Etiquette voor het uitlaten van honden

honden encyclopedie > Etiquette voor het uitlaten van honden

door honden page profiel ToshiToshi

Etiquette voor het uitlaten van honden

Elke hondeneigenaar laat zijn dieren een aantal malen per dag uit. Een lange wandeling of een kort plas- en poeprondje (vooral 's avonds) is de gewoonste zaak van de wereld. Maar houdt u wel voldoende rekening met veiligheid en gedragsregels?
Onderstaand zijn een aantal aandachtspunten opgesomd voor plas- en poepgedrag en gedrag tegenover andere honden en mensen.
Plassen en poepen
Hondenpoep is een probleem waar iedereen zich aan ergert. Niemand neemt graag een ¨verrassing¨ mee onder zijn schoen. Daarom een paar afspraken met elkaar:
Zorg er voor dat uw hond nooit op wandelpaden plast of poept maar in de goot of in de bosjes. Door de hond consequent te verbieden op de stoep zijn behoefte te doen en de hond het gras op of de bosjes in te dirigeren voor de ontlasting, is het elke hond (zeker als pup) snel aan te leren. In de binnenstad bent u verplicht om de ontlasting direct op te ruimen. Bovendien is voor steeds meer winkelgebieden een hondenverbod van kracht. Naast de verboden getuigd het van sociale volwassenheid om hondedrollen op te ruimen zodat de omgeving ook voor anderen schoon blijft. Het is prettig voor anderen en het bespaart u een fikse boete. Bij het uitlaten dus altijd een zakje of schepje meenemen (hang ze naast de hondenriem bij de deur zodat u het niet vergeet). Maak gebruik van hondentoiletten Een groenstrook naast geparkeerde auto's is geen geschikte plaats om uw hond te laten poepen. Bij het uitstappen in de hondenpoep trappen is niet prettig en met een vieze schoen in de auto stappen al evenmin. Als u daar zelf geen prijs op stelt, doe het anderen dan ook niet aan. Grasvelden of perken vlak voor of achter flats zijn niet de beste plaatsen om uw hond te laten poepen. Een afstand van tenminste 25 meter van bebouwing is te adviseren, omdat vooral in de zomer de ontlasting vliegen aantrekt en stankoverlast veroorzaakt voor mensen die op hun terras of balkon van het mooie weer willen genieten. Plassen tegen palen, gevels, op galerijen en bij de in- en uitgangen van (flat)gebouwen moet afgeleerd worden. Het trekt andere honden aan om dezelfde foute gewoontes te volgen. Geef het goede voorbeeld. Aanlijnen
Aanlijnen aan de openbare weg is verplicht. Zie ook hieronder onder ¨Loslopen¨. Hou de hond kort aangelijnd op plaatsen waar u mensen zonder veel ruimte moet passeren, zodat anderen geen overlast ondervinden. Opspringen tegen vreemden moet direct worden afgeleerd (u bespaart uzelf confrontaties met anderen en stomerijkosten). Galerijen en hallen van flatgebouwen worden door honden vaak als onderdeel van hun territorium beschouwd. Met name gevechten tussen reuen kunnen slecht aflopen en mensen kunnen gebeten worden tijdens een poging de dieren te scheiden. Laat uw hond nooit los op deze plaatsen! Hou de hond extra kort bij het oversteken van wegen. Met slechts een meter lijn springt de hond gemakkelijk een andere kant op en is moeilijker te controleren bij een onverwachte auto, bromfiets of fiets. Loop zoveel mogelijk tussen het verkeer en de hond in. Bij gebruik van een looplijn, c.q. uitrolbare lijn (flexi) dient u deze altijd kort en op de rem te houden bij het oversteken van wegen en (fiets)paden. Hou de flexi ook kort bij kruisingen van paden in bossen en parken, zeker als u niet kunt zien wat er om de hoek aankomt (wandelaars, moutainbikers, andere honden, paarden, etc.). Als andere honden bang zijn voor uw dominante of al te nieuwsgierige (jonge) hond of zich agressief gedragen tegenover uw hond, hou dan uw hond goed onder controle om hem/haar en andere honden geen onnodige stress te bezorgen. Neem zo nodig het initiatief om even de straat over te steken en een confrontatie uit de weg te gaan. Loslopen
Met een loslopende hond aan de openbare weg bent u strafbaar. Zo staat dat nu eenmaal in de wet al willen veel mensen dat graag anders uitleggen. Dat wil zeggen, u krijgt een flinke boete voor het niet aanlijnen van uw hond.
Daarnaast bent u ook persoonlijk aansprakelijk voor alle kosten indien de hond schade aanricht (bijv. een botsing met een weggebruiker veroorzaakt of een andere hond of een kat bijt, etc.). Neem nooit het risico dat uw hond er onverwacht vandoor kan gaan en daarbij onder een auto of tweewieler komt. Dus aan de lijn aan de openbare weg!!
Veel mensen gebruiken argumenten als ¨hij moet los leren lopen¨ maar dat zijn uitvluchten en gemakzucht waarbij men kennelijk het risico dat het dier onder een auto kan komen voor lief neemt. Echte dierenvrienden houden hun hond veilig aan de lijn.
Laat de hond alleen los in (uitlaat)gebieden waar loslopen toegestaan is. Hou in deze gevallen de hond onder appél en train hem om op commando terug te komen.
Let er op dat uw hond geen andere mensen en dieren lastig valt.
Helaas is loslopen in veel bossen en natuurgebieden verboden omdat honden achter wild aangaan of wildsporen gaan volgen (en soms weglopen). Doordat het wild de geur van honden overal buiten de paden aantreft en regelmatig opgejaagd wordt door loslopende honden zullen ze zich ook steeds minder laten zien wat voor natuurliefhebbers een gemis is.
Gedrag
Trekken aan de lijn is ook ongewenst gedrag. Er zijn veel boeken en websites waar u informatie kunt vinden om dit gedrag af te leren. Zie o.a. onze Recensies hondenboeken
De hond moet rustig met de baas meelopen. Gun hem de tijd om even rustig te snuffelen en zijn behoefte te doen, maar als er gewandeld wordt, is het beter om even door te stappen tot het losloopgebied bereikt is. Spontaan tegen andere mensen aan springen moet u nooit toestaan. Vooral jonge honden hebben de neiging andere mensen uitbundig te begroeten, maar lang niet iedereen is daar van gediend. En zeker niet door een hond met modderpoten. Bij het spelen met andere honden - vooral bij loslopen in het bos of het park - zijn ook regels van toepassing. Bovenop andere honden springen of een poot op de rug leggen is dek- of dominantiegedrag en verbied u direct. Sociaal gedrag tegenover andere honden is goed aan te leren. Een (rustige) hond van kennissen of buren kan daarbij helpen als de hond nog jong is, maar pas op of de honden bij elkaar passen (een eerste ontmoeting op neutraal terrein!). Een hond die zich tijdens het uitlaten goed sociaal gedraagt is een leuk wandelmaatje in plaats van een probleemgeval. Goed voorbeeld doet goed volgen!

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^