Ongemakken van sneeuw en ijs
Vooraf, u hoeft uw huisdier geen truitje of jasje aan te doen. De hond en kat die regelmatig buiten komt zal naar de winter toe een dikkere vacht ontwikkelen en meer onderhuids vet opbouwen. Dit beschermt ze prima tegen de winterse kou. De uitzonderingen zijn het (zeer) jonge, het oudere of het zieke huisdier, hun weerstand tegen de vrieskou is natuurlijk veel minder.
Voor de zgn. naakthonden is het wel aan te raden om deze met een dekje te beschermen.
Spelen in de sneeuw is voor veel honden (en eigenaren) een prachtige ervaring.
De honden zijn uitbundig en jagen verwoed achter gegooide sneeuwballen aan.
Er kleven echter voor een hond en de kat ook enkele nadelen aan:
In de winter bij sneeuw en andere gladheden worden de straten gestrooid met pekel.
Deze pekel droogt de voetzolen van onze viervoeters uit en er ontstaan pijnlijke kloofjes die nog pijnlijker zijn wanneer het strooizout erin gewreven wordt. Veel honden zullen na het uitlaten zelf hun poten schonen, hierdoor kunnen ze soms veel pekel binnenkrijgen en daarop overgeven.
Het advies is dan ook: ten tijde van sneeuw de poten na het uitlaten goed afspoelen met lauwwarm water en vervolgens drogen, verder controle van de voetzooltjes, evt. kunt u deze preventief insmeren met vaseline en u kunt de zwaar bestrooide straten mijden.
Verder kan sneeuw in de haren tussen en rond de zooltjes als ijsballetjes blijven hangen wat ook pijn veroorzaakt. Deze haren kunt u uit voorzorg kort knippen.
Ook kunt u, wanneer u de haren niet wilt knippen, bij de dierenarts speciale schoentjes halen die de poten beschermen.
Verder kan sneeuw in de haren van de oren en snuit blijven hangen wanneer ze door de sneeuw rollen. U doet er beter aan deze sneeuwballetjes snel weg te halen aangezien dat pijnlijke ijsvorming kan geven.
Sneeuw eten wat veel honden doen is ook geen goed idee. De balans in het maagdarmkanaal kan worden verstoord met braken en diarree tot gevolg.
Bij schaatsijs lijkt het voor de hond ook leuk om deze mee te nemen, bedenkt u er wel op dat uw hond geen schoenen aanheeft; het ijs is erg koud aan de poten en de hond glijdt veel gemakkelijker uit en het kan hierdoor spieren verrekken of zelfs scheuren waardoor ze gedurende dagen last kan hebben van 15 minuten ijspret.
Verder zult u erop moeten letten dat wanneer de dooi invalt en uzelf het ijs niet meer op durft de hond dit zonder nadenken wel kan doen. Gisteren mocht het toch van de baas, waarom dan vandaag ineens niet meer; de hond kan niet weten wanneer het ijs nog betrouwbaar is, lijn het dier dus aan als de dooi haar intrede doet.
In het kort dus geniet van de winter maar let wel op je huisdier.
PAS OP VOOR ONDERKOELING !!
Tip: laat ze gewoon niet op het ijs, je weet nooit of ze doorzakken & uitglijden is slecht voor de heupjes dus let goed op je viervoeter
Looking for Reliable Essay Writers? Check Out This Service!
Struggling with Deadlines? Let Experts Handle Your Nursing Assignments
Why Students Are Choosing to Pay to Do My Assignment: A Comprehensive Guide with DoMyAssignment.Help
How Can Company Law Impact a Case Study on Setting Up a Business?
5 Things to Avoid When Your Dog Gets Vaccinated
Momenteel staan er 0 artikelen in de honden encyclopedie !
Om een artikel te kunnen schrijven moet je eerst eventjes inloggen !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?