een eerste belangrijke stap is rustig blijven. Als er iemand bij je is, laat die persoon dan naar de dierenarts bellen, zodat jij de reanimatie kan uitvoeren.

Stap 1: controleer de reactie van je hond

Voordat je begint met reanimeren, controleer je best even of je hond echt niet meer reageert.
- Check de ademhaling van de hond door je hand voor zijn neus en bek te houden. Maar zorg er wel voor dat je zijn luchttoevoer niet bedekt! Je kunt ook je hand op de flank van de hond leggen; vaak werkt dit beter op straat als het waait. Dit kun je veilig oefenen.
- Controleer of hij nog een hartslag heeft door je oor tegen het deel waar zijn linkerelleboog tegen zijn borst komt te plaatsen. Je kunt ook je vingertop midden in de lies van de hond leggen; vaak werkt dit beter als er storende omgevingsgeluiden zijn. Dit kun je veilig oefenen.

Stap 2: maak zijn luchtwegen vrij

Als je merkt dat je hond niet meer ademt, maak dan meteen zijn luchtwegen vrij.
- Trek voorzichtig de tong van de hond verder uit de bek.
- Kijk in de keel of je een voorwerp aantreft dat er niet thuis hoort. Als je er een vindt, verwijder het dan voorzichtig.
- Beweeg met het hoofd totdat de nek recht is.

Stap 3: ‘mond-op-mondbeademing’

- Sluit je honds bek en adem rechtstreeks in zijn neus totdat zijn borst uitzet.
- Als de borst niet uitzet, controleer dan nog eens of er niets is blijven steken in de luchtpijp.
- Als de borst eenmaal uitzet, ga dan door met de mond-op-mondbeademing, aan een tempo van 12 tot 15 keer per minuut.

Stap 4: borstkasmassage

Begin niet op de borst te drukken tot je de luchtweg hebt vrijgemaakt en begonnen bent met de beademing.
- Leg je huisdier zachtjes op zijn rechterzij.
- Het hart bevindt zich aan de onderste helft van de borstkas, aan de linkerkant, achter de elleboog van de voorste linkerpoot. Plaats een hand onder het hart om de borst te ondersteunen en het andere hand over het hart.
- Druk zachtjes op de borstkas van de hond. Druk de borstkas 2,5 centimeter in bij honden van middelmatige grootte, druk harder bij grote honden en zachter bij kleine. Je krijgt het beste effect als je de borstkas rustig indrukt en vlot omhoog laat komen. Tevens is zo het risico voor beschadiging van de ribben het kleinst. Het effect op de bloedsomloop wordt bereikt door drukverhoging en drukverlaging in de borstkas, feitelijk is de veelgebruikte term hartmassage onjuist.

- Probeer 80 tot 120 keer per minuut te drukken voor grote dieren en 100 tot 150 voor kleinere.

Ga verder met de reanimatie tot je een hartslag en regelmatige ademhaling voelt of de hond beweegt of kreunt. Controleer dan weer de ademhaling en hartslag en reanimeer overnieuw als dit nodig is. Bel zo snel mogelijk je dierenarts of laat iemand anders dat doen. Geef het adres op, liefst met een duidelijk herkenningspunt en laat iemand op straat gaan staan om de hulp op te vangen. Reanimatie bij honden zal in veel gevallen ook niet lukken, zelfs als een professioneel het doet. Maar ook als het niet lukt, heb je tenminste je best gedaan!

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^